Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ανακάλυψη Θολωτού τάφου μυκηναϊκών χρόνων

Βρέθηκε στην Αμιφισσα και είναι το πρώτο του είδους του που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα

Θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων αποκαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στην Άμφισσα στο πλαίσιο της επίβλεψης των εκσκαφών του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας». Ο τάφος διαθέτει τα χαρακτηριστικά των μνημείων της κατηγορίας, δηλαδή μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μ., βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού η ανωδομή της θολωτής οροφής, η οποία είναι κτισμένη με αργούς λίθους,

Νέο ρεκόρ κατέρριψε το Opportunity

NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.
Το Opportunity, το οποίο βρίσκεται στον Άρη από το 2004, έφτασε πρόσφατα τα 40 χιλιόμετρα διαδρομής στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, αφήνοντας πίσω το ρωσικό Lunokhod 2, το οποίο κατείχε το ρεκόρ από το 1973 έχοντας διανύσει 39 χιλιόμετρα  στο φεγγάρι σε πέντε περίπου μήνες λειτουργίας.

 Το αμερικανικό διαστημικό όχημα Opportunity κατέχει πλέον το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει διανύσει ανθρώπινο κατασκεύασμα στην επιφάνεια κάποιου άλλου κόσμου πέρα από τον πλανήτη μας.

Η "σεμνή" τσουκνίδα: Το φυτό με τις 60 διαφορετικές θεραπείες!

Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν, την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών.

Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό. Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας.

Καθαρισμός παραλίας στη Νικήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καθαρισμός παραλίας στη Νικήτη

Δυναμικό παρόν έδωσαν σήμερα το πρωί  εθελοντικές ομάδες, μαθητές, αυτοδύτες και μέλη της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης  ο  ”ΣΙΘΩΝ’’, στον καθαρισμό της κεντρικής παραλίας της Νικήτης που διοργάνωσε ο Δήμος Σιθωνίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Travel Foundation. Οι συμμετέχοντες σάρωσαν τον χώρο της παραλίας και παράλληλα εθελοντές δύτες μετείχαν στον καθαρισμό του βυθού της παράκτιας ζώνης. Τα απορρίμματα συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν ώστε να αποσταλούν για καταχώρηση στον διεθνή οργανισμό Ocean Conservancy.