Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Για τις πυρκαγιές στην Αττική


Παρακολουθώντας με πάθος θεατή Ολυμπιακών Αγώνων το διασυρμό που λέγεται «ούλα τα κανάλια αντάμα να βλέπωμεν την πυράν και να κάνωμεν αχ και βαχ», πρόσεξα ότι παρά την ομολογημένη μου δεινότητα στα τοπωνύμια, όπως πίστευα, ήμουν στην ουσία ένας βλάκας και μισός. Ηξερα όλα τα αρβανίτικα κάτω και γύρα της Πεντέλης, κάτι Ντράφια, κάτι Μυγδαλέζες, ήξερα τα κλασικά δημώδη, Αγιος Στέφανος, Μαραθών, αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχει Καλλιτεχνούπολη, Πάντειος οικισμός και καμιά δεκαριά αποκυήματα οικοδομικών συνεταιρισμών, όπως δικαστικών υπαλλήλων και άλλων, που λέγονται Δροσιά, Ανθος της Αυγής, Αξέχαστες Αναμνήσεις, Πευκοοικόπεδα και τέτοια χαριτωμένα.

Οι αρμόδιοι έλεγαν «πρώτα εξασφαλίζομεν την Ζωήν, μετά την Περιουσίαν. Η φύσις μπορεί να περιμένει». Μόνον που η Περιουσία ήτο πασιφανώς κοινή περιουσία, εθνικές γαίες, δημόσια κτήματα που κάποιοι, είτε παλαιά μέλη της διοίκησης, ήτοι του γκουβέρνου, είτε απλώς καταφερτζήδες, απέκτησαν και έκτοτε παίζουν δίπλα στο Βύζαντα Μεγάρων και άλλους αρχαίους αποικιστές το ρόλο του Πανέλληνος.

Σας πληροφορώ, σαΐνια του γκουβέρνου, ότι στον ελλαδικό χώρο έχουν ριζώσει μόνο μετά τον 9ον ή 10ον αιώνα καμιά δεκαπέντε χιλιάδες χωριά. Και ίσαμε πέντε χιλιάδες μαχαλάδες, ήτοι οικισμοί που δεν προβιβάστηκαν ποτέ σε χωριό ή κώμη. Και αυτά τα χωριά είχαν και έχουν βρυσούλες, πλατανάκια, δεντράκια, ραχούλες, είναι μέσα σε δάση, είναι σε ερημιές, είναι παντού. Κι όμως, λιγότερα από το 1% του συνόλου αναφέρεται ότι υπέστη κάποια πυρκαγιά από το διπλανό δάσος! Διότι οι πρόγονοί μας είχανε νιονιό και όχι γατοτροφή στο κεφάλι τους. Κανένας λογικός άνθρωπος δε χαίρεται χτίζοντας οικισμό μέσα σε πεύκα και πευκοβελόνες. Ακόμη και μεσοπολεμικώς, οι σοφοί πρόσφυγες, μέσα στη φτώχεια τους, όταν έφτιαχναν ένα αλσύλλιο με πεύκα το φύτευαν έξω από τα σπίτια, σε κανένα λοφάκι για τη βόλτα.

Αυτός που χτίζει μέσα σε πεύκα και έλατα και δεν είναι ψυχασθενής είναι απλώς ένας δεινός παράνομος. Κατέχει δημόσια γη. Και να αφήσει το δασαρχείο τις ευαισθησίες της ευθύνης των καθαρισμών. Το δασαρχείο το χρειαζόμαστε σε ένα πράγμα: να είναι βράχος έναντι διεκδικήσεων. Να κάνει μηνύσεις ακόμη και εναντίον νομοθετών. Να θυμώνει πραγματικά όταν η ΔΕΗ δίνει ρεύμα με αστείες δικαιολογίες. Οι δημόσιες γαίες δεν είναι μήτε για δωρεές σε εκκλησίες και ιδρύματα μήτε για κωμικές υφαρπαγές.

Ναι, το άρθρο μου είναι οριακά εχθρικό. Οχι για τους δήθεν «υποκριτές», αλλα για το μαύρο μας το χάλι που δε σηκώνει γιατρειά.

Από την στήλη του Αγγελιοφόρου Καναβάτσο του Πάνου Θεοδωρίδη

Υπό πλήρη έλεγχο οι φωτιές στην ΒΑ Αττική


Περίπου 300.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη στην Αττική. Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων των πυρόπληκτων για βοήθεια.

Έπειτα από τέσσερις μέρες σκληρής μάχης με τις φλόγες, τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο τα ενεργά μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που κατέκαιγε δασική έκταση στον Κιθαιρώνα, στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό.

Ωστόσο, πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και σβήνουν μικρές εστίες όπου εντοπίζονται στις παραπάνω περιοχές.

Ειδικότερα, από αέρος, ένα ελικόπτερο πετάει στον Κιθαιρώνα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα στην Κάρυστο και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος στην ανατολική Αττική.

Εξάλλου, οι ξένες εναέριες δυνάμεις που έσπευσαν στη χώρα μας για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων, παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά δεν επιχειρούν.

Πηγή: Καθημερινή

Η φωτιά στον Κιθαιρώνα


Μικροεστίες υπάρχουν στο όρος Κιθαιρώνας. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού, οι οποίοι και ελέγχουν τις μικροεστίες για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Δυστυχώς ένα μεγάλο πευκοδάσος, τουλάχιστον 50 ετών δεν υπάρχει πια στον Κιθαιρώνα.

Όμως η φωτιά δεν έχει αγγίξει το υπεραιωνόβιο ελατοδάσος που υπάρχει στην κορυφή του Κιθαιρώνα.

Για την κυβέρνηση της πυρκαγιάς είναι ψιλά γράμματα για να μας πληροφορήσει για την Δυτική Αττική τι γίνεται.

Ας ελπίσουμε να μην φυσήξουν δυνατοί άνεμοι και χαθεί ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδος.

Είναι τόσο πυκνό το δάσος εκεί, που είναι σκοτεινό σαν σούρουπο. Οι ακτίνες του ηλίου δεν μπορούν να περάσουν από τα πυκνά φύλλα. Συνήθως είναι τυλιγμένη η κορυφή του βουνού με ομίχλη και σύννεφα.

Κέφια είχε ο Ντίκα, νικητής έφυγε ο Ηρακλής από την Κομοτηνή


Έδειξε πιο έτοιμη

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Νικουλάε Ντίκα ο Ηρακλής νίκησε στην Κομοτηνή με 2-0 τον Πανθρακικό, μπαίνοντας με το δεξί στη νέα σεζόν. Ο «Γηραιός» άξιζε τη νίκη, καθώς έδειξε πιο έτοιμος από τον Πανθρακικό, που χρειάζεται αρκετή βελτίωση ακόμα για να σταθεί με αξιώσεις φέτος στην κατηγορία.

Η φλύαρη υπεροχή του Ηρακλή στο ξεκίνημα του ματς δεν δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Πανθρακικού, ο οποίος έψαχνε ακόμα να βρει τα πατήματα του. Τα λάθη εκατέρωθεν αλλά και οι πολλές διακοπές στο ματς από τον Χαραλαμπίδη είχαν ως αποτέλεσμα πάντως ένα κακό θέαμα στον αγωνιστικό χώρο.

Θεαματικό γκολ του Ντίκα

Το ματς λοιπόν κυλούσε μεταξύ... χασμουρητών και βαρεμάρας, αλλά στο 29' ο Ντίκα κοντρόλαρε την μπάλα και με ένα φοβερό βολέ έξω από την περιοχή έκανε το 1-0 για τον Ηρακλή, δίνοντας - επιτέλους - ενδιαφέρον στον αγώνα.

Έσωσε ο Κοβαλέφσκι

Μετά το 1-0 οι παίκτες του Προτάσοφ διατηρούσαν τον έλεγχο του ματς, αλλά στη μοναδική καλή φάση που έκαναν οι γηπεδούχοι λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν. Ο Ντιαλό στο 42' βγήκε τετ-α-τετ με τον Κοβαλέφσκι, όμως ο Πολωνός απέκρουσε όσο χρειαζόταν, για να στείλει την μπάλα στο δοκάρι, διατηρώντας έτσι το 1-0 μέχρι την ανάπαυλα.

«Ζωήρεψε» το ματς

Από μια καλή ευκαιρία είχαν οι δυο ομάδες στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ο Ηρακλής με τον Ντίκα και ο Πανθρακικός με τον Ορακ. Ο Ντουμιτρέσκου έβαλε τους Καπετάνο, Μίτου αντί των Φαγιάρδο και Ντιαλό αλλάζοντας τη μεσοεπιθετική του γραμμή, με τον ρουμάνο να έχει ένα καλό σουτ στο 60'.

«Χρυσή» αλλαγή και... Ντίκα!

Ο... φουριόζος Μίτου στο 69' μετά από σέντρα του Καπετάνου έφερε το ματς στα ίσα δικαιώνοντας τον Ντουμιτρέσκου για την επιλογή του να τον βάλει μέσα. Ο Νικουλάε Ντίκα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και την ώρα που ο Πανθρακικός πίεζε με μια καταπληκτική εκτέλεση φάουλ στο 77' έκανε το 2-1, πετυχαίνοντας το δεύτερο του γκολ.

Ο αγώνας είχε γίνει πλέον... ροκ, με τον Πανθρακικό να έχει βγει μπροστά για την ισοφάριση, όμως το σκορ δεν άλλαξε, με τους παίκτες του Ηρακλή να πανηγυρίζουν στο τέλος μια σπουδαία νίκη.

Διαιτητής: Χαραλαμπίδης (Καβάλας)

Κίτρινες κάρτες: Αργυρίου, Τζόκιτς - Γιαννούλης

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Ντουμιτρέσκου): Ρόκα, Αργυρίου (83' Κωνσταντινίδης), Κλεμέντ, Τροϊζί, Τζόκιτς, Όρακ, Μαρσέλο, Κανωτίδης, Φαγιάρδο (55' Καπετάνος), Ντιαλό (59' Μίτου), Μπουβάλ

ΗΡΑΚΛΗΣ (Προτάσοφ): Κοβαλέφσκι, Μάρτος, Γιαννούλης, Λέκι, Κατσαμπής, Ντιε, Παπαστεργιανός, Έπσταϊν, Ντίκα (87' Φούφουλας), Τούμα (63' Μιλάνο), Γιάκομπ (67' Μπόσνιακ)

Πηγή: Τα Νέα

Θετική εξέλιξη στην Καλαμαριά


Αλλαγή δεδομένων στην υπόθεση του Απόλλωνα Καλαμαριάς! Τα χρήματα που αντιστοιχούν στο παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής (9.400 ευρώ) καταβλήθηκαν, τελικά, από τους κ.κ Τσομίδη και Ρόμπο, με συνέπεια να μπορούν πλέον, οι «Πόντιοι» να συμμετάσχουν κανονικά στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Αρκεί να διακανονιστούν τα χρέη της ΠΑΕ, δηλαδή ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ, περίπου...

Πλέον, ξεκινάει νέος αγώνας δρόμου στην Καλαμαριά για την συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη (στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το πρωτάθλημα). Εξελίξεις αναμένονται μετά τη λήξη του σημερινού συμβουλίου της ΕΠΑΕ.

Πηγή: Εθνοσπόρ 25/8/2009

Ίμβρος: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Πρόκειται για το παλιό παντοπωλείο του παππού του που θα φέρει το όνομά του

Ένα ιμβριώτικο μουσείο μνήμης και ιστορίας εγκαινίασε το Σάββατο 22 Αυγούστου 20009 στη γενέτειρά του Ίμβρο ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για το παλαιό παντοπωλείο του παππού του, το οποίο είναι πλέον μουσείο που φέρει το όνομα του πατριάρχη, ο οποίος κατά την τελετή των εγκαινίων είπε, μεταξύ άλλων, προς τους παρισταμένους: «Έχουμε την χαρά να επισκεπτόμεθα και να εγκαινιάζουμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, ιμβριώτικη οικογένεια, στην οποία συγκαταλέγω και τους φίλους της Ίμβρου, να εγκαινιάζουμε, λέγω, αυτό το μουσείο, το οποίο άλλη φιλοδοξία δεν έχει παρά να στεγάσει και να διασώσει κάτι από την παράδοση της Ίμβρου, να στεγάσει μνήμες και αναμνήσεις της Ίμβρου, βιώματα και εμπειρίες του παρελθόντος, καημούς και παθήματα, από τα οποία έμεινε στο νησί μας ό,τι έμεινε. Αυτό λοιπόν το οποίον απέμεινε πρέπει να το διασώσουμε, να το διατηρήσουμε, και σ' αυτό αποβλέπει το μουσείο αυτό.

Δεν μπορεί να στεγάσει φυσικά όλα τα πράγματα τα οποία θα θέλαμε να στεγασθούν και να διασωθούν: είναι τόσο πολλές οι μνήμες και οι αναμνήσεις του παρελθόντος ώστε να μη χωρούν σ' αυτό το μικρό μαγαζί του παππού μου. Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, που ζήσαμε τα καλά χρόνια της Ίμβρου, ενθυμούμεθα τα ήθη και τα έθιμα του καλού καιρού εκείνου. Ενθυμούμεθα τους χορούς και τα πανηγύρια, ιδιαιτέρως τέτοιες μέρες του Αυγούστου, ενθυμούμεθα τα σχολεία μας, που δεν υπάρχουν πλέον, ενθυμούμεθα του κόπους του τότε μητροπολίτου μας μακαριστού γέροντός μου Μελίτωνος.

Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, διότι η νέα γενιά της Ίμβρου, παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ, γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά από Ιμβρίους γονείς, έχουν αγαπήσει περιπαθώς την Ίμβρο, όπως την αγαπούμε εμείς, που την ζήσαμε τα παλαιά, καλά της χρόνια.
Οσάκις έρχομαι στην Ίμβρο, έρχομαι πρώτα ως Ίμβριος και μετά ως πατριάρχης.

Πατριάρχης είμαι μόνο 18 χρόνια, κληρικός είμαι 48 χρόνια, αλλά Ίμβριος είμαι από γεννησιμιού μου, και θα είμαι Ίμβριος έως ότου κλείσω τα μάτια μου».

Οι παριστάμενοι χειροκρότησαν με συγκίνηση τον ήδη συγκινημένο Ίμβριο πατριάρχη.

Στα εγκαίνια του μουσείου παρέστησαν οι μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Μηθύμνης Χρυσόστομος και Γαλλίας Εμμανουήλ, παράγοντες ιμβριώτικων σωματείων και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αποστολή στην Ίμβρο -φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Πηγή: Χρόνος

Είναι πολλά τα πεύκα, Βαγγέλη...


Tου Πασχου Μανδραβελη

H αλήθεια είναι πως η Αττική έχει πολλά πεύκα, όπως προσφυώς σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλως, πρέπει να σημειώσουμε, ο αόριστος, «είχε πολλά πεύκα», είναι πιο ακριβής έκφραση. Αληθές είναι επίσης ότι τα πεύκα έχουν ρητίνες -ένα γνωστό κολλώδες κι εύφλεκτο υλικό- και συνεπώς όταν ένα πεύκο παίρνει φωτιά δύσκολα σβήνει. Δεν είναι ψέμα, επίσης, ότι το ελληνικό ανάγλυφο είναι ιδιαίτερο (γι’ αυτό ήταν κάποτε όμορφο) με πολλές χαράδρες και απότομες πλαγιές, κάτι, που όπως είπε και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος δυσκολεύει την πυρόσβεση. Να σημειώσουμε επίσης ότι τον Αύγουστο οι άνεμοι είναι πάντα βόρειοι και ισχυροί· έχουν γραφτεί μέχρι και τραγούδια για τα μελτέμια αυτού του μήνα.

Ολα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Δεν χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική για να τα θυμηθούμε. Το γεγονός ότι τα προέταξε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είναι προφανώς μέρος του κυβερνητικού σχεδίου που εξελίσσεται πάντα έπειτα από κάθε καταστροφή και το οποίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Η ενημέρωση, όμως, του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον εαυτό της με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα. Δεν καίγεται για την ουσία της πολιτικής, απλώς διαχειρίζεται την επικοινωνία της.

Το θέμα είναι ότι τα όμορφα πεύκα στην Αττική, τα μελτέμια του Αυγούστου και το ειδυλλιακό ελληνικό τοπίο είναι τα δεδομένα του προβλήματος που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση. Το ζητούμενο ήταν πώς δεν θα ξανακαεί ο τόπος. Και αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στο απλό ερώτημα «γιατί δύο χρόνια μετά την Πάρνηθα και την Ηλεία κάηκε η Αττική;», μας είπε ότι τα όμορφα πεύκα γρήγορα καίγονται.

Πριν από δύο χρόνια η χώρα έζησε μια τεράστια καταστροφή. Κάηκε η μισή Πελοπόννησος και χάθηκαν 68 άνθρωποι. Ενα τέτοιο συμβάν είναι τραγικό και κινητοποιεί κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό. Γίνεται μια μελέτη και εκδίδεται ένα πόρισμα. Το πόρισμα δεν βγαίνει για λόγους λαϊκής κατανάλωσης, αλλά αποτελεί ένα μπούσουλα αξιολόγησης όλων των μηχανισμών και διαδικασιών. Οι αρμόδιοι ελέγχουν κάθε στάδιο της πυρόσβεσης, βλέπουν τι πήγε στραβά και έγινε η καταστροφή. Αποφασίζουν ποιες υποδομές πρέπει να ενισχύσουν και ποιες διαδικασίες οφείλουν να αλλάξουν. Αυτό δεν έγινε μετά τις μεγάλες φονικές πυρκαγιές της Ηλείας. Για την ακρίβεια, πόρισμα δεν εκδόθηκε ποτέ. Ο κρατικός μηχανισμός πορεύτηκε και πάλι στα τυφλά. Δεν έμαθε τίποτε από την Ηλεία και γι’ αυτό την επανέλαβε. Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό το Σαββατοκύριακο οφείλεται στο γεγονός ότι στην Αττική δεν υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις για να εγκλωβιστούν κάποιοι όπως έγινε στην Ηλεία.

Πριν ακριβώς δύο χρόνια γράφαμε από αυτήν εδώ τη στήλη: «Το χειρότερο είναι πως και από αυτήν την καταστροφή (σ.σ. της Ηλείας) δεν θα μάθουμε... Θα καταραστούμε τους εμπρηστές, το σύστημα, την «κακούργα κενωνία» για να αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Ενα μόνο δεν θα κάνουμε. Να ελέγξουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να δούμε πού υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και να τα διορθώσουμε. Και αύριο που θα έρθει -φευ!- η μεγαλύτερη καταστροφή, θα κάνουμε τα ίδια για να ξεμπερδέψουμε πρόχειρα και μ’ αυτήν.» («Καθημερινή» 25.8.2007). Δυστυχώς, κρίνοντας από τις απαντήσεις στο press-room συνεχίζουμε να μη μαθαίνουμε...

Πηγή: Καθημερινή

Η Πεντέλη που αγαπήσαμε


Οι φωτογραφίες είναι ενός καλού μας φίλου
που ξέρει την Πεντέλη όσο κανένας.

Θεσσαλονίκη: Τεράστιες ζημιές από τη βραδινή καταιγίδα


Την ώρα που η Ελλάδα πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές και έντονη ξηρασία, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης καταγράφουν τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η απίστευτη νεροποντή που σημειώθηκε στη συμπρωτεύουσα τα ξημερώματα της Τρίτης. Λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, (βράδυ Δευτέρας 24 προς Τρίτη 25/08), οι ουρανοί «άνοιξαν» και η Θεσσαλονίκη βρέθηκε αντιμέτωπη με μία φοβερή νεροποντή, η οποία διήρκεσε για περισσότερες από δυόμισι ώρες.

Η καταιγίδα έπληξε την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης. Εκτός από την ασταμάτητη βροχή, την συμπρωτεύουσα έπληξαν και κεραυνοί, ενώ πλημμύρισαν και πολλοί υποσταθμοί της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές και συχνές διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

«Ολη η πόλη ήταν ένα απέραντο ποτάμι» δήλωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, προσθέτοντας ότι ακόμη και η παραλιακή λεωφόρος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τα 50 χιλιοστά βροχόπτωσης που έπληξαν την πόλη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όντως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσει ο περιφερειακός δρόμος της πόλης για κάποια ώρα.

Εκτός από τη βόρεια πλευρά, πολλοί δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, όπως η 26ης Οκτωβρίου και η Νέα Εγνατία. Μέχρι και αυτήν την ώρα, παραμένουν χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές.

Πηγή: Hellenic Business

Τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Νικήτα πάνω από τον Διόνυσο στην Πεντέλη έγιναν στάχτη

Εξωκκλήσι Προφήτης Ηλίας

Εξωκκλήσι Αγίου Νικήτα

Σε αυτά τα εκκλησάκια σταματήσαμε να ξεκουραστούμε όταν ανεβήκαμε την Πεντέλη από την πίσω πλευρά, μαζί με τον φίλο μας τον Τάσο που ήξερε την περιοχή και μας πήγε εκεί, από τον Διόνυσο μέχρι την σπηλιά του Νταβέλη που βρίσκεται στη Νότια πλευρά της Πεντέλης.

Το υπέροχο δάσος αυτό δεν υπάρχει πια, ούτε αυτά τα πανέμορφα εξωκκλήσια.

Ήμασταν τυχεροί που τα επισκεφτήκαμε και τα γνωρίσαμε πριν την πύρινη λαίλαπα που κατάπιε τα πάντα.

Ευτυχώς που βγάλαμε φωτογραφίες και έχουμε γυρίσει και video 1 ώρας και έχουμε στο αρχείο μας όλη αυτή την πανέμορφη περιοχή που δεν υπάρχει πια.

Η φύση θα αναγεννηθεί και πάλι, όμως τίποτα δεν θα είναι πλέον ίδιο. Υπεραιωνόβια δένδρα έχουν καεί και έχει μείνει μόνο στάχτη και κάρβουνα στο πολύπαθο βουνό της Πεντέλης.

Αυτό το βουνό το αγαπήσαμε και το περπατήσαμε πολλές φορές. Είχαμε την δυσάρεστη εμπειρία να το δούμε καρβουνιασμένο από τη Νότια πλευρά, πριν από δύο χρόνια, στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά. Τώρα όμως δεν έχει μείνει τίποτα από πράσινο στο βουνό.

Ακούσαμε χθες τον Κοινοτάρχη Παλαιάς Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου, να λέει ότι το μόνο πράσινο που έχει μείνει στην Πεντέλη, είναι αυτό που βρίσκεται εντός της Κοινότητας της Παλαιάς Πεντέλης.

Κρίμα... πραγματικά κρίμα που η διαπλοκή, οι εργολάβοι, τα μοναστήρια και τα συμφέροντα έκαψαν ολόκληρη την Πεντέλη και την Βορειο-Ανατολική Αττική.

Προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει στον πανέμορφο Κιθαιρώνα και τι ζημιά έχει γίνει εκεί. Λένε πως υπάρχουν ακόμα εστίες αλλά είναι υπό έλεγχο. Να σβήσει και αυτή η φωτιά για να γίνει ο τελικός απολογισμός και να δούμε τι έχει σωθεί.

Ήμασταν τυχεροί γιατί περπατήσαμε σχεδόν ολόκληρη την Πεντέλη και την φωτογραφίσαμε. Λυπούμαστε για αυτήν την τραγωδία όσο ελάχιστοι, αυτό το βουνό το αγαπάμε και το μυαλό μας είναι συνέχεια εκεί...

Ρε Πλούταρχε είσαι εντελώς μαλάκας;


Δραματική έκκληση του λαϊκού αοιδού Πλουτάρχου στο Σταροκάναλο:

"'Ελεος παιδιά...Εδώ καιγόμαστε...Μα καλά, δε το καταλαβαίνουν πια ότι εδώ ζουν και ΕΠΩΝΥΜΟΙ...;;;"

Θαυμάστε νοημοσύνη και ήθος εσείς μαλάκες που τον ακούτε και τον ραίνετε με λουλούδια στη πίστα. Αλλά αν δε του μοιάζατε, δε θα συμπεθεριάζατε. Περαστικά σας.

Πηγή: 'Η ΤΑΝ 'Η ΕΠΙ ΤΑΣ

Πλούταρχε, ο παπάς απ' τ' 'Αγιο Μάμα είχε μια κουτσή γαϊδάρα, είχε πούτσες φορτωμένη πανωγόμ' είχε τ' αρχίδια...

Σάλτα και γαμήσου κι εσύ και τα cd's σου...

Μεγάλη οικολογική καταστροφή από τα 311.000 καμένα στρέμματα


Υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα του Κιθαιρώνα, της Παντείου Πολιτείας, της Καρύστου, καθώς και τα υπόλοιπα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, βάζοντας τέλος σε έναν εφιάλτη που για χιλιάδες κατοίκους της Αττικής – και όχι μόνον – ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα επίμαχα σημεία, καθώς υπάρχει ο φόβος της αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές, οι φλόγες που έζωσαν τη νοτιοανατολική Αττική κατέστρεψαν έκταση ίση με το μισό λεκανοπέδιο Αττικής. Συνολικά, σε Αττική, Βοιωτία, Σκύρο, Εύβοια και Ζάκυνθο, 311.000 στρέμματα έγιναν στην κυριολεξία στάχτη, τα 212.000 από τα οποία αφορούν μόνον το έδαφος της βορειοανατολικής Αττικής.

150 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δεκάδες είναι και τα αυτοκίνητα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα λίγα λεπτά. Οι περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές είναι η Ανθούσα, ο Αγιος Στέφανος, η Παλλήνη, η Ροδόπολη, η Πεντέλη, ο Διόνυσος, η Σταμάτα, ο Βαρνάβας, το Γραμματικό, ο Μαραθώνας, το Πικέρμι, ο Γέρακας και η Δροσιά. Δραματική εικόνα άφησε πίσω της η φωτιά στην Ζάκυνθο, την Κάρυστο και τη Σκύρο.

Πηγή: Hellenic Business