Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Β. Ελλάδα

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για το φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, πραγματοποιούν σήμερα προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τα μπλόκα των Πράσινων Φαναριών, Βασιλικών και των Μουδανιών, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Όπως διευκρίνισε, στο σημείο των Πράσινων Φαναριών στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνονται από νωρίς αγρότες της ευρύτερης περιοχής της πόλης.

Εξάλλου, οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας έχουν κανονίσει να συναντηθούν το απόγευμα με βουλευτές όλων των κομμάτων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν το τι μπορεί να γίνει και να ανατραπεί η «λαθεμένη πολιτική που πάει να εφαρμοστεί», όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας». Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συμμετέχουν και αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Στην Πέλλα, οι αγρότες πρωτίστως προετοιμάζονται για το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ εντός της ημέρας θα πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς των οδοστρωμάτων, σύμφωνα με τον αγρότη, Χρήστο Καμτσή, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Οι Σερραίοι αγρότες της Μαυροθάλασσας πρόκειται να μεταβούν στο μπλόκο της Δράμας, προκειμένου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους στην σημερινή κινητοποίηση. Μερίδα άλλων αγροτών στις Σέρρες δεν αποκλείεται να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τις πλατείες των χωριών, όπου τα έχουν παρατεταγμένα και να συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιούν σήμερα το πρωί πορείες διαμαρτυρίες στο κέντρο των περιοχών τους, με στόχο να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έκλεισε στις 11 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι μπλόκα έχουν στηθεί και στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον δήμο Καβάλας.

Οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Αγρότες της Βοιωτίας μαζί με συναδέλφους τους απο την ευρύτερη περιοχή πρόκειται αύριο να κλείσουν το δρόμο συμβολικά στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κάστρο και Ανθήλη, επί της εθνικής οδού Αθηνλων-Λαμίας. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον αγρότη Γιάννη Βάγκο, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: