Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Εξι Ερωτες βγαίνουν στο φως

«Ερωτες» που παρέμεναν για πάνω από 70 χρόνια στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

Εξι... Ερωτες, ίσως και περισσότεροι, πλαισίωναν τα αγάλματα στα δύο ιερά του Μεσημερίου Θεσσαλονίκης, τα οποία ήταν αφιερωμένα στον Υψιστο Δία και σε γυναικεία θεότητα, πιθανόν την Αφροδίτη ή τη Δήμητρα.

Οι... Ερωτες που παρέμεναν για πάνω από 70 χρόνια στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μελετήθηκαν συστηματικά από την αρχαιολόγο Ευρυδίκη Κεφαλίδου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από τον τόμο που εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Θρεπτήρια. Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία».

Δέσμευση Μπερλουσκόνι για κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας


Ο Καβαλιέρε, μιλώντας σήμερα στο Μιλάνο, έλαβε την δέσμευση να καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας για το σπίτι ιδιοκατοίκησης , ο οποίος, όπως τόνισε "μέσα σε ένα χρόνο, ευθύνεται για την απώλεια 360.000 θέσεων εργασίας"...

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε ότι αν υπερισχύσει η κεντροδεξιά στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φπα από το 21% στο 22%, και ούτε να επιβληθεί φόρος στις μεγάλες περιουσίες.

Πρόσθεσε ότι το δημόσιο πρέπει να πληρώνει τα χρέη τους προς τους ιδιώτες, προς τις επιχειρήσεις που κερδίζουν εργολαβίες, πολύ πιο σύντομα από ότι συμβαίνει σήμερα.

Νικόλαος Ντερτιλής: «Μόνο για την καρέκλα νοιάζονται τα κόμματα! Κατάλαβες, παιδί μου;»


Μία από τις σπάνιες (ίσως και η μοναδική εκτενής συνέντευξη μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού) του ανώτερου αξιωματικού της «Επαναστάσεως» που έδεσε τους πολιτικούς το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου, Νικόλαου Ντερτιλή, δημοσιεύει η «κυριακάτικη δημοκρατία». Στη χειμαρρώδη εξομολόγηση που μας είχε κάνει ο Ντερτιλής καταφέρεται με πολύ σκληρά λόγια κατά του καθεστώτος και διατρανώνει με μνημειώδη τρόπο τη στρατιωτική υπόσχεση τιμής να «του καρφώσουν το αποφυλακιστήριο πάνω στο φέρετρο». Οπως έδειξαν οι εξελίξεις, ο στρατηγός του πραξικοπήματος φάνηκε συνεπής σε όσα είχε δημόσια ορκιστεί.

Παραθέτουμε μέρος της μεγάλης σε έκταση συνομιλίας που είχαμε μαζί του, με τις ερωταπαντήσεις, χωρίς περικοπές:

Σε κλινική της Θεσσαλονίκης για εξετάσεις ο Ευ. Βενιζέλος

Αναβλήθηκε η αυριανή του ομιλία στο Ηράκλειο

Στην κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης μετέβη σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για προγραμματισμένες εξετάσεις. Κρίθηκε αναγκαίο ο κ. Βενιζέλος να παραμείνει μια ημέρα στην κλινική για πλήρη γαστρεντερολογικό και καρδιαγγειακό έλεγχο.

Κατόπιν τούτου, η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η ομιλία που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης, μετατίθενται για την επόμενη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Κύμα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»- Νέος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας


ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και οι πρώτες αντιδράσεις εκφραστήκαν εν μία νυκτί.

Καταλήψεις, παραιτήσεις, σύσκεψη πρυτάνεων και παρεμβάσεις πολιτικών συνθέτουν το κάδρο των αντιδράσεων και των βολών που πρέπει να αντικρούσει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος μάλλον είχε υπολογίσει ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα ευδοκιμούσε σε ένα πιο στέρεο έδαφος έχοντας προσμετρήσει τις ανάγκες των ΑΕΙ και τις διάφορες απόψεις των πρυτάνεων, ωστόσο οι αλλαγές που προκύπτουν προσκρούουν κυρίως στην λειτουργία με τα νέα δεδομένα και συμφέροντα των πανεπιστημίων εκτός Αθηνών.

Υπογράφεται στις 13 Φεβρουαρίου η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ

Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμμαντιάροφ σήμερα στο Μόναχο.

Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος είχε χθες βράδυ τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρτσι και της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι,

«Εξυπνη» ανατομία περιστρέφει το κεφάλι της κουκουβάγιας

Ενας ειδικός μηχανισμός επιτρέπει στην κουκουβάγια να περιστρέφει το κεφάλι της

Αερόσακκοι γύρω από αρτηρίες και «δεξαμενές» στις καρωτίτδες προστατεύουν το πτηνό

Θοδωρής Λαΐνας

Εκτός από...  σοφή η κουκουβάγια είναι γνωστή και για μια ακόμη ιδιαίτερη ικανότητα που διαθέτει. Μπορεί να περιστρέφει το κεφάλι της σχεδόν πλήρως γεγονός που πονοκεφαλιάζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό αυτής της μοναδικής στο ζωικό βασίλειο κίνησης του κεφαλιού. Δύο επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε αυτό το ανατομικό μυστήριο.