Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τα ψάρια & το ψάρεμα στην Αρχαία Ελλάδα ~ Μικρές ιστορίες & Πίνακας ονομάτων

"Ένας Σπαρτιάτης που βρέθηκε σε κάποιο συμπόσιο μακριά απ' την πατρίδα του, όταν του προσφέρθηκαν αχινοί, μη γνωρίζοντας με ποιον τρόπο τρώγονται, έβαλε έναν στο στόμα του με τα αγκάθια και επειδή δεν ήθελε να του καταλογιστεί ως δειλία το να τον φτύσει, τον ροκάνισε με τα δόντια του και τον κατάπιε μαζί με τα αγκάθια. "

Το υγρό στοιχείο τροφοδοτούσε ανέκαθεν με την ποικιλία και την αφθονία του τους κατοίκους της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Η άμεση γειτνίαση μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας προς τη θάλασσα, τα καθαρά και όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά και τα πολυάριθμα είδη ψαριών, μαλακίων και οστρακοειδών, που - κατά τους αρχαίους τουλάχιστον χρόνους - υπήρχαν σε πλούσιες ποσότητες, καθιστούν ευνόητη την αγάπη των Ελλήνων για τα θαλασσινά.:

Τι σχέση έχει η έκφραση "το μ..νί σέρνει καράβι"... με τον Ισθμό της Κορίνθου;


Διαβάστε πώς προέκυψε η φράση για να καταλάβετε και εσείς... "Το μ..νί σέρνει καράβι" λέει μια παροιμία, από που προήρθε; Πριν γίνει ο ισθμός της Κορίνθου, για να κάνει κάποιος το ταξίδι Πειραιάς-Πάτρα θα έπρεπε να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου...

Για να κόψουν δρόμο, έβγαζαν τα πλοία στο στενό του Ισθμού και βάζοντας μεγάλα ξύλα από κάτω, έσερναν το πλοίο πάνω στη γη μέχρι να το βγάλουν από τον Κορινθιακό κόλπο. Φυσικά, όλη αυτή η διαδικασία ήθελε αρκετές μέρες και ήταν πάρα πολύ κουραστική για τους ναυτικούς που το τραβούσαν.

Όμως, σε αυτό το στενό κομμάτι της γης υπήρχαν πάρα πολλοί οίκοι ανοχής.

Αιγυπτιακή αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ φέρνει το Κάιρο να επιδιώκει συμφωνία οριοθέτησης με Κύπρο και Τουρκία, αποκλείοντας από το «παιχνίδι» την Ελλάδα.

Μπορεί ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ να διαβεβαίωσε ότι το σημείο αυτό δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακές ζώνες, ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει πως τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα».

Ανέφερε ακόμη ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», σημειώνοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή, δήλωση με την οποία, όπως σημειώνει «Το Έθνος της Κυριακής», αποκλείει από την οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή την Ελλάδα.

Τα ισχυρά ρωσικά συμφέροντα στο Άγιον Όρος και οι επιδιώξεις του Εφραίμ


Έχουν οι Ρώσοι συμφέροντα στο Αγιον Όρος; Για να γίνουν ίσως πιο κατανοητές οι αντιδράσεις από τη Ρωσία για τη σύλληψη, αλλά και οι εκφράσεις περί επίθεσης στον Αθω, αξίζει να δει κανείς, ιστορικά, τη ρωσική προσέγγιση στο Αγιον Ορος. Είναι αλήθεια πως επί εκατοντάδες χρόνια, κυρίως στην εποχή της Τουρκοκρατίας, το Αγιον Ορος ήταν σε φθίνουσα κατάσταση, συχνά και στα όρια πείνας, εξαθλίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι Ρώσοι τσάροι και οι προύχοντες μεγαλοτσιφλικάδες ήταν αυτοί που συνέτρεχαν τους μοναχούς, έδιναν χρήματα, έκαναν δωρεές…

Στα όρια του Βατοπαιδίου, το 16ο αιώνα, έκτισε ο Ρώσος μοναχός μια μικρή μονή που αργότερα πήρε το όνομά του, Ανδρέα του πρωτοκλήτου. Εκείνος προσείλκυσε από την τσαρική Ρωσία πολλούς μοναχούς αλλά και χρήμα, χρυσό και υλικά αναγκαία για τη διαβίωση των μοναχών. Στη σημερινή Ρωσία, το ύψιστο μετάλλιο τιμής που επιδίδει κάθε χρόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε παράγοντες που διακρίνονται για την ενίσχυση του πνεύματος της Ορθοδοξίας φέρει το όνομά του. Μετάλλιο του Ανδρέα Πρωτοκλήτου.

Ασύλληπτη γκάφα Κουτρουμάνη: Με αποφασή του οι παιδόφιλοι μπορούν να λάβουν αναπηρικό επίδομα!


Παιδόφιλοι, επιδειξιομανείς, τζογαδόροι, κλεπτομανείς και πυρομανείς «επιβραβεύονται» από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς κατατάσσονται στα άτομα με αναπηρία από 20% έως 35%.


Μάλιστα, απολαμβάνουν και προνόμια, όπως για παράδειγμα μείωση στο ρεύμα της ΔΕΗ, εκπτώσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ, ακόμα και επιδόματα… Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει (ένα από τα πολλά) είναι πώς κάποιος πολίτης δηλώνει παιδόφιλος και βρίσκεται εκτός φυλακής, ώστε να απολαμβάνει τα προνόμια των αναπήρων! Πρόκειται για σκανδαλώδη λογική που όχι μόνο προσβάλλει την κοινότητα των αναπήρων, αλλά προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την καταλληλότητα του αρμόδιου υπουργού που ίσως να μην εξετάζει σωστά τις αποφάσεις που υπογράφει...

Γαλάτιστα - Το έθιμο της Καμήλας


Πηγή video: Halkidikinews

Το έθιμο των Φωταρών στο Παλαιόκαστρο


Πηγή video: Halkidikinews

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Κίμωνα Κουλούρη και ανδρών της ΔΙΑΣ


Μήπως ο Κουλούρης χτύπησε τον αστυνομικό με το αυτοκίνητο γιατί φοβήθηκε μήπως του πάρει το eyeliner ?!?!?!

Ελεύθερος αφέθηκε ο  Κίμωνας Κουλούρης μετά το σοβαρό επεισόδιο που είχε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ στη συμβολή των οδών Καλλιρόης και Βουλιαγμένης. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός αφού παραβίασε αλλεπάλληλες φορές φωτεινούς σηματοδότες αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο και μάλιστα στην προσπάθεια του να φύγει τραυμάτισε στα πόδια με το αυτοκίνητό του έναν αστυνομικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ βλέποντας μία μαύρη Μερσεντες να παραβιάζει το ένα κόκκινο φανάρι μετά το άλλο έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, όπως και έγινε.

Εκείνος, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν εκτός ελέγχου και άρχισε να υβρίζει και να ειρωνεύεται τους αστυνομικούς λέγοντάς τους οτι είναι αδύνατο να εργάζονται με το ευτελές ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως.