Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Μασάλι: Μέθοδος αντισύλληψης - Δημήτρης Αδαμόπουλος

Η αρχαία Μένδη κέντρο παραγωγής των αμφορέων Παρμενίσκου

Τετράδραχμο Μένδης

Στοιχεία για τα κέντρα παραγωγής κεραμικής στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα.

Την ύπαρξη σημαντικών κεραμικών εργαστηρίων στην αρχαία Μένδη, τα οποία παρήγαγαν τη διεθνούς φήμης ομάδα αμφορέων Παρμενίσκου, αποκάλυψε η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε σωστική ανασκαφή που πραγματοποίησε στην περιοχή. Τα παραπάνω παρουσίασε η αρχαιολόγος, Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου- Χατζηπολυχρόνη σε εισήγησή της στην ημερίδα «Κεραμικά εργαστήρια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα υπολείμματα των εργαστηρίων, που εντοπίστηκαν σε απόσταση 250-300 μέτρων, στα βορειοανατολικά του οικισμού της αρχαίας Μένδης (στη χερσόνησο Κασσάνδρας Χαλκιδικής), χρονολογούνται στα υστεροαρχαϊκά, υστεροκλασικά και ελληνιστικά χρόνια. «Εκτός από την εργαστηριακή συνέχεια στην περιοχή, διαπιστώσαμε ότι στην αρχαία Μένδη παράγονταν οι αμφορείς αυτοί, που κατά καιρούς αποτέλεσαν θέμα συζήτησης πολλών επιστημόνων για το πού κατασκευάζονταν.

Μέχρι να εντοπιστούν τα εργαστήρια αυτά είχαμε περισσότερα στοιχεία για τους αμφορείς της Μένδης από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου εξάγονταν, παρά από εδώ», εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου- Χατζηπολυχρόνη. Οι αμφορείς της ομάδας Παρμενίσκου χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια, είναι λεπτοί με χείλος τριγωνικό και έχουν χαρακτηριστικά ορθογώνια σφραγίσματα στις λαβές τους που φέρουν ονόματα. «Για πρώτη φορά βρήκαμε και υποστατά, δηλαδή στηρίγματα, που είναι ενσφράγιστα με τον ίδιο τρόπο, όπως τα αγγεία», πρόσθεσε η ομιλήτρια.

Εξάλλου, εργαστήριο παραγωγής κεραμικών εντοπίστηκε και στην περιοχή της Φούρκας σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βορειοδυτικά του αρχαίου οικισμού της Μένδης.

Τα ευρήματα (κυρίως αμφορείς και γραπτή χαλκιδικιώτικη κεραμική) του εργαστηρίου χρονολογούνται από το 2ο τέταρτο του 5ου αιώνα ως τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Ένα ακόμα σημαντικό κέντρο παραγωγής κεραμικής, η αρχαία Μεθώνη, παρουσιάστηκε στην ημερίδα από τον Μάνθο Μπέσιο, αρχαιολόγο της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ο ομιλητής χαρακτήρισε την αρχαία Μεθώνη, «πόλη- εργαστήριο», καθώς έχουν βρεθεί εκεί όλα τα είδη αγγείων, όπως σιδερένια, χάλκινα, χρυσά, πήλινα και οστέινα, που χρονολογούνται από την ύστερη γεωμετρική ως την κλασική εποχή.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, παρουσίασε στην ημερίδα μια πρόταση ταξινόμησης της κεραμικής, που έχει παραχθεί από τα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα ως τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα στο βορειοελλαδικό χώρο. «Πρόκειται για υλικό άγνωστο και αδημοσίευτο, που θέλησα να ταξινομήσω για να μπορούμε να συνεννοούμαστε οι ερευνητές μεταξύ μας».

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τιβέριου η ντόπια κεραμική πρέπει να ενταχθεί σε τέσσερις μεγάλες ομάδες: την αποικιακή (δημιούργημα αποίκων από τη νότια Ελλάδα), την κεραμική που είναι επηρεασμένη από την αποικιακή, την τοπική και τη γηγενή κεραμική.

Τέλος, η Λιάνα Στεφανή, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε εισήγησή της για τους κεραμικούς κλιβάνους της Λευκόπετρας Βερμίου, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η μελέτη εργαστηριακών συνόλων, που προέρχονται από οικισμούς της ενδοχώρας της Μακεδονίας με μακραίωνη ιστορία.

«Τέτοιοι οικισμοί, όπως είναι και η Λευκόπετρα, μας δίνουν πληροφορίες για τους ρυθμούς που ακολούθησε η εξέλιξη της κεραμικής παραγωγής: πιστή στην παράδοση και την τοπική εξέλιξη και συγχρόνως επιδράσεις από τα μεγάλα εργαστήρια της εποχής», υπογράμμισε. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ξάνθης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

"Καταπίνουν" τα ρέστα τα μηχανήματα του ΟΑΣΘ


Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κερδίζει κάθε χρόνο ο οργανισμός από τη λειτουργία των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων που τα πωλούν ακριβότερα κατά 0,10 λεπτά ενώ δεν δίνουν ρέστα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Fkoutsamparis@makthes.gr

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υπολογίζονται τα επιπλέον χρήματα που εισπράττει ο ΟΑΣΘ στη διάρκεια ενός έτους από την έκδοση εισιτηρίων εντός των λεωφορείων, όπου λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα.

Η τιμή των εισιτηρίων στα αυτόματα μηχανήματα είναι αυξημένη κατά 10 λεπτά, γεγονός που προβλέπεται από τον κανονισμό του οργανισμού. Ωστόσο, μεγάλος είναι ο αριθμός επιβατών που δεν διαθέτουν το ακριβές αντίτιμο του εισιτηρίου σε κέρματα και βάζουν περισσότερα χρήματα στην υποδοχή. Το μηχάνημα δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει ρέστα. Έτσι, το επιπλέον ποσό εισπράττεται υπέρ του ΟΑΣΘ. Για παράδειγμα, ένας επιβάτης που έχει σε κέρματα 70 λεπτά και εκδίδει κανονικό εισιτήριο των 60 ευρώ δεν παίρνει πίσω τα 10 λεπτά. Αρκετές φορές οι επιβάτες ρίχνουν στο μηχάνημα κέρμα του ενός ευρώ και σε αυτή την περίπτωση το κέρδος για τον ΟΑΣΘ από τη μη απόδοση ρέστων είναι 40 λεπτά.

Τι λένε οι επιβάτες

“Κόβω φοιτητικό εισιτήριο, το οποίο κοστίζει 30 λεπτά εντός του λεωφορείου, αλλά τις περισσότερες φορές βάζω 50 λεπτά, διότι δεν έχω ψιλά, ή δίνω ένα ευρώ, για να πάρω εισιτήριο διάρκειας μίας ημέρας, το οποίο βέβαια δεν χρησιμοποιώ ξανά”, περιγράφει η κ. Άννα Ελευθεριάδου, φοιτήτρια. Περισσότερα χρήματα για το εισιτήριο δίνει και ο φοιτητής Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου, ο οποίος αντιμετώπισε και την κακή λειτουργία των μηχανημάτων. “Έβαλα ένα ευρώ, για να πάρω εισιτήριο, και μου το κράτησε. Επειδή δεν είχα ψιλά, έβαλα στη συνέχεια δύο ευρώ, για να πάρω φοιτητικό εισιτήριο των 30 λεπτών”, περιγράφει ο κ. Παπαπαναγιώτου.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΣΘ, στο πολεοδομικό συγκρότημα καθημερινά μετακινούνται με τα αστικά λεωφορεία κατά μέσο όρο 485.000 επιβάτες (το 2008 μετακινήθηκαν συνολικά 176.814.922 επιβάτες). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5% των επιβατών, δηλαδή 24.250 επιβάτες, κόβουν εισιτήρια εντός των λεωφορείων, καταβάλλοντας κατά μέσο όρο επιπλέον 0,10 λεπτά από το αντίτιμο. Το ημερήσιο επιπλέον κέρδος του ΟΑΣΘ αγγίζει τα 2.450 ευρώ, ενώ το ετήσιο υπολογίζεται σε 885.000 ευρώ.


* Τα... κέρδη από την έκδοση εισιτηρίου εντός του λεωφορείου

* 485.000 επιβάτες κινούνται κατά μέσο όρο καθημερινά με λεωφορεία του ΟΑΣΘ

* 5% τουλάχιστον των επιβατών, δηλαδή 24.250 άτομα, κόβουν εισιτήρια εντός των λεωφορείων, καταβάλλοντας κατά μέσο όρο επιπλέον 0,10 λεπτά από το αντίτιμο

* 2.450 ευρώ ημερησίως ή 885.000 ευρώ ετησίως υπολογίζεται το επιπλέον κέρδος του οργανισμού

ΟΑΣΘ: Στο… δρόμο τα μηχανήματα που θα δίνουν ρέστα

Ο ΟΑΣΘ απαντά ότι σύντομα θα γίνει αντικατάσταση των αυτόματων μηχανημάτων, ενώ δεν αποδέχεται ότι υπάρχει επιπλέον κέρδος. “Απειροελάχιστα είναι τα επιπλέον χρήματα. Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν το αντίστοιχο ποσό. Μόνο στην αρχή που λειτούργησαν τα μηχανήματα, πριν από χρόνια, δεν γνώριζαν οι επιβάτες και δεν κρατούσαν τα ανάλογα κέρματα. Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό”, απαντά ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΘ Νίκος Πετρόγιαννης, προσθέτοντας ότι “έγινε διαγωνισμός και θα μπούνε μηχανήματα που θα δίνουν ρέστα”.

Πηγή: Μακεδονία

"Στην Ευρώπη είναι οι Γάλλοι που την έχουν πιο μεγάλη..." ;


του Γιώργου Δαράτου (NewsTime)

Στην Ευρώπη είναι οι Γάλλοι που την έχουν πιο μεγάλη, αν βασισθούμε στην πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε το γερμανικό «Institut fur Kondom-Beratung» ειδικό στην παροχή συμβουλών στους κατασκευαστές προφυλακτικών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την έρευνα μέτρησης του μήκους του πέους σε στύση 10.477 ανδρών από 25 χώρες μέλη της Κοινότητας πρώτοι στο μήκος του πέους τους (μέσος όρος, φυσικά) έρχονται οι Γάλλοι με 15,48 εκατοστά. Ακολουθούν από κοντά οι Σουηδοί με 15,36 εκατοστά με τρίτους τους (ποιος θα το φανταζόταν) τους Εσθονούς με 15,17 εκατοστά.

Ενδιαφέρον εμφανίζουν τα μήκη των πεών των τριών τελευταίων στον πίνακα δηλαδή των Βρετανών με 13,32 εκατ.,των Ιρλανδών με 12,78 εκατ. ενώ τελευταίοι των τελευταίων βρίσκονται οι Έλληνες με μήκος πέους(επαναλαμβάνω, πρόκειται για μέσον όρο) που φθάνει μόλις τα 12,18 εκατοστά.

Σ' ένα πολιτισμό που λατρεύει ό,τι είναι μεγάλο (βλέπε και την βλακώδη αμερικανική φράση: «Big is beautiful”) μπορεί κανείς να καταλάβει σε πόσο μειονεκτική θέση θα νοιώσουν ότι βρίσκονται οι Έλληνες όταν διαβάσουν αυτή την είδηση. Για να τους παρηγορήσουμε λοιπόν θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι οι αρχαίοι πρόγονοι τους (τρομάρα τους) θεωρούσαν τα μεγάλα πέα (και όχι πέη, ας είναι σιγμόληκτο της τρίτης κλήσεως) το άκρον άωτον της ασχήμιας αφού το μέγεθος τους βρισκόταν σε αντίθεση προς τις γενικότερες σωματικές αναλογίες που αυτοί θεωρούσαν ως ιδανικές ως προς την ωραιότητα και την αρμονία τους.

Για το λόγο αυτό δεν θα δείτε ποτέ στα κλασικά αγάλματα άνδρες ή έφηβους με μεγάλα «πουλιά», το αντίθετο. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνδρες είχαν προσδιορίσει τους κανόνες του ωραίου. Οι γυναίκες στον γυναικωνίτη. Έτσι δεν γνωρίζουμε τη δική τους άποψη περί μεγέθους πεών.

Πηγή: Foreign Press

Απόκριες στον Πολύγυρο

κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση


ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΑΠΟΚΡΙΑ 2010
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν χτες Τσικνοπέμπτη οι εκδηλώσεις της αποκριάς 2010 στον Πολύγυρο. Από νωρίς το απόγευμα ο Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων Πολυγύρου στόλισε την πόλη μας δίνοντας αποκριάτικο χρώμα στις κεντρικές πλατείες και στον πεζόδρομο. Η Προφταστήρα από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ κερνούσε κρασί και λουκάνικο οδηγώντας σε ξέφρενη διασκέδαση όλο τον κόσμο στα μαγαζιά του Πολυγύρου έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Καπλάνης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Παπακωνσταντίνου, επισκέφτηκαν μία - μία όλες τις εκθέσεις που λειτουργούν στην πόλη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων εισπράττοντας την ικανοποίηση των καλλιτεχνών από την υψηλή επισκεψιμότητα, που παρουσίασαν από την πρώτη κιόλας μέρα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-2-2010

Η Μασαλιάδα ανανεωμένη στο Κέντρο Νεότητας. Λαϊκές αφηγήσεις αληθινών ευτράπελων ιστοριών, από τις 7.30 μ.μ. Ζωντανή μετάδοση από τον 102 FM και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6-2-2010

Μα πάνω απ΄ όλα το θέλατε εσείς. Ο Νο1 αγαπημένος καλλιτέχνης των νέων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, Μύρωνας Στρατής, σε μια μοναδική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, στις 9.30 μ.μ.. Εισιτήριο 15 €. Προπώληση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο 10 €.

O Μύρωνας Στρατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και το 1990 ξεκίνησε μουσικές σπουδές (πιάνο, κλασσική αρμονία). Το 1996 τον κέρδισε η κιθάρα και λίγο αργότερα ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Ετοίμασε πρόγραμμα για το πτυχίο της κλασσικής κιθάρας με δάσκαλο το Βασίλη Καναρά. Το 1999 ξεκίνησε η πορεία του σαν κιθαρίστας μέσα σε μουσικά σχήματα γνωστών καλλιτεχνών. Το 2006 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου με το τραγούδι του «Τι ζητάς» πήρε το τρίτο βραβείο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Μανώλη Φάμελλο όπου και λίγο αργότερα ανέλαβε τη παραγωγή του πρώτου δίσκου του. Το 2007 ο δίσκος με το όνομα «Ιστός» κυκλοφορεί: ο Μύρωνας Στρατής γράφει στίχους και μουσική, παίζει τις κιθάρες και τραγουδά.

Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιεί συναυλίες ανά την Ελλάδα με τον Μανώλη Φάμελλο. Ο χειμώνας 2007-8 τον βρίσκει στο Club του Σταυρού του Νότου μαζί με τον Μανώλη Φάμελλο και τον Στάθη Δρογώση. Τον χειμώνα συμμετείχε στην μεγάλη περιοδεία που έχει ετοιμάσει ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο εξωτερικό, παίζοντας κιθάρα. Την άνοιξη του 2009 βρέθηκε μαζί με τους ΟΝΙΡΑΜΑ στο ανανεωμένο ΑΝΟΔΟΣ STAGE στις παραστάσεις που έδωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο «Τώρα είναι αλλιώς» με το τραγούδι «Πάνω απ’ όλα» να είναι ήδη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2009 ο Μύρωνας -μαζί με την Ραλλία Χρηστίδου- βρίσκεται στο πλευρό του Γιάννη Κότσιρα, σε μια μεγάλη περιοδεία που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-2-2010

Παιχνίδια, κλόουν, ξυλοπόδαροι και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους στο προαύλιο του Δημαρχείου, στις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο νεότητας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-2-2010

Γλέντι με τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου στην αυλή της οικίας Καραγκάνη, στις 17.30.

ΤΡΙΤΗ 9-2-2010

Οι Μουσικοί της πόλης είναι και πάλι εδώ. Για 4η συνεχόμενη χρονιά οι μουσικοί μας θα μας διασκεδάσουν όπως αυτοί ξέρουν σε μια εκδήλωση γεμάτη χορό, κέφι και απρόοπτα. Από τις 21.00 στο Κέντρο Έξι Βρύσες. Οργάνωση: Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Πολυγύρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-2-2010

Γλέντι για τα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Πολυγύρου στο προαύλιο του ΚΑΠΗ, από τις 5.30 το απόγευμα.

ΠΕΜΠΤΗ 11-2-2010

Ο καθιερωμένος χορός των Γυναικών, στις 6 Βρύσες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-2-2010

7ο παραδοσιακό αντάμωμα 100 πολιτιστικών συλλόγων και 2000 χορευτών από τη Β. Ελλάδα, με τη συμμετοχή 40 παραδοσιακών οργανοπαικτών και του κόσμου σε όλο τον Πολύγυρο. Κορύφωση στον πεζόδρομο από τις 7.00 μ.μ. Διοργάνωση: Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-2-2010

Ο Σύλλογος Ποντίων Πολυγύρου στην πλατεία του Δημαρχείου από τις 7.30 μας προσφέρει μια διαφορετική βραδιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-2-2010

Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού Ομίλου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Έξι Βρύσεων. Μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στον κεντρικό δρόμο του Πολυγύρου στις 3.00 το απόγευμα. Αμέσως μετά γλέντι με λαϊκή-παραδοσιακή ορχήστρα στην πλατεία των Έξι Βρύσεων.

Η Κατσ'αμάκα προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο κρασί, ντόπιο λουκάνικο, τυρί, πιττάκια και ελιές πριν και μετά την παρέλαση.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-2-2010

Κούλουμα - πέταγμα χαρταετού, ζουρνάδες και λαϊκή ορχήστρα, από το πρωί στην παραλία Γερακινής. Δωρεάν νηστίσιμοι μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες. Οργάνωση: Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από Τσικνοπέμπτη έως 14 Φεβρουαρίου 2010

Το Λαογραφικό Μουσείο (οικία Καραγκάνη) θα είναι ανοικτό όλες τις ημέρες της αποκριάς, καθημερινά από 5.00 - 8.30 μ.μ. και την Κυριακή 14-2-2010 από τις 10.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ. Οργάνωση: Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Πολυγύρου.

Έκθεση ζωγραφικής του Πολυγυρινού ζωγράφου Νίκου Κόκκαλου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Ώρες λειτουργίας: 6.00 - 9.00 μ.μ.

Έκθεση ζωγραφικής της Πολυγυρινής ζωγράφου Άννας Τοπάλη, απέναντι από το Δημαρχείο. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 1.00 μ.μ. και 6.00 - 9.00 μ.μ.

Έκθεση ζωγραφικής του Πολυγυρινού ζωγράφου Θανάση Μπιτσιού στον Πεζόδρομο (δίπλα στην Εμπορική Τράπεζα). Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 2.00 μ.μ. και 6.00 - 9.00 μ.μ

Έκθεση έργων των μελών του Κέντρου Ημέρας Ανατολή απέναντι από την εκκλησία. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 1.00 μ.μ. και 5.30 - 8.30 μ.μ.

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Άννας Καραφουλίδου. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 2.00 μ.μ. και 6.00 - 9.00 μ.μ. στον πεζόδρομο, περιοχή εκκλησίας.


Στολές θα ενοικιάζονται στο ισόγειο του Δημαρχείου με ευθύνη του Συλλόγου Καρναβαλιστών Πολυγύρου.
Πρωί: 10.00-2.30 Βράδυ: 5.00-9.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΗΛ.: 23710 21420
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: 2371350781
Ε-mail: info@poligiros.gr
www.poligiros.gr www.polygyros.gr

Λίγοι στο «Φέουδο», πολλοί στο «φούντο»!..


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η οικονομική ύφεση τσουρουφλίζει πια και εμάς τους Έλληνες πού μέχρι πέρυσι είχαμε τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι είμαστε…θωρακισμένοι! Ξαφνικά διαπίστωσε ο κ Καραμανλής ότι πάμε για «φούντο» και «παρέδωσε» την Κυβέρνηση στον πολλά υποσχόμενο κ Παπανδρέου (αχ, Κώστα, Κώστα που θα έλεγε και ο φίλος μου ο Γιάννης Σερβετάς!...) Και το βράδυ της Τρίτης ο κ Παπανδρέου παραδέχτηκε τα οφθαλμοφανή και ανακοίνωσε μέτρα «σοκ» που μάλλον θα έχουν και πιο οδυνηρή συνέχεια!

Η προσωπική μου άποψη, διαποτισμένη με περισσή αφέλεια, είναι ότι για όλα φταίει η καθυστέρηση της πτώσης του Νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού: πιστεύω δηλαδή ότι δύο - τρία χρόνια μετά την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου» έπρεπε να είχε οδηγηθεί στο πυρ το εξώτερο και το Καπιταλιστικό σύστημα στην δεδομένη του μορφή.

Από τη στιγμή που δεν έγινε αυτό μας προέκυψαν δυναμικά η απληστία, η καταβαράθρωση της εντιμότητας, η κραυγαλέα απουσία Κρατικών ελέγχων και απαραίτητων παρεμβάσεων, η γιγάντωση της διαφθοράς και η επικράτηση της αδιαφάνειας…

Γιατί;

Το σενάριο, σε υπέρ απλουστευμένη μορφή, ήθελε τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα ως «δούλους» στους τσιφλικάδες και τους γαιοκτήμονες Ευρώπης και Αμερικής, ως «χαμάληδες» στον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση. Στη συνέχεια ακούστηκαν φωνές και μας προέκυψε μετά την Γαλλική και την Αμερικανική κυρίαρχα η Ρωσική Επανάσταση και οι εργαζόμενοι σε γεωργία – κτηνοτροφία - φάμπρικες απέκτησαν δικαιώματα, μετουσιώθηκαν σε ανθρώπινα όντα από απλά «θηλαστικά» (ίσως κα…ζώα) και επειδή ο φόβος πάντοτε φυλάει τα….έρμα, τα Συνδικάτα ανδρώθηκαν και «έβγαλαν γλώσσα στις υπερβολές των αφεντικών….»

Στην Ευρώπη και την Αμερική η δύναμη των Συνδικαλισμένων όχι μόνο κατόρθωσε να διασφαλίσει για την Εργατική Τάξη δικαιώματα (καμιά φορά και…προνόμια) αλλά αποσόβησε και το φάσμα μιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά την ήττα της Γερμανίας του Κάϊζερ και στην Αμερική μετά το μεγάλο Κραχ της Γουώλ Στρητ! Αυτό είναι το υπέρ απλουστευμένο σενάριο που περιέγραφε το σχετικά μακρινό χτες του 19ου και του 20ου αιώνα.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα όταν γράφτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο μέχρι και την προτελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική η Εργατική Τάξη κατόρθωνε να…ακουμπά τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ της οικονομικής ευημερίας εισπράττοντας αξιόλογες αμοιβές για την προσφερόμενη εργασία της εφόσον ήταν ακόμη οικονομική ενεργή και υποσχέσεις για επάρκεια οικονομικών πόρων όταν έμπαινε στο στάδιο της συνταξιοδότησης. Βέβαια πριν μερικές δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής (τώρα το διαπίστωσε ο κ Παπανδρέου;) δεν ήταν, όπως σήμερα, μέσου όρου 83 ετών για τις γυναίκες και 78 ετών για τους άνδρες (δηλαδή πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότηση) και για την ευημερία του Καπιταλιστικού Συστήματος Ευρώπης και Αμερικής δεν υπήρχε καμία έξωθεν απειλή….

Όταν τις περασμένες δεκαετίες μας ερχόταν από την Αμερική και την Ιαπωνία οι πρωτότυπες τότε ιδέες με νέα εργασιακά σχήματα που εξέφραζε ο ευρηματικός τίτλος «ελαστικά ωράρια εργασίας» κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί τις εξελίξεις που μας προκύπτουν ραγδαία και ξεπερνώντας τα προσχήματα απογυμνώνουν τον μύθο της «Μεσαίας Τάξης» η οποία στηριζόμενη στα ελαστικά ωράρια υποτίθεται ότι θα μπορούσε να απολαύσει «τον ελεύθερο χρόνο» δημιουργικά, να αναπτύξει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με μέλη της οικογένειας, να αποβεί περισσότερο ανταγωνιστική στην παραγωγική διαδικασία.

Ξεκινώντας και πάλι από την Αμερική η ευρεσιτεχνία των «ελαστικών ωραρίων» απασχόλησης μετουσιώθηκε σε έναν απίστευτα διψασμένο για κέρδη και αδηφάγα άπληστο ΔΡΑΚΟΥΛΑ που απομυζεί το αίμα της εργατικής τάξης δικαιώνοντας την πράξη με το πρόσχημα της ανάγκης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπροστά στην επέλαση του «κίτρινου κινδύνου» που – ΑΚΟΥ και…ΦΡΙΞΕ φίλε μου Διεθνιστή Μαρξιστή, εκπορεύεται από την πατρίδα του Μάο, ανδρώνεται μέσα στα σπλάχνα της Κομμουνιστικής ΚΙΝΑΣ και απειλεί όχι μόνο το οικοδόμημα του Δυτικού Καπιταλισμού (είδωλο του οποίου είναι και το ίδιο) αλλά τις ίδιες του τις ρίζες!..

Άσχετα με τους συμψηφισμούς περί μέγιστης ή ελάχιστης ενοχής για την «Κατάντια» μας και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ραδιοτηλεοπτικά πάνελ και εφημερίδες (ξεχνάμε ότι από το καλοκαίρι του 1974 μέχρι σήμερα για ΟΛΑ μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ). Μετά την αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας με τις νέες (;) ρυθμίσεις στα εργασιακά θέματα ίσως ξαναδούμε παιδιά κάτω των δέκα ετών να εισέρχονται στο χώρο εργασίας μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου και να εξέρχονται μία ώρα μετά τη δύση του! Για τους γονείς τους ΔΕΝ θα πω κουβέντα καθώς κάποιοι είναι άνεργοι, άλλοι επιβιώνουν με τα μειωμένα ωράρια και οι υπόλοιποι τρέμουν την ημέρα της οικονομικά «θανατηφόρας» απόλυσης.

Η Φεουδαρχία, με βαρόνους, κόμηδες, δούκες, μαρκησίους, αντεπιτίθεται!

Μήπως οι ισχυροί της παγκόσμιας οικονομίας, που την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα στο περιβόητο Νταβός της Ελβετίας έχουν λησμονήσει τί οδήγησε τους Karl Marx και Friedrich Engels να συνθέσουν και να δημοσιεύσουν 161 χρόνια πριν το ανατρεπτικό κάλεσμα «….εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε, δεν έχετε τίποτε να χάσετε παρά μόνο τις αλυσίδες σας;»

Λέω, μήπως;….

To Σάββατο ο ΑΟΠ υποδέχεται την Νικήτη


Μετά την νίκη επι της ομάδας της Αρναίας, η αγωνιστική δράση για το πρωτάθλημα Ανδρών Μπάσκετ Χαλκιδικής συνεχίζεται.

H πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος ομάδα του Α.Ο.Π αντιμετωπίζει για την 15η αγωνιστική στο Κλειστό Γυμναστήριο Πολυγύρου,το Σάββατο 6/2 και ώρα 18:30, την ομάδα της Νικήτης.

Καλούνται όλοι οι φίλοι της ομάδας να βοηθήσουν με την παρουσία τους τους παίχτες του ΑΟΠ να πετύχει ακόμα μια νίκη.