Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κορυφώνεται το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει μέχρι τώρα στο πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική. Το μεγάλο πανηγύρι κορυφώνεται αύριο με το συμπόσιο του Αγίου Μάμαντος. Πολλοί θεωρούν το πανηγύρι, ως το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στην Κεντρική Μακεδονία.

Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του..... Αγίου Μάμμαντος, πολιούχου του χωριού, την Πέμπτη 1 Σεπτεμρίου θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμμαντος και στη συνέχεια διοργανώνεται Πολιτιστική Εκδήλωση. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μάμαντος

Στα χέρια Ελληνίδας τηλεστάρ κλεμμένος ανεκτίμητος πίνακας του Ρούμπενς


Στα χέρια μίας 40χρονης Ελληνίδας τηλεστάρ και ενός 65χρονου, πρώην ιδιοκτήτη καταστήματος με αντίκες στην Αθήνα, βρέθηκε πίνακας του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ανεκτίμητης αξίας, από την ασφάλεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού.

Τον πίνακα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1618 ( διαστάσεις 28Χ 52 εκατοστά), έχει τίτλο "Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου" και είχε κλαπεί πριν από 10 χρόνια από μουσείο στο Βέλγιο. Ο πίνακας βρέθηκε στο Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το ζευγάρι, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφάλειας δεν έχει σχέση με την κλοπή του πίνακα. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο πίνακας θα παρουσιαστεί δημόσια.

Βυζαντινό ναυάγιο - «κονσέρβα» στην Πόλη


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Με παστό ψάρι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, που διατηρήθηκαν άριστα σαν σε «κονσέρβα», ήταν φορτωμένο βυζαντινό εμπορικό πλοίο του 5ου αιώνα μ.Χ., που βυθίστηκε σε θύελλα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το αρχαίο ναυάγιο, που θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο, εντοπίστηκε σε ανασκαφές στο εργοτάξιο του Γενί Καπί, στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου βρισκόταν το βυζαντινό λιμάνι του Θεοδοσίου. Τόσο το φορτίο όσο και το ξύλινο σκαρί του πλοίου είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Η αρχαιολογική ανασκαφή, που ξεκίνησε το 2004 στο Γενί Καπί (Νέα Πύλη), με την ευκαιρία της διάνοιξης υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας στο Βόσπορο, καλύπτει 8.500 χρόνια της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και έχει φέρει στο φως μέχρι σήμερα 35 ναυάγια.

Τα χαμένα τείχη της Θεσσαλονίκης


Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Μπορεί η θεματική μεγάλη έκθεση για τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ Βυζαντίου και Αράβων να αργεί (η έναρξή της προβλέπεται στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου), τα ίχνη όμως των σχέσεων Θεσσαλονίκης - της συμβασιλεύουσας - και Αράβων προϋπάρχουν, ήδη εκτίθενται διακριτικά και μάλλον αφανώς στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης.

Παρά τον τεράστιο όγκο του (μήκος 307 εκατοστά, πλάτος 84, πάχος 27), το μαρμάρινο υπέρθυρο που προέρχεται από την πύλη του θαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης (10ος αι.) και εκτίθεται στην αίθουσα 5 της μόνιμης έκθεσης (Μεσοβυζαντινή περίοδος - Προσωπογραφίες βυζαντινών αυτοκρατόρων) του μουσείου, περνάει μάλλον απαρατήρητο.

1η Σεπτεμβρίου 1821: Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης


Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα πένθους για την Σαμοθράκη. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι για το νησί των Θρακικών Σποράδων ιερή ιστορική ημέρα. Τιμάται το Ολοκαύτωμα της νήσου, το οποίο συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 1821, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Σαμοθράκης, στην τοποθεσία Εφκάς (ή Φκας).

Γι’ αυτό στην πλατεία του Εφκά γίνεται επιμνημόσυνος δέηση στο ηρώον, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών από τμήμα στρατού, σιγή ενός λεπτού και ανακρούεται ο εθνικός ύμνος. Έπειτα, στο Πνευματικό Κέντρο, που φέρει το όνομα «Ν. Φαρδύς» εκφωνείται το ιστορικό της ημέρας, και εν τέλει ακούγονται τραγούδια, από την Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου. Ούτε γιορτές, ούτε γλέντια. Είναι μια ημέρα μνημοσύνης και συλλογισμού για τους Σαμοθρακίτες...»