Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κρασί... 6.200 χρόνων

Λίθινες, οστέινες και χρυσές χάνδρες περιδεραίου από την οικία 1 του Ντικιλί Τας
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων και πληροφορίες για την οργάνωση της οικιακής οικονομίας αποκαλύπτουν τα νέα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τας, στην Καβάλα.

Την αδυναμία των ανθρώπων στο «χυμό των... σταφυλιών», από τη νεολιθική ακόμα εποχή, έρχεται να επιβεβαιώσει μια φιάλη κρασιού.... 6.200 χρόνων, η οποία εντοπίστηκε στον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας, του δήμου Καβάλας, καθιστώντας τον έτσι τον αρχαιότερο οικισμό όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στον ευρωπαϊκό, όπου σημειώνεται οινοπαραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για τον οικισμό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας των Φιλίππων, στις παρυφές της σημερινής κωμόπολης των Κρηνίδων, και απέχει λιγότερο από 2 χλμ. από την αρχαία πόλη των Φιλίππων,

ΗΠΑ: Για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στις ακτές της Καλιφόρνια κάνει λόγο πτέραρχος

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν επίσης γύρω από το αμερικανικό νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 να αναχαιτίζει ένα ρωσικό βομβαρδιστικό.

Για αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή του Ειρηνικού, τα οποία έφθασαν μέχρι τις ακτές της Καλιφόρνια, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή πτέραρχος Χέρμπερτ Κάρλαϊλ. Ο Κάρλαϊλ ανακοίνωσε και αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πτέραρχο η Ουκρανική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα την ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από πλευράς Ρωσίας, η οποία όμως έχει και ρόλο συλλογής πληροφοριών.

Απίστευτη δήλωση Γρηγοράκου: Ψηφίστε Ελιά να μην γίνουμε... Ουκρανία

Προεκλογικό μήνυμα σε έντονους τόνους εν όψει της 25ης Μαΐου έστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το Βόλο, απ” όπου και μίλησε σε συγκέντρωση της Ελιάς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να διερωτηθούν πριν ψηφίσουν «εάν την Κυριακή το βράδυ των εκλογών θέλουν η Ελλάδα να είναι μία χώρα που θα υποστεί ότι έχουν υποστεί χώρες όπως η Ουκρανία, ή χώρες της Βόρειας Αφρικής …».

Ο κ. Γρηγοράκος πρόσθεσε πως «αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές είναι η σταθερότητα της Κυβέρνησης. Εάν ο λαός θέλει να στηρίξει μία Κυβέρνηση που “έχει βάλει πλάτη” πρέπει να στηρίξει την ΕΛΙΑ και το ΠΑΣΟΚ που έχασε πολλές δυνάμεις σε αυτή την πορεία, έφτασε στο 12%.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Χαϊδεύοντας τις λαβωματιές» του Πάικου Αναστόπουλου

Εντυπωσιακή παρά τα απρόβλεπτα εμπόδια, χθες η προσέλευση στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάικου Αναστόπουλου, στο αμφιθέατρο της Παλαιάς Βουλής.

Οργανωταί, η Ένωση Απανταχού Βυζικωτών, η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων και η Εταιρεία μας. Τίτλος του βιβλίου «Χαϊδεύοντας τις Λαβωματιές» και ομιληταί οι Θεόδωρος Ζευκιλής δικηγόρος και ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος Πανεπιστημιακός συγγραφέας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Παναγιώτης Παλυβός Πρόεδρος της Ένωσης Βυζικιωτών, Γιώργος Ζαραφέτας Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, Ηλίας Γιαννικόπουλος  Δρ. τ. Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής, συγγραφέας και Άγγελος Γάκης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Βυζικιωτών.

Κεντρική ομιλία Α. Τζιτζικώστα και Ι. Γιώργου στον Πολύγυρο

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Κεντρική ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα
και του Ιωάννη Γιώργου στον Πολύγυρο

Την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον Πολύγυρο η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση - ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης», Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου στο τουριστικό περίπτερο "Έξι Βρύσες".

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα συναντηθεί στις 18:00 με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημο και στις 19:00 με το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Προεκλογικό πρόγραμμα του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου

Πολύγυρος 6 Μαΐου 2014

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Προεκλογικό πρόγραμμα
του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και εκ νέου υποψήφιος Ιωάννης Γιώργος με το συνδυασμό "Αλληλεγγύη" επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τις Καλύβες και συμμετείχε στον Εσπερινό και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Σεραφείμ.

Δελτίο Τύπου του Ευθύμη Καρανάσιου

κλικ για μεγέθυνση

Δελτίο Τύπου - Αποκατάσταση του τυπικού προβλήματος με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Νέα Γενιά - Νέα Πορεία"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση των όσων θλιβερών ανακοινώσεων και σχολίων είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ατυχές συμβάν της μερικής ακύρωσης του ψηφοδελτίου του  συνδυασμού "Νέα Γενιά -Νέα Πορεία" του οποίου ηγείται ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Προποντίδας κος Δημήτριος Τσούφης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής και προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι σήμερα 6-5-2014 εκδόθηκε η με αριθμό 16/2014 απόφαση του ιδίου Δικαστηρίου με την οποία αποκαταστάθηκε δικαστικά πλήρως το τυπικό πρόβλημα που παρουσιάσθηκε εκ παραδρομής  στη σύνθεση του ψηφοδελτίου.

Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε να σπιλώσουν αμέσως και να αμαυρώσουν την όλη προσπάθεια τόσο του υποψηφίου Δημάρχου κου Δημητρίου Τσούφη,

Παρουσίαση υποψηφίων Ελληνικής Αυγής για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

κλικ για μεγέθυνση

Η εναλλακτική αρχαιολογία της Εύας - Πάλμερ Σικελιανού

Διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Τρίτη 6 Μαΐου

Το αρχαιοελληνικό θέατρο έχει δανείσει αρκετά στοιχεία στο έργο των μεγάλων μορφών του σύγχρονου χορού από την Ισιδώρα Ντάνκαν ως τη Μάρθα Γκράχαμ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως το 1940, η λιγότερο γνωστή αμερικανή χορογράφος, συνθέτρια και σκηνοθέτρια Εύα Πάλμερ (1874-1952), η πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, πειραματίστηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με τρόπους αναβίωσης του αρχαίου δράματος.

 Μια διάσταση της πρόσληψης των αρχαιολογικών αντικειμένων στις εικαστικές τέχνες του 20ού αιώνα με επίκεντρο τη γνώριμη φυσιογνωμία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού διερευνά η καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Άρτεμις Λεοντή.

Ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων τα Σαββατοκύριακα των εκλογών

Ανοιχτά θα είναι τα Σαββατοκύριακα των εκλογών (17-18 Μαΐου και 24-25 Μαΐου) τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους».

Ειδικότερα θα είναι ανοικτά Σάββατο, 17 και 24 Μαΐου, από 08:00 έως 18.00 και Κυριακή, 18 και 25 Μαΐου, από 07:00 έως 19:00.

Δεκτή η έφεση του Δημήτρη Τσούφη

Δεκτή έγινε, από το Εφετείο, η έφεση του υποψήφιου Δήμαρχου Ν. Προποντίδας Δημήτρη Τσούφη και του συνδυασμού του  σχετικά με την μη ανακήρυξη των υποψηφίων της Δημοτικής Ενότητας Ν. Μουδανιών.

Έτσι ο υπ. Δήμαρχος με πλήρες ψηφοδέλτιο τίθεται στην κρίση των πολιτών της Ν. Προποντίδας οι οποίοι θα αποφασίσουν για το Δήμαρχό τους και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: Ρεσπέντζα

Κινητοποίηση για την μεταγωγή του βουλευτή Γ.Γερμενή στη Βουλή

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την μεταγωγή του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή από τις φυλακές Κορυδαλλού στην Βουλή αλλά και για την μετακίνησή του εντός του κοινοβουλίου ετοιμάζει η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την φρουρά της Βουλής.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες που προβλέπονται στις περιπτώσεις μεταφοράς κρατουμένων σε δικαστήριο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κλούβα της Αστυνομίας θα φέρει τον κ. Γερμενή έως την είσοδο του Μεγάρου της Βουλής όπου και θα τον παραλάβουν οι άνδρες της ασφάλειας του κοινοβουλίου που θα τον συνοδεύουν παντού εκτός από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Αστέριος Ζωγράφος - Ισχυρός Δήμος - Πρόγραμμα συναντήσεων & ομιλιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ & ΟΜΙΛΙΩΝ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του επικεφαλής του συνδυασμού Ισχυρός Δήμος Αστέριου Ζωγράφου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους δημότες και ομιλίες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2014

ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ 18.30
ΚΡΗΜΝΗ 19.00
ΠΛΑΤΑΝΟΧΩΡΙ 19.15

Ομιλίες του υποψηφίου Δημάρχου Νέας Προποντίδας, Δημήτρη Τσούφη σε Κρήνη και Πετράλωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα ελπίδας για αλλαγή στον τόπο μας πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 5 Μαΐου, οι ομιλίες του Δημήτρη Τσούφη στην Κρήνη και τα Πετράλωνα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Προποντίδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Γενιά – Νέα Πορεία» πραγματοποίησε τις κεντρικές του ομιλίες σε δύο χωριά του Δήμου που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια δημιουργίας και ανάπτυξης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανατροπή των διεφθαρμένων λογικών που κυριάρχησαν στο Δήμο και η αντικατάστασή τους από συμμετοχικές, υγιείς λογικές που θα πάνε τη Νέα Προποντίδα μπροστά.