Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκαν οι μετροπόντικες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

«Χειρόφρενο» τράβηξε χτες και ο «Γιωρίκας», ο δεύτερος από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον «Κωστίκα», το πρώτο μηχάνημα, που παραμένει ακινητοποιημένο από τις 10 του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο «Γιωρίκας» ήρθε στο... φως, αφού γκρέμισε τοίχο και εισήλθε σε κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Παρά τη χαρά όσων ήταν μπροστά στην εμφάνιση του «Γιωρίκα», το κλίμα δεν ήταν πανηγυρικό, όπως πριν από δυόμισι μήνες, όταν είχε έρθει στο φως ο πρώτος μετροπόντικας. Κι αυτό καθώς τα δύο μηχανήματα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον επόμενο σταθμό, αυτόν του Παπαφείου, αλλά και με τις απαιτήσεις της ΑΕΓΕΚ (επικεφαλής εταιρία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας), που ζητά επιπλέον χρήματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τη χτεσινή γιορτή έλαμψε διά της απουσίας της η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Μπλέξιμο

Η κατασκευή του σταθμού «Παπάφειο» είναι μπλεγμένη σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα και, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν αποκλείεται είτε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είτε να γίνει μετά την ολοκλήρωση του μετρό, κάτι το οποίο θα σημάνει αύξηση του κόστους του έργου.

Ομως, η κατασκευή ή μη του συγκεκριμένου σταθμού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις απαιτήσεις της ΑΕΓΕΚ που, όπως αποκάλυψε ο «ΑτΚ» την περασμένη Κυριακή, έχει θέσει τελεσίγραφο διακοπής των εργασιών, στις 28 Φεβρουαρίου, αν δε λάβει επιπλέον χρηματική αποζημίωση.

Ακόμη, όμως, κι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και την ΑΕΓΕΚ -κάτι για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται προσπάθειες-, το μετρό έχει ακόμα να ξεπεράσει πολλά προβλήματα.

Ετσι, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Σιντριβάνι τα έργα είναι σχεδόν σταματημένα, καθώς μέσα στα εργοτάξια βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες με άγνωστο χρόνο ολοκλήρωσης. Από το Σιντριβάνι και μετά μπορεί να μην υπάρχουν προβλήματα με αρχαία, υπάρχουν όμως άλλες δυσκολίες. Πέρα από το «Παπάφειο» που βρίσκεται ακόμα στο μηδέν, ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση μόνο για την κατασκευή των σταθμών «Ευκλείδης» και «Φλέμινγκ».

Στο σταθμό Αναλήψεως υπάρχει πρόβλημα με το φυλάκιο του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, στο σταθμό Πατρικίου πρέπει να απομακρυνθούν υπόγειες δεξαμενές πετρελαίου, ενώ για τους σταθμούς Βούλγαρη και Νέα Ελβετία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι οριστικές μελέτες. Προβλήματα υπάρχουν, επίσης, και με το τμήμα του ανοιχτού ορύγματος από τη Νέα Ελβετία μέχρι το αμαξοστάσιο.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Εξόντωση ζώων, στα Νέα Μουδανιά


Από καταγγελίες πολιτών, που έφτασαν στην sportime.gr,στη Χαλκιδική, το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι, που δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή.

Στα Μουδανιά, έχει γίνει μαζική εξόντωση σκυλιών και γατιών, που ήταν στους δρόμους.

Όπως λοιπόν μας έχουν καταγγείλει, αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί ούτε ένα αδέσποτο στους δρόμους.

Δεν τα έχει μαζέψει ο δήμος ή κάποιο φιλοζωικό σωματείο, αλλά έχουν πάει από φόλες και μάλιστα κάποιοι, έχουν φροντίσει να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Πηγή: SporTime

Πώς δύο γάτες έκαναν κουβάρι τη Κύπρο!!


Και αν η επόμενη κρίση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γίνει για...γάτου πήδημα;

Ακούγεται σαν ανέκδοτο, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τοπικά και ξένα δημοσιεύματα, οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα και στα πρόθυρα ενός διπλωματικού επεισοδίου για μία γάτα !

Για δύο, για την ακρίβεια: τον "Γίγαντα της Αφροδίτης" και τη "Γάτα της Αγίας Ελένης". Πρόκειται για δύο ράτσες που φέρονται να είναι ενδημικές στο νησί και διεκδικούν πιστοποίηση. Ελληνοκυπριακή, βεβαίως.........

Το θέμα της πιστοποίησης - από καθαρά επιστημονικό - πήρε πολιτικές διαστάσεις, όταν ο "Όμιλος Φίλων των Καθαρόαιμων Γάτων " κατήγγειλε πως Τουρκοκύπριοι μεταφέρουν παράνομα ελληνοκυπριακές καθαρόαιμες γάτες στα Κατεχόμενα, προκειμένου να τις ζευγαρώσουν με τις δικές τους και, στη συνέχεια, να διεκδικήσουν αυτοί πρώτοι την αυθεντικότητα - τόσο της "Γάτας της Αγίας Ελένης" όσο και του "Γίγαντα της Αφροδίτης"

* "Γίγαντας της Αφροδίτης"

Είναι μεγάλου μεγέθους, με πυκνό και μακρύ τρίχωμα, μακριά μουσούδα, μεγάλο εκφραστικά μάτια, με αφτιά τα οποία βρίσκονται στη κορυφή του κεφαλιού, κοντά το ένα στο άλλο. Το 2001 ανακαλύφθηκε σε ένα προϊστορικό τάφο του νησιού ο σκελετός κατοικίδιας γάτας ηλικίας 9.500 ετών - γεγονός που καταρρίπτει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, την πεποίθηση ότι οι πρώτοι που εξημέρωσαν τη γάτα ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γάτα αυτή είναι πρόγονος του "Γίγαντα της Αφροδίτης"

* "Γάτα της Αγίας Ελένης"

Εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με την κοινή γάτα, έχει κοντό τρίχωμα, κοντή μουσούδα, με μεγάλα μάτια και αφτιά, τα οποία είναι μακριά το ένα το άλλο, γιατί το πάνω μέρος του κεφαλιού της είναι πλατύτερο. Σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση, τις γάτες της Αγίας Ελένης τις έστειλε η ίδια η μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου στο νησί για να βοηθήσουν στην εξαφάνιση των ερπετών, που το είχαν κατακλύσει σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας.

Οι πρωταγωνιστές μιας εθνικής υπόθεσης.

Πολύ πριν το θέμα της πιστοποίησης των δύο τύπων γάτων ανοιχθεί σε εθνικό ζήτημα για την Κύπρο, ξεκίνησε ως διαμάχη μεταξύ φιλόζωων. Μια αγγλίδα συνταξιούχος, μια σερβικής καταγωγής Κύπρια και ένας Γερμανός κριτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γάτων ήταν τα πρόσωπα που κίνησαν τα νήματα στο παρασκήνιο, κεντρίζοντας τα εθνικά αντανακλαστικά της Μεγαλονήσου.

* Η αγγλίδα εκτροφέας

Η Τερέζα Λίδερλαντ, μια βρετανίδα συνταξιούχος που κατοικεί στο νησί, είναι από το 2008 η εκτροφέας του 90% του πληθυσμού της ράτσας "Γίγαντας της Αφροδίτης" Μάχεται για την πιστοποίησης και την αναγνώριση διεθνώς ως μιας νέας καθαρόαιμης ράτσας με προέλευση την Κύπρο και , μέσα απ αυτό, για να ευαισθητοποιήσει τους Κύπριους στο ζήτημα της προστασίας των σπιρτόζικων αιλουροειδών.

Όλα ξεκίνησαν, όπως λέει η ίδια, όταν "το 2005 ένας γλυκός καφέ-μελί αδέσποτος γάτος, ο Κάσιντι, μας....υιοθέτησε. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μου εξήψαν το ενδιαφέρον και διαισθάνθηκα ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος γάτας στην Κύπρο"

Από τότε, η μέχρι πρόσφατα γραμματέας του Κυπριακού Ομίλου Φίλων των Καθαρόαιμων Γάτων έχει έρθει σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς γάτων, έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς επιδείξεις, ενώ πρόσφατα, έπειτα από πρόσκληση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γάτων (WCF) που εδρεύει στο Εσεν της Γερμανίας, συμμετείχε με τις "Αφροδίτες" της στο διαγωνισμό Ring Show που έγινε στο Βερολίνο. Εκεί ο εγγονός του Κάσιντι, Τζέικομπ, κατέκτησε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "Καλύτερο ενήλικο αρσενικό". Να σημειωθεί ότι η Λίδερλαντ παραιτήθηκε από τη θέση της γραμματέως του ομίλου πριν από το διαγωνισμό.


* Ο Γερμανός κριτής

Με δεκαετή εμπειρία ως κριτής του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού γάτων WCF (World Cat Federation), ο Αντρέας Μόμπιους εμπλέκεται στην υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2008 όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του κυπριακού Ομίλου Φίλων των Καθαρόαιμων Γάτων, προκειμένου να προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για την πιστοποίηση μιας καθαρόαιμης νέας ράτσας. Στη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, ο Μόμπιους αναγνώρισε πως υπάρχουν δύο ράτσες γάτων υποψήφιες για πιστοποίηση: ο "Γίγαντας της Αφροδίτης" και η "Γάτα της Αγίας Ελένης".

Στη συνέχεια, ωστόσο, το ενδιαφέρον του φαίνεται πως μονοπώλησε το πρώτο είδος. Όπως μας είπε, "Μόλις είδα την "Αφροδίτη", κατάλαβα ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση". Ίσως γι αυτό κάλεσε τη Λίδερμαν με τις "Αφροδίτες" της στο διαγωνισμό του WCF, τον Οκτώβριο, προκαλώντας την μήνιν της ιδρύτριας του κυπριακού ομίλου Ντρίτα Σιεκλόσα, που έβλεπε τις δικές της γάτες της Αγ.Ελένης να μένουν στο περιθώριο. Ο Μόμπιους, ωστόσο, θεωρεί σημαντική την υπόθεση, μια και θα ήταν εξαιρετικό να αναδειχθεί μια νέα καθαρόαιμη ράτσα γάτας από τη Μεσόγειο, δεδομένου ότι, όπως παρατηρεί, "Οι περισσότερες νέες ράτσες βγαίνουν από την Αμερική και τη Ρωσία"

* Η εκκεντρική Κύπρια

Έτσι αποκαλούν αρκετοί στο νησί την Ντρίτα Σιεκλόσα. Σέρβα στην καταγωγή με κυπριακή υπηκοότητα, είναι μια πλούσια γατόφιλη, που χρηματοδοτεί τους διαγωνισμούς γάτας στην Κύπρο. Ίδρυσε τον Όμιλο Φίλων των Καθαρόαιμων Γάτων το '96, σε μια χώρα όπου - όπως καταγγέλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Κύπρου, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις - "δηλητηριάζονται κάθε χρόνο 10.000 ζώα, κυρίως γάτες και σκύλοι".

Η Σιεκλόσα έχει υιοθετήσει πάνω από 140 αδέσποτες γάτες, μεταξύ των οποίων και αρκετές της Αγίας Ελένης. Οι φίλοι της, της αναγνωρίζουν καλές προθέσεις, όμως οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για αυταρχισμό και μεθοδεύσεις που τροφοδοτούνται από την ακραία ζήλια της για την Λίδερμαν, λόγω της απήχησης που είχαν διεθνώς τα δικά της εντυπωσιακή κατοικίδια.

Οι καταγγελίες της στη "Guardian" λίγο έλειψε να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο. Τι είχε πει στις 6/12/2009 στη βρετανική εφημερίδα; "Άγγλοι, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, ακόμα και Γερμανοί, ενδιαφέρονται να εκτρέψουν κυπριακές γάτες. Θέλουν να οικειοποιηθούν την κυπριακή γάτα, και αυτό πρέπει να αποτελέσει "ζήτημα εθνικής σημασίας"

KOΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: Η Διαδρομή

Οι δεινόσαυροι ήταν... πορτοκαλί!


Για πρώτη φορά, οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι κατάφεραν να βρουν το πραγματικό χρώμα ενός δεινόσαυρου και αυτό ήταν προς το κοκκινο - πορτοκαλί, σαν του... καρότου

Το "Τζουράσικ Παρκ" επιτέλους αποκτά πραγματικό χρώμα και όχι αυτό που φαντάστηκε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η ανακάλυψη έγινε εφικτή χάρη σε μια νέα επιστημονική τεχνική με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, η οποία μπορεί να "διαβάσει" τα απολιθωμένα κύτταρα των χρωστικών ουσιών.

Η έρευνα επίσης ενίσχυσε την -κόμα αμφιλεγόμενη- θεωρία ότι μερικοί τουλάχιστον δεινόσαυροι είχαν φτερά και πούπουλα, κάτι που τους συνδέει εξελικτικά με τα πουλιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πια βέβαιο ότι αυτό συνέβαινε, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα αν το φτέρωμα αναπτύχθηκε για μόνωση από το κρύο, καμουφλάζ ή για επικοινωνιακούς λόγους ("φλερτ" με το άλλο φύλο κλπ!).

Μέχρι τώρα, τα απολιθώματα δεν είχαν αποκαλύψει το χρώμα των δεινοσαύρων. Οι επιστήμονες έκαναν απλώς εικασίες και οι απεικονίσεις τους ήσαν συνήθως πιο "άχρωμες" με γκρι ή καφέ αποχρώσεις.

Τώρα, η νέα έρευνα από τον παλαιοντολόγο Μάικλ Μπέντον και τους συνεργάτες του στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς επίσης παλαιοντολόγους από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science", δείχνει ότι ένας πρόγονος των πουλιών, ο Κομφουκιοσόρνις, ο οποίος ζούσε στη σημερινή Κίνα πριν 125 εκατ. χρόνια, είχε καφε-πορτοκαλί χρώμα, καθώς επίσης μαυρόασπρα τμήματα.

Επίσης βρέθηκε ότι ο μικρός σαρκοφάγος δεινόσαυρος Σινοσαυροπτέρυξ, μήκους περίπου ενός μέτρου, από την ίδια περίοδο (Κρητιδική) και περιοχή, είχε κοκκινο-καφέ τρίχωμα στην ουρά, το κεφάλι και την πλάτη του.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο Άλαν Φεντούτσια από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους κατά πόσο όντως οι δεινόσαυροι είχαν έγχρωμα φτερά στο σώμα τους και είπε ότι το χρώμα που βρέθηκε, ίσως προέρχεται από βακτήρια.

Πηγή: Έθνος