Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τελετή μνήμης Πεσόντων Αεροπόρων στη Χαλκιδική Αρη Μαρτάκη, Περικλή Κουβεντάρα και Γιώργου Χουσελά


Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 11 π,μ., στη θέση ΖΩΓΡΑΦΙΤΙΚΟ Σιθωνίας, θα εκτελεστεί τελετή μνήμης των τριών πεσόντων αεροπόρων Άρη Μαρτάκη, Περικλή Κουβεντάρα, και Γεωργίου Χουσαλά.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται το οικείο μνημείο των τριών αεροπόρων που έπεσαν την 1-2-1995 στην θέση πριόνια στην βόρεια πλευρά του όρους Ιταμός, αλλά και η αναθηματική πλάκα στην οποία έχουν γραφεί τα ονόματα των έξι Χαλκιδικειωτών πεσόντων αεροπόρων, Γεωργίου Δαραβίγγα, Χριστόδουλου Φιλιππίδη, Αστέριου Λιάππη, Παναγιώτη Παπανικολάου, Γεωργίου Μουρμούρη, Ιωάννη Χατζούδη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους Δήμους Σιθωνίας, Ανθεμούντα, Κασσάνδρας και τον Πανχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης»

Σημειώνεται ότι το μνημείο βρίσκεται στο 18ο χλμ από την διασταύρωση Αγίου Νικολάου προς Σάρτη. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν Θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της τελετής στο χώρο του μνημείου, το πρόγραμμα θα εκτελεστεί στον Ιερό ναό του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου.

Πηγή: Λαός Βέροιας

Περί Στύλ

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Θεο-στύλ. Δηλαδή, παρήχηση από το Θεο-steel. To Πρωτάτο ελευθερώνεται από τα σκέπαστρα και τις προστασίες του,χάρη σε μία θεοτικη εταιρεία. Οχι, τα θηριώδη μπουντρέλια δεν στήθηκαν γιά να μεταφέρουν τον ναό στην Πανδώρα του Αβαταρ.

Στήθηκαν επειδή είναι πάρα πολύ της μοδός να αρτύεται ο αναστηλωτής βίος με εξαιρετικα βαριά και πολυδάπανα εξαρτήματα, υλικά,και παρόμοια, ενώ χρειάζονται εκατό και διακόσιες φορές πιό εύκαμπτα και βολικά σχήματα. Αυτές οι πανίσχυρες αναρτήσεις, εξασφαλίζουν ένα πράγμα: εάν επισυμβεί σεισμός επτάρης, το Πρωτάτον θα χαθεί, αλλα οι υπέρογκες αρχοτεκτονικές των μηχανικων θα παραμείνουν.

Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει βρεφικώς εδώ και τριάντα χρόνια, όταν πρωτοχώσαμε πολιτικούς μηχανικούς σε οργανωμένα εργοτάξια αναστήλωσης. Ολα τα έβλεπαν αρχικώς ως συντηρητές της γέφυρας Golden Gate.

Μερικοί έστρωσαν πολλά χρόνια αργότερα και η φήμη τους ακολουθεί. Οι περισσότεροι, χωμένοι σε εταιρείες και εργολαβίες που ποθούν να δουλεύουν με πανάκριβα υλικά, κάνουν τέτοιες μελέτες και κανένας δεν τολμά να πεί το "οχι" του.

Αποτέλεσμα: τα μεγάλα και φευγάτα έργα, που κοστίζουν πολλα εκατομμύρια (ως μελέτες) κάποτε προχωρούν.

Τα εκατοντάδες και χιλιάδες πιό ταπεινά μνημεία, δεν περισσεύει γι άυτά ένα συνεργείο να δουλεψει δι αυτεπιστασίας.Διότι ενδεχομένως δεν διαθέτει (λέγουν οι γκαγκάου)την επιστημονική επάρκεια, κι άς τα κυβερνάει αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας.

Το αποτέλεσμα είναι πώς τα μνημεία συντηρούνται ως μεγαλοπρεπείς εργολαβίες που απαιτούν ολοένα και νέες εργολαβίες, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ραγισμένα μνημεία περιμένουν σε μιά σειρά της υπομονής.

Πηγή: Πετεφρής

Παπαθεμελής: Να καταγγείλουμε την ενδιάμεση συμφωνία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/1/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα Σκόπια έχουν εναγάγει την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την άρνησή της στο Βουκουρέστι να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Γκρουέφσκυ επισπεύδει τη διαδικασία της Χάγης και επιμένει να «ταΐζει» τους συμπολίτες του πλαστικό μακεδονισμό την ώρα που η ανεργία τους έχει εκτοξευθεί στο 40%.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να θωπεύει την σκοπιανή προκλητικότητα και να ψάχνει δικηγόρους για τη Χάγη ενώ μπορεί να πράξει το απλό και καταλυτικό της νομικής βάσης της προσφυγής τους: να καταγγείλει την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία.

Η Συμφωνία αυτή 7ετούς διαρκείας για την εξεύρεση λύσης στην ονομασία έληξε άπρακτη το 2002 αλλά παρατείνεται αυτομάτως εφ' όσον καμία από τις δύο πλευρές δεν την καταγγέλλει. Η Συμφωνία ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων εξ αρχής, παραβιάζεται έκτοτε συστηματικά και κατ' εξακολούθηση από τα Σκόπια χωρίς ποτέ η Ελλάς να έχει καταγγείλει τις παραβιάσεις και παρατείνεται χωρίς κανένα απολύτως συμφέρον της Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταγγελία της η οποία οδηγεί και στην αυτόματη απόρριψη της σκοπιανής προσφυγής.

Οφείλει να το πράξει αμελητί διότι η καταγγελία επιφέρει τις συνέπειές της 1 έτος μετά την κατάθεσή της.

Συνεχίζονται τα χιόνια και ο παγετός στη Βόρεια Ελλάδα


Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, κατά διαστήματα, στα ορεινά της Χαλκιδικής και ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την διεύθυνση πολιτικής προστασίας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Τη νύχτα θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για αύριο το πρωί.

• Από το απόγευμα της Πέμπτης και από δυτικά θα αρχίσουν σταδιακά να εκδηλώνονται φαινόμενα όπως χιονόνερο και χιονοπτώσεις. Κυρίως στην Πιερία και τη Χαλκιδική. Απλό το απόγευμα της Παρασκευή θ αρχίσουν να εξασθενούν.

• Το Σάββατο τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν με μικρότερη ένταση μέχρι το μεσημέρι. Στη Χαλκιδική θα διατηρηθούν όλη την ημέρα.

• Την Κυριακή συνεχίζονται με μικρότερη ένταση οι χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική.

♦ Το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί παγετός σε όλες τις περιοχές και στις περισσότερες θα σημειωθεί και ολικός παγετός (μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία κάτω του μηδενός)

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Αθ. Λερούνη από το κρησφύγετο των Ταλιμπάν


Οι πρώτες φωτογραφίες του Έλληνα εθελοντή, Αθανάσιου Λερούνη, που απήχθη από ομάδα των Ταλιμπάν πριν από περίπου πέντε μήνες, από το σπίτι, όπου διέμενε σε χωριό των Καλάς, στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ του Πακιστάν, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την τετραμελή αποστολή στελεχών της τοπικής διοίκησης της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις με τους διοικητές των Ταλιμπάν για την απελευθέρωση του Έλληνα ομήρου.

Ο Λερούνης, σε μία από τις φωτογραφίες (δεύτερος από αριστερά στη φώτο με το καλάσνικοφ), εμφανίζεται χαμογελαστός, με γενιάδα και ρούχα των Ταλιμπάν, ενώ σε μία δεύτερη ποζάρει με την τετραμελή πακιστανική αποστολή, κρατώντας ένα όπλο καλάσνικοφ.

Φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, γεγονός για το οποίο διαβεβαίωσαν και τα μέλη της αποστολής, έπειτα από συνάντηση που είχαν μαζί του κατά την τελευταία τους επίσκεψη, πριν από μία εβδομάδα, στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν, στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν, όπου κρατείται όμηρος.

Μέλη της αποστολής ανέφεραν σε τοπικές εφημερίδες ότι ο Έλληνας εθελοντής κρατείται από τους Ταλιμπάν σε ανοιχτό χώρο, βρισκόταν «σε καλή διάθεση» και ότι οι απαγωγείς «τον φροντίζουν σαν φιλοξενούμενο».

Η αποστολή παρέμεινε οχτώ μέρες στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν, όπου συναντήθηκαν με τον Λερούνη αρκετές φορές, διαπιστώνοντας ότι «ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους απαγωγείς του».

Έκαναν λόγο για φιλική συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντί τους, αφού μάλιστα τούς πρόσφεραν γεύμα, παρουσία του Έλληνα ομήρου. Όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματευτές είχαν επαφές με τον διοικητή του Νουριστάν, μουλά Ντοστ Μοχάμαντ, καθώς και με τον διοικητή των Ταλιμπάν, Χατζί Ουσμάν Μουτακί, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα απελευθέρωσης τριών στελεχών των Ταλιμπάν, που κρατούνται από τις πακιστανικές αρχές, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Λερούνη.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς απέσυραν τον δεύτερο όρο τους για την καταβολή λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι η πακιστανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει ένα από τα στελέχη των Ταλιμπάν (Κάρι Ρεχμάτ Ουλά), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, ωστόσο, η διοίκηση των Ταλιμπάν επιμένει στην απελευθέρωση τουλάχιστον δύο εκ των στελεχών τους, που κρατούνται.

Πηγή: Foreign Press

Θεσσαλονίκη: Στάση «Παπάφειο» τέλος για το μετρό;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Με κατάργηση απειλείται ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς του μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτός του Παπαφείου! Το ενδεχόμενο είναι ορατό, καθώς, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του, το έργο είναι ακόμα μπλεγμένο σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Σήμερα, ο κίνδυνος να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ο σταθμός «Παπάφειο» και το μετρό της Θεσσαλονίκης να... λαβωθεί είναι πολύ μεγάλος. Η ζημιά που θα γίνει στο έργο, αλλά και στην πόλη (αν γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύ άσχημο, αλλά διόλου απίθανο σενάριο) θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς χιλιάδες κάτοικοι που μένουν στην περιοχή της Τούμπας και θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται μέσω του συγκεκριμένου σταθμού, θα μείνουν εκτός του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.

Μπλοκάρισμα

Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε στο φως ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες, ο «Κωστίκας», ο οποίος έφτασε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο, έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Την επόμενη εβδομάδα το... φως της μέρας αναμένεται να δει και ο δεύτερος μετροπόντικας, ο «Γιωρίκας». Τα δύο μηχανήματα μένουν σταματημένα περιμένοντας τις εξελίξεις στον επόμενο σταθμό, το «Παπάφειο».

Κι αυτό καθώς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό, θα πρέπει στα σημεία όπου προγραμματίζεται η κατασκευή των σταθμών να έχουν προηγηθεί ορισμένες εργασίες. Ετσι, θα πρέπει να γίνει μετατόπιση των δικτύων και των αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας (ύδρευση, αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο), αλλά και να κατασκευαστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το περίβλημα του σταθμού. Μόνον αν προηγηθούν αυτές οι εργασίες (οι οποίες στα εργοτάξια των σταθμών Ευκλείδη, Φλέμινγκ και Αναλήψεως προχωρούν κανονικά, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και στο σταθμό Πατρικίου), μπορούν να προχωρήσουν οι μετροπόντικες. Πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών στο σταθμό «Παπάφειο», ακόμη κι αν οι εργασίες ξεκινήσουν σήμερα; Τουλάχιστον έξι μήνες!

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, για να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο Παπάφειο, πρέπει να διευθετηθεί μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία είναι... εξαιρετικά μπλεγμένα. Αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες με βάση το γράμμα του νόμου (δικαστικές αποφάσεις, απαλλοτριώσεις κ.λπ.), είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Και στο μεταξύ, οι μετροπόντικες δεν μπορεί να μένουν ακινητοποιημένοι, διότι όλο το έργο θα μείνει πίσω.

Ετσι, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μη γίνει καθόλου σταθμός στο Παπάφειο.

Η γραφειοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση περίπου 900 τ.μ. που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου και τον προσεχή Μάρτιο, αν δεν υπάρξει αναβολή, θα γίνει το δικαστήριο για να καθοριστεί η τιμή μονάδας της αποζημίωσης. Τα χρήματα θα δοθούν στο ίδρυμα.

Ωστόσο, εκτός από τα 900 τ.μ., για τις ανάγκες του μετρό και της κατασκευής του απαιτούνται άλλα δύο στρέμματα, ως «οιονεί δουλεία», κάτι που σημαίνει ότι η χρήση τους θα ανήκει στο Παπάφειο, ωστόσο στην πράξη δε θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Παπαφείου πήρε στο παρελθόν απόφαση να παραχωρήσει τους χώρους που ζητήθηκαν, υπό τον όρο της αντιπαροχής, και με βασική προϋπόθεση η σχετική απόφαση να εγκριθεί από τις προϊστάμενες υπηρεσίες, δηλαδή το τότε υφυπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση, που λήφθηκε με γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, άγνωστο για ποιους λόγους, δεν εγκρίθηκε ποτέ. Ετσι, ανεστάλη.

Πάντως, ακόμη κι αν σήμερα πάρουν... φωτιά τα συναρμόδια υπουργεία και τρέξουν τις διαδικασίες, θα πρέπει να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις, να συμφωνηθεί τιμή αποζημίωσης, αλλά και να δοθεί έγκριση από το Εφετείο Αθηνών, όπως προβλέπεται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα και τότε μόνο θα μπορέσει να εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο εργοτάξιο.

Ομως, μέχρι να γίνουν αυτές οι διαδικασίες, θα περάσει πολύς χρόνος και οι μετροπόντικες δεν μπορούν να περιμένουν.

Εκ των υστέρων

Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν από έργα μετρό, υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα οι δύο μετροπόντικες να συνεχίσουν το υπόγειο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης και ο σταθμός «Παπάφειο» να κατασκευαστεί εκ των υστέρων. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κύριο το κόστος, που θα εκτιναχτεί, καθώς σημειακά θα πρέπει να γκρεμιστούν οι σήραγγες του μετρό που θα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Και αν η κατασκευή του σταθμού γίνει εκ των υστέρων, πριν από την ολοκλήρωση του μετρό, έχει καλώς, καθώς το ζήτημα λύνεται. Αν όμως το έργο έχει ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει, για κάποιους μήνες, να διακοπεί η κυκλοφορία του μετρό.

Κάτι ανάλογο έγινε στην Αθήνα, με το σταθμό «Αγία Παρασκευή», όπου επί έξι μήνες το μετρό έπαψε να κινείται.

Το υπουργείο

Με προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λύση στο... γρίφο ανέλαβε να βρει, τις τελευταίες μέρες, η Διευθύνουσα Υπηρεσία Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο προσανατολισμός είναι να αποφευχθούν οι απαλλοτριώσεις και να γίνει προσωρινή κατάληψη του χώρου όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν διυπουργικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Πέτρο Κρητικό, «το μετρό σχεδιάστηκε και υλοποιείται χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, βασικά θέματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Το ενδεχόμενο μη υλοποίησης του σταθμού στο Παπάφειο αποδεικνύει ότι δεν μπορεί μια υπηρεσία που βρίσκεται εκτός πόλης να υλοποιεί έργο στην πόλη. Πολύ παραπάνω όταν μιλάμε για ένα αστικό έργο, που ακόμη και η παραμικρή τοπική λεπτομέρεια πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Οπως τονίζει ο κ. Κρητικός, «ο σταθμός στο Παπάφειο είναι βασικός για την εξυπηρέτηση της περιοχής της Τούμπας και η μη κατασκευή του θα είναι πλήγμα για την πόλη και τους κατοίκους της».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Πολύγυρος: Μακεδονικό συμβούλιο νέων


Στον Πολύγυρο συνεδριάζει στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2010 το Μακεδονικό Συμβούλιο Νέων με θέμα το σχέδιο Καλλικράτης, αλλά και το καλοκαιρινό Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική.

Την επόμενη μέρα του συνεδρίου τα μέλη του Μακεδονικού Συμβουλίου Νέων θα ενημερώσουν για τις θέσεις τους τα ΜΜΕ και τη νεολαία του Πολυγύρου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Σε απόσταση αναπνοής το Avatar από τον Τιτανικό



Το περίφημο πλέον Avatar, το νέο κινηματογραφικό επίτευγμα του James Cameron απέχει μόλις 127 εκ. δολάρια για να σπάσει το ρεκόρ του ''Τιτανικού'' εκτός Η.Π.Α.

Καταφέρνοντας να διατηρηθεί στην κορυφή του αμερικάνικου box office για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και ακολουθώντας μία τρελή πορεία στα σινεμά ανά την υφήλιο, το τρισδιάστατο ''Avatar'' έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, στα ταμεία του 1,607 δις δολάρια και του απομένουν 236 εκ. δολάρια για να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ του ''Τιτανικού'' (1,843 δις δολάρια) στο παγκόσμιο box office.

Στο υπερατλαντικό όμως box office (όσον αφορά δηλαδή τις εισπράξεις εκτός των Η.Π.Α.) τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο ευνοϊκά για το Avatar, αφού χρειάζεται μόλις 127 εκ. δολάρια

« Όνειρο; Δημόσιος Υπάλληλος!…»


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με ορεκτικό τη μονιμότητα, κύριο γεύμα την διαβεβαίωση «βρέξει χιονίσει η καραβάνα θα γεμίσει» και επιδόρπιο ένα καλό εφάπαξ (και, φυσικά, ότι προκύψει για μερικούς από …»μπαξίσια») υπάρχει κοινός θνητός στον πλανήτη που να μπορεί να αντισταθεί στο δέλεαρ της απόκτησης του επίζηλου τίτλου του… «δημόσιου υπάλληλου;»

Σαφώς όχι!

Πώς να αντισταθεί, λοιπόν, και ο Έλληνας σε αυτόν τον πειρασμό, να αφήσει όλα αυτά για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα όπου ορεκτικό, κύριο γεύμα και επιδόρπιο συνοψίζονται στη διαπίστωση «αφού σε ξεζουμίσουνε σαν στυμμένο λεμόνι μετά, χωρίς την διασφάλιση της μονιμότητας, θα σε πετάξουν στα…αζήτητα της ανεργίας σε μια ηλικία που κανείς δεν θα σε θέλει!...»

Είναι εύλογη η έντονη επιθυμία του ατόμου για «αποκατάσταση» σε μια θέση στο ελληνικό Δημόσιο (όπου μάλλον κανείς δεν γνωρίζει πόσοι απασχολούνται καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει καμιά 300,000, άλλες υπηρεσίες μιλούν για καμιά 800,000 περιλαμβάνοντας και απασχολούμενους σε Δήμους, Νομαρχίες και ΔΕΚΟ μαζί με «έκτακτους»). Και έτσι με την ΑΣΥΔΟΣΙΑ των Κομμάτων να φορτώνουν στις πλάτες ΟΛΟΥ του πληθυσμού αμέτρητους «κρατικοδίαιτους» αδιαφορώντας για το λογαριασμό που ΔΕΝ θα πληρώσουν αυτοί αλλά ΟΛΟΣ ο λαός μας έφτασε σε σημείο στο οποίο η εικόνα της σύγχρονης ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης να θυμίζει ΕΣΣΔ πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου…

Συνδυασμός, σχεδόν φονικός για τα Δημόσια-Οικονομικά αλλά ζωογόνος για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο καθώς διασφαλίζει τη μονιμότητα έστω και εάν σήμερα η «καραβάνα» κατάντησε δακτυλήθρα.

Έτσι αιτιολογούνται και οι σχέσεις κράτους πολίτη στην πατρίδα μας που ήταν ανέκαθεν όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά ίσως θα πρέπει επί τέλους να τις δούμε και σαν εντυπωσιακά...ψυχοπαθολογικές. Τη στιγμή που οι Έλληνες κάθε νέας γενιάς εθίζονται στο να θεωρούν το κράτος σαν "καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο και άσπλαχνο αφεντικό" ταυτόχρονα κοινωνικοποιούμε τις νεώτερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό κράτος σαν "τον καλό πατέρα, σίγουρο εργοδότη, παροιμιακή αγελάδα που περιμένει την αλλαγή της κυβέρνησης για να αρμεχτεί από τα...δικά της παιδιά!"

Δεν είναι ΟΛΟΙ οι Δημόσιοι υπάλληλοι άχρηστοι, απρόσιτοι, εκμεταλλευτές, αλλά τους κατηγορούμε, τους «βρίζουμε», τους απειλούμε, θεωρώντας τους «παρασιτικά όντα» και καταχραστές της εξουσίας ή, τους πολύ κακούς, τους εκλιπαρούμε για εξυπηρέτηση και επιπρόσθετα υποστηρίζουμε τις «πενιχρές τους αμοιβές» με το περιβόητο….λάδωμα!

Έτσι κάποιοι από τους χαμηλόβαθμους Δημόσιους υπαλλήλους ή κάποιοι από εμάς τους χαρακτηριζόμενους ως Δημόσιους λειτουργούς και στελέχη υψηλών κλιμακίων στην ιεραρχική κλίμακα της Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητές ΑΕ/ΤΕΙ, Δικαστές, Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους κατέχοντες τις θέσεις εξουσίας θεωρούμε τους πολίτες υποτελείς, τους βλέπουμε ως παρακατιανούς ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ότι αυτοί είναι οι…εργοδότες μας!

Πριν μερικά χρόνια η Σουηδία αναίρεσε την μονιμότητα, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προσπάθειες για μείωση του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων εντείνονται. Στην πατρίδα μας συζητήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας Δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει αλλαγή στην συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες και ακόμη…χρήση υπολογιστών για υπηρεσιακούς λόγους και όχι για πασιέντζες και παιχνίδια, απαγόρευση στο τσιμπολόγημα από…ταπεράκια, και στη χρήση κινητών, αποφυγή σύναψης στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα των οποίων ουσιώδη συμφέροντα χειρίζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ανιδιοτέλεια και αποφυγή επηρεασμού τους από κομματικές πεποιθήσεις!...

Oλοκληρώθηκαν οι ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λησμονήθηκε η «θυσία» του Υφυπουργού κ Ντίνου Ρόβλια για τα… «ρουσφέτια» και εύχομαι να με διαβάσουν οι Κυβερνητικοί Υπουργοί και βουλευτές για να μην ξαφνιαστούν όταν πολλοί ψηφοφόροι τους, καθώς «σφίγγουν τα οικονομικά μας», θα ζητήσουν ΕΠΙΜΟΝΩΣ πλέον την εγκατάσταση των ίδιων ή των παιδιών τους σε μια θέση στο…Δημόσιο!

Στο μεταξύ,

οι ΑΓΟΡΕΣ απαιτούν ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του 14ου μισθού!..

Κάποιοι Έλληνες απαιτούν απάντηση στην ερώτηση:

Πότε κάποιοι «Δημόσιοι Υπάλληλοι» σε ΕΡΤ, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΔΕΚΟ θα σταματήσουν να εισπράττουν αμοιβές εκατομμυρίων;

Damnatio Memoriae για τον καθηγητή κ. Τριανταφυλλίδη από τους «κατ’ επάγγελμα και κατ’ έξιν οικολόγους και διαπρύσιους πολέμιους» των Μεταλλείων!


Στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα με θέμα «Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες» ένας εκ των εισηγητών ήταν και ο λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση-καταπέλτη εναντίον των μεταλλείων, της κυάνωσης και των λοιπών επιβλαβών μεταλλευτικών διεργασιών.

Η εισήγηση -όπως λέει το ρεπορτάζ- έκανε αίσθηση και προκάλεσε την μήνιν των παρευρισκομένων οπαδών των εξορύξεων και υποστηρικτών της άκρατης μεταλλευτικής δραστηριότητας. [Την εισήγηση αυτή παρουσιάσαμε ολόκληρη σε προηγούμενή μας ανάρτηση (8-01-2010)].

Η είδηση για τα τεκταινόμενα της ημερίδας περιγράφτηκε σε διάφορα blog και sites στο διαδίκτυο αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο blog των «κατ’ επάγγελμα και κατ’ έξιν οικολόγων και διαπρύσιων πολέμιων» των Μεταλλείων του Στρατονικού Όρους και «απανταχού της Ελλάδος και της υφηλίου», που ήταν παριστάμενοι στην ημερίδα, δεν γράφτηκε ούτε λέξη για την εισήγηση του κ.καθηγητή. «Μούγκα στη στρούγκα»!

Άραγε, ούτε την είδαν ούτε την άκουσαν την ομιλία του; Κι αν την άκουσαν, πως εξηγείται η αποσιώπηση της από το ρεπορτάζ που παρουσιάζουν στο blog τους; Ή μήπως σκοπίμως το κάνουν, αφού αναφέρουν τον μόνο αντίλογο στην κυρίαρχη άποψη της ημερίδας, την παρέμβαση κάποιας καθηγήτριας του ΕΜΠ και φυσικά μερικών κατοίκων της περιοχής μας που παρευρέθηκαν εκεί; Περίεργα πράγματα αλλά όχι ανεξήγητα για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»! Οι ψυλλιασμένοι γνωρίζουν πολύ καλά τις τακτικές που εφαρμόζουν οι εν λόγω ..αγωνιστές, για συγκεκριμένα πρόσωπα, ζητήματα και καταστάσεις για τα θέματα των μεταλλείων και για την πάγια οπορτουνιστική τακτική που εφαρμόζουν -ιδιαίτερα ο ινστρούχτορας εξ αυτών.

Κι ως «σαΐνι» που είναι, ξεπατικώνει τις δοκιμασμένες μεθόδους των Ρωμαίων -που υπήρξαν οι πρώτοι διδάξαντες με τη Damnatio Memoriae σε όσους δεν ήταν αρεστοί στους αυτοκράτορες- όπως επίσης τις σταλινικές και γκεμπελικές πρακτικές, που εφάρμοζαν για την φίμωση και εξόντωση των ανεπιθύμητων και διαφωνούντων. Όμως η Ιστορία έγραψε και καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι στη σημερινή εποχή με τον ένα η τον άλλο τρόπο όλα δημοσιοποιούνται!

Ωστόσο ναι, είναι ανεπιθύμητος ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλίδης. Το ζήτημα είναι από ποιους!

Υ.Γ. Φανταζόμαστε η ονοματολογία είναι περιττή! Όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται…

Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να κατεβάσετε την εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη σε μορφή power point:

Ημερίδα του ΤΕΕ Αθήνα 2010 Παρουσίαση εισήγησης

Πηγή: Στρατονίκη