Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Οι υπέροχες Πλειάδες

Η καταπληκτική εικόνα που κατέγραψε ο ερασιτέχνης αστρονόμος. Credit: (Chuck Manges)

Καταπληκτική φωτογραφία του αστρικού σμήνους

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Ο αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Τσακ Μάνγκις τράβηξε μια υπέροχη φωτογραφία των Πλειάδων. Οι Πλειάδες είναι  μία «ανοικτή συστροφή» αστέρων, δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου.

Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων, ορατοί με γυμνό μάτι είναι μόνο έξι ή οκτώ. Εχουν εντοπιστεί περί τα 800 άστρα που ανήκουν στο σμήνος ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, ίσως και τριπλάσιος.

Μαλακοπή, η υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία

Derinkuyu, η υπόγεια πόλη

Το 1963 ένας κάτοικος του χωριού Μαλακοπή (Derinkuyu στα Τουρκικά, που σημαίνει Βαθύ Πηγάδι) στην περιοχή της Καππαδοκίας, γκρεμίζοντας ένα τοίχο στο σπίτι του που ήταν -όπως όλα της περιοχής- σκαμμένο στο βράχο, ανακάλυψε έκπληκτος, ότι πίσω από τον βράχο υπήρχε ένα μυστηριώδες δωμάτιο το οποίο δεν είχε ξαναδεί. Αυτό το δωμάτιο τον οδήγησε σ’ ένα άλλο και μετά σε άλλο και ούτω καθ’ εξής.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να μελετούν την υπόγεια πόλη και έφτασαν στα 40 μ. βάθος. Τελικά ανακαλύφθηκαν 11 επίπεδα εκ των οποίων μόνο στα οκτώ πρώτα είναι δυνατή η επίσκεψη, κάτι που ξεκίνησε το 1969. Στα υπόλοιπα γίνονται ακόμα μελέτες και ανασκαφές, από τους αρχαιολόγους.

Χιλή: Ένα ελληνικό μουσείο μεταφέρθηκε στο Μετρό του Σαντιάγο


Γεωργία Παπαδημητρίου

Δείτε φωτογραφίες έκθεσης αντιγράφων του ελληνικού πολιτισμού που κοσμούν τον σταθμό «Grecia» της γραμμής 4 της χιλιανής πρωτεύουσας και «διαφημίζουν» την χώρα μας σε περισσότερους από 22.000 επιβάτες καθημερινά

Έργα που «υμνούν» το αρχαιοελληνικό κάλλος κοσμούν ,από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, τον σταθμό «Ελλάδα» του Μετρό του Σαντιάγου της Χιλής που πλέον θυμίζει έντονα την «δική» μας στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.

«Στο κόκκινο» η πόλωση- Εκλογές «κρας τεστ» για τον βαλλόμενο Ερντογάν

«ΑΡΕΝΑ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Κυριολεκτικά «αρένα» θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Oα αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής να αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα (επιβίωσης) για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχεται σφοδρά πυρά εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του σε σκάνδαλα, του αυταρχισμού του και της «φίμωσης» των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πολιτική επικαιρότητα στην Τουρκία μυρίζει «μπαρούτι» αφού το «μπλόκο» του ισλαμιστή Ερντογάν σε Twitter και YouTube, παράλληλα με τη διαρροή μια συνομιλίας κορυφής στο Διαδίκτυο -που έκανε λόγο για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία- προσθέτει μερικά κομμάτια ακόμα στο παζλ των πιέσεων κατά του Ερντογάν.

Ραχήλ Μακρή: Να κρεμαστούν στο Σύνταγμα όσοι ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

 Η κυρία Μακρή, σε τηλεοπτική της εμφάνιση χαρακτήρισε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης «κοπάδι προβάτων», ενώ είπε πως όσοι ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που είναι «νομοθετικό ατόπημα» θα πρέπει να πάρουν σκοινί και να κρεμαστούν στο Σύνταγμα. Τα λεγόμενά της είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι ανάμεσα στην κυρία Μακρή και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρη Ντινόπουλο, που ήταν καλεσμένοι στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε πως «υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έχουν γίνει περικοπές και δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο. Υπάρχουν χιλιάδες συντάξεις, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια δεν αποδίδονται.

Έφοδος οπαδών της ΑΕΚ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Οπαδοί της ΑΕΚ "έκαναν ντου" στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ μετά από τις δηλώσεις της υποψήφιας για την περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου, σχετικά με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Φώναξαν συνθήματα, αποδοκίμασαν έντονα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν φέιγ βολάν και μετά από λίγα λεπτά οι περίπου 30 οπαδοί απομακρύνθηκαν μόνοι τους χωρίς να προκαλέσουν καμιά ζημιά.

Μερικά από τα φέιγ βολάν έγραφαν:

Μεγάλα προβλήματα συνοχής στους ΑΝΕΛ, αποχώρησαν 92 στελέχη

Σοβαρό πρόβλημα συνοχής αντιμετωπίζουν πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μετά τις αποχωρήσεις δύο βουλευτών, 92 στελέχη αποχωρούν λέγοντας πως το κίνημα κατάντησε κόμμα, καταγγέλλοντας και το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργώντας πλέον ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναλυτικά:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ- ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούνται από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου λίγες ώρες πριν την συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί.

Με αιχμές εναντίον του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι υπαναχώρησε στο θέμα του γάλακτος ο κ. Χαρακόπουλος περιγράφει όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας με την τροίκα για το γάλα αλλά και των προτάσεων που τελικά υιοθετήθηκαν χωρίς ο ίδιος να συμφωνεί. Ωστόσο, στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Χαρακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο, θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.