Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ηλιος τούμπα!

Η επιφάνεια της κεντρικής ομάδας κηλίδων σε αυτή τη φωτογραφία του 2001 είναι 13 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης

Τι σημαίνει για εμάς η αντιστροφή πολικότητας του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου; Υπάρχει περίπτωση η «τούμπα» του άστρου μας να επηρεάσει το κλίμα επάνω στη Γη;

Βάρβογλης Χάρης

Η αλλαγή του χρόνου εφέτος συνοδεύτηκε από ένα αναμενόμενο αλλά αξιοσημείωτο αστρονομικό γεγονός. Στη δημοσιογραφική γλώσσα θα λέγαμε ότι «ο Ηλιος αναποδογύρισε», αλλά πιο σωστό θα ήταν να πούμε απλά ότι το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου άλλαξε πολικότητα.

Μνημεία χαρακτηρίστηκαν τα γλυπτά στο Αχίλλειο της Κέρκυρας

Το γνωστότερο όλων των γλυπτών του Αχίλλειου είναι το εμβληματικό «Ο θνήσκων Αχιλλεύς», που φιλοτέχνησε το 1884 ο Έρνστ Γκούσταβ Χέρτερ.

Ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

 Τα μαρμάρινα γλυπτά που κοσμούν τις αίθουσες, τις βεράντες και τους κήπους του ανακτόρου του Αχίλλειου στην Κέρκυρα χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Στα εξήντα ένα σπουδαία έργα συγκαταλέγονται προτομές, ανάγλυφα και ολόσωμα γλυπτά, τα οποία δημιούργησαν ανώνυμοι και επώνυμοι γλύπτες του 19ου αιώνα. Στην πλειονότητά τους τα γλυπτά αποτελούν αντίγραφα έργων που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και σε Μουσεία της Ρώμης.

Διακοπή νερού στον Πολύγυρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι αύριο Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού σε όλη την πόλη του Πολυγύρου από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι λόγω εργασιών για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.

Αύξηση επισκεπτών και εισπράξεων στα μουσεία τον Οκτώβριο 2013

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παρόµοια άνοδος παρατηρείται και στους αρχαιολογικούς χώρους

Αύξηση των επισκεπτών των µουσείων σε ποσοστό 17,5%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων κατά 28,2% σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2012, σύμφωνα με Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Παρόµοια τάση παρατηρείται και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου εµφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 20,5% και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 16,7% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2012.

Συνεχίζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Β. Ελλάδα

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για το φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, πραγματοποιούν σήμερα προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τα μπλόκα των Πράσινων Φαναριών, Βασιλικών και των Μουδανιών, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Όπως διευκρίνισε, στο σημείο των Πράσινων Φαναριών στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνονται από νωρίς αγρότες της ευρύτερης περιοχής της πόλης.

Εξάλλου, οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας έχουν κανονίσει να συναντηθούν το απόγευμα με βουλευτές όλων των κομμάτων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν το τι μπορεί να γίνει και να ανατραπεί η «λαθεμένη πολιτική που πάει να εφαρμοστεί», όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας». Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συμμετέχουν και αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Γιάννης Μελάς Γαλάζιο «αντάρτικο» και στον Πειραιά

Ρήγμα στη δημοτική παράταξη του δημάρχου Πειραιά, Β.Μιχαλολιάκου, προκαλεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώτου σε σταυρού στις εκλογές του 2010 δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μελά.

 Γιος του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτη Μελά, ο Γιάννης Μελάς τόνισε ότι κατεβαίνει χωρίς κομματική κηδεμονία, ενώ στην ανακοίνωσή του επεσήμανε με νόημα ότι από την προσπάθειά του «δεν μπορεί να λείπει ο Ολυμπιακός».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Μελά:

To "Πάτερ Ημών" του Αντώνη Σαμαρά (Video)


Αρνήθηκε να στηρίξει Καλαφάτη ο Τζιτζικώστας: «Εγώ ψηφίζω στο χωριό μου»

Σκληραίνει το «αντάρτικο» και αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τη ΝΔ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τη Δευτέρα επιτέθηκε στη Συγγρού λέγοντας ότι «στη ΝΔ άλλαξαν απόψεις για το μνημόνιο».

 Στην τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ ο Τζιτζικώστας απέφυγε να αναφέρει ότι ανήκει στη ΝΔ και αρνήθηκε να υποστηρίξει την επιλογή της Συγγρού στο πρόσωπο του Σταύρου Καλαφάτη για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς να πει ποιον προτιμά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Γιάννη Μπουτάρη ή τον Σταύρο Καλαφάτη, ο Τζιτζικώστας απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ ψηφίζω στη Βραχιά, στο χωριό μου».