Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Το στρατιωτικό Γερμανικό νεκροταφείο της Ραπεντώσας στον Διόνυσο

Deutscher Soldatenfriedhof Dionyssos – Rapendoza

Στην Πεντέλη στον δρόμο που πηγαίνει από τον Διόνυσο στη Νέα Μάκρη υπάρχει ένα νεκροταφείο με νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχω περάσει δεκάδες (αν έλεγα και εκατοντάδες δεν θα ήταν υπερβολή) φορές από εκείνο το σημείο. Πάρα πολλές φορές έχω σκεφτεί να το επισκεφτώ αλλά δεν το είχα κάνει ποτέ. Μέχρι χθες.

Από μακριά φαίνεται μικρό (και είναι πράγματι μικρό) και μοιάζει ποιο πολύ με Μεσαιωνικό κάστρο παρά με νεκροταφείο. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο και γύρο υπάρχει ένα πέτρινο τοίχος. Η περιοχή είχε καεί το 1998 αλλά φαίνεται πως η φωτιά δεν πείραξε το νεκροταφείο. Το τοπίο σίγουρα είναι πολύ ωραίο.

Στην είσοδο υπάρχει μία πινακίδα με τους κανόνες συμπεριφοράς και ένα μικρό ιστορικό του νεκροταφίου. Θέλω να αναφέρω δύο πράγματα. Πρώτον ότι όλοι οι νεκροί έχουν «κοινή μοίρα», δηλαδή πως τα μνήματα είναι ίδια για όλους άρα απαγορεύεται στους συγγενείς να τα αλλάξουν. Δεύτερον πως το νεκροταφείο είναι ένα από τα 600 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και υπάρχει ένας οργανισμός στην Γερμανία που είναι υπεύθυνος για αυτά.

Παρόλο που δεν υπάρχει φύλακας και η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους το νεκροταφείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην αρχή έγραψα πως το νεκροταφίο είναι μικρό. Πράγματι ο χώρος δεν είναι μεγάλος αλλά με το που μπήκα έπαθα αυτό το σοκ:

9973! 9973 άνθρωποι βρίκονται θαμμένοι σε αυτό το μέρος. Μία μικρή πόλη θαμμένη κάτω από τα πόδια μου!

Νόμιζα πως το νεκροταφείο θα ήταν μία ατελειώτη σειρά από σταυρούς μιας και αυτή είναι η εικόνα που έχω από τέτοια νεκροταφεία, όμως στο Deutscher Soldatenfriedhof Dionyssos υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών.

Σε πολλά σημεία οι νεκροί είναι κατηγοροποιημένοι ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που πέθαναν.

Δεν ξέρω αν μπορώ να σχολιάσω αυτή την σκηνή:

Στεφάνι πάνω σε ένα όνομα! Εξήντα χρόνια μετά και κάποιος ήρθε στην άκρη της Ευρώπης για να χαιρετήσει τον πατέρα του ή τον παππού του.

Μία τελευταία ματιά καθώς γυρνάμε στην Αθήνα.

Πηγή: ioannisk

Αντιγράψαμε αυτό το άρθρο με τις φωτογραφίες για καλύτερη ενημέρωση.

Στην τηλεόραση έχουν πει επανειλημμένα ότι το Γερμανικό Νεκροταφείο έχει καεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πέρα από το Νεκροταφείο αυτό, λίγο πιο κάτω έχει μια πανέμορφη παλαιά εκκλησία η οποία μπορεί να έχει καεί κι αυτή.

Επίσης στην περιοχή υπήρχαν πανύψηλα δένδρα, ρυάκια με πυκνή βλάστηση και θα είναι πραγματικά οικολογική καταστροφή αν έχει καεί όλο αυτό το κομμάτι του βουνού της Πεντέλης.

Δυστυχώς όμως οι φλόγες τύλιξαν την Πεντέλη και κατευθύνονται προς την Παλαιά Πεντέλη. Ότι δεν είχε καεί στην πυρκαγιά του 1998 και του 2007 καίγεται τώρα πάνω από τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: