Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Περί Απολλωνίας


Ας μη λησμονούμε, ότι η Ιερισσός η οποία ελέγετο και Απολλωνία, ήταν φημισμένη για την λατρεία του θεού Απόλλωνος. Μάλιστα κατά τον Μανουήλ Γεδεών το όνομα "Ιερισσός" το έλαβε από τις Ιέρισσες του Ναού του Απόλλωνος.

Το παραπάνω το γράφει ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, σε άρθρο του σε ηλεκτρονικό περιοδικό της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.
Επισημαίνουμε στον Πανοσιολογιώτατο, ότι τρεις πόλεις έφεραν το όνομα Απολλωνία κατά την αρχαιότητα στην Χαλκιδική Χερσόνησο. Απολλωνία η Χαλκιδική (Νότια και κοντά στον Πολύγυρο), Απολλωνία της Μυγδονίας (περιοχή Παζαρούδα στα χρόνια της τουρκοκρατίας) και η Απολλωνία της Χερσονήσου του Άθω.

Η Ιερισσός ονομαζόταν Άκανθος στην αρχαιότητα.

Επίσης στην αρχαιότητα υπήρχαν "Ιέρειες" και όχι "Ιέρισσες". Όσο για την άποψη του Μανουήλ Γεδεών θα την ψάξουμε και θα μεταφέρουμε, αν βρούμε το κείμενο, την άποψη του.

Προσθήκη:

Το απόσπασμα από τον Μανουήλ Γεδεών για τον Μακάριο, επίσκοπο Ιερισσού, βρέθηκε. Στην σελίδα 310 όμως, που μας παραπέμπει ο Αρχιμανδρίτης, σε υποσημείωση στο άρθρο του, δεν αναφέρεται τίποτα περί Απολλωνίας. Αναφέρει κάτι αόριστο για "Ιέρισσες", τίποτε άλλο.

Το βιβλίο έχει τίτλο: Ο Άθως Αναμνήσεις - Έγγραφα - Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: