Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Προκόπι Β. Εύβοιας: Ο Μέγας Πλάτανος και τα μυστήρια του


Στην μέση μιας από τις γραφικότερες διαδρομές της Ελλάδας, τον δρόμο ακολουθώντας τον ποταμό Κηρέα, συνδέει το Προκόπι με το Μαντούδι, στο σημείο ακριβώς που είναι χτισμένο το ξωκλήσι τής Κοίμησης της Θεοτόκου, υπάρχει μια ταμπέλα που κατευθύνει δεξιά, στο μόνο σημείο του δρόμου που περνάει πάνω από το ποτάμι.

Η ταμπέλα γράφει «Μέγας Πλάτανος», και αν κανείς την ακολουθήσει, ύστερα από καμιά διακοσαριά μέτρα θα βρεθεί μπροστά στο αρχαιότερο πλατάνι των Βαλκανίων, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης, η ηλικία του οποίου λέγεται πως υπερβαίνει τα ... 2.300 χρόνια!...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο Δημ. Σέττας (Ο Γερο-Πλάτανος της Εύβοιας», εκδ. ΔΙΠΤΥΧΟ), το 1972, ο κορμός του είχε περίμετρο 18 μέτρα, διάμετρο 6 μέτρα, το ύψος του δέντρου έφτανε τα 30 μέτρα, ενώ η έκταση της σκιάς του έφτανε τα 2,5 στρέμματα!

Ο Μ. Αλέξανδρος και οι «Μαγεμένες»


«Οι Γάλλοι ξέρουν το Μέγα Αλέξανδρο ως Ελληνα. Δεν τον ξέρουν ως Μακεδόνα, όπως θα έχουν την ευκαιρία να τον μάθουν και μαζί και την Ιστορία της Μακεδονίας», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, Σοφί Ντεκά, επ' αφορμής της επίσκεψής της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προετοιμάσουν την... επέλαση του Μακεδόνα στρατηγού στο Παρίσι.

Πρόκειται για την έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαία Μακεδονία», που θα πραγματοποιηθεί από 3 Οκτωβρίου μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2012, στο Λούβρο. Στην έκθεση θα ενταχθούν και οι τέσσερις «Μαγεμένες» -συντηρημένες για πρώτη φορά- ενώ αντίγραφα και μήτρες τους θα «επιστρέψουν» αντί 183.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη πριν από τον Οκτώβριο.

Αλεπού... πυροβόλησε κυνηγό στη Λευκορωσία!


Ιδού, μια εξόχως διδακτική ιστορία. Ξεχάστε όσα γνωρίζατε για το κυνήγι άγριων ζώων, δηλαδή ότι ο κυνηγός έχει το όπλο και πυροβολεί το θήραμα. Στη Λευκορωσία τα πράγματα είναι... αλλιώς.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ μια τραυματισμένη αλεπού πυροβόλησε τον κυνηγό που την καταδίωκε κατά την πάλη που σημειώθηκε μεταξύ τους, όταν ο κυνηγός προσπάθησε να την αποτελειώσει, χτυπώντας την με το κοντάκι του τουφεκιού του.

Ο κυνηγός, ο οποίος είχε πλησιάσει την αλεπού αφού την είχε πυροβολήσει από απόσταση και την είχε τραυματίσει, νοσηλεύεται τώρα με τραύμα στο πόδι, ενώ η αλεπού κατάφερε να ξεφύγει, διευκρινίζουν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τους εισαγγελείς της περιοχής Γκρόντνο.

«Γειτονιά του έρωτα» φτιάχνει ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη


Την πρόθεση του να δημιουργήσει μια «Γειτονιά του Έρωτα» στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία ιερόδουλων για τα προβλήματα που υπάρχουν από τη μη ανανέωση των αδειών λειτουργίας των οίκων ανοχής.

Ο Γιάννης Μπουτάρης Μπουτάρης υποσχέθηκε να θέσει το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας και επανατοποθετήθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της «Γειτονιας του Έρωτα» σε μη κατοικημένη περιοχή που θα οριοθετήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις και με τους κατοίκους του δυτικού τομέα της πόλης, προκειμένου να ακούσει τις δικές τους απόψεις, ώστε να βρεθεί λύση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου στην βουλή


κλικ στις ερωτήσεις για μεγέθυνση