Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εκλογή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Bρυξέλλες, 31Μαρτίου 2015

Θέμα: Εκλογή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, εξελέγη σήμερα ομόφωνα και δια βοής, τρίτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, το λόγο έλαβε εκ μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η ευρωβουλευτής των Podemos, Λόλα Σάντσεζ, η οποία πρότεινε την υποψηφιότητα του κ. Κούλογλου. Όπως είπε και η ίδια:

Είμαστε όλοι παιδιά της ΕΟΚΑ


 Ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την ελευθερία ήταν μια πράξη πρωτογενής. Πήγαζε άμεσα από την ίδια την ύπαρξη των αγωνιστών και διεξαγόταν με ολόκληρο το είναι τους, με την ψυχή και το σώμα.

Ο πόθος για τη λευτεριά που ενέπνεε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τα ηρωικά επιτεύγματα των αγωνιστών και ο πόνος από τις θυσίες των αγωνιστών και του λαού, έσμιξαν όλα μαζί και έδωσαν ποιητικά, πεζά και θεατρικά λογοτεχνικά κείμενα, αληθινά αριστουργήματα, που συγκινούν την ψυχή και διαιωνίζουν τα ανεπανάληπτα ιστορικά γεγονότα...

Ανάμεσα στα πατριωτικά αυτά ποιήματα λοιπόν είναι και ο γνωστός ύμνος της ΕΟΚΑ, «Είμαστε όλοι παιδιά της ΕΟΚΑ» που έγραψαν οι Ελλαδίτες καθηγητές Γιάννης Μάσσος και Γιάννης Κατσούλης, στο Γυμνάσιο Σολέας στην Ευρύχου.

«Ήταν 1η Απριλίου...»! - 60 χρόνια από τον αγώνα της ΕΟΚΑ για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

(Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών)

Μανώλης Καλατζής

Η πρωταπριλιά του 1955 - Κατά τη διάρκεια του αγώνα η Βρετανία άσκησε αυστηρή στάση με στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκτελέσεις αγωνιστών ακόμα και για μεταφορά οπλισμού ή συμμετοχή σε διαδηλώσεις

Συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη 1η Απριλίου 1955, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας των Κυπρίων εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών με στόχο την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 1950 στο οποίο το 95,7% των Κυπρίων (και οι Τουρκοκύπριοι) είχε ταχθεί υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα.

Να γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά

1η Απριλίου. Ο ελληνισμός έχει επίσημη αργία στην Κύπρο, τιμώντας την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, την εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα! Κατά τα άλλα λέμε ψέματα! Κανονικά και αθώα και όχι σαν κάποια άλλα τραγικά και όλο πόνο.

Υπάρχουν δυο εκδοχές πως ξεκίνησαν τα ψέματα της Πρωταπριλιάς. Μια απ' αυτές λέει, πως οι Κέλτες, κυρίως βουκολικός λαός, αγαπούσαν πολύ το ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε μεν, την 1η Απριλίου αλλά όσο δεινοί κι αν ήταν  ψαράδες, τα ψάρια πιάνονται δύσκολα αυτή την περίοδο. Για την περηφάνια τους ως ψαράδες και για να μη χάσουν την τιμή τους, έλεγαν λοιπόν για τις ψαριές τους τερατώδη ψέματα! Αφενός οι ψαράδες το συνηθίζουν αυτό και αφετέρου, η συνήθεια της τιμής του ψαρέματος, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο με χιουμοριστική διάθεση.

Θετικός διάλογος...κωφών: Πολιτική συμφωνία θέλει η κυβέρνηση, αριθμούς ζητούν οι Βρυξέλλες

Με την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στο Brussels group σήμερα στην Αθήνα και την αυριανή αναχώρηση των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών για το Πάσχα των Καθολικών, κλείνει ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Βρυξελλών για τη μεταρρυθμιστική λίστα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν κατέληξαν στον «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων», που αποτελεί την προϋπόθεση για την σύγκληση του Eurogroup.

Αύριο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euroworking group προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά προσδοκά μία πολιτική απόφαση (κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνεδριάσει το Eurogroup)

Εμπορικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών - Πασχαλινό Ωράριο

κλικ για μεγέθυνση