Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ο Πέτσος ποιητής



ΤΟ ΞΕΦΩΤΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γυναίκες, βυζανιάρικο κρατούν
στην αγκαλιά τους,
και μέσα σκίρτιζε ο χαμός,
πονούν τα σωθικά τους,
παιδί που λάτρευαν πολύ,
που τον καρπό μοιράσαν πρώτα,
ο πόλεμος τους στέρησε, του παντρεμένου,
του αγαπητικού, τα χνώτα.

Τάδε έφη Γιώργος Πέτσος...

Τον θυμάστε τον Πέτσο; Που όταν τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ γέμισε η Μακεδονία με φέιγ βολάν "Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΛΕΙ ΠΕΤΣΟΥΣ !!!" ;

Πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν πολιτευτής Ν.Δ.

Απολαύστε και το ποίημα του και το τραγούδι του Χάρρυ Κλύνν για τον Πέτσο

Πινακίδα...

Ατυχίες...

Σύγκρουση για ένα πανηγύρι στην Ουρανούπολη

Μικροεπεισόδια λόγω… πανηγυριού προκλήθηκαν χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, όταν ένας μοναχός και οπαδοί των ζηλωτών της μονής Εσφιγμένου παραβίασαν την “πράσινη” γραμμή της μοναστικής Πολιτείας και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Αποστολή Κώστας Καντούρης

Το σκηνικό επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντιπαράθεσης που υπάρχει στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Οι πιστοί της μονής Εσφιγμένου, τα μέλη της οποίας έχουν κηρυχθεί σχισματικοί με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας και γι’ αυτό ιδρύθηκε νέα αδελφότητα, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από τα γραφεία έκδοσης διαμονητηρίων στην Ουρανούπολη. Διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση της επίσκεψής τους στο αποκλεισμένο μοναστήρι με αφορμή την αυριανή πανήγυρη της Αναλήψεως. “Στείλαμε εδώ και έναν μήνα κατάλογο επισκεπτών, για να μας χορηγηθούν διαμονητήρια, αλλά μας απέκλεισαν, μας αποκλείουν από την προσευχή μας”, είπε ο επικεφαλής της ομάδας πιστών, γιατρός Θανάσης Παπαγεωργίου. “Είδαν το όνομά μου στον κομπιούτερ και δεν μου επιτρέπουν την είσοδο, παρότι έχω πρόσκληση από άλλο μοναστήρι”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Γκίνης, ο οποίος ξεκίνησε από την Αθήνα για την πανήγυρη του μοναστηριού.

Έξω από τα γραφεία διαμονητηρίων συγκεντρώθηκαν περίπου 40 πιστοί, καθώς αρκετοί απ’ όσους είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν τη μονή Εσφιγμένου κατάφεραν και πήραν διαμονητήριο για άλλα μοναστήρια και εισήλθαν νόμιμα στη μοναστική Πολιτεία. “Είμαστε ενώπιον των αρχών, των εξουσιαστών”, διαμήνυαν τηλεφωνικά οι πιστοί στους μοναχούς της Εσφιγμένου, με τους οποίους επικοινωνούσαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. “Μέσα στο μοναστήρι δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε φάρμακα ούτε τρόφιμα, οι 115 γέροντες είναι αποκλεισμένοι”, υποστήριξε ο κ. Παπαγεωργίου.

“Θα αναγκαστούμε να πάμε… πετώντας”, συμπλήρωσε ο ζηλωτής μοναχός Ισίδωρος, εννοώντας τη γνωστή οδό των χερσαίων συνόρων που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μοναχοί και πιστοί, αφού χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι στο Άγιο Όρος. “Σηκώνουμε μαύρη σημαία και λέμε όχι στην αίρεση, διωκόμαστε για την πίστη μας”, συμπλήρωσε.

Τελικά, ο ίδιος και ομάδα περίπου δέκα πιστών, που δεν κατάφερε να πάρει διαμονητήριο για την είσοδό της στο Όρος, κατευθύνθηκε στα χερσαία σύνορα. Λίγο πριν από το μεσημέρι έφτασαν στη θέση “Καραούλι” των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται ο φράχτης της μοναστικής Πολιτείας και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, που είχαν σχηματίσει κλοιό στην παραλία. Ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, δεν δίστασαν να πιαστούν στα χέρια με τους αστυνομικούς και κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μικρή δύναμη που είχε παραταχθεί, για να περάσουν τελικά στο Άγιον Όρος ο μοναχός Ισίδωρος και άλλοι τέσσερις πιστοί.


Μοναστήρι με μαύρες σημαίες

Οι μοναχοί της Εσφιγμένου, που είναι από τις παλιότερες μονές του Αγίου Όρους, από το 1972 κράτησαν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας, διαφωνώντας με τις συναντήσεις των οικουμενικών πατριαρχών με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ενδεικτικό είναι πως από την περίοδο εκείνη στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο “Ορθοδοξία ή θάνατος” και μαύρες σημαίες.

Παρότι αρχικά η θέση τους είχε βρει σύμφωνους εκπροσώπους και άλλων μοναστηριών, τα τελευταία χρόνια είχαν απομονωθεί από την υπόλοιπη μοναστική Πολιτεία, αρνούμενοι να συμμετάσχουν και στα συμβούλια της Ιεράς Κοινότητας, ενώ υποστηρίζονται ανοιχτά από την εκκλησία των παλαιοημερολογιτών, την οργάνωση των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Η αντιπαράθεση των ζηλωτών μοναχών πήρε διαστάσεις μετά το 2002, όταν αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα πως η μονή αποτελεί “ιδιαίτερη αδελφότητα και απαγορευμένη” στο Άγιο Όρος, ενώ οι μοναχοί της χαρακτηρίστηκαν σχισματικοί και ανεπιθύμητοι. Η απόφαση επικυρώθηκε μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που κατέθεσαν οι ζηλωτές, το 2006. Ακολούθησε η ίδρυση νέας αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, η οποία όμως στεγάζεται σε κονάκι των Καρυών, καθώς στο μοναστήρι παραμένουν οι ζηλωτές, οι οποίοι χαρακτηρίζονται “καταληψίες”.

Η εικόνα της μοναστικής Πολιτείας αμαυρώθηκε την περίοδο που διαδραματίστηκαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ μοναχών της νέας και της παλιάς αδελφότητας, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να μπουν στο αντιπροσωπείο του μοναστηριού στις Καρυές. Ακολούθησε η θεμελίωση του νέου αντιπροσωπείου, από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε την τελευταία έκκληση στους ζηλωτές να επιστρέψουν στην “αγκαλιά του Αγίου Όρους”, όπως είπε, χωρίς όμως αυτοί ν’ ανταποκριθούν και εξακολουθώντας να τον επικρίνουν για τις συναντήσεις του με παπικούς. Τα τελευταία τρία χρόνια οι ζηλωτές ισχυρίζονται πως δεν έχουν καμία βοήθεια και έλλειψη σε φάρμακα και τρόφιμα, τα οποία όμως διαψεύδουν οι νεοεσφιγμενίτες. Παράλληλα, σε βάρος εκπροσώπων των ζηλωτών έχουν κινηθεί δικαστικές έρευνες για την τύχη της περιουσίας του μοναστηριού.

Πηγή: Μακεδονία

5.063 προσκληψεις σε Δήμους της Βόρειας Ελλάδας

Στον σημερινό Αγγελιοφόρο δημοσιεύονται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα προσλάβουν οι Δήμοι. Αντιγράφουμε το κομμάτι που αφορά τους Δήμους της Χαλκιδικής.

Δ. Ανθεμούντα 8
Δ. Αρναίας 10
Δ. Ζερβοχωρίων 6
Δ. Καλλικράτειας 16
Δ. Κασσάνδρας 17
Δ. Μουδανιών 26
Δ. Ορμύλιας 7
Δ. Παλλήνης 10
Δ. Παναγίας 6
Δ. Πολυγύρου 17
Δ. Σιθωνίας 13
Δ. Σταγείρων - Ακάνθου 15
Δ. Τορώνης 6
Δ. Τρίγλιας 10

Ολόκληρο το άρθρο στον Αγγελιοφόρο

Από ότι βλέπουμε, πάλι η πρωτεύουσα, ο Πολύγυρος, τοποθετείται μετά τα Μουδανιά... Περισσότερη ανάγκη έχουν στα Μουδανιά για υπαλλήλους από τον Δήμο Πολυγύρου;

Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols

Χωρίς λόγια...

Μπροστά το ΠΑΣΟΚ, τρίτοι οι Οικολόγοι

Σταθερό προβάδισμα διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ και στις δύο νέες σφυγμομετρήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Δώδεκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το μηνιαίο γκάλοπ της GPO για το Mega δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 3,7%, ενώ το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 δίνει διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ με 3,8%.

Κοινό στοιχείο και των δύο ερευνών είναι ακόμη η εδραίωση των Οικολόγων Πράσινων στην τρίτη θέση, με ποσοστό 8,5% για την GPO και 7,9% για τη Metron Analysis. Επιβεβαιώνονται σε γενικές γραμμές τα ποσοστά που έδωσε προχτές ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».

Ειδικότερα, η εικόνα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της GPO για το Mega σε δείγμα 2.600 ατόμων (21-25/5), διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30%, ΝΔ 26,3%, Οικολόγοι Πράσινοι 8,5%, ΚΚΕ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6% και ΛΑΟΣ 6%.

Η δημοσκόπηση εξειδικεύει ακόμη περισσότερο την πρόθεση, απομονώνοντας το 24,4% του δείγματος που δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει ή δεν απαντά. Σύμφωνα λοιπόν με το 75,6% των ατόμων που θα ψηφίσουν, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 33%, η ΝΔ 30,2%, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι από 7,2%, ο ΛΑΟΣ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8%.

Μήνυμα

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ακόμη ότι οι επτά στους δέκα (68,3%) θεωρούν ότι με την ψήφο στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων (53,7%) που επιδοκιμάζουν την ενίσχυση κομμάτων που σήμερα δε μετέχουν στη Βουλή.

Η Μetron Analysis

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 που έγινε σε δείγμα 1.001 ατόμων (24-25/5), το 27,3% προκρίνει στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ έναντι του 23,5% που είναι υπέρ της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με 7,9%, τέταρτο το ΚΚΕ με 7,2%, πέμπτο ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,9% και έκτο ο ΛΑΟΣ με 4,5%.

Αναγωγή

Το γκάλοπ δίνει εικόνα πρόθεσης κάνοντας και αναγωγή στα έγκυρα. Το αποτέλεσμα έχει ως ακολούθως: ΠΑΣΟΚ 34,4% και 8 έδρες, ΝΔ 29,6% και 7 έδρες, Οικολόγοι Πράσινοι 10% (2-3 έδρες), ΚΚΕ 9,1% (2), ΣΥΡΙΖΑ 6,2% (2) και ΛΑΟΣ 5,7% (1-2).

Στην ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν έξι στους δέκα (58%) σχολιάζουν -σε αντίστοιχο ερώτημα- ως «απαράδεκτη» την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ με τα «πράσινα παπαγαλάκια», ενώ και στο δίλημμα του ΠΑΣΟΚ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» η πλειονότητα (65%) «απαντά» ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Γιορτή βιβλίου στη Θεσσαλονίκη


Στην έκταση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο τμήμα της θα είναι αφιερωμένο στα βιβλία για παιδιά.

Ανοίγει από αύριο και έως τις 31 Μαΐου τις πύλες της -με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, και πλαισιωμένη από εντυπωσιακό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων- η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ανάγοντας, για 4 λαμπερές ημέρες τη συμπρωτεύουσα, σε πρωτεύουσα του βιβλίου.

Tην έκθεση οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Σε μία έκταση 10.000 τ.μ., συναντώνται 500 εκδότες από 38 χώρες -η Κίνα και η Ινδία συμμετέχουν για πρώτη φορά- με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, 100 συγγραφείς, μια θεματική Έκθεση αφιερωμένη στην Ιστορία και μια τεράστια παιδική, νέες κυκλοφορίες αλλά και νέες τεχνολογίες, καθώς στα εκθέματα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά τα «e-books» και τα «audio books». Επίσης, 90 Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, συμμετέχουν σε συζητήσεις και συναντούν τους αναγνώστες τους.

Περισσότερα στη Ναυτεμπορική

Ομολογία Καραμανλή για σκληρή λιτότητα



Επώδυνα οικονομικά μέτρα που θα πλήξουν όλα τα κοινωνικά στρώματα προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist» (ΑΠΕ)

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσει στη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ

Επώδυνα οικονομικά μέτρα που θα πλήξουν όλα τα κοινωνικά στρώματα προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist», επιλέγοντας για πρώτη φορά να γίνει δυσάρεστος πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να αυξήσει τους δείκτες της αξιοπιστίας του.

Αποδεχόμενος τις εισηγήσεις των υπουργών του «να πει την αλήθεια στον λαό», ο κ. Κ. Καραμανλής στην πραγματικότητα ανακοίνωσε χθες ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσει στη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των ελλειμμάτων, υπογραμμίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από τη κρίση.

Περισσότερα στο Βήμα