Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Στο έλεος των πλημμύρων η Θεσσαλονίκη


Ελάχιστη η χρηματοδότηση των έργων.


Ποιες είναι οι οτκώ εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος περιοχές της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο κόκκινο

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οκτώ χρόνια μετά την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα το πολεοδομικό συγκρότημα να βρίσκεται στον κίνδυνο των πλημμύρων σε κάθε έντονη νεροποντή. Ανάλογα είναι τα δεδομένα στην περιφέρεια του νομού, όπου τα λιγοστά έργα που έγιναν αποδείχτηκαν ανεπαρκή να συγκρατήσουν την ορμή των όμβριων υδάτων.

Τα τρία πιθανά σενάρια για αλλαγές ή... εκλογές!


Υπάρχει ανάγκη πολιτικής λύσης, εκτόνωσης της αγανάκτησης, ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών

Η αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επανέρχεται στο προσκήνιο ως η ύστατη λύση προτού οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ώστε να λύσουν τον πολιτικό γρίφο οι πολίτες. Ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης του μνημονίου (το οποίο έχει ήδη αντικατασταθεί) προκειμένου να αποτελέσει την πρώτη δόση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, γίνεται φανερό ότι πολιτικά η κατάσταση έχει γίνει μη βιώσιμη.

Στο υπουργικό συμβούλιο και πολύ περισσότερο μεταξύ τους, οι υπουργοί συζητούν την αναγκαιότητα να προσφύγει η χώρα σε εκλογές ακόμη κι αν δεν έχει εξασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Αυγό κατά του υφυπουργού Μ. Όθωνα


Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου οδηγήθηκε το πρωί μία νεαρή γυναίκα που πέταξε ένα ...αυγό εναντίον του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης του 1ου Συμμετοχικού Αγώνα Διάθλου και την ώρα που ο κ. Όθωνας έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Άμεσα αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο εντόπισαν και συνέλαβαν την γυναίκα,

Ζεϊμπέκικο μακρύ και ατελείωτο


Του  Προφήτη

Αρσενικά, και όχι άντρες, που όχι μόνο δέχονται να χορεύει γυναίκα «ζεϊμπέκικο» αλλά της χτυπάνε και παλαμάκια, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο έζησε ο Νίκος Κοεμτζής.

Η περίπτωση του, τοιχογραφία της Ελλάδας του 20ου Αιώνα.

Γι’ αυτό και πολωμένες οι αντιμετωπίσεις του.

Η μια : μαχαιροβγάλτης.

Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ: Εμείς είμαστε Μακεδόνες


«Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πώς θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, μιλούμε μακεδονικά και η χώρα μας ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

 Ο κ. Γκρούεφσκι υπεραμύνθηκε των θέσεων της κυβέρνησης στα αποκαλούμενα ζητήματα «εθνικής ταυτότητας» και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του. «Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στη θέση να αμφισβητείται το όνομα και η ταυτότητά μας από μια χώρα και, βεβαίως, εμείς οι ίδιοι δεν το ζητήσαμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η αντίθεση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας «καθίσταται δικό μας πρόβλημα και καταλήγει σε διένεξη, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο».

Τα νερά της Μυγδονίας


ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Κανένας τόπος δεν προϊδεάζει τόσο πως διασχίζοντάς τον θα υπάρξουν προβλήματα με τα υδραυλικά του, όσο η Μυγδονία. Εννοώ την πεδιάδα με τις δύο λίμνες, Κορώνεια και Βόλβη. Μαζεύει νερά από τα πρόβουνα των Κρουσίων και τα λοφάκια του Κιλκισίου και μέσα από δυο κλιμακωτές πεδιάδες, από τα Ζερβοχώρια. Ειδικά ο ποταμός Αμμίτης κατεβάζει τέτοια κροκάλα, που θα μπορούσε να κροκαλοστρώσει τη Μακεδονία. Τα ρέματα φουσκώνουν απότομα, ενώ το νερό, υπόγειο και υπέργειο, βγαίνει, αναβλύζει συνεχώς, είτε αποξηραίνεις τις γκιόλες είτε όχι.

Ολόγυρα έχει τις λιμνούλες Τάκι και Κάρι, τις πανέμορφες βρομολίμνες στο Μαύροβο και ατέλειωτα ανεβοκατεβάσματα των λιμνών, που εσείς βέβαια πιστεύετε ότι φταίνε οι εχθροί των οικολόγων, αλλά κανένας δε μου ερμηνεύει τι στο διάτανο θέλει ένα κτίσμα θεμελιωμένο τέσσερα μέτρα βαθιά στη Μεγάλη Βόλβη. Οπως συμβαίνει στη Μακεδονία, οι λίμνες ανεβοκατεβαίνουν. Οποιος θυμάται τη Βόλβη την παραμονή του μεγάλου σεισμού του 1978 ας το μαρτυρήσει.

Θεσσαλονίκη: Στα άδυτα της γεωργιανής μαφίας


Οταν ο «Λάσα», ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του επονομαζόμενου «παππού Χασάν», βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάφερε να ξεγλιστρήσει κάτω από τη μύτη των Ελλήνων αστυνομικών, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» μιας από τις πιο καλά οργανωμένες ομάδες Γεωργιανών που δρουν στην Ελλάδα. Το Μάρτιο του 2010 η ΕΛΑΣ διέψευδε τους ισχυρισμούς των ισπανικών αρχών, που έκαναν λόγο για έλλειψη συνεργασίας και αδράνεια των Ελλήνων αστυνομικών, αλλά 18 μήνες αργότερα με τις δικές της έρευνες επιβεβαίωνε ότι δικαίως οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως «το θέρετρο των αφεντικών της μαφίας».

Πίσω από τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και οδήγησε στη σύλληψη 28 ατόμων που κατηγορούνται για προστασία, εκβιασμούς, τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κρύβονται καλά κρυμμένα τα μυστικά των περιβόητων «κλεφτών του δικαίου» (Vor v Zakone), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» στον άγριο κόσμο της νύχτας.