Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στο Διρό

Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στο Διρό

Μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού (φωτ. 2), καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών αποτελούν δυο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού.

Οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα. Επιπλέον οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα.

Σακελλαρίδης: Το κοινό ανακοινωθέν μπλόκαρε λόγω «παράτασης»

«Δεν θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο»

«Συμφωνία Βαρουφάκη - Τσίπρα να μην υπογραφεί το ανακοινωθέν» - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Η διαφωνία ως προς την αναφορά περί «παράτασης» ήταν εκείνη που τελικά μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις μαραθώνιες εργασίες του χθεσινού Eurogroup, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Σε ύφεση η κακοκαιρία παραμένουν τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Αν και το κύμα της κακοκαιρίας υποχωρεί παραμένουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Το θερμόμετρο έδειξε -6 βαθμούς Κελσίου στην Κοζάνη, -4 στη Φλώρινα, -3 στην Καστοριά, και -1 στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.

Στο νομό Ημαθίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως 98ο χλμ, στις επαρχιακές οδούς που συνδέουν τη Βέροια με το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, από 9ο έως 26ο χλμ και το Δασκίο (μέσω Πολυδενδρίου),