Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν τις Μυκήνες

Πώς έπεσαν τα Κυκλώπεια Τείχη

Θερμού Μαρία

Ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν τα μεγάλα ανάκτορα του μυκηναϊκού κόσμου στην Πελοπόννησο (Μυκήνες, Τύρινθα, Μιδέα) όπως προτείνει νέα έρευνα, που διεξάγεται από έναν γερμανό σεισμολόγο και μία ελληνίδα αρχαιολόγο. Δεν ήταν δηλαδή αιτία η -αμφισβητούμενη ούτως ή άλλως- Κάθοδος των Δωριέων που μαθαίναμε στο σχολείο ούτε εξεγέρσεις κοινωνικών ομάδων όπως έχει επίσης ειπωθεί ή ακόμη αλλαγές στο κλίμα που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες. Τον 12ο π. Χ. αιώνα όντως οι Μυκήνες και η Τύρινθα καταστράφηκαν. Αλλά ο σεισμολόγος κ. Κλάους Χίνζεν από την Κολωνία κι η έφορος Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργολίδας κυρία Αλκηστις Παπαδημητρίου μελετώντας τα σεισμολογικά στοιχεία της Τίρυνθας υποπτεύονται ήδη την πραγματική αιτία.

 Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατά το οποίο έχει εγκατασταθεί και σεισμογράφος στην μυκηναϊκή ακρόπολη ενώ επίσης προβλέπεται η χρησιμοποίηση τεχνολογίας τρισδιάστατων αναπαραστάσεων.

Ερώτηση του Ευθύμη Καρανάσιου

Πολύγυρος  25 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος, στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα τους ανασφάλιστους Υπερήλικες

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές αναφέρουν:

«Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργήθηκε με την διακοπή των συντάξεων προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες και από τους αδελφούς μας από την Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

1η Θέση για το Γυμνάσιο Πολυγύρου στο Διεθνή Διαγωνισμό "Γαλλοφωνία 2013"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομάδα Γαλλοφωνίας του Γυμνασίου Πολυγύρου, που αποτελείται από μαθητές της Α’ Τάξης, πήρε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό «Γαλλοφωνία 2013» και κατέκτησε την 1η Πανελλήνια θέση στην κατηγορία «Τραγούδι».

Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό, που διοργανώνεται κάθε χρόνο και στις 53 χώρες, που είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και συμμετέχουν σχολεία από όλη τη χώρα, δημόσια, ιδιωτικά και γαλλόφωνα.

Η επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες του γαλλόφωνου κόσμου, προτείνει ένα θέμα και επιλέγει δέκα γαλλικές λέξεις.