Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής: Μουσειακή Αγωγή


Την Τετάρτη 3/03/2010 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων Αθανάσιος Κασακόγιας του Δημοτικού μεγάρου Νιγρίτας ο σχολικός σύμβουλος κ. Βαγενάς Αναστάσιος της 5ης Περιφέρειας Δ.Ε.Ν. Σερρών, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων».

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τερπνής εκτενή αναφορά έκανε η νηπιαγωγός κ. Παπαλοπούλου Χ. η οποία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής και το Λαογραφικό του Μουσείο ξεκίνησε από τη σχολική χρονιά 2008-2009 μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Με την ευκαιρία της καταπληκτικής ημερίδας που παρακολουθήσαμε, να πούμε ότι στόχος των προγραμμάτων αυτών που ξεκίνησε από την περσινή περίοδο ο Πολιτιστικός είναι να μετατρέψουν το μουσείο σε έναν ευχάριστο μαθησιακό χώρο, όπου τα παιδιά παίζοντας και διασκεδάζοντας μαθαίνουν για τη ζωή των ανθρώπων παλαιοτέρων χρόνων.

Εκτός από την καθαρά βιωματική προσέγγιση της γνώσης που προσφέρει το Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής στα παιδιά, έχει να προτείνει στους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένους τρόπους για να επεξεργαστούν διαθεματικά σχέδια εργασίας μετά την επίσκεψη στο μουσείο. Ειδικότερα δε, πώς θα μπορούσαν οι εμπειρίες των παιδιών στο της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Αισθητικής Αγωγής και φυσικά της Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου και εντάσσονται συνήθως οι επισκέψεις σε διάφορους χώρους.

Τα προγράμματα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, να προσαρμοστούν κάθε φορά στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Όσοι θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Πολιτιστικού σχετικά με τη Μουσειακή Αγωγή επισκεφτείτε τη σελίδα του Πολιτιστικού συλ. Τερπνής http://www.psterpnis.gr και http://clubs.pathfinder.gr/psterpnis/1194967 ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2322025134-6998360477

Δεν υπάρχουν σχόλια: