Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων με τα μουσεία;

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας

Αθήνα

Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων με τα μουσεία; Ποια μουσεία προτιμούν, πόσο συχνά τα επισκέπτονται και για ποιους λόγους; Τις απαντήσεις δίνουν τα προκαταρκτικά πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος αποτύπωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τα μουσεία και την κοινωνική τους αξία, που παρουσιάστηκε στο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την παρουσίαση έκανε η Μάρλεν Μούλιου, λέκτορας Μουσειολογίας, που σχεδίασε, το 2014, την έρευνα, σε συνεργασία με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σοφία Καρούνη και αφορά ένα μικρό δείγμα του συνολικού υλικού, που αντιστοιχεί σε 131 απαντήσεις, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του δείγματος.

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

 Ως «αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο» χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια  – Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση  στην εκδήλωση της αρμενικής εθνικής επιτροπής για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Το χαλαρό "συγγνώμη" όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους, είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία, οφείλει επίσης: να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει, να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της,

Νεπάλ: Ξεπερνούν τους 2.400 οι νεκροί από τον σεισμό



 Τους 2.400 ξεπερνούν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, προκαλώντας βιβλική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν και σήμερα τη χώρα και την πρωτεύουσα Κατμαντού, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει σε μέγεθος τα 6,7 Ρίχτερ.

Ο ισχυρός μετασεισμός έγινε αισθητός έως το όρος Έβερεστ, προκαλώντας νέες χιονοστιβάδες σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.