Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Έλληνες μην ξεχνάτε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007...



Επειδή είναι ανίκανη και ανύπαρκτη αυτή η κυβέρνηση και δεν νοικιάζει ελικόπτερα για λόγους οικονομίας, ας προσέχουμε όλοι μας να μην κάψουν και την Χαλκιδική.

Εξήγηση Μαρκογιαννάκη για τις ελλείψεις ελικοπτέρων



«Οταν στη βόρεια Ελλάδα βρέχει ακόμη, εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα, τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποια δεκάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, με αφορμή την κριτική ότι στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν μόνο δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Τούτη την ώρα εκτιμώ ότι χρειάζονται αυτά τα ελικόπτερα, αυτά θα διατίθενται. Από αύριο θα είναι περισσότερα, από μεθαύριο ακόμη περισσότερα, Τετάρτη-Πέμπτη που μας έρχονται βροχές θα κάνουμε λίγο φρένο και από την άλλη βδομάδα θα μπουν όλα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», επισήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος απέδωσε το ζήτημα σε οικονομικούς λόγους για περιορισμό των εξόδων.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων. Και αυτό διότι κάθε χρόνο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά την πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα, υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη προς τις εταιρείες και να υπάρχει δυσκολία στην εξόφλησή τους.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στη Ριτσώνα το Σάββατο, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει κάψει 2.500 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ απείλησε αγροικίες, στρατόπεδο και έφτασε μέχρι τη βιομηχανική ζώνη. Η φωτιά πήρε διαστάσεις το μεσημέρι του Σαββάτου λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των ξερών χόρτων. Την Κυριακή δόθηκε μάχη για την κατάσβεση των διάσπαρτων μικροεστιών.

Πηγή: Nooz.gr

Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ



ΣΥΡΙΖΑ εν τάφω κατετέθης, ΣΥΝασπισμέ, και
αγγέλων
στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

ΣΥΡΙΖΑ πως θνήσκεις; Πως και τάφω οικείς;
Του θανάτου
το βασίλειον λύεις δε
και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς.

Τον πούλο τον πούλο...


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Βλάσσης Μπονάτσος - Η παρέα της Χαλκιδικής


Συλλεκτικό τραγούδι από τον Βλάσση Μπονάτσο για την Χαλκιδική μας.

Μαρκογιαννάκης: "Δεν νοικιάσαμε ελικόπτερα για ... οικονομία"



Ρωτήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης για ποιό λόγο πέταγαν μόνο 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα στις πυρκαγιές, απάντησε ότι δεν νοικιάσανε πολλά φέτος για οικονομικούς λόγους.

Σοβαρά ε; Για δεξιώσεις όμως και για αυξήσεις βουλευτών δεν κάνετε Ποτέ οικονομία.

Συνεχίστε αυτή την πολιτική και θα δείτε το ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές κάτω από τα ποσοστά που πήρε ο Γεώργιος Ράλλης το 1981.

Πεταμένη σε αποθήκη του δήμου Κατερίνης η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία της Κατερίνης ως το 2006

Για τους φίλους που μας γράφουν με αφορμή τη συμπλήρωση 2332 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα Στρατηλάτη και ρωτούν να μάθουν τι απόγινε η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κεντρική πλατεία Κατερίνης που αποσύρθηκε πριν την "αναμόρφωση"της πλατείας το 2006 (μία ακόμη από τις τόσες και τόσες "αναπλάσεις" της πλατείας), αλλά η προτομή δεν επανήλθε στη θέση της μετά την περαίωση των παρεμβάσεων της τσιμεντοποίησης στην πλατεία.

Οι πληροφορίες μας είναι ότι η προτομή, μπροστά στην οποία πολιτιστικοί σύλλογοι της Κατερίνης τιμούσαν κάθε χρόνο το Μέγα Αλέξανδρο, βρίσκεται πεταμένη σε κάποια αποθήκη του δήμου Κατερίνης. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πηγή: Λευτεριά

Να κυβερνήσουν «χέρι-χέρι» καλεί τη ΝΔ ο Γ. Καρατζαφέρης



Χείρα συνεργασίας προς τη ΝΔ τείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το ερώτημα είναι «ή κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή κυβέρνηση Παπανδρέου».

«Λέω λοιπόν στον κ. Καραμανλή. Πάμε να κυβερνήσουμε με 160 βουλευτές και ο κ. Καραμανλής απαντά: ‘μόνος μου κι ας πάω στους 85’. Αυτό λοιπόν το ‘γινάτι’ του Καραμανλή αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές», τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης.

Απαντώντας στην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, δηλώνει: «είμαι τόσο αυθεντικός λαϊκιστής που εγώ και η οικογένειά μου δεν ορμήσαμε ακάθεκτοι στις αποθήκες της Siemens [..] Η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι εκβιάζοντας τον Κ. Καραμανλή θα γλιτώσει τον έλεγχο. Όταν μιλήσει η παρέα της -κ.κ. Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Δημητριάδης-, δεν θα έχει που να κρυφτεί. Καλύτερα λοιπόν ‘καιροσκόπος’ παρά κερδοσκόπος».

Κλοπή αγροτικού οχήματος στον Πολύγυρο

ΕΠΕΙΓΟΝ

Χθες το βράδυ στον Πολύγυρο, άγνωστοι έκλεψαν αγροτικό αυτοκίνητο μάρκας Toyota Hilux 4 Χ 4, με αριθμό κυκλοφορίας ΧΚΗ 3787, χρώμα πράσινο (κυπαρισί), διπλοκάμπινο, νίκελ προφυλακτήρα, κοτσαδόρο και κόκκινα καλύματα στα καθίσματα.

Οποιος από χθες το βράδυ (ξημερώματα Κυριακής) το είδε, ή θα το δει, να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 231722083 και 6978229977

Το διαδίδουμε και βοηθάμε όλοι

Πηγή: Χολομώντας

Η Μάχη των Βασιλικών και ο Θάνατος του Καπετάν Χάψα


Στις αρχές Ιουνίου του 1821 ο Μεχμέτ Μπαϊράμ πασάς ξεκίνησε από τη Δράμα για να κινηθεί προς τη νότια Ελλάδα και να χτυπήσει τους επαναστάτες. Όμως έπρεπε πριν κατέβει προς τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, να καταστείλει την επανάσταση της Χαλκιδικής, γιατί διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να πέσει η Θεσσαλονίκη στα χέρια των επαναστατημένων Χαλκιδικιωτών. Τα πεζοπόρα τμήματα που είχε συγκεντρώσει, ήταν πάνω από 30.000 και είχε και 5.000 ιππικό.

Ο Εμμανουήλ Παπάς πληροφορήθηκε μαζί με τον Κασσανδρινό οπλαρχηγό Στάμο Χάψα και τους υπαρχηγούς Δουμπιώτη και Βασιλικό, ότι πλησιάζουν μεγάλα τμήματα τουρκικού στρατού από την Ανατολική Μακεδονία. Είχε συγκεντρώσει μαζί με κάποιους πατριώτες καλογήρους του Όρους Άθω γύρω στις 4.000 άνδρες. Οι επαναστατημένοι Χαλκιδικιώτες κινήθηκαν από το Όρος προς την Κομίτσα (το χωριό αυτό καταστράφηκε μετά από τους τούρκους) και Ιερισσό τα οποία και απελευθέρωσαν. Αφού απελευθερώθηκε η Κομίτσα και η Ιερισσός μοίρασαν το στράτευμα στα δύο, από 2.000 άνδρες το καθένα.

Στο ένα τμήμα που συγκροτήθηκε έμεινε επικεφαλής ο ίδιος ο Εμμανουήλ Παπάς και κινήθηκε προς τα στενά της Ρεντίνας (Μακεδονικά Τέμπη) για να προλάβει τον τουρκικό στρατό πριν περάσει από εκεί. Όμως ο τουρκικός στρατός είχε περάσει και οι πολεμιστές του Εμμανουήλ Παπά τους πρόλαβαν στη Νέα Απολλωνία (Εγρί Μπουτζάκ). Επειδή υπήρχε η πεδιάδα και ήταν ανοιχτό μέρος και ήταν υπεράριθμος ο τουρκικός στρατός, μετά από γενναία μάχη οι επαναστάτες άρχισαν να υποχωρούν προς το εσωτερικό της Χαλκιδικής, ενώ ο Μπαϊράμ πασάς με τα στρατεύματα του προχώρησε προς τη Θεσσαλονίκη χωρίς να τους καταδιώξει.

Το δεύτερο τμήμα των 2.000 ανδρών με επικεφαλής τον Καπετάν Χάψα (Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Κάψας αλλά ονομάστηκε Χάψας από τον λαό γιατί “έχαφτε” τους τούρκους, κάτι σαν τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο δηλαδή) κινήθηκε από την Ιερισσό μέσω των χωριών της Βορείου Χαλκιδικής και μπήκε απελευθερωτής στη Γαλάτιστα όπου και στρατοπέδευσε.

Περισσότερα στο Πολύγυρος Portal

Οι 26 δρόμοι καρμανιόλες της Χαλκιδικής



Εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου είναι το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, ενός από τους πλέον τουριστικούς νομούς της Ελλάδας.

Τα επικίνδυνα σημεία - «καρμανιόλες» παραμένουν... σταθερή αξία.

Ακόμη και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, παρότι είναι ένας σχετικά νέος δρόμος, όχι μόνο δεν «αντέχει» την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού, αλλά δε διαθέτει ούτε καν Λωρίδα Εκτακτων Αναγκών. Μάλιστα, μετά τα Μουδανιά ακολουθεί το... χάος. Κι αυτό καθώς όλο το επαρχιακό δίκτυο της Χαλκιδικής είναι στενό και παμπάλαιο. Και δεν είναι μόνον οι στενοί δρόμοι, αλλά και η ποιότητα του οδοστρώματος το οποίο όχι μόνο δεν είναι αντιολισθηρό, αλλά αντίθετα είναι γεμάτο λακκούβες. Oι απότομες, συνεχείς στροφές αποτελούν άλλη μία... πονεμένη ιστορία μαζί με τις ανάποδες κλίσεις, ενώ την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η ελλιπής σήμανση και ο ανύπαρκτος, σε πολλές περιπτώσεις, φωτισμός.

O συγκοινωνιολόγος μηχανικός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, Σάκης Τσιούτρας, κατέγραψε τα πλέον επικίνδυνα σημεία.

Τα επικίνδυνα σημεία παραμένουν... σταθερή αξία στο πέρασμα του χρόνου

ΚAΡΔΙΑ:

Η κλίση του δρόμου είναι πολύ μεγάλη και στην κατηφόρα είναι δύσκολο να σταματήσει ένα αυτοκίνητο

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ, ΧΑΝΙΩΤΗΣ, ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ:

Πολύ μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος, όχι μόνον από ΙΧ, αλλά και από δίκυκλα και πεζούς

ΘΕΡΜΗ - ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ - ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ:

Δρόμος προδιαγραφών της δεκαετίας του ’50, πολύ στενός, χωρίς ορατότητα. Ανωφέρειες και κατωφέρειες εναλλάσσονται

ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ:

Συνεχείς στροφές σε ένα στενό δρόμο

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ, ΣΥΚΙΑ, ΣΑΡΤΗ, ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ:

Σε όλο το δρόμο, που είναι στενός, συναντάμε κατασκηνωτές, αλλά και ζώα. Υπάρχουν πολλές είσοδοι και έξοδοι κάμπινγκ με διαρκή κίνηση

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΑΡΤΗΣ:

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κίνηση είναι διαρκής, ενώ το βράδυ πηγαινοέρχονται πολλοί νέοι στα κέντρα διασκέδασης της περιοχής

OΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ:

Πολύ επικίνδυνες διασταυρώσεις. Η πληροφοριακή σήμανση κρύβεται από τις διαφημιστικές πινακίδες

ΔIAΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΓΟΜΑΤΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΑ:

Η οδός σχηματίζει... ορθή γωνία

ΝIKHTH:

Tο τελευταίο σημείο πριν «χωριστεί» στα δύο το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής. Πολλοί σταματούν στα σούπερ μάρκετ, πάνω στον κεντρικό δρόμο, για τα τελευταία ψώνια

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ - ΝΙΚΗΤΗ:

Mεγάλη κατωφέρεια, στην οποία πολλοί αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και κάνουν ακόμη και τριπλές προσπεράσεις. Στο δρόμο κυκλοφορούν τρακτέρ και οι προσπεράσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες, ιδιαίτερα όταν είναι κόντρα ο ήλιος

ΓAΛΑΤΙΣΤΑ - ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ:

Πολλές ανοιχτές στροφές

ΠΑΛΙΟΥΡΙ:

Πολλές κλειστές και επικίνδυνες στροφές με ακατάλληλες κλίσεις και ελλιπή ορατότητα

ΝΕΑ ΣΚΙΩΝΗ:

Δεν υπάρχει σηματοδότης. O οδηγός που έρχεται από το Παλιούρι δεν έχει ορατότητα και ξαφνικά βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση

ΦΟΥΡΚΑ:

Στη διασταύρωση, παρά την ύπαρξη σηματοδότη, η κίνηση είναι πολύ αυξημένη. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τη νύχτα

ΣΙΒΗΡΗ:

Τις μέρες που έχει παράσταση στο θέατρο, επικρατεί... πανικός από αυτοκίνητα και στενεύει το πλάτος του δρόμου. Πεζοί διασχίζουν κάθετα το δρόμο

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΠΟΤΙΔΑΙΑ:

Αποτελεί... παγίδα θανάτου. Πριν από τη γέφυρα υπάρχουν πολλές παρόδιες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη κίνηση πεζών. Επίσης, γίνονται πολλές αριστερές στροφές πάνω στην εθνική οδό, προκειμένου ο κόσμος να πάει στην παραλία

ΚΑΛΛΙΘΕΑ:

Εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή, κυρίως τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, λόγω των κέντρων διασκέδασης. Πολλοί σταθμεύουν πάνω στον κεντρικό δρόμο, μειώνοντας το πλάτος του. Oι μεθυσμένοι οδηγοί δεν αποτελούν σπάνιο είδος. Το δρόμο διασχίζουν και πολλοί πεζοί

ΣΩΖΟΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ:

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα μπορεί να είναι καινούργιο, ωστόσο δε διαθέτει Λωρίδα Εκτακτων Αναγκών. Αν κάποιο αυτοκίνητο χρειαστεί να σταματήσει, τότε οι δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση γίνονται... μία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τα βράδια της Κυριακής, λόγω μαζικής επιστροφής, διότι, αν σταματήσει κάποιος, είναι εύκολο να σημειωθεί καραμπόλα

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ - ΑΦΥΤΟΣ:

Πολλές επικίνδυνες στροφές με ακατάλληλες κλίσεις, ελλιπής ορατότητα, μεγάλη κίνηση, οδηγοί υπότην επήρεια αλκοόλ(μετά από διασκέδαση στην Καλλιθέα)

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ:

Στην επιστροφή προς Θεσσαλονίκη αυτοί που βγαίνουν από τα Ψακούδια βρίσκονται στο αριστερό ρεύμα

ΓΕΡΑΚΙΝΗ:

Πολύ επικίνδυνες στροφές

ΒΑΤΟΠΕΔΙ:

Yπάρχουν ευθείες, οι οποίες, όμως, λόγω στενότητας του δρόμου, είναι κι αυτές επικίνδυνες

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ:

Πολλές στροφές με ακατάλληλες και επικίνδυνες κλίσεις, δρόμος χωρίς ορατότητα

ΝΙΚΗΤΗ - ΜΑΡΜΑΡΑΣ:

Οι ευθείες εναλλάσσονται με στροφές, πάνω στις οποίες υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς ο κόσμος κατεβαίνει στις παραλίες

ΜAΡΜΑΡΑΣ:

Eπικίνδυνες διασταυρώσεις με πολύ αυξημένη κίνηση

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Για τα τρία χαρτονομίσματα Το Βήμα έγραψε:



Μπορεί ο Παλαιοκώστας να μην έχει ακόμη συλληφθεί, αλλά τουλάχιστον συνελήφθησαν τρία προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ που είχαν «πάρε- δώσε» μαζί του. Οι συλλήψεις έγιναν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί εντός του Κοινοβουλίου.

Τα χαρτονομίσματα κατατέθηκαν σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες από τρεις διαφορετικούς κατόχους και, όπως αποδείχθηκε, ήταν τμήμα των λύτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του επιχειρηματία κ. Γ. Μυλωνά. Ως γνωστόν τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ περνούν από ειδικό έλεγχο, γι΄ αυτό μόλις κατατέθηκαν σήμανε συναγερμός.

Οι κάτοχοί τους έμπλεξαν. Κλήθηκε η Ασφάλεια, ζητήθηκαν στοιχεία ενώ τα ένοχα χαρτονομίσματα πέρασαν από «σκληρή ανάκριση» καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κυκλοφορούσαν «χέρι χέρι» εκτός τραπεζικού συστήματος ώσπου να φθάσουν στο εν λόγω υποκατάστημα της Εθνικής από ανυποψίαστους καταθέτες! Ελπίζω να μην αποδράσουν με ελικόπτερο...

Πηγή: Το Βήμα

Ονόματα θα μάθουμε; Τα χαρτονομίσματα τα είχαν βουλευτές; Τα είχαν αστυνομικοί που συνοδεύουν τους βουλευτές; Τα είχαν υπάλληλοι των βουλευτών ή υπάλληλοι της βουλής;

Ο κυρίαρχος λαός δεν πρέπει να μάθει;

Παλαιότερα ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη "Πρωταγωνιστές" είχε πει ότι οι μεγαλέμποροι των ναρκωτικών βρίσκονται μέσα στη βουλή.

Βουλή είναι αυτή ή cosa nostra;

Να χαίρεστε την Δημοκρατία σας...

Βρήκαν μέσα στην βουλή 3 προσημειωμένα χαρτονομίσματα του Παλαιοκώστα από την απαγωγή του Μυλωνά!



Και όμως το περιστατικό είναι αληθινό και απίστευτο. Εντοπίστηκαν 3 προσημειωμένα χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ στο υποκατάστημα τραπέζης που βρίσκεται στην βουλή και τα οποία ήταν από την απαγωγή του βιομήχανου Γ.Μυλωνά από τον Παλαιοκώστα!

Ψάχνουν να βρούνε μέσα στην βουλή και ... δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού τα 3 ύποπτα χαρτονομίσματα πέρασαν χέρι - χέρι και έφθασαν μέχρι την τράπεζα μέσα στο κοινοβούλιο.

Και που τα προσημείωσαν τι θα κάνουν τώρα; Θα πάρουν καταθέσεις από τα χαρτονομίσματα όπως σωστά λέει το "Βήμα";

Πηγή: troktiko

Να χαίρεστε την Δημοκρατία σας...

Μαρίζα Κωχ - Νανούρισμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του»



Λ. ΚΥΡΚΟΣ

«Μη δίνετε και μεγάλο βάρος στην άρνηση του Καραμανλή για συνεργασία με τον ΛΑΟΣ. Η ιδέα κερδίζει έδαφος...»

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Συνασπισμός να ακολουθήσει νέα πορεία, ζητάει με τόλμη ο Λεωνίδας Κύρκος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υπήρξε ένα λάθος που το πληρώσαμε με μια ήττα. Το εγχείρημα έφτασε στο τέλος του και δεν βλέπω να έχει περιθώρια εξόδου από αυτό το αδιέξοδο», υποστηρίζει ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς.

**Και επισημαίνει ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά θέμα επανεκτίμησης της γραμμής και των μεθόδων» και θεωρεί κομβικό ζήτημα για τον Συναπισμό, αυτό των συνεργασιών και της απάντησης στο ερώτημα «μετά τον δικομματισμό, τι;».

* Πώς είδατε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου;

- Προσωπικά, και υποθέτω όχι μόνο εγώ, αλλά πολλοί, το βλέπουμε σαν μια σημαντική ήττα. Βλέπω ότι η επίσημη άποψη δεν είναι τόσο σαφής, αποφεύγει τον όρο «ήττα», όμως ευτυχώς αποφεύγονται και τα «καρυκεύματα» με τα οποία συνήθως επικαλύπτεται μια τέτοια ήττα. Πάντως εδώ τα πράγματα είναι καθαρά, πρόκειται για ήττα και χρέος μας είναι να αναλύσουμε σωστά τους λόγους για τους οποίους επήλθε και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την επίδοσή μας.

* Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι βασικοί παράγοντες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ;

- Η έλλειψη σαφούς πολιτικής, διότι στην πολιτική του Συνασπισμού επικάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αξίωση να καθορίζει αυτός την κατεύθυνση και την πολιτική. Το πιο κλασικό παράδειγμα, που δεν επιδέχεται αντίρρηση, είναι η περίπτωση της δεύτερης θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο. Καρατομήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης, ένας αναμφισβήτητα πετυχημένος ευρωβουλευτής. Για ποιο λόγο; Δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Από ποιους επιχειρήθηκε αυτό και με ποια λογική; Στη θέση του τοποθετήθηκε μια συντρόφισσα, δεν την ξέρω, υποθέτω πως είναι αξιόλογη, αλλά που δεν είχε ώς τότε καμία επίδοση στα θέματα που καλούνταν να χειριστεί.

* Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να επικαλεστεί το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που έφερε τον Παπαδημούλη στην τρίτη θέση.

- Ποιος σκέφτηκε και ποιος το οργάνωσε αυτό το εσωκομματικό δημοψήφισμα; Πώς προέκυψε; Μάλλον στα καλά καθούμενα, για να αποκεφαλίσουν τον Δ. Παπαδημούλη και να έχουμε μετά σαν επιχείρημα ότι, τάχα, είναι καρπός ενός δημοψηφίσματος. Εγώ αμφισβητώ και το δημοψήφισμα και θεωρώ ότι η καρατόμηση Παπαδημούλη ήταν μια πράξη εύνοιας προς την αξίωση μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτηρίζεται για τις εξτρεμιστικές της τάσεις, της λεγόμενης ΚΟΕ. Από πού και ώς πού, όμως, η ΚΟΕ θα προσδιορίσει ποιος θα είναι ο δεύτερος ευρωβουλευτής;

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό μέλλον με τη σημερινή του μορφή;

- Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υπήρξε ένα λάθος. Το λάθος αυτό το πληρώσαμε με μια ήττα, διότι κατέληξε να αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό η φυσιογνωμία και η γραμμή του ΣΥΝ, ώστε ο σκληρός πυρήνας του, οι αφοσιωμένοι σύντροφοι, στελέχη και μέλη μας, που χρόνια τώρα δίνουν τη μάχη για να επιβιώσει η προσπάθεια της ανανεωτικής αριστεράς, κυριολεκτικά τα είχαν χαμένα.

* Με τόλμη, θα προτείνατε την αποχώρηση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ;

- Με το χέρι στην καρδιά, νομίζω ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του. Και σφραγίσθηκε με μια ήττα. Συνεπώς, δεν βλέπω περιθώρια να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Δεν ξέρω τι άλλες σκέψεις μπορεί να υπάρξουν.

* Η «ανανεωτική πτέρυγα» έχει μέλλον στον ΣΥΝ ή βλέπετε αποχωρήσεις, διάσπαση, μετεγγραφές ίσως;

- Δεν νομίζω. Υπάρχει μια αρνητική πείρα από αυτό που αποκαλείτε «μετεγγραφές»! Νομίζω ότι εμείς που μείναμε και δώσαμε τη μάχη για τις ευρωεκλογές εκείνο που αναζητούμε, αυτή την ώρα, είναι να ξαναβρεί ο ΣΥΝ τα βασικά του χαρακτηριστικά, που είναι ο ριζοσπαστικός ευρωπαϊσμός, η εμμονή στον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Και δεν «μυρίζομαι» την τάση, κάποιοι να θέλουν να το «παίξουν» ως η αριστερή πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας.

* Το ηγετικό δίδυμο Αλαβάνου - Τσίπρα τελικά λειτουργεί;

- Ας αφήσουμε και κάτι να διερευνήσει η συζήτηση που πρέπει να αρχίσει στα όργανα. Το δίδυμο αυτό πιστώθηκε μια δημοσκοπική έκρηξη, η συμβολή του Αλέκου Αλαβάνου ήταν σωστή, δεν είδα να προκύψει κάπου πρόβλημα. Ακόμα και η συζήτηση «γιατί πήγε ο Αλαβάνος στο debate, θα μπορούσε να πάει ο Τσίπρας», δεν θα άλλαζε το πράγμα ουσιαστικά. Οι δύο συνεργάζονται αρμονικά και δεν είναι εκεί η πηγή των κακών.

* Η ήττα φέρνει γκρίνια. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας τώρα;

- Κατά τη γνώμη μου, και νομίζω ότι σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Αλλά, βεβαίως, τίθεται θέμα επανεκτίμησης και της γραμμής μας και των μεθόδων μας. Και επίσης, των σχέσεών μας με ολόκληρο τον δημοκρατικό χώρο.

* Σε ποια βασικά σημεία;

- Κεντρικό σημείο παραμένει το θέμα των συμμαχιών του Συνασπισμού. Το πρόβλημα ανέκυψε και πάλι έντονα μέσα από τη διαδικασία των εκλογών. Μεθαύριο θα βαδίσουμε στις εθνικές εκλογές. Υποστηρίξαμε με πάθος την ιδέα ότι ο δικομματισμός αποτελεί πηγή δεινών, όμως οφείλουμε να απαντήσουμε και στο «μετά τον δικομματισμό, τι»; Υπάρχει αναμφισβήτητα ένα πρόβλημα εξουσίας. Ο Φώτης Κουβέλης προσδιόρισε επιτυχώς, κατά τη γνώμη μου, ότι η αριστερά δεν μπορεί να αδιαφορεί για το περιεχόμενο της εξουσίας αυτής.

* Υπό ποιους όρους, λοιπόν, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

- Αφήνω το θέμα να το διερευνήσουμε μέσα από μια συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί απροκατάληπτα, από τη στιγμή που τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές θα θέσουν τα προβλήματα σε νέα βάση. Θα έλεγα να ωριμάσουμε μαζί με τα πράγματα. Η άρνηση, όμως, ενός συστηματικού διαλόγου δεν βοηθάει καθόλου.

* Πώς βλέπετε τη δημιουργία του περίφημου τρίτου πόλου;

- Είναι κάτι που δεν με γεμίζει με ενθουσιασμό, αλλά δεν το απορρίπτω. Είναι δυνατή η δημιουργία, όμως αξίζει τον κόπο να δημιουργηθούν μεγάλες ελπίδες σε κάτι που είναι αβέβαιο; Πιστεύω ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα προκύψει επιτακτικά η ανάγκη να πολλαπλασιασθούν οι προσπάθειες και για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Εμείς έχουμε κάθε λόγο η οικολογική διάσταση της πολιτικής να πάρει συγκεκριμένη πολιτική έκφραση και να εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλής συνεργασίας.

* Χωράει και το ΚΚΕ στον πόλο;

- Κατά τη γνώμη μου, όχι. Πρέπει να τελειώνει αυτή η φλυαρία με το ΚΚΕ. Αυτό το κόμμα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει. Είναι ένοχο για την καταστροφή του ενιαίου Συνασπισμού, που αποτελούσε στην εποχή του μια μεγάλη ελπίδα. Δεν παραγνωρίζω ότι υπήρχαν και άλλα λάθη. Να κρατήσουμε, όμως, ένα πράγμα: Το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε καμιά συνεργασία αν δεν την ελέγχει απολύτως. Συνεπώς, οι εκκλήσεις να συνεργασθούμε είναι χωρίς περιεχόμενο.

* Η πρωτοφανής αποχή που σημειώθηκε, τι σας λέει;

- Είναι μια συνολική αποδοκιμασία του πολιτικού μας συστήματος, όλων των κομμάτων, γιατί στη συνείδηση του λαού όλα τα κόμματα απέτυχαν να δώσουν λύσεις. Το πολιτικό σύστημα όχι μόνο απέτυχε αλλά φορτώθηκε και ηθικές ευθύνες, ο λαός μένει με την εντύπωση ότι πίσω από την πλάτη του έγιναν πολλά. Δεν ήταν αποδοκιμασία μόνο της πολιτικής της Ν.Δ., αλλά αποτυχία όλων των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν. Συνεπώς, η αναζήτηση στον χώρο της πολιτικής θα ενταθεί. Είναι εντολή προς όλα τα κόμματα να προσαρμοστούν, ώστε να ανταποκριθούν στο αίτημα να δοθούν λύσεις.

* Σας προβληματίζει το ποσοστό που κατέκτησε, τελικά, ο ΛΑΟΣ;

- Πολλοί τον υποτίμησαν τον Καρατζαφέρη. Είναι ικανό πρόσωπο, έχει προσδιορίσει τους στόχους του, το ακροατήριο μέσα στο οποίο κινείται και συνεπώς πρέπει να υπολογίζεται. Ο Καρατζαφέρης κτυπάει την πόρτα συμμετοχής στην εξουσία, και τη χτυπάει με τρόπο επιδέξιο. Πρότεινε τη συνεργασία με τη Ν.Δ., δεν έκλεισε δρόμους και κέρδισε. Μη δίνετε και μεγάλο βάρος στην άρνηση του Καραμανλή, η ιδέα κερδίζει έδαφος. Εκμεταλλεύεται τα φοβικά σύνδρομα του λαού, κυρίως την ανασφάλεια, και κάνει παιχνίδι. Είναι απειλή στο βαθμό που η αριστερά δεν αντιλαμβάνεται ότι στην ατζέντα είναι και αυτά τα θέματα. Τα επεισόδια του Δεκέμβρη τόνωσαν τα φοβικά σύνδρομα, και εμείς κάναμε αυτοκριτική για εκείνη την περίοδο. Τώρα είναι ανάγκη να τα ξανασκεφτούμε.

* Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο κερδισμένος των εκλογών, ο Καραμανλής μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι;

- Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη, η δυναμική των πραγμάτων δείχνει ότι ο μεν Καραμανλής δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, το έχει χάσει μέσα στο ίδιο του το κόμμα και το κόμμα έχει χάσει το παιχνίδι και την ψυχή του. Ο Παπανδρέου πάλι έχει την ευφορία της νίκης, που μπορεί να μην είναι απόλυτη, αλλά είναι σημαντική. Ομως, δεν πρέπει να θεωρεί ως δεδομένη την απόλυτη αυτοδυναμία του στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ο Αυγουστίνος Καντιώτης ζει και βασιλεύει...



Ο πρώην Μητροπολίτης Φλώρινας τη νύχτα της Ανάστασης 19/4/2009.


Συλλεκτικό video...


Αν νομίζατε ότι ο Καντιώτης πέθανε, σας λέμε απλά ότι κάνατε λάθος, ο Καντιώτης ζει και βασιλεύει.

Η ομιλία είναι από το 1995. Το video δεν έχει ήχο.

Ο Καντιώτης είναι τώρα 103 ετών.

Σας αιφνιδιάσαμε ε;

Γούτσου γούτσου γούτσου γούτσου...

Αττικό πάρκο: Το Γκουαντάναμο της άγριας πανίδας βρίσκεται στα Σπάτα



Αττικό Πάρκο: Μέσα στη δίνη της οικονομική κρίσης αναζητάτε σπόνσορες. Γι αυτό το λόγο έχετε πάρει σβάρνα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα και όπως πάει θα γίνετε ψωμοζήτουλες και της μεταμεσονύχτιας ζώνης.

Λοιπόν, για να σταματήσει το παραμυθάκι σας: Όποιος αγαπάει τα ζώα, δεν τα κλείνει πίσω από τα κάγκελα. Αγωνίζεται για την ελευθερία τους. Υπερασπίζεται το περιβάλλον που νομοτελειακά τους ανήκει. Συνεπώς, δεν διαφέρετε καθόλου από τους επιχειρηματίες των τσίρκο. Με τη διαφορά ότι το δικό σας θέαμα είναι κεκαλυμμένο πίσω από το άλλοθι των "εκπαιδευτικών προγραμμάτων".

Προφανώς θεωρείτε ως "ψυχαγωγία" το θέαμα ενός φυλακισμένου ιαγουάρου ή ενός τσίτα που ζουν χιλιάδες μίλια μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Ζώα και πουλιά που στη φύση χρειάζονται χώρο 5-10 στρεμμάτων έκαστο, περιορίζονται στα 190 στρέμματα του πάρκου. Και επιπλέον έχετε και το θράσος να καμαρώνετε σαν γύφτικα σκεπάρνια ότι θα φέρετε και άλλα!
Ντροπή σας.

Κανένας δεν σας όρισε υπέρτατο κριτή για να στερείτε την ελευθερία από ΚΑΝΕΝΑ πλάσμα σε αυτό τον πλανήτη. Και πριν μου γυρίσετε αδέξια το μπαλάκι μιλώντας για τα ζώα εκτροφής (όπως είναι η πάγια τακτική σας) σας ενημερώνω ότι είμαι χορτοφάγος.

Σε περίπτωση δε, που ξαναλάβω αυθαίρετα newsletter (ενώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχω κάνει εγγραφή) θα σας γαμήσω το κέρατο στα spam στο δικό σας mailbox. Γκέγκε;

Πηγή: Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ