Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Κύριοι Τσίπρα και Χρυσοχοϊδη: Άγνοια Ιστορίας και γεγονότων ή ψευδείς υπερβολές;


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Καταθέτω εσπευσμένα την παραπάνω ερώτηση επειδή μόλις άκουσα σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ-1 αυτά που ξεστόμισαν οι κκ Τσίπρας και Χρυσοχοϊδης και δεν πιστεύω στα αυτιά μου¨

‘Ακουσα τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι «κάθε ελληνική οικογένεια έχει και έναν λαθρομετανάστη…»

Τα εκατομμύρια Ελλήνων που μετανάστευσαν σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού ακολούθησαν τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες ελέγχου διακρατικών επιτροπών για να εισέλθουν ως μετανάστες στις χώρες αυτές. Αναμφίβολα υπήρξαν και μερικοί συμπατριώτες μας οι οποίοι, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη ΝΟΜΙΜΗ είσοδό τους στις παραπάνω χώρες και εισήλθαν εκεί ως λαθρομετανάστες… Αυτοί ήταν «σταγόνα στον ωκεανό!»

Και άκουσα τον κ Χρυσοχοϊδη να ανακοινώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι…Μουσουλμάνος!

Η αλήθεια είναι ότι ο φυσικός πατέρας του κ Μπαράκ Ομπάμα ήταν μουσουλμάνος Κενυάτης…Αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα αποσαφήνισε, άπαξ και δια παντός όπως είπε, ότι είναι ενορίτης στην ίδια Χριστιανική εκκλησία τα τελευταία 20 χρόνια και όταν ορκίστηκε ως Γερουσιαστής έβαλε το χέρι του στη Βίβλο και πήρε τον όρκο του!

Ειλικρινά επιμένω στο ερώτημά μου:

η Θέση σας κ Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρε του Συνασπισμού και η εκνευρισμένη τοποθέτησή σας κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει «άγνοια ιστορίας και γεγονότων ή ψευδή υπερβολή μέσα στη αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων, στον ιερό χώρο του Ναού της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης: Αυξάνονται και πληθύνονται τα ζώα


Συνολικά 340 είδη, αντιπροσωπευτικά της ελληνικής πανίδας, φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Κήπο του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Σέιχ Σου, σε ένα χώρο που εκτείνεται σε περίπου 80 στρέμματα. Οι... μόνιμοι κάτοικοι του κήπου που πέρυσι ανέρχονταν σε πάνω από 200 έχουν πληθύνει από τις γεννήσεις.

Πρόκειται για 120 θηλαστικά, 190 είδη πτηνών, καθώς και 30 ερπετά και αμφίβια, τα οποία κερδίζουν τις εντυπώσεις των λιλιπούτειων επισκεπτών του πλούσιου ζωολογικού κήπου.

Το κόστος, μάλιστα, για τη σίτιση των ζώων αυτών ανέρχεται σε 90.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό ζητούν και φέτος από το δημοτικό συμβούλιο οι αρμόδιοι λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου, το οποίο και θα συζητήσει το θέμα στην προσεχή του συνεδρίαση. Στο χώρο υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο φύλαξη, αλλά και φροντίδα από ειδικούς επιστήμονες, ενώ μεγάλη μέριμνα λαμβάνεται και στο θέμα του εμβολιασμού των ζώων.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Α.Ο.Π.: Στην τελική φάση η Ανδρική ομάδα Πινγκ-Πονγκ


Η ομάδα της Επιτραπέζιας αντισφαιρισης του ΑΟΠ, πέρασε στην τελική φάση που θα βγαλει τον Πρωταθλητή Βορείου Ελλάδας στην Β Εθνική κερδίζοντας την ομάδα ΧΑΝ Θεσσαλονίκης 4-1, τερματίζοντας πρώτη και αήττητη στον όμιλο της.

Στην επόμενη φάση υπάρχει ένας όμιλος των 8 ομάδων οι οποίες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε δύο αγωνιστικά Σαββατοκύριακα. Ποιο συγκεκριμένα στις 6-7 και 13-14 Μαρτίου.

Απο αυτά τα παιχνίδια θα αναδειχτεί ο Πρωταθλητής Β.Ελλάδας Β’ Εθνικής.

Οι δυο πρώτες ομάδες της Β.Ελλάδος θα κατέβουν στην Αθήνα για αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Ευχόμαστε στα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα καλή επιτυχία στη δύσκολη συνέχεια.

Πηγή: Α.Ο. Πολυγύρου

Κυάνωση μεταλλευμάτων για παραγωγή χρυσού


Του Γιώργου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Εφαρμόζοντας η ΚΥA 39624/2209/E103 της 25/9/2009 την πρόσφατη (μετά το 2002) λογική Verheugen της ΕΕ δημιουργεί ένα «νομικό» πλαίσιο για άκρατη εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οπου βρείτε μέταλλο βγάλτε το….αλλά με τις καλύτερα διατιθέμενες τεχνικές!! Επιτρέποντας λοιπόν να εκτελούνται επεμβάσεις οπουδήποτε, χαρακτηρίζοντας τους χώρους εξόρυξης «κοιλότητες» και αποδεχόμενη οριακές περιεκτικότητες κυανιόντων σε «λίμνες» ανοίγει τη χωρίς όρια αδειοδότηση μονάδων για παραγωγή χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης.

Επιτρέπει μάλιστα (δεν υπάρχει βαθύτερη….περιβαλλοντική εσχατιά!!!!) την απόρριψη κυανιούχων πολφών μέσα στις κοιλότητες απλά με τη γνωμάτευση της εταιρίας ότι τα….τοιχώματα της εκσκαφής….είναι στεγανά και τα εξορυκτικά απόβλητα ………σταθερά!!!!!!!

Ετσι, ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, βουνά ολόκληρα κυριολεκτικά, όπου υπάρχει χρυσός σε περιεκτικότητα 1 γραμμαρίου στον τόνο πετρώματος, θα χαρακτηρίζονται «κοιτάσματα» χρυσού. Θα επέρχεται εξόρυξη των βουνών, άλεσή τους και εκχύλιση σε υδατικά μπάνια με 200 ppm κυανιούχου νατρίου με τελικό προιόν το χρυσό. Εκατομμύρια τόνοι γης (για 1 τόνο χρυσού 1.000.000 τόνοι πετρώματος) θα χαρακτηρίζονται απόβλητο και θα απορρίπτονται στις «λίμνες» τέλματος.

Ποτάμια καθαρού νερού (βρόχινου ή άντλησης από υπόγειους υδροφορείς) θα δέχονται το κυανιούχο νάτριο για να καταστούν φορέας εκχύλισης του χρυσού. Οι επεμβάσεις (σε πρώτο, αρχικό στάδιο) θα φθάνουν μέχρι τα 400 έως 500 m βάθος. Μέχρι εκεί όπου σήμερα αποδεδειγμένα σ’ όλες τις πεδινές εκτάσεις της χώρας εμφανίζεται κατά την άντληση το θαλασσινό νερό. Δηλαδή μέχρι εκεί όπου για τον άνθρωπο τελειώνει η ζωή!!!!!!!!

Και η κεντρική περιβαλλοντική τους προσέγγιση: Αφού πάρουμε αυτό που ζητάμε από το πέτρωμα το επαναφέρουμε στην αρχική του θέση (δηλαδή μέσα στην «κοιλότητα»), άρα πρακτικά δεν υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα

Στέκομαι επί 10 χρόνια στην κριτική της διεργασίας αυτής και τη χαρακτήρισα «μη βιώσιμη» στις εκδηλώσεις της Helleco 2003 του ΤΕΕ. Από τότε βρέθηκα σε πάρα πολλές εκδηλώσεις ανάδειξης των καταστροφικών της συνεπειών και τις ανέλυσα, όσο τουλάχιστον καλύτερα μπορούσα. Σήμερα αισθάνομαι περισσότερο ώριμος να εκφέρω ένα συνολικό πλαίσιο κριτικής μήπως και το αφουγκραθούν οι πολιτικοί της χώρας. Αυτοί που επί 25 χρόνια βγάζουν νόμους και στηρίζουν τέτοιες δράσεις αλλά ΔΕΝ κατόρθωσαν να στήσουν μία μονάδα να δουλέψει λόγω της ποικίλης αντίδρασης τοπικών φορέων αλλά και των καταδικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ σε σχετικές αποφάσεις τους.

Γιγαντιαίες λοιπόν επεμβάσεις στα οικοσυστήματα στη Μακεδονία και Θράκη, κυάνωση και παραγωγή χρυσού. Βρείτε χρυσό και πάρτε τον και πετάξτε τα κυανιούχα κατάλοιπα όπου βρείτε τρύπα ανοικτή στη γη (Verheugen!!!!!).

Σκεφθείτε όμως για λίγο και το οικοσύστημα. Αντλούμε νερό και ποτίζουμε τα χωράφια ή απλά το πίνουμε. Το νερό, εκτός από απλή ένωση υδρογόνου και οξυγόνου, περιέχει μία ποικιλία μικροοργανισμών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Περιέχει και ιόντα μετάλλων τα οποία προέρχονται από εκχύλιση των πετρωμάτων μέσα στα ρήγματα των γεωλογικών σχηματισμών του υποβάθρου όπου ζούμε. Και μέσα στα ρήγματα υπάρχει ανάλογη ζωή μικροοργανισμών. Το οργανικό λοιπόν περιεχόμενο των γεωλογικών σχηματισμών «καταλύει» (βοηθάει, ελέγχει, διευκολύνει) τις αντιδράσεις εκχύλισης ιόντων μετάλλων. Πρόκειται για μία υπέρλεπτη ισορροπία την οποία μόνον ο πλάστης μπορεί να ερμηνεύσει. Aυτή η διεργασία είναι η ζωή.

Και ερχόμαστε να εξορύξουμε το βουνό, να το αλέσουμε και να το περάσουμε αναδεύοντας επί 24 ώρες από το μπάνιο κυανίου. Μέσα στο μπάνιο σκοτώνονται ΟΛΟΙ οι μικροοργανισμοί. Το τελικό απόβλητο είναι απλά ένα νεκρό βουνό το οποίο δεν είναι σε θέση (και για τους χημικούς λόγους που θα αναλυθούν στο επόμενο άρθρο της «Αξιοπιστίας») πια να προσφέρει το «εφ’ ώ ετάχθη» στη φύση. Η «λίμνη τέλματος» είναι ο τάφος της φύσης. Και πάνω της θα επιστρωθεί χώμα, θα φυτευθούν δένδρα και σύντομα το οικοσύστημα θα επανέλθει. Δηλαδή ζωή πάνω στο θάνατο. Αυτό είναι η αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εταιρίες στις λίμνες τέλματος.

Την ίδια ζημιά θα παθαίνει και το ζωντανό νερό μετά την κυάνωση. Με νεκρό το οργανικό του περιεχόμενο θα το πετούν στους αποδέκτες με μόνο κριτήριο την περιεκτικότητα σε κυανιόντα και κάποια μεταλλοιόντα. Και με το οργανικό του περιεχόμενο τι θα γίνει; Θα μπορέσει το οικοσύστημα να το επαναφέρει. Ποιά ποσότητα τέτοιου νερού μπορεί το οικοσύστημα να δεχθεί ώστε να το επαναφέρει και να το καταστήσει με την πάροδο του χρόνου χρήσιμο για την έμβια ζωή;

Διαλύστε σ’ έναν κουβά νερό κυανιούχο νάτριο 0,05% κατά βάρος και πετάξτε το σ’ ένα χωράφι όπου φυτρώνει χόρτο. Η βλάστηση θα καεί και δεν θα ξαναφυτρώσει τίποτε στο σημείο εκείνο.

Ένα παράδειγμα της καταλυτικής λειτουργίας των μικροοργανισμών στα πετρώματα (για ποικιλότητα μιλάμε όπως καταλαβαίνετε) είναι το φαινόμενο της όξινης απορροής μεταλλείων (ΟΑΜ). Στο Στρατώνι βράζει το νερό στις στοές με pH=3 και κάτω λόγω της ΟΑΜ. Οξειδώνονται οι πυρίτες (άρα απαιτούνται τρία συστατικά, πυρίτες, οξυγόνο και νερό) προς θειικό οξύ. Για να αρχίσει όμως η αντίδραση αυτή απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανοίξουν οι στοές με εξόρυξη.

Πρόκειται για το διάστημα που η φύση απαιτεί για να αναπτύξει μέσα στις μικρορωγμές των πετρωμάτων τους κατάλληλους μικροοργανισμούς οι οποίοι καταλυτικά διευκολύνουν την αντίδραση οξείδωσης των πυριτών. Το διάστημα ονομάζεται περίοδος εκκόλαψης του φαινομένου (incubation period). Πρακτικά χρειάζονται ίσως και κάποια χρόνια για να αρχίσει η ΟΑΜ, θα τελειώσει όμως όταν τελειώσουν οι πυρίτες μέσα στο βουνό!!!!!!

Φαντασθείτε τις γλάστρες στα σπίτια σας. Τις ποτίζετε και ο βασιλικός ανθεί. Μία φορά, δύο….πέντε. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξετε το χώμα. Ετσι είναι και οι επιφάνειες των λιμνών τέλματος. Αφού κάτω τους υπάρχει νεκρή φύση (δηλαδή η γλάστρα) και το νερό δεν επικοινωνεί, ψάχνουν την ώρα κάποιος να τους αλλάξει το χώμα ώστε να συνεχίσει η βλάστηση που φυτεύθηκε από τις εταιρίες να ζεί.

Ποιος θα το κάνει αυτό, μήπως οι εταιρείες; Που θα βρουν το χώμα και με ποιο κόστος θα απομακρύνουν το παλιό και θα βάλουν το καινούργιο; Και το παλιό που θα είναι και αυτό απαξιωμένο τι θα το κάνουν; Οι οξυές στη Μεγάλη Παναγιά (εννοώ στο δάσος στις Σκουριές) εν τω μεταξύ θα προλάβουν να ξαναφυτρώσουν;

Κάποιος λοιπόν (να μην επαναλαμβάνω το όνομά του κάθε φορά) μου ζήτησε να προβώ σε δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό των θέσεων που διατυπώνω. Αυτά όμως που μόλις διαβάσετε είναι μία απλή επέκταση της θεωρίας του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών. Ας διαβάσουν λίγο το βιβλίο αυτό, ερμηνεύει τη ζωή. Εγώ δεν θα τολμούσα να στείλω τέτοια δημοσίευση της δαρβινικής θεωρίας γιατί το περιεχόμενό της θα είναι παμπάλαιο, 150 ετών. Ισως μόνον οι βιολόγοι σήμερα θα μπορούσαν να με κρίνουν. Αυτοί θα έπρεπε να αδειοδοτήσουν τη διεργασία. Και όμως τα Υπουργεία μόνον αυτούς δεν ρώτησαν.

Πηγή: Στρατονίκη

Η απάντηση του Αργύρη Λαφαζάνη στον Ελεύθερο Τύπο


Κύριε Διευθυντή

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σας που δημοσιεύθηκε στις 5/2/2010 με τίτλο: "Διπλά εκτεθειμένος ο Α. Λαφαζάνης", και υπογράφει ο κ. Γιάννης Γεωργίου, διαπίστωσα με έκπληξη και λύπη ότι από τα γραφόμενα και από τον τρόπο παρουσίασης δημιουργούνται λαθεμένες αλλά και άδικες εντυπώσεις για το πρόσωπό μου.

Ως προς την ουσία των όσων έγραψε ο συντάκτης σας, για την ενημέρωση των αναγνωστών σας και την προάσπιση της μέχρι τώρα πολιτικής μου διαδρομής οφείλω να σημειώσω:

α) Ο συντάκτης σας δεν είναι καλά ενημερωμένος και μετέφερε λανθασμένα στοιχεία και πληροφορίες στους αναγνώστες της εφημερίδας σας αφού στην διάρκεια της θητείας μου στη Νομαρχία Χαλκιδικής δεν έγινε καμία παραχώρηση Δημόσιας έκτασης και καμία ανταλλαγή, αλλά έγιναν μόνον ελάχιστες (δύο ή τρεις) αντικαταστάσεις ακινήτων πάντοτε μετά από αίτήματα των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Ειδικά η περίπτωση που αναφέρεται στο δημοσίευμα, αφορά αντικατάσταση ενός ακινήτου που έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, μετά από αίτημα της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μετά από φορτική επιμονή των εκπροσώπων της, κυριών Ταβλάκη και Παπάγγελου.

Με την αντικατάσταση απελευθερώθηκε από το βάρος ιδιοκτησίας τρίτου ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής Ζυγού στην Ουρανούπολη, ενώ ο ιδιώτης παρέδωσε παραλιακό ακίνητο περίπου 1,5 στρ. και πήρε την ίδια έκταση σε μη παραλιακή περιοχή, με πολλαπλή ωφέλεια του Δημοσίου.

β) Παραξενεύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης κ. Γεωργίου δεν μπόρεσε να διακρίνει την διαφορά πολιτικής που ακολούθησε η δική μας διοίκηση στη Νομαρχία Χαλκιδικής (2003-2006) σε σχέση με την προηγούμενη και την σημερινή διοίκησή της, πέφτοντας μάλιστα και στο ολίσθημα ενός κρίσιμου φραστικού (υποθέτω) λάθους, με το να υποστηρίξει στο δημοσίευμα του πως "παραδέχθηκα" τις 700 παραχωρήσεις της προηγούμενης από τη δική μας διοίκησης της Νομαρχίας Χαλκιδικής, ενώ το σωστό είναι ότι κατήγγειλα τις παραχωρήσεις ως παράνομες.

γ) Όλοι γνωρίζουν πως την περίοδο 2003-2006 μαζί με τους συνεργάτες μου στη Νομαρχία Χαλκιδικής, κρατήσαμε τον νομό μακριά από παραχωρήσεις και ανταλλαγές που θα ζημίωναν τον τόπο μας αλλά και το Δημόσιο συμφέρον, και γι αυτό υποστηρίζουμε πως αν παραμέναμε στην διοίκηση της Νομαρχίας Χαλκιδικής δεν θα είχαν δοθεί ακίνητα του Νομού μας στην Μονή Βατοπεδίου.

Τα παρακάτω στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Την περίοδο 1995-2002 με Νομάρχη τον κ. Βασίλη Βασιλάκη (Ν.Δ.) έγιναν 700 παραχωρήσεις ακινήτων και άγνωστος αριθμός ανταλλαγών.

Την περίοδο 2003-2006 με Νομάρχη τον κ. Αργύρη Λαφαζάνη (ΠΑΣΟΚ) δεν έγινε καμία παραχώρηση και καμμία ανταλλαγή, έγιναν μόνο δύο ή τρεις αντικαταστάσεις παραχωρηθέντων ακινήτων παλαιότερα, πάντοτε κατόπιν αιτήματος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Την περίοδο (2007 έως σήμερα) με Νομάρχη τον κ. Αστέριος Ζωγράφος (Ν.Δ.) έγιναν 87 ανταλλαγές ακινήτων (Βατοπεδίου) και μερικές δεκάδες παραχωρήσεις.

Κύριε διεθυντή

Μετά από τα παραπάνω σας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αναίρεση των εις βάρος μου άδικων εντυπώσεων.

Αργύρης Λαφαζάνης
Βουλευτής Χαλκιδικής

Διπλά εκτεθειμένος ο Α. Λαφαζάνης


Μείζον θέμα προκύπτει με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αργύρη Λαφαζάνη, τον οποίο το κυβερνών κόμμα θέλει να τοποθετήσει ως μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στο ότι είχε κληθεί και στην Εξεταστική του 2009 να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση, αλλά και ότι, ως είχε αποκαλυφθεί κατά τις εργασίες της τότε Επιτροπής, ο ίδιος, ως νομάρχης Χαλκιδικής, είχε προχωρήσει στην εκχώρηση έκτασης στην Ουρανούπολη.

Ως γνωστόν, στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής, προ ημερών, η Ν.Δ. υπέβαλε ένσταση νομιμότητας της σύνθεσης της Επιτροπής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπουτσής θα πρέπει να εξαιρεθούν, καθώς είχαν εξετασθεί ως μάρτυρες το Νοέμβριο του 2009.

Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης, κατά την ακροαματική διαδικασία, είχε παραδεχθεί πως στην οκταετία 1995-2002, δηλαδή την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχαν παραχωρηθεί επτακόσια οικόπεδα έναντι ευτελέστατου τιμήματος, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη το Ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώην νομάρχης (2002-2007) είχε υποστηρίξει επίσης ότι επί εποχής του ουδεμία παραχώρηση έγινε. Ωστόσο, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αποκάλυψε, όπως είχε πει, «μία απόφαση της 11ης Αυγούστου 2005 για παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης αγροκτήματος “Προσφόρι” Ουρανούπολης σε αντικατάσταση ακαταλλήλου κληροτεμαχίου κληρούχου αγροκτήματος “Προσφόρι” Ουρανούπολης και μερική ακύρωση τίτλου κυριότητας».

Ο κ. Λαφαζάνης είχε παραδεχθεί την απόφαση, δηλώνοντας πως επρόκειτο για «αντικατάσταση». Ο κ. Τζαμτζής, πάντως, του είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για δάσος «και εσείς παράνομα λειτουργήσατε, κάνοντας ανταλλαγή». Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως ήταν «η Αρχαιολογική Υπηρεσία που ζήτησε να ανταλλαχθεί αυτό». Και πρόσθεσε: «Εγιναν 3-4 ανταλλαγές με αίτηση της Αρχαιολογικής». Ογδόντα οκτώ ανταλλαγές, ως γνωστόν, έγιναν στην περίπτωση της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., όμως, του επισήμανε ότι «στις περιπτώσεις αυτές εκδίδεται κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκτελείται με μέριμνα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου». Και τόνισε: «Εσείς δεν κάνατε αυτό. Δεν έγινε η ανταλλαγή στη συγκεκριμένη περίπτωση βάσει του νόμου». Τότε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης αρχικώς ισχυρίστηκε ότι «δεν ισχύει ο νόμος», αλλά κατόπιν νέας παρέμβασης Τζαμτζή προχώρησε σε αναδίπλωση, λέγοντας πως πρόκειται για «νομοθεσία του 1987, που δεν ήταν επίκαιρη, και δεν είχαμε κανένα λόγο να υλοποιήσουμε κάποια νομοθεσία του 1987» (!). Κατόπιν τούτου, ο κ. Τζαμτζής τού υπογράμμισε πως «άλλο δεν ήταν επίκαιρη η νομοθεσία και άλλο δεν υπάρχει».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η αναφορά Λαφαζάνη στην περίοδο 1995-2002. «Είχαν παραχωρηθεί -είπε- διαθέσιμα τεμάχια, οικόπεδα. Επτακόσια από αυτά τα τεμάχια μέσα στην 8ετία 1995-2002, και κυρίως μέσα στη δεύτερη τετραετία 1998-1999 με 2002, δεν εκποιήθηκαν ούτε ανταλλάχθηκαν. Παραχωρήθηκαν έναντι τιμήματος. Ο τρόπος παραχώρησης κρίθηκε ότι ήταν παράνομος για τα περισσότερα απ’ αυτά. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα 700 παραχωρήθηκαν με ευτελές τίμημα 1.000.000 δραχμές ή 1.500.000 παραλιακό στρέμμα!

Αυτό ήταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα: Η βλάβη του Δημοσίου». Εκ μέρους της Ν.Δ., η κ. Φ. Πατριανάκου τον είχε ρωτήσει «εάν οι πράξεις κατέστησαν άκυρες μεταγενέστερα», για να απαντήσει ο ίδιος: «Οχι, ισχύουν. Δεν αμφισβητήθηκαν, έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, καταλόγισε ευθύνες και αναφέρει ότι υπέστη βλάβη το Δημόσιο. Δεν ακυρώθηκαν οι πράξεις. Στάλθηκε η ΕΔΕ και στην Εισαγγελία και πήρε τον υπηρεσιακό δρόμο για πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά, απ’ ό,τι ξέρω, δεν έγινε τίποτα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Συνεχίζονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Πολύγυρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις του Πολυγυρινού Καρναβαλιού το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Μασαλιάδα στο Κέντρο Νεότητας μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου αποκτώντας και νέους οπαδούς από περιοχές εκτός Χαλκιδικής αλλά και του εξωτερικού.

Το Σάββατο η συναυλία του Μύρωνα Στρατή ενθουσίασε όλους όσους γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι η καλύτερη συναυλία του, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, αφού ο παλμός, το κέφι και η συμμετοχή ξεπέρασαν τις προσδοκίες του.

Την Κυριακή το πρωί, παρόλη την βροχή, οι γονείς έφεραν τα μικρά τους παιδιά στο Κέντρο Νεότητας σε μία γιορτή με θέμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι εκδηλώσεις μέχρι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά στον χιονισμένο Πολύγυρο ενώ τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου περιμένουν τις προγνώσεις του καιρού για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και το 7ο Αντάμωμα Χορευτικών Ομάδων Μακεδονίας.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Πολυγύρου

Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο


Στο Πεδίον του Άρεως, στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1999 το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου, και παρότι δεν απέχει παρά μερικές εκατοντάδες μέτρα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, δεν είναι εξίσου γνωστό στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικές είναι οι οδηγίες, για να βρει κανείς το Πολεμικό Μουσείο: "Εκεί όπου έχει στην αυλή ένα αεροπλάνο…" ή σπανιότερα «Πίσω από το ΠΑΜΑΚ».

Της Ήρας Μπλιάτκα

Πριν ακόμη ο επισκέπτης να εισέλθει στο κυρίως κτίριο, έρχεται σε επαφή με τα πρώτα εκθέματα που δεσπόζουν στον αύλειο χώρο: παροπλισμένα στρατιωτικά οχήματα, τροχοφόρα, ερπυστριοφόρα, πυροβόλα και πολυβόλα αλλά και το περίφημο αεροπλάνο-ορόσημο F5.

Τα ενδότερα του μουσείου φιλοξενούν πληθώρα εκθεμάτων που σχετίζονται με τη στρατιωτική και πολεμική ιστορία της Ελλάδας. Στολές, παράσημα, οπλισμός και υλικά αλλά και εικαστικά έργα, πίνακες, λιθογραφίες, φωτογραφίες, καθώς και η εντυπωσιακή συλλογή με δημοσιεύματα και αποκόμματα εφημερίδων από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Όλα αυτά έχουν οργανωθεί θεματικά και χρονολογικά σε εκθέσεις, για να διευκολύνουν την περιήγηση, ενώ στη μόνιμη συλλογή προστέθηκαν πρόσφατα και νέες αφιερωματικές εκθέσεις, όπως η γκαλερί «Τάγματα Αριστείας, στρατιωτικά παράσημα και όπλα» και οι «Μνήμες από τη νεότερη Ελληνική Ιστορία" από την ιδιωτική συλλογή του Βασίλειου Νικόλτσιου. Ιδιαίτερη συγκίνηση επιφυλάσσει και ο χώρος του ισογείου, που είναι αφιερωμένος στην "τραγουδίστρια της νίκης" Σοφία Βέμπο.

Μέσα από αυτή τη συλλογή της Κατερίνας Πετρίδου μπορεί κάποιος να ακούσει τις αξέχαστες μελωδίες της εποχής και να δει φορεσιές από τις συναυλίες, όπως και φωτογραφίες με τη Σοφία Βέμπο να εμψυχώνει νεαρούς φαντάρους, προτού ξεκινήσουν για το μέτωπο.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ...

Η επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο είναι ένας ιδιαίτερα ζωντανός τρόπος, για να κατανοήσει κάποιος τη φύση των σύγχρονων πολέμων και την επίδρασή τους στην ιστορική εξέλιξη της νεότερης ελληνικής κοινωνίας. Τα πολεμικά κειμήλια αφηγούνται παραστατικά τον κατάλογο αριθμών και γεγονότων που διαβάζουμε στα βιβλία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά πράγματι συνέβησαν: Πόσο συχνά μπορεί κάποιος να ακουμπήσει την ιστορία;

Η γνωριμία με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι στρατιωτικοί αλλά και ολόκληρο το έθνος κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, η επαφή με το στρατιωτικό εξοπλισμό και τα καθημερινά προσωπικά αντικείμενα, οι επιστολές, τα ημερολόγια και τα δελτάρια δίνουν υλική υπόσταση στις θεωρητικές γνώσεις που έχουμε οι περισσότεροι για την Επανάσταση του ’21, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το έπος της Αλβανίας.

Λίγοι θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το ιδιόχειρο γαλλικό κείμενο του Ιωάννη Μεταξά με ημερομηνία υπογραφής 26 Οκτωβρίου 1912 και την πρώτη ελληνική σημαία που ανέμισε στην κορυφή του Λευκού Πύργου την ίδια ημέρα. Μία επίσκεψη στο μουσείο δεν αποτελεί παρά και ένα μάθημα ιστορίας και φυσικά έναν φόρο τιμής για όσους αγωνίστηκαν γράφοντάς την.

...ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο ακόμη και στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης οι κάτοικοι να σπεύδουν να δουν μουσεία και αξιοθέατα του εξωτερικού, χωρίς να έχουν επισκεφθεί αυτά που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα τους. Η Θεσσαλονίκη, παρότι γνωστή για τους φραπέδες και τα τρίγωνα, έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα και το Πολεμικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή αφετηρία, για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε και τον «εσωτερικό τουρισμό».

Το μουσείο δέχεται επισκέπτες τις καθημερινές από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., χωρίς αντίτιμο εισόδου, ενώ υπεύθυνοι για τη λειτουργία του είναι φυσικά στρατιωτικοί, τόσο μόνιμοι όσο και στρατεύσιμοι. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών είναι μαθητές από τους περισσότερους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, που έρχονται με οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, ενώ μία γρήγορη ματιά στα βιβλία επισκεπτών δίνει αμέσως μία εικόνα για την εμπειρία της ξενάγησης στο μουσείο.

Η επισκεψιμότητα από ιδιώτες είναι σχετικά μικρότερη, αλλά αυτοί που προσέρχονται κάνουν λόγο για σημαντικές παραστάσεις και συναισθήματα. "Έτυχε να συνομιλήσω με ελληνοαμερικανό επισκέπτη, ο οποίος εργάζεται σε πολεμικό μουσείο του Σικάγο. Ο ενθουσιασμός του για την πληρότητα της συλλογής και την οργάνωση του μουσείου της Θεσσαλονίκης ήταν εμφανής ακόμη και μέσα από τα σπαστά ελληνικά του", μας λέει ο στρατιώτης που μας υποδέχτηκε στην είσοδο.

Όραμα του μουσείου σύμφωνα με το διευθυντή, υποστράτηγο Ιωάννη Κόντη, είναι η βελτιστοποίηση της επισκεψιμότητας. «Αποστολή μας είναι η παρακαταθήκη των ιερών κειμηλίων των αγώνων του έθνους μας, που αποδεικνύουν τη συνέχεια του Ελληνισμού. Έχουμε απευθυνθεί με επιστολές σε γραφεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης και όμορων νομών, προκειμένου να κοινοποιηθεί η πρόσκληση στα σχολεία», επισημαίνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Απευθύνουμε ακόμη πρόσκληση προς όλους τους συλλέκτες και όσους διατηρούν αντίστοιχα εκθέματα να έρθουν σε επαφή με το μουσείο, προκειμένου μέσω της διαδικασίας του χρησιδανείου αυτά να φιλοξενηθούν στους χώρους μας».

Ο πόλεμος μας διδάσκεται από τα σχολεία ακόμη ως το μέγιστο κακό, αλλά ωφελεί να θυμόμαστε ότι πολλά από τα σημαντικότερα βήματα της ανθρώπινης σκέψης και τεχνολογίας συντελέστηκαν έπειτα από πολέμους. Από αυτή τη σκέψη μπορούν να προκύψουν πολλοί γόνιμοι προβληματισμοί, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει κανείς να βλέπει τις αιματοχυσίες με αισιοδοξία.

Πηγή: Μακεδονία

Καλλικράτης: Όλα ανοιχτά προς το παρόν για τη Θεσσαλονίκη


Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου «Καλλικράτης» βρίσκεται η κυβέρνηση. Στόχος είναι έως το τέλος του Φλεβάρη να έχει δοθεί στη δημοσιότητα και στους άμεσα εμπλεκόμενους προς διαβούλευση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια στοιχεία του σχεδίου να δημοσιοποιηθούν νωρίτερα.

Του Νίκου Ηλιάδη

Ένα από αυτά είναι και το χωροταξικό, που αφορά τα όρια των νέων δήμων, όπως θα προκύψουν από τις συνενώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» έως το τέλος της εβδομάδας η ειδική επιτροπή του υπουργείου θα έχει ολοκληρώσει τις επεξεργασίες της επί του χωροταξικού και θα παραδώσει τις προτάσεις της στον Γιάννη Ραγκούση. Ο υπουργός παρακολουθεί στενά τις εργασίες της επιτροπής, στην οποία μεταφέρει τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που έχει με κυβερνητικούς βουλευτές για κάθε νομό ξεχωριστά.

Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει ότι η υπόθεση των συνενώσεων περνά ευκολότερα στην περιφέρεια, ενώ συναντά δυσκολίες ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο. Πηγές του υπουργείου επαναλάμβαναν χθες τη βούληση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθεί των συνενώσεων καμία περιφέρεια, άφηναν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τελικού αριθμού των δήμων από τους 370, όπως τους είχε προσδιορίσει ο κ. Ραγκούσης, στους περίπου 400.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην ειδική επιτροπή του υπουργείου έχει συζητηθεί και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τελικές προτάσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας και θα ακολουθήσει η συνάντηση των βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι γνωρίζοντες τις ζυμώσεις που έχουν γίνει σημειώνουν πως «ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Επισημαίνουν πως «τα μόνα που έχουν αποκλειστεί είναι η εξαίρεση του πολεοδομικού συγκροτήματος από τις συνενώσεις, όπως και η περίπτωση όλοι οι δήμοι να συνενωθούν σε έναν μητροπολιτικό».

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να γίνουν ευρείες συνενώσεις, ώστε να προκύψουν τέσσερις ή το πολύ πέντε νέοι δήμοι. Σε μία τέτοια περίπτωση στον κεντρικό δήμο θα προσκολληθεί η Τριανδρία, ανατολικά θα συνενωθούν Καλαμαριά με Πυλαία και Πανόραμα, βορείως θα υπάρξει συνένωση Συκεών, Αγίου Παύλου, Πεύκων, Ευκαρπίας, Πολίχνης και Νεάπολης και δυτικά συνένωση Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού. Εάν δημιουργηθεί πέμπτος δήμος οι Συκιές, ο Άγιος Παύλος και τα Πεύκα θα αποτελέσουν ξεχωριστό δήμο από Νεάπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία. Έκτος δήμος θα προέκυπτε στην περίπτωση συνένωσης της Σταυρούπολης (η οποία θα αποκολληθεί από το δυτικό δήμο) με την Ευκαρπία και της Νεάπολης με την Πολίχνη.

ΕΞΙ Ή ΟΚΤΩ ΔΗΜΟΙ

Ωστόσο πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σημείωνε χθες στη «Θ» ότι «το σενάριο των τεσσάρων δήμων πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο, ενώ μακρινό φαντάζει και αυτό των πέντε ή έξι». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η τύχη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο συνενώσεων που θα ακολουθηθεί για το λεκανοπέδιο, όπου ως γνωστόν υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότερο θα φάνταζε το σενάριο των «απλών διευθετήσεων» με την κατάργηση των μικρών δήμων και τη δημιουργία συνολικά οκτώ ΟΤΑ έναντι δεκατεσσάρων σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση παραμένουν ως έχουν Καλαμαριά, Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη και Νεάπολη, συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, ο Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο Κορδελιό, οι Συκιές με Άγιο Παύλο και ενδεχομένως και με Πεύκα, ενώ η Τριανδρία προσκολλάται στον κεντρικό δήμο.

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που έχουν μιλήσει δημοσίως έως τώρα για τον «Καλλικράτη» τάσσονται υπέρ των γενναίων συνενώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη συντριπτική πλειονότητα των αυτοδιοικητικών στελεχών. Ερωτηθείς χθες από τη «Θ» σχετικά με το ενδεχόμενο περιορισμένων συνενώσεων τοπικός κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως «κάτι τέτοιο θα είναι σε βάρος της πόλης», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «θα επικρατήσει το σενάριο των γενναίων συνενώσεων».

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ολιγόμηνης αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες είναι προσδιορισμένες για τις 14 Νοεμβρίου. Το σενάριο κυκλοφορούσε εντόνως την προηγούμενη εβδομάδα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και συνδέεται με το αίτημα που διατυπώνεται από ορισμένες πλευρές να δοθεί επαρκής χρόνος στη διαβούλευση για τον «Καλλικράτη». Αρμόδια κυβερνητική πηγή πάντως διέψευσε χθες αυτό το ενδεχόμενο και παρέπεμψε σε σχετική παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του κ. Ραγκούση.

Πηγή: Μακεδονία

ΣτΕ: Κανονικά η λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 461-463/2010 αποφάσεις της, ακολουθώντας την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μαρίνας Κωνσταντινίδου, απέρριψε τις αιτήσεις του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής και κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την τεχνική μελέτη εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Στρατονίκη. Τα επίμαχα μεταλλεία τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία TVX Hellas.

Ειδικότερα, τα μεταλλεία αυτά περιλαμβάνουν τα υπόγεια μεταλλεία μαύρων πετρών και τα «μαντέμ λάκκο», στα οποία εξορύσσονται μικτά θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου και ψευδαργύρου. Επίσης, στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν και οι λοιπές εγκαταστάσεις κατεργασίας των μεταλλευμάτων.

Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους τους δεκάδες λόγους που προέβαλαν τόσο ο Δήμος Σταγείρων όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνεχίζεται κανονικά η εκμετάλλευση των εν λόγω μεταλλείων.

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: Καθημερινή