Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Χωράφι με ελαιόδενδρα "κατάπιε" η γη λόγω της διάνοιξης του τούνελ στον Παντελεήμονα Πιερίας

Ένα μεγάλο κομμάτι κτήματος με ελαιόδενδρα ξαφνικά το "κατάπιε" η γη και στο σημείο σχηματίσθηκε ένας τεράστιος λάκκος στα όρια Παντελεήμονα και Πλαταμώνα κοντά στα εξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων και Αγιάννη. Αιτία της απότομης καθίζησης είναι οι εργασίες που γίνονται κάτω από το χωράφι με τα ελαιόδενδρα για την κατασκευή της υπόγειας σήραγγας της ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης του χωραφιού ή κάποιος άλλος δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα εκεί, γιατί ενδεχομένως να προκαλούνταν και θύματα. Στον χώρο μετέβη και η αστυνομία για την καταγραφή του γεγονότος.

Άνθρωποι της εταιρίας έριξαν τσιμέντο μέσα στον τεράστιο λάκκο και τον σκέπασαν με ένα πράσινο καραβόπανο.

Στην περιοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Διονύσης Αρωνιάδης, ο πρώην δήμαρχος Στέλιος Χονδρόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Γιάντσιος, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν και άλλα παρόμοια ατυχήματα από τις εργασίες για την κατασκευή του τούνελ και σε άλλα σημεία και μάλιστα σε περιοχές όπου υπάρχουν μαντριά, ακόμη και σπίτια.

Ο δήμαρχος κ. Αρωνιάδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Στέλιος Χονδρόπουλος αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι λόγω των εργασιών της εταιρίας για το άνοιγμα της υπόγειας σήραγγας ς έχουν προκληθεί ζημιές σε τρεις φυσικές πηγές , από τις οποίες υδροδοτείται ο Πλαταμώνας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής πρόβλημα υδροδότησης.

Μάλιστα ο κ. Χονδρόπουλος αναφερόμενος στο κλείσιμο των Τεμπών, συνέδεσε την περίπτωση της πτώσης του χωραφιού με αυτή της κατολίσθησης των Τεμπών, όπου θεωρεί ότι τα βράχια έπεσαν από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη του τούνελ. Θέλουμε το έργο, αλλά όχι να προκαλούν τέτοιες καταστροφές είπε ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι τα Τέμπη πρέπει να ανοίξουν τώρα αμέσως, γιατί η οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι κάτοικοι είναι τεράστια και κάλεσε όλο τον κόσμο αύριο το μεσημέρι στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ραψάνης, όπου θα κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διεθνές αρχαίο ηλιακό ρολόι

Το ρολόι εντοπίστηκε σε κτίριο της ύστερης αρχαιότητας στο Πολύχρονο Χαλκιδικής

Είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως και δείχνει σωστή ώρα Ρώμης, Γαλλίας και Κίνας

Ενα από τα λιγοστά παγκοσμίως ηλιακά ρολόγια των ελληνορωμαϊκών χρόνων που έχουν εντοπιστεί άθικτα ανασύρθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά ρολόγια κατασκευάζονταν για συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ήταν ακριβή μόνο για τον τόπο στον οποίο συνήθως κατασκευάζονταν. Το ρολόι του Πολύχρονου έχει κατασκευαστεί έτσι που μπορεί να δείχνει τη σωστή ώρα της κάθε μέρας τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Ρώμη, τη Γαλλία ή την Κίνα.

Η αρχαιολόγος της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μπετίνα Τσιγαρίδα, η οποία έχει αφιερώσει την πολύχρονη επαγγελματική της δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα της αρχαίας Κασσάνδρειας, ανταμείφθηκε με το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και με μοναδικά στοιχεία για την αμπελουργία και τη μελισσοκομία στη Χερσόνησο της Χαλκιδικής κατά τους αρχαίους χρόνους.

Το ρολόι εντοπίστηκε σε κτίριο της ύστερης αρχαιότητας στο Πολύχρονο και τα στοιχεία που δίνει είναι εντυπωσιακής σαφήνειας. «Το ρολόι αποτελείται από ημισφαιρική επιφάνεια, στην οποία υπάρχουν χαραγμένες έντεκα γραμμές που τη χωρίζουν σε δώδεκα τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν στις ώρες της ημέρας. Κάθετες σε αυτές είναι τρεις άλλες εγχάρακτες γραμμές που αντιστοιχούν στο χειμερινό ηλιοστάσιο, την ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο.

Στη μέση της ημισφαιρικής επιφάνειας είναι στερεωμένος ένας χάλκινος γνώμονας, ο οποίος ρίχνει τη σκιά του στο ημισφαίριο και ανάλογα με τη θέση της στα δώδεκα τμήματα φανερώνει την ώρα της ημέρας. Η σκιά του ρολογιού έχει ίδιο μήκος όλες τις ώρες της ημέρας, αλλάζει όμως μήκος ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το μικρότερο μήκος παρατηρείται όταν είναι στο χειμερινό ηλιοστάσιο και σταδιακά αυξάνεται μέχρι το ανώτατό του κατά το θερινό ηλιοστάσιο.

Ετσι οι ιδιοκτήτες του ρολογιού είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν όχι μόνο τις ώρες της ημέρας, αλλά και την ημερομηνία», δήλωσε η κ. Τσιγαρίδα στο «Εθνος».

Για τον Δία
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, «στη Χαλκιδική θα πρέπει να έφτασε ως ανάθημα σε κάποια ιερό, ίσως του Αμμωνα Δία».

Απόστολος Λυκεσάς

Πηγή: Έθνος

Ένεπε Μούσα - Θεατρικό έργο: Η Τρύπα


Ο Πολιτιστικός φορέας “ένεπε μούσα” σας προσκαλεί στο “ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ” στο Πολύγυρο να παρακολουθήσετε το θεατρικό έργο “Η ΤΡΥΠΑ” του Νικόλα Τζουράνη σε σκηνοθεσία Μ.Π.Μαρέτα.

Παραστάσεις Μαρτίου Ωρα έναρξης 21.00

Πα Σα Κυ Δε Πα Σα Κυ Πα Σ

12 13 14 15 19 20 21 26 27

τηλ κρατήσεων: 6946931501

Βρέθηκε η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου


Η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μετά από έλεγχο DNA η σωρός ενός άνδρα που βρέθηκε χθες ανήκει στον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η σορός βρέθηκε 4 χιλιόμετρα μακριά από το νεκροταφείο της Δευτεράς, από όπου τον περασμένο Δεκέμβριο εκλάπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής αστυνομίας κ. Κατσουνωτό.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «κατόπιν πληροφοριών, εντοπίστηκε σορός σε κοιμητήριο στη Λευκωσία (στο Τσέρι).

Χθες, λίγο μετά τις 21.00 η αστυνομία δέχτηκε πληροφορία για την ύπαρξη μίας σορού σε τάφο στο νέο κοιμητήριο Στροβόλου. Ισχυρή Αστυνομική δύναμη μετέβη στην περιοχή και εντόπισε τη σορό. Ακολούθως ειδοποιήθηκε η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου και στο σημείο κατέφθασε ο γιός του Νικόλας Παπαδόπουλος, η θυγατέρα του Αναστασία και η σύζυγός του. Στόχος ήταν να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν από τα ρούχα και τα υποδήματα αν πράγματι η σορός ανήκει στο τέως Πρόεδρο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η πληροφορία προέρχεται από βαρυποινίτη ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις κεντρικές φυλακές. Μάλιστα το τηλεφώνημα, υπολογίζεται ότι έγινε από τηλεφωνικό θάλαμο στην περιοχή της Στράκας και γι’ αυτό το λόγο η αστυνομία έσπευσε στο συγκεκριμένο σημείο. Υποψίες για εμπλοκή του συγκεκριμένου βαρυποινίτη στην υπόθεση υπήρχαν από την πρώτη στιγμή αλλά δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Πηγή: The Insider

Όχι στο δικαίωμα ψήφου στους λαθρομετανάστες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/3/10

Η Δημοκρατική Αναγέννηση συμμετέχει με τα μέλη και τους φίλους τους στη διαμαρτυρία για την ψήφιση νόμου που χορηγεί δικαίωμα ψήφου και μαζική ιθαγένεια στους ξένους , κατά κανόνα λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να διαμαρτυρηθούν μαζί μας ζητώντας την ματαίωση της ψήφισης.

Η συμφωνία με την Τουρκία, προσφέρει το Αιγαίο στους Τούρκους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/3/10

H υπό εκκόλαψη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας (βλ. Kύρα Αδάμ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 8/3/2010) για το Αιγαίο προσφέρει αμαχητί ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή το ½ του Αρχιπελάγους στην Τουρκία , ικανοποιώντας μακροχρόνια διεκδίκησή της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υπογραφή συμφωνίας που αποστρατικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την αφελή προσδοκία να εκτονώσει την ένταση στην περιοχή , «κερδίζοντας» ταυτόχρονα 2 δισ ευρώ από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και από την μείωση της δαπάνης των αναχαιτίσεων.

Το τίμημα του υποτιθέμενου κέρδους είναι βαρύτατο: Τα ελληνικά μαχητικά παύουν να πετούν πάνω από τα εθνικά εδάφη μας του Ανατολικού Αιγαίου εκτός σκοπών αεράμυνας.

Τυχόν τελειούμενη η συμφωνία ικανοποιεί προαιώνιο πόθο της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών μας..

Εννοείται ότι τα μαχητικά αεροσκάφη χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών είναι ελεύθερα να πετούν . Όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία πιστή στην έκνομη πρακτική της θα βαφτίσει νατοϊκά τα μαχητικά της και θα πραγματοποιεί αδίστακτα τις ασκήσεις της χωρίς φυσικά να καταθέτει σχέδια πτήσης.

Στην ουσία , εάν τελικώς υπογραφεί αυτή η συμφωνία , θα πρόκειται για άνευ όρων παράδοσή μας στον εχθρό , ο οποίος κατά σύστημα δεν τηρεί ποτέ τα συμπεφωνημένα (όρα το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ , ή τη συμφωνία για επαναπροώθηση λαθρομεταναστών Παπανδρέου-Τζεμ).

Είναι προφανής η ανάγκη ματαίωσης κάθε σκέψης για υπογραφή συμφωνίας που αποστρατικοποιεί τα νησιά μας , όταν μάλιστα η Στρατιά του Αιγαίου βρίσκεται ετοιμοπόλεμη απέναντι στη Σμύρνη.

Δύσπιστοι στους Φράγκους και δώρα φερόντων;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/3/10

Η περισσή διαχυτικότητα στις δηλώσεις Σαρκοζύ αντίθετα προς την παγερή ψυχρόιτητα των δηλώσεων Μέρκελ αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας ότι οι ισχυροί της Ένωσης και της Ευρωζώνης κηδόμενοι των ιδίων τους συμφερόντων θα θελήσουν να συγκροτήσουν επιτέλους ένα Μέτωπο κατά των διεθνών τοκογλύφων που έπληξαν βάναυσα κατ? επιλογήν την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο ακόμα και η ρητορική συμπαράσταση εκδηλώθηκε με ασύγνωστη καθυστέρηση και πάντως αν όσα υπεσχέθη ο Γάλλος πρόεδρος υπέρ της Ευρωζώνης δεν εκδηλωθούν «χθες» θα είναι πολύ αργά.

Το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας του ευρώ (όχι της Ελλάδος) ή πραγματώνεται αμελητί , ή αύριο θα είναι κατόπιν εορτής.

Δύσπιστοι έναντι των «Φράγκων» και «δώρα φερόντων» ανησυχούμε για το πιθανό αντίτιμο της υποτιθέμενης στήριξής μας δηλαδή την αναγκαστική προμήθεια και πάλι υποβρυχίων που γέρνουν , ελικοπτέρων που δεν πετούν και λοιπών ελαττωματικών πανάκριβων αχρήστων συστημάτων.

Η ανάγκη αδιαπραγμάτευτης αξιοπρέπειας και εθνικής αποφασιστικότητας εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας είιναι επιτακτική.

Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής: Μουσειακή Αγωγή


Την Τετάρτη 3/03/2010 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων Αθανάσιος Κασακόγιας του Δημοτικού μεγάρου Νιγρίτας ο σχολικός σύμβουλος κ. Βαγενάς Αναστάσιος της 5ης Περιφέρειας Δ.Ε.Ν. Σερρών, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων».

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τερπνής εκτενή αναφορά έκανε η νηπιαγωγός κ. Παπαλοπούλου Χ. η οποία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής και το Λαογραφικό του Μουσείο ξεκίνησε από τη σχολική χρονιά 2008-2009 μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Με την ευκαιρία της καταπληκτικής ημερίδας που παρακολουθήσαμε, να πούμε ότι στόχος των προγραμμάτων αυτών που ξεκίνησε από την περσινή περίοδο ο Πολιτιστικός είναι να μετατρέψουν το μουσείο σε έναν ευχάριστο μαθησιακό χώρο, όπου τα παιδιά παίζοντας και διασκεδάζοντας μαθαίνουν για τη ζωή των ανθρώπων παλαιοτέρων χρόνων.

Εκτός από την καθαρά βιωματική προσέγγιση της γνώσης που προσφέρει το Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής στα παιδιά, έχει να προτείνει στους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένους τρόπους για να επεξεργαστούν διαθεματικά σχέδια εργασίας μετά την επίσκεψη στο μουσείο. Ειδικότερα δε, πώς θα μπορούσαν οι εμπειρίες των παιδιών στο της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Αισθητικής Αγωγής και φυσικά της Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου και εντάσσονται συνήθως οι επισκέψεις σε διάφορους χώρους.

Τα προγράμματα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, να προσαρμοστούν κάθε φορά στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Όσοι θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Πολιτιστικού σχετικά με τη Μουσειακή Αγωγή επισκεφτείτε τη σελίδα του Πολιτιστικού συλ. Τερπνής http://www.psterpnis.gr και http://clubs.pathfinder.gr/psterpnis/1194967 ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2322025134-6998360477

Κύριε Υπουργέ, κάντε ζντούπ!..


ΤΟΥ Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε άλλες εποχές οι ΡΕΠΟΡΤΕΡ των εφημερίδων εντόπιζαν ένα θέμα, έψαχναν για ιδιαιτερότητές, ανακάλυπταν πτυχές κρυμμένες επιτήδεια και απεκάλυπταν σε εντυπωσιακά ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ τους πρωταγωνιστές, λεπτομέρειες ανατριχιαστικές ή και γαργαλιστικές δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό υλικό για σχολιασμούς και ανάπτυξη επιχειρηματολογίας υπέρ και κατά!… Ήταν οι εποχές που, όπως τότε το αντιλαμβανόμασταν, η τεχνολογία καλπάζοντας βοηθούσε να γίνει ο «γύρος του κόσμου» με ασύλληπτες ταχύτητες με τη βοήθεια τέλεξ και τηλέγραφου μετουσιώνοντας το γνωστό αριστούργημα του Ιουλίου Βερν που απαιτούσε…ογδόντα μέρες να φαντάζει σαν γλυκό, αφελές παραμύθι για παιδιά.

Αλλά ο κόσμος άλλαξε αλλάξανε οι καιροί είναι όλα ψέματα κι ας φαίνονται για…αλήθεια, καθώς ήρθε η τηλεόραση και έφερε με ψηφιακή τεχνολογία σε «πραγματικό χρόνο» τα γεγονότα ως εικόνα μπροστά στα μάτια μας, ενώ την ίδια στιγμή στις «κορδέλες» κάτω από την εικόνα τρέχουν με λόγια οι καυτές ειδήσεις …Στον Κόσμο όλο, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα η Τηλεόραση πρώτη μας δίνει ανάγλυφα τα οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, ψυχοκοινωνικά δεδομένα που συνθέτουν το καθημερινό μας πλαίσιο αναφοράς.

Έτσι με τον Γιώργο Παπαδάκη συντονιζόμαστε για ΚΑΛΗΜΕΡΑ, στον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη προστρέχουμε αξιολογώντας την Κοινωνία μας (Tέσσερες ώρες πριν χτυπήσει…δώδεκα). Ο Γιώργος Αυτιάς μας λέει τι μέλλει γενέσθαι με τις…συντάξεις μας, ενώ οι Λυριτζής και Οικονόμου μας κατατοπίζουν στην ενημερωτική συχνότητα του SKY έχοντας εγκαταλείψει τα αλώνια της ΝΕΤ στον Κώστα Αρβανίτη και την Ρίτσα Μπιζόγλη, και για τους «μελετηρούς» έχουμε και την ομώνυμη Ελεονόρα! Στη συνέχεια έχουμε τα περιώνυμα Πολιτιστικά δρώμενα και αξιοθέατα κάθε πρωί από τα κανάλια μας που όλα εκπέμπουν εντός και με τη βοήθεια δορυφορικών συνδέσεων εκτός ελλαδικών συνόρων (και ακόμη «άνευ»….αδείας λειτουργίας…νομίζω!)

Σε ότι αφορά τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ μας ή ΤιΒι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, η πασαρέλα, το παλκοσένικο του πόθου όπου αναδεικνύονται Εθνοπατέρες και Εθνομητέρες και πρωταγωνιστούν οι ίδιοι και οι ίδιες, αδιαλείπτως… Ο κ Παπανδρέου φημολογείται ότι αρχίζει να σκέφτεται έναν πρόωρο αλλά ακόμα …ΔΕΝ τον απεφάσισε (τον θρυλούμενο) ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ και αρχίζουν να ψήνονται στην αγωνία εν ενεργεία Υπουργοί, Υφυπουργοί και «προσδοκούντες» βουλευτές του…

Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί και μαζί σας…«υπουργοποιήσιμοι» βουλευτές, θέλετε να ψυχανεμιστείτε που θα είσθε λίγο πριν ή λίγο μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το ερχόμενο Πάσχα ή μετά την ανακοίνωση της περικοπής του 14ου μισθού και στον Ιδιωτικό τομέα;

Πλησιάστε, παρακαλώ, τον τηλεοπτικό δέκτη του γραφείου ή του σπιτιού σας, σκύψτε στην LCD ή την LED οθόνη και κάντε γρήγορα…

ζντούπ!...