Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Χάρτης της περιοχής του Κιθαιρώνα και του Πόρτο Γερμενό

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Για τους φίλους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την περιοχή, φτιάξαμε ένα πρόχειρο γράφημα με το σημείο της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό και τον Κιθαιρώνα.

Η περιοχή που καίγεται έχει πυκνή βλάστηση με πεύκα, έλατα και πουρνάρια, σε κάποια σημεία το δάσος είναι εντελώς απροσπέλαστο λόγω της πυκνότητας της βλάστησης.

Ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε και την Δυτική Αττική

Όρος Κιθαιρώνας

Αιγόσθενα: Πόρτο Γερμενό

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στο όρος Κιθαιρώνας, κοντά στα Αιγόσθενα και στα Βίλια Αττικής.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Λιβαδόστρα Βοιωτίας, κοντά στις Πλαταιές, ανέβηκε την Βόρεια πλευρά του Κιθαιρώνα και κατεβαίνει προς τα Αρχαία Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό).

Η περιοχή εκεί είναι κατάφυτη από πεύκα, έλατα, πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.

Ας ελπίσουμε να σταματήσει η φωτιά, γιατί ανάμεσα στα Βίλια και στο Πόρτο Γερμενό, υπάρχει ο οικισμός του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Ιωάννη οι οποίοι κινδυνεύουν να καούν.

Εμείς που έχουμε επισκεφτεί αυτές τις περιοχές και βλέπουμε στην τηλεόραση να καίγονται τα πάντα και να γίνονται στάχτη, ευχόμαστε πλέον να πιάσει μια δυνατή καταιγίδα γιατί δεν θα μείνει τίποτα στην Αττική. Το μόνο που έχει μείνει ανέπαφο είναι το Σούνιο και η Λαυρεωτική.

Συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος


Συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος 23/08/2009

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, προσφέρει το συνεδριακό κέντρο στην Αλίαρτο με 100 κλίνες διαθέσιμες, καθώς και το οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα Αττικής με 70 κλίνες για ανάγκες διαμονής πυροπλήκτων.

Στα ανωτέρω ιδρύματα θα διατίθεται και σίτιση.

Το Δελτίο αυτό το πήραμε από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο, είναι βοήθεια αυτή; Η πάμπλουτη εκκλησία θα περιθάλψει για μια - δυο μέρες, έστω μια βδομάδα 100 άτομα στην Αλίαρτο και 70 άτομα στην Αγία Βαρβάρα;

"Άγιοι" πατέρες κόψτε το δούλεμα, μην ακούσετε πιο χοντρά πράγματα. Αυτή είναι η βοήθεια της εκκλησίας; Κανένα παγκάρι θα ανοίξετε για τους πυρόπληκτους;

Κάηκε ο περιβάλλον χώρος στο Ανάκτορο της Ροδοδάφνης


Η έπαυλη της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Πεντέλη, σώθηκε. Δεν έμεινε όμως τίποτα από τον περιβάλλοντα χώρο. Τα πανύψηλα δέντρα και τα πεύκα που υπήρχαν εκεί, δεν υπάρχουν πιά.

Αυτό το κομψό ανάκτορο γοτθικού ρυθμού που άρχισε να χτίζεται το 1840 με σχέδια του αρχιτέκτονα Κλεάνθη, έχει μείνει χωρίς τα δέντρα που το συντρόφευαν όλα αυτά τα χρόνια.

Το Ανάκτορο της Ροδοδάφνης, είναι χτισμένο στην Παλαιά Πεντέλη.

Στην Αθήνα με C - 130 εξειδικευμένοι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική


Περίπου 50 υλοτόμοι από τη Χαλκιδική θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C - 130 από αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αθήνα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής.

Έργο των εξειδικευμένων αυτών υλοτόμων, που είχαν λάβει πρόσφατα μέρος στις μεγάλες πυρκαγιές της Χαλκιδικής, θα είναι η διάνοιξη -με ειδικά μηχανήματα- δρόμων στις δύσβατες περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, συνολικά 26 πυροσβεστικά οχήματα με 96 πυροσβέστες από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ εάν παραστεί ανάγκη, θα αποσταλούν και άλλες δυνάμεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν είναι κατάλληλη η ώρα για αντιπολίτευση

Ορισμένα blogs δεν κρατιούνται, βρήκαν ευκαιρία να ασκήσουν αντιπολίτευση.

Είναι ώρα τώρα για αντιπολίτευση;

Ακόμα η αντιπολίτευση μας μάρανε μέσα στην Εθνική συμφορά.

Είναι εκατοντάδες τα καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, είναι ανυπολόγιστη η υλική ζημιά που έχει γίνει.

Τουλάχιστον 130.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί. Έχουν καεί και ζώα.

Ας δείξουν όλοι μια αυτοσυγκράτηση μέχρι να ελεγχθεί η φωτιά και να γίνει και ο τελικός απολογισμός.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Ας ελπίσουμε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Ασύλληπτη η καταστροφή

Πύρινος εφιάλτης συνεχίζει να κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική

Λόγω της καταστροφικής πυρκαϊάς που κατατρώει τα εναπομείναντα δάση της Βορειοανατολικής Αττικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας επέστρεψε στην Αθήνα από τα Ιωάννινα που βρισκόταν για τις διακοπές του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έφτασε κοντά στην Ιερά Μονή Πεντέλης η οποία απειλείται από τις φλόγες, ενώ επισκέφτηκε και τον Βαρνάβα όπου δήλωσε ότι « καταστροφή είναι ολοκληρωτική»

Την πρωινή αναζωπύρωση της πυρκαϊάς στον Βαρνάβα κατάφεραν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό επτά πυροσβεσικά αεροπλάνα σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις.

Στον Αγιο Στέφανο η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους στις περιοχές που κινδυνεύουν.

Στο μεταξύ συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική, σε Μαραθώνα, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο και Παλλήνη. Πάνω από την καμμένη περιοχή πέταξε ο πρωθυπουργός. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, καθώς και πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Οι φλόγες μπήκαν στην πόλη του Μαραθώνα. Στον Αγιο Στέφανο, ο οποίος εκκενώνεται, στην Παλλήνη, στο Πικέρμι, στην Ανοιξη, στη Δροσιά και στην Ανθούσα έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, ενώ η φωτιά έφτασε και στον Διόνυσο, όπου η περιοχή Αιολίς εκκενώνεται.

Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Πεντέλης, ενώ εκκενώθηκε η πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης, καθώς η φωτιά περνά μέσα από τα σπίτια. Δόθηκε εντολή για εκκένωση του κέντρου του Αγίου Στεφάνου, καθώς η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου.

Τα αεροσκάφη επιχειρούν πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι καθόλου ευοίωνη, αφού δεν προβλέπει σημαντική μείωσή τους για τις επόμενες ώρες.

Πηγή: Το Βήμα

Η τραγωδία σε εικόνες















Πηγή: Foreign Press

Η Πεντέλη που αγαπήσαμε δεν είναι πλέον ίδια...

Διόνυσος, προς Πεντέλη

Οι πρόποδες Βόρεια της Πεντέλης

Στο βάθος ο Διόνυσος, από την Βόρεια πλευρά του Πεντελικού όρους

Αγριολούλουδα στην Πεντέλη

Μια πλαγιά με βράχια στην Βόρεια Πεντέλη

Στο βάθος η Παλαιά Πεντέλη, διακρίνεται το αστεροσκοπείο πάνω στον λόφο

Θυμόμαστε τότε που γεμάτοι περιέργεια πήραμε ένα ταξί και πήγαμε στην Παλαιά Πεντέλη. Μας παρακίνησαν διάφορες παράξενες ιστορίες που ακούγαμε για αυτό το βουνό.

Από αυτό το βουνό βγάλανε το μάρμαρο στην αρχαιότητα και χτίσανε τον Παρθενώνα και τα άλλα Ιερά της Ακροπόλεως των Αθηνών.

Παράξενες ιστορίες είχαμε διαβάσει σε διάφορα περιοδικά και βιβλία για την Δούκισσα της Πλακεντίας. Την κυρά Δουκέσσα, όπως την αποκαλούσαν τότε οι απλοί άνθρωποι του χωριού Πεντέλη.

Εκεί έχουμε δει το ανάκτορο της Ροδοδάφνης και τον τάφο της Δούκισσας Σοφίας ντε Μαρμπουά Λεμπράν. Βρίσκεται μέσα στην Παλαιά Πεντέλη.

Ίσως να ήταν ο θρύλος για τον λήσταρχο Νταβέλη που μας παρακίνησε να πάμε ως εκεί. Με τα πόδια ανεβήκαμε μέχρι την σπηλιά αυτή, που κακώς έγινε γνωστή ως σπηλιά του Νταβέλη.

Από αυτή την σπηλιά λοιπόν κόψανε τους όγκους των μαρμάρων για να κάνουν τους κίονες του Παρθενώνα και των άλλων οικοδομημάτων της Ακροπόλεως.

Εκεί λίγα βήματα πριν την σπηλιά με το παράξενο Βυζαντινό διπλό εκκλησάκι στην είσοδο, υπάρχει ο δρόμος από τον οποίο κατέβαζαν τα μάρμαρα για την αρχαία Αθήνα.

Μετά πήγαμε πολλές φορές σε αυτό το βουνό. Λένε ότι το γαλάζιο χρώμα που έχουν τα μάτια της Θεάς Αθηνάς, είναι από το γαλάζιο του ουρανού της Πεντέλης. Πράγματι το γαλάζιο εκεί είναι διαφορετικό.

Όμως ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πρέπει να το ξεχάσουμε, έχουν καεί τα πάντα εκεί. Αποχαιρετούμε μαζί σας την Πεντέλη που αγαπήσαμε, την Πεντέλη που περπατήσαμε στα περισσότερα μονοπάτια της, την Πεντέλη που θα περάσουν αρκετά χρόνια για να την δούμε πάλι πράσινη όπως σε αυτές τις φωτογραφίες που ανεβάσαμε.

Καίγεται ο Άγιος Στέφανος


Μετακινούν τον κόσμο προς την Εθνική Οδό για να φύγουν προς την Αθήνα, η φωτιά έχει φτάσει στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου και κατευθύνεται προς τον σταθμό του ΟΣΕ.

Δυστυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν τα κατάφεραν, καίγεται ο Άγιος Στέφανος περικυκλωμένος από τις φλόγες από όλες τις μεριές.

Υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου και περιμένουν οδηγίες για να μετακινηθούν ασφαλώς.

Εκκενώνουν την Παλαιά Πεντέλη


Γίνεται προσπάθεια να απομακρυθούν οι κάτοικοι από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης, η φωτιά έχει φτάσει στο κέντρο της Παλαιάς Πεντέλης.

Η κάτοικοι ζούνε στιγμές πανικού.

Στον Άγιο Στέφανο, οργισμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν κατά δημοσιογράφων πριν από λίγο. Λες και φταίνε αυτοί που κάνουν την δουλειά τους και καταγράφουν τα γεγονότα.

Σε πύρινο κλοιό


Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες δασικά στρέμματα, σπίτια, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια στην βορειοανατολική Αττική.

Σπίτια καίγονται στον οικισμό Αγίας Παρασκευής του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι κοντά στο νοσοκομείο και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί Άνοιξη, Ανθούσα, Παλλήνη, Ντράφι, Άνω και Κάτω Σούλι, Σταμάτα, Διόνυσος και Ροδόπολη. Σε κίνδυνο και ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα.

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί 80 υποσταθμοί της ΔΕΗ και οι αρμόδιοι επιβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η γραμμή του ΟΣΕ από Κιούρκα έως και τον Άγιο Στέφανο.

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Κερατέα, ενώ μαίνονται οι πυρκαγιές στο Ελαιοχώρι Πάτρας, σε Αχερούνες και Ασπούς Σκύρου, στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο και στα Λεύκτρα Βοιωτίας.

Στην Εύβοια η φωτιά έκαψε το Πλατανιστό και το Μετόχι, φτάνοντας στο Μπούρο.

Δηλώσεις Παυλόπουλου – Μαρκογιαννάκη

Η κατάσταση που εξελίσσεται είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της περιοχής, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε ότι στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος.
Ανέφερε επίσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να προστατέψει την περιουσία αλλά και τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα προβλήματα παραμένουν και έχει ζητηθεί η συνδρομή ξένων χωρών ώστε να ενισχυθούν τα πυροσβεστικά μέσα. Συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός και ζήτησε από τους πολίτες να ακούν τις αρχές.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

«Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος και τους πολίτες, για την ανταπόκριση και την αυτοθυσία τους».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καίγεται η Πεντέλη


Όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι φλόγες έχουν πλησιάσει την Παλαιά Πεντέλη.

Επίσης είπαν ότι φλέγεται ψηλά στο το βουνό της Πεντέλης, το σημείο που βρίσκεται η πασίγνωστη σπηλιά του Νταβέλη.

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ο αρχαίος δρόμος πλακοστρωμένος που κατέβαζαν τα μάρμαρα στην αρχαιότητα, για να χτίσουν τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

Είναι μια πυκνόφυτη περιοχή με ψηλά πεύκα και άλλα δένδρα που συνοδεύονται από χαμηλή βλάστηση.


Αν δεν σταματήσουν οι άνεμοι, η κατάσταση θα είναι απελπιστική σε λίγη ώρα.

Τραγικές ώρες στην Αττική


Καίγεται ο οικισμός Αγία Παρασκευή στον Άγιο Στέφανο. Δυστυχώς οι φλόγες φτάσανε και στον Άγιο Στέφανο, σε λίγο θα φλέγεται κι αυτός μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Κάντε κάτι τώρα, άμα ξεφύγει θα είναι πολύ αργά.

Βεβαίως οι πυροσβέστες είναι πολύ κουρασμένοι, είναι άγρυπνοι, δεν είναι Θεοί, άνθρωποι είναι.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Η αστυνομία τώρα εκκενώνει τον Άγιο Στέφανο.

Το στρατιωτικό Γερμανικό νεκροταφείο της Ραπεντώσας στον Διόνυσο

Deutscher Soldatenfriedhof Dionyssos – Rapendoza

Στην Πεντέλη στον δρόμο που πηγαίνει από τον Διόνυσο στη Νέα Μάκρη υπάρχει ένα νεκροταφείο με νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχω περάσει δεκάδες (αν έλεγα και εκατοντάδες δεν θα ήταν υπερβολή) φορές από εκείνο το σημείο. Πάρα πολλές φορές έχω σκεφτεί να το επισκεφτώ αλλά δεν το είχα κάνει ποτέ. Μέχρι χθες.

Από μακριά φαίνεται μικρό (και είναι πράγματι μικρό) και μοιάζει ποιο πολύ με Μεσαιωνικό κάστρο παρά με νεκροταφείο. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο και γύρο υπάρχει ένα πέτρινο τοίχος. Η περιοχή είχε καεί το 1998 αλλά φαίνεται πως η φωτιά δεν πείραξε το νεκροταφείο. Το τοπίο σίγουρα είναι πολύ ωραίο.

Στην είσοδο υπάρχει μία πινακίδα με τους κανόνες συμπεριφοράς και ένα μικρό ιστορικό του νεκροταφίου. Θέλω να αναφέρω δύο πράγματα. Πρώτον ότι όλοι οι νεκροί έχουν «κοινή μοίρα», δηλαδή πως τα μνήματα είναι ίδια για όλους άρα απαγορεύεται στους συγγενείς να τα αλλάξουν. Δεύτερον πως το νεκροταφείο είναι ένα από τα 600 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και υπάρχει ένας οργανισμός στην Γερμανία που είναι υπεύθυνος για αυτά.

Παρόλο που δεν υπάρχει φύλακας και η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους το νεκροταφείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην αρχή έγραψα πως το νεκροταφίο είναι μικρό. Πράγματι ο χώρος δεν είναι μεγάλος αλλά με το που μπήκα έπαθα αυτό το σοκ:

9973! 9973 άνθρωποι βρίκονται θαμμένοι σε αυτό το μέρος. Μία μικρή πόλη θαμμένη κάτω από τα πόδια μου!

Νόμιζα πως το νεκροταφείο θα ήταν μία ατελειώτη σειρά από σταυρούς μιας και αυτή είναι η εικόνα που έχω από τέτοια νεκροταφεία, όμως στο Deutscher Soldatenfriedhof Dionyssos υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών.

Σε πολλά σημεία οι νεκροί είναι κατηγοροποιημένοι ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που πέθαναν.

Δεν ξέρω αν μπορώ να σχολιάσω αυτή την σκηνή:

Στεφάνι πάνω σε ένα όνομα! Εξήντα χρόνια μετά και κάποιος ήρθε στην άκρη της Ευρώπης για να χαιρετήσει τον πατέρα του ή τον παππού του.

Μία τελευταία ματιά καθώς γυρνάμε στην Αθήνα.

Πηγή: ioannisk

Αντιγράψαμε αυτό το άρθρο με τις φωτογραφίες για καλύτερη ενημέρωση.

Στην τηλεόραση έχουν πει επανειλημμένα ότι το Γερμανικό Νεκροταφείο έχει καεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πέρα από το Νεκροταφείο αυτό, λίγο πιο κάτω έχει μια πανέμορφη παλαιά εκκλησία η οποία μπορεί να έχει καεί κι αυτή.

Επίσης στην περιοχή υπήρχαν πανύψηλα δένδρα, ρυάκια με πυκνή βλάστηση και θα είναι πραγματικά οικολογική καταστροφή αν έχει καεί όλο αυτό το κομμάτι του βουνού της Πεντέλης.

Δυστυχώς όμως οι φλόγες τύλιξαν την Πεντέλη και κατευθύνονται προς την Παλαιά Πεντέλη. Ότι δεν είχε καεί στην πυρκαγιά του 1998 και του 2007 καίγεται τώρα πάνω από τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Ανατολική Αττική

Προσπαθούμε να μάθουμε για τις περιοχές που έχουν καεί για να σας ενημερώσουμε.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Η φωτιά απειλεί τώρα τον Άγιο Στέφανο, έχει κυκλώσει την κωμόπολη κάτω από την Εθνική Οδό. Δηλαδή το μόνο σημείο που δεν έχει φλόγες είναι η Εθνική Οδός.

Οι καταστροφές σε σπίτια στην Ανατολική Αττική, είναι ανυπολόγιστες, δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές. Τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να είναι δεκάδες δυστυχώς.

Κρίμα. Προσπαθούμε να δούμε και στην Πεντέλη που ακριβώς πήγε η φωτιά, γιατί πριν δύο χρόνια στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά, η πλευρά του βουνού που βλέπει προς την Αθήνα, είχε καεί ολόκληρη.

Έχει ακουστεί ότι κάηκε και το Γερμανικό Νεκροταφείο στον Διόνυσο. Αυτό το Νεκροταφείο ήταν διαμορφωμένο ειδικά με ομαδικούς τάφους των Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια του Ελληνο-Γερμανικού πολέμου και είχαν μεταφερθεί όλα τα οστά των Γερμανών από ολόκληρη την Ελλάδα, εκεί.

Λίγο πιο κάτω υπάρχει και ένα Ορθόδοξο Νεκροταφείο, ίσως να είναι το Νεκροταφείο της Ραπεντώσας, το οποίο έχει καεί κι αυτό επίσης.

Ο οικισμός του Διονύσου, με ελάχιστες απώλειες, έχει σωθεί. Προς το παρόν. Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τον Διόνυσο. Το Διονυσοβούνι, που είναι πάνω από τον Διόνυσο, συνεχίζει να καίγεται. Η κατάσταση είναι τραγική. Έχει βγει και ο στρατός (στρατιώτες και από τα τρία όπλα) με μηχανήματα και βοηθάνε στην κατάσβεση.

Η Ιταλία και η Γαλλία στέλνουν εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ας ελπίσουμε να κοπάσουν οι άνεμοι για να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.