Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μπαϊράκι αυτοδυναμίας στην Θράκη


Σηκώνουν οι αυτοαποκαλούμενοι τουρκο-μουσουλμάνοι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ

«Λέµε ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που παραβλέπουν τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης, λέμε ΝΑΙ στις ανεξάρτητες λίστες».

Προκλητικό δημοσίευμα της τουρκόφωνης ΜΙΛΛΕΤ Ξάνθης (25-02-2010) που αμφισβητεί και την ιστορικότητα της παρουσίας του ελληνικού έθνους. Αλήθεια δεν υπάρχει κανένας εισαγγελέας να διαβάσει την επίμαχη μετάφραση;

Την καταχωρούμε στα ελληνικά για να δει κανείς πως σκέφτεται το άλλο μισό του πληθυσμού και πως κατευθύνεται να εκφραστεί πολιτικά.

Ο εκδότης της εφημερίδας ως νεόκοπος ιστορικός, αμφισβητεί λίγο ή πολύ τις ιστορικές καταβολές των Ελλήνων, λέγοντας ότι αυτοί που ζούσαν στην Πελοπόννησο δεν ήξεραν σε πιο έθνος ανήκουν.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε αυτό το αριστούργημα γραφής που όμως διακινείται και μέσω ιντερνέτ και στο οποίο δεν βγαίνει να απαντήσει κανείς. Το πλήρες κείμενο σε μετάφραση.

«Η ιστορία είναι για να παίρνουμε μαθήματα»
Γράφει ο εκδότης της Μιλλέτ, Τζεγκίζ Ομέρ

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της Δύσης, που άφησαν όνομα ως αυθεντίες στον χώρο της ιστορίας, όταν οι Χριστιανικές χώρες της Δύσης απέκοψαν την Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανεξαρτητοποίησαν, τα 700.000 άτομα που ζούσαν στην Πελοπόννησο δεν ήξεραν σε ποιο έθνος ανήκουν.

Οι χώρες της Ευρώπης χρησιμοποίησαν κατά της Οθωμανική; Αυτοκρατορία; αυτή την μάζα των ανθρώπων που ήταν ένα μείγμα ατόμων από διάφορες εθνικότητες που μιλούσαν Ελληνικά και στην πλειοψηφία τους ασχολούνταν με το επάγγελμα του βοσκού και τους είπαν «είστε οι γενιές των Αρχαίων Ελλήνων». Εξάλλου, στην 441 η σελίδα του βιβλίου «Ιστορία των Πολιτισμών», του Charles Seignobos, γράφει: «Εμφάνισαν πάλι, για πολιτικούς σκοπούς εναντίον των Οθωμανών το έθνος των Ελλήνων το οποίο είχε εξαφανιστεί εντελώς τον μεσαίωνα».

Ο A.j. Toynbee ισχυρίζεται ανοιχτά πως η ιδέα περί Αρχαίων Ελλήνων είναι ένα ψέμα που είπαν οι ιμπεριαλιστικέ; και αποικιοκρατικέ; Ευρωπαϊκέ; χώρες, οι οποίες επιθυμούσαν να κατακτήσουν την Μεσόγειο. Έτσι δόθηκε η συνείδηση των Αρχαίων Ελλήνων σε αυτήν την κοινωνία, η οποία ήταν ένα μείγμα από Βουλγάρους, Σκύθους, Χούνους, Αβάρους, Κουμάνους, Πετσενέκους, Σλάβους, Αζέρους, Αλβανούς, Τουρκμένους, Τατάρους και Ιλλυρίους, για να δοθεί ένα τέλος στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μεσόγειο και επιταχύνθηκε η καταστροφή της παίρνοντας την Πελοπόννησο από τα χέρια της.

Τώρα όλοι είναι περίεργοι να μάθουν γιατί γράφω όλα αυτά. Σκοπός μου είναι να σας κινήσω την περιέργεια, να τραβήξω την προσοχή σας σε μια πληγή μας που ματώνει.

Ξέρω ότι οι παραπάνω πληροφορίες, που βασίζονται σε έγκυρε; πηγές, σχετικά με την ίδρυση της Ελλάδας θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών μας. Σαν να ακούω να λένε: «Η φυλή των Ελλήνων δεν έχει εξαφανιστεί, εμείς αποτελούμε την συνέχεια τους, ο Toynbee λέει ψέματα». Μπορεί να πουν και το εξής: «Δεν έχει σημασία από ποια φυλή και από ποιο αίμα προέρχονται οι άνθρωποι αλλά το σημαντικό είναι το τι αισθάνονται, το πώς αυτοπροσδιορίζονται, δηλαδή τα πολιτισμικά τους γονίδια. Αν λέμε ότι είμαστε Έλληνες, τότε είμαστε Έλληνες. Τελεία και παύλα ... »

Από τότε που αφεθήκαμε ως μειονότητα, εκείνο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας που πιστεύουν ότι έχουν Ελληνικέ; ρίζες, είναι αυτό άλλωστε, η «πικρή» αλήθεια για την οποία αντιστέκονται για να μην την καταλάβουν.

Μετέφερα τις παραπάνω πληροφορίες για να περιγράψω το πώς είναι να αγνοείς και να αρνείσαι την εθνική ταυτότητα και την καταγωγή των ανθρώπων. Οι πολίτες μας που έχουν Ελληνική καταγωγή γίνονται έξαλλοι ακόμα κι όταν εμείς μεταφέρουμε τις αλήθειες που έχει αποκαλύψει η επιστήμη της ιστορίας χωρίς να αρνούμαστε την ταυτότητά τους. Τότε τι να πούμε εμείς ως μειονότητα; Εδώ και 50 χρόνια αρνούνται την εθνική μας ταυτότητα στη χώρα αυτή. Είναι αδύνατον να περιγράψουμε αυτή την καταπίεση και τον πόνο που προκαλεί.

Εκείνοι που με το ζόρι προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε τους ισχυρισμούς περί «Ελλήνων Μουσουλμάνων» ή «Μουσουλμανική; Μειονότητας», προσφεύγουν στις ιστορικές πηγές τις οποίες κατά πλειοψηφία τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Μας καταπιέζουν με σαχλαμάρες, όπως ότι είμαστε απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, ότι είμαστε Έλληνες που έχουν εκτουρκισθεί/εξισλαμισθεί με το ζόρι. Ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, αν εμείς αισθανόμαστε Τούρκοι και ζούµε ως Τούρκοι, λέµε ότι είµαστε Τούρκοι, τότε φίλε είµαστε Τούρκοι, τελεία και παύλα ...

Δηλαδή, το θέµα δεν είναι τι είσαι αλλά πώς νιώθεις, τι αισθάνεσαι ότι είσαι.

Όταν µιλάµε για αυτούς αυτό ισχύει. Γιατί όµως όταν µιλάµε για µας δεν ισχύει το ίδιο;

Οι αρµόδιοι πρέπει να δώσουν σηµασία σε αυτό το σηµείο ...

Εγώ δεν νοµίζω ότι οι αρµόδιοι κάνουν µια τέτοια προσπάθεια διότι δεν παίρνουν στα σοβαρά υπόψη τους τα προβλήµατα και τις απαιτήσεις της Μειονότητας. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι δεν δίνουν άδεια στην ΤΕΞ η οποία έχει δικαιωθεί στο ΕΔΑΔ. Υπάρχουν και δηλώσεις µε τις οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζουν το ΕΔΑΔ.

Το κράτος συνεχίζει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της µειονότητάς µας.

Συνεχίζουν να µεγαλώνουν τα µειονοτικά προβλήµατα και δεν βλέπουµε κάποιες ενδείξεις για την επίλυση τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουµε, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την τάση να ακολουθήσει τον δρόµο της ΝΔ, όσον αφορά την Μειονοτική πολιτική.

Στην περίπτωση αυτή είναι φανερό αυτό που θα κάνουµε ως µειονότητα: Θα στείλουµε το ΠΑΣΟΚ από εκεί που έχει έρθει, µε άλλα λόγια θα του δώσουµε τα παπούτσια στο χέρι. Οι επόµενες δηµοτικές εκλογές είναι µια µεγάλη ευκαιρία. Πρέπει να ξεκινήσουµε από τώρα τις εργασίες µας ως Μειονότητα, να οργανωθούµε καλά και να δηµιουργήσουµε Ανεξάρτητες Λίστες σε όλη τη Δυτική Θράκη.

Όχι µόνο στην Ξάνθη αλλά και στην Κοµοτηνή είναι αναπόφευκτη πλέον η δηµιουργία ανεξάρτητων λιστών στις δηµοτικές εκλογές. Έχουµε και την κατάλληλη υποδοµή. Η Ανεξάρτητη Λίστα που είχε δηµιουργηθεί στην Ξάνθη είναι µεγάλη εµπειρία για την Μειονότητα. Με τις απαραίτητες εργασίες µπορούν να καλυφθούν πολύ εύκολα οι ελλείψεις και µπορούµε ως Μειονότητα ακόµα µια φορά να γράψουµε ιστορία. Δε µιλάω για κάτι που δε µπορούµε να κάνουµε. Στις βουλευτικές εκλογές γράψαµε ιστορία σπάζοντας ρεκόρ σε αριθµό ψήφων.

Λέµε ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που παραβλέπουν τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης, που εκτιµούν τους 10 ελληνοποµάκους, που πιέζουν για ελληνοποµακική ταυτότητα και αποσκοπούν στην εξαφάνιση της Τουρκικής εθνικής ταυτότητας µε ύπουλα Μειονοτικά Εκπαιδευτικά προγράµµατα. Λέµε ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΛΙΣΤΕΣ.

Πηγή: Χρόνος

Γρηγόρης Αυξεντίου - 3 Μαρτίου 1957 - Η Θυσία που φώτισε τον Αγώνα

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».


Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.

Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

Πηγή: Anemomilos

Τοξικά σε λίμνες και ποτάμια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ

Σε μια εποχή που το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα μολύνει τα νερά της και καταστρέφει τους τελευταίους εναπομείναντες υγροβιότοπους. Χημικά, φυτοφάρμακα, τοξικά απόβλητα και νιτρικά καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ευαίσθητες περιβαλλοντικά και προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, όπως η λίμνη Κορώνεια και η Κερκίνη, αλλά και σε περιοχές όπως οι κάμποι Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα ή ο Θεσσαλικός κάμπος.

Το νερό και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζει διαχρονικά η περιοχή της Μεσογείου ήταν το θέμα - ημερίδα που συνδιοργανώθηκε χτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/ MAP), με θέμα την παρουσίαση της Εκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στην ημερίδα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, παραδέχτηκε ότι η μη ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, η ρύπανση αυτών, καθώς και η ελλιπής επεξεργασία των αστικών λυμάτων, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είναι σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας με τη λήψη άμεσων και καθοριστικών, για την επίλυση του προβλήματος, μέτρων.

Σε κακή κατάσταση τα ποτάμια

Η κατάσταση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, αφού η οικολογική κατάταξη των ποταμών είναι από μέτρια μέχρι κακή, σε ποσοστό 52,32%, σε αντίθεση με αυτήν των παράκτιων περιοχών, όπου το ποσοστό αυτό πέφτει στο 16,31%.

Τα υπόγεια ύδατα στη χώρα μας συγκεντρώνουν νιτρικά σε μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (του 2008), σε ποσοστό περίπου 20% παρατηρείται υπέρβαση του ορίου των 50 mg/l NO3. Σε ένα άλλο ποσοστό, περί το 20%, η συγκέντρωση νιτρικών βρίσκεται μεταξύ 25 και 50 mg/l NO3, ενώ στο υπόλοιπο 60% η συγκέντρωση νιτρικών είναι μικρότερη των 25 mg/l NO3.

Νιτρορρύπανση

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 10% της Επικράτειας έχει χωριστεί σε ζώνες χαρακτηρισμένες ως ευπρόσβλητες σε νιτρορρύπανση, όπως οι κάμποι Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας, η λεκάνη Στρυμόνα, ο θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα κ.λπ. Επίσης, ευπρόσβλητες σε νιτρορρύπανση εξετάζεται να χαρακτηριστούν οι λεκάνες απορροής των λιμνών Κερκίνης, Βιστονίδας, Δοϊράνης, Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας, Ζάζαρης και Καστοριάς, όπως και οι λεκάνες απορροής των ποταμών Εβρου, Αγγίτη, Χρυσορρόη, Κομψάτου και Δυτικού Παραποτάμου.

Λίμνες

Τοξικά, όπως μόλυβδος, νικέλιο και υδράργυρος, είναι οι ουσίες από τις οποίες κινδυνεύουν μεγάλες λίμνες της Ελλάδας, μερικές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους.

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί υπέρβαση σε:

- Νικέλιο σε 10 περιοχές: Αλιάκμονας, λίμνες Κορώνεια, Βόλβη, Βιστονίδα, Μαραθώνα, λεκάνη Πτολεμαΐδας, Νέστος, λίμνη Καστρακίου, Σπερχειός και Κομψάτος.

- Μόλυβδο σε 20 περιοχές: Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα, Κορώνεια, λίμνη Αμβρακία, Αλιάκμνονας, λίμνη Πολυφύτου, λεκάνη Πτολεμαΐδας, Βεγορίτιδα, λίμνες Πετρών και Οζερός, Εβρος, Ερυθροπόταμος, Αρδας, Χείμαρρος Λουτρού, Νέστος, Λισσός, Κομψάτος, Φρ. Βοζβοζή και Βιστονίδα.

- Υδράργυρο σε 5 περιοχές: Πηνειός, Ηλείας, Μεγανίτης, Ευρώτας, Μόρνος, Βοιωτικός Κηφισός.

- Φθαλικό δι (2-αιθυλεξύλιο) σε 5 περιοχές: Αλιάκμονας, Στρυμόνας - Προμαχώνας, Μικρή Πρέσπα, λίμνη Τριχωνίδα, Βοιωτικός και Κηφισός.

- Ενευλοφαινόλες (4-π-ενευλοφαινόλη) σε 3 περιοχές: λίμνη Τριχωνίδα, Εβρος και Νέστος.

- Εξαχλωροβουταδιένιο σε 3 περιοχές: Βοιωτικός, Κηφισός, Σπερχειός και λίμνη Καστοριάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, με βάση τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα νερά των ποταμών και των λιμνών πληρούν τις προϋποθέσεις για παραγωγή πόσιμου νερού έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία.

Εξαίρεση αποτελούν οι λίμνες Λαγκαδά, Βιστονίδα και Χειμαδίτιδα, το ρέμα Σουλού και οι ποταμοί Λουδίας, τμήμα του ποταμού Αλφειού, Ασωπός και Πηνειός Ηλείας. Προβληματική, αν και όχι ακατάλληλη, είναι η ποιότητα των νερών των ποταμών Αξιού, Εβρου, Νέστου, Πηνειού Θεσσαλίας, Τιταρησίου και Κοσύνθου.

Ευτροφισμό εμφανίζουν οι λίμνες Λαγκαδά, Μητρικού, Βιστονίδα, Βόλβη, Πετρών, Μαραθών, Μόρνου, Υλίκη, Παραλίμνη και Σταμάτας, ενώ εξετάζεται να χαρακτηριστούν ως ευαίσθητες ως προς ευτροφισμό οι: Κερκίνη, Βεγορίτιδα, Δοϊράνη, Ζάζαρη, Καστοριάς, Λυσιμαχία, Παμβώτιδα και Χειμαδίτιδα.

Γεωργία και βιομηχανία

Σημαντική πηγή ρύπανσης αποτελούν οι γεωργικές δραστηριότητες που η αντιμετώπισή τους με μεθόδους επεξεργασίας χαρακτηρίζεται δύσκολη. Αλλη σημαντική πηγή ρύπανσης είναι τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα, κυρίως των μικρών βιομηχανιών, καθώς σε μεγάλες βιομηχανίες συνήθως υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το επίπεδο παρακολούθησης και ελέγχου δεν είναι ικανοποιητικό και ως ελκυστική χαρακτηρίζεται η πολιτική δημιουργίας ΒΙΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνονται απαραίτητα ο επανακαθορισμός των ορίων εκπομπών και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του 2003. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου, καθώς παρατηρείται έλλειψη καταγραφής και ελέγχου των βιομηχανικών εισροών στα δίκτυα και παράνομες συνδέσεις με αυτά διάφορων βιομηχανικών μονάδων.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

"Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες!"


Nα πουλήσει κάποια από τα ακατοίκητα νησιά της προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, συνιστούν στην Ελλάδα δύο Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, ο Γιόζεφ Σλάρμαν από τους Χριστιανοδημοκράτες και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

«Όσοι χρεοκοπούν πρέπει να πωλούν οτιδήποτε έχουν για να ξεπληρώσουν τους πιστωτές τους», δήλωσε ο κ. Σλάρμαν στην εφημερίδα Bild. «Στην Ελλάδα ανήκουν κτήρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση».

«Η καγκελάριος δεν μπορεί να υποσχεθεί στην Ελλάδα καμία βοήθεια», είπε ο κ. Σέφλερ στην ίδια εφημερίδα, σε σχόλια που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες! Και πουλήστε και την Ακρόπολη!»

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις για την πώληση της περιουσίας της – για παράδειγμα των ακατοίκητων νησιών της», είπε ο κ. Σέφλερ.

H Bild αναμεταδίδει συνεχώς ρεπορτάζ από την Αθήνα και τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα από αυτά αναφέρεται στους έλληνες κροίσους Ωνάση και Νιάρχο καθώς και στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τη διάσωση της χώρας από ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Πηγή: The Insider

Δεν γαμιέστε να ασπρίσετε μεθύστακες Ούνοι Γερμαναράδες; Το καλοκαίρι έρχεται, στείλτε τις γυναίκες και τις κόρες σας για Ελληνικά Λουκάνικα, ξέρετε εσείς.

Θεσσαλονίκη: «Τσουνάμι» λουκέτων στη Δελφών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΙΟΣ

«Προσοχή πώς ανοίγετε την πόρτα προς τα έξω, μπορεί να χτυπήσετε κάποιον πεζό»... Η Αδαμαντία Λιαροπούλου είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Δελφών, σε σημείο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το κατάστημά της, το πεζοδρόμιο έχει πλάτος περίπου ένα μέτρο, με αποτέλεσμα οι περαστικοί να περνούν σε... σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον.

Αδειες βιτρίνες, σκονισμένα παράθυρα, λουκέτα και ενοικιαστήρια: αυτή είναι η εικόνα της αγοράς στην περιοχή γύρω από τη Δελφών, όπου πραγματοποιούνται τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα κλείνουν με... γεωμετρική ακολουθία, καθώς οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η τοπική αγορά και να «κρυφτούν» τα μαγαζιά. Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους μέχρι και 50%.

«Αδειάζουν συνεχώς μαγαζιά και ειδικότερα αυτά που ενοικιάζονται. Πολλοί καταστηματάρχες έκαναν υπομονή, όμως, όταν τα χρέη έφτασαν να τους... πνίξουν, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους», αναφέρει στον «Α» ο καταστηματάρχης Τόλιας Κουτιανούδης.

«Εχει λιγοστέψει σημαντικά η πελατεία μας. Στην επιχείρησή μου είδα πτώση της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι και η κατάσταση δε θα βελτιωθεί, μέχρι να φύγουν οι λαμαρίνες», τονίζει ο ιδιοκτήτης καφεκοπτείου Χρήστος Σεφερίδης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παρζιάλης, υπάλληλος σε κατάστημα της περιοχής, υπογραμμίζει ότι «πλέον δουλεύουμε μόνο με πελάτες που γνωρίζουν πού βρίσκεται το μαγαζί, καθώς δε μας βλέπει ανθρώπινο μάτι». Χτες το απόγευμα, καταστηματάρχες της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να ληφθούν μέτρα για την προστασία της αγοράς της περιοχής.

Σβήνει η τοπική αγορά

Τον τελευταίο χρόνο, έκλεισαν τουλάχιστον δέκα καταστήματα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και μεσιτικά γραφεία.

«Κάποτε η αγορά στη γειτονιά μας έσφυζε από ζωή. Πλέον, αναγκαζόμαστε να πάμε στο κέντρο, για να μπορούμε τουλάχιστον να περπατάμε σε πεζοδρόμια όπου... χωράνε δύο άνθρωποι δίπλα δίπλα», λέει με χιουμοριστική διάθεση η κάτοικος της περιοχής, Ιουλία Αναγνώστου. Απογοητευμένος δηλώνει και ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ της περιοχής, Δημήτρης Αγγέλου. «Το χειρότερο είναι ότι δε γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα», παρατηρεί.

Σε απόσταση... αναπνοής

Οι πολίτες που βαδίζουν δίπλα στις λαμαρίνες γυρνούν το κεφάλι και κοιτούν απορημένοι στη συμβολή της Δελφών με την Καλιδοπούλου. Εκεί, ένα από τα μηχανήματα του εργοταξίου (σ. σ.: ένα τεράστιο κομπρεσέρ ύψους περίπου δέκα μέτρων) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα μπαλκόνια παρακείμενης πολυκατοικίας. «Πώς θα σκάψει αυτό εδώ; Θα πέσουν τα μπαλκόνια», λέει με απορία μια περαστική. «Για να αντέξουμε την ημέρα παίρνουμε... Ντεπόν. Οταν σκάβουν τα μηχανήματα, τρέμει η γη και πεταγόμαστε από τα μαγαζιά», αναφέρει ο μαγαζάτορας Στυλιανός Καπλάνης.

Αυξάνεται η εγκληματικότητα

Ο Θεοχάρης Σιάμης βρήκε την προηγούμενη Δευτέρα την κλειδαριά του χρυσοχοείου του παραβιασμένη. «Ευτυχώς οι κλέφτες δεν κατάφεραν να μπουν στο κατάστημα. Οι λαμαρίνες και η απουσία φωτισμού προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον... εργασίας για επιτήδειους», δήλωσε στον «Α». Το βράδυ, η κίνηση στα πεζοδρόμια της περιοχής είναι περιορισμένη. «Φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει το βράδυ», προσθέτει ο κ. Σιάμης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ο χορός καλά κρατεί στην ΟΝΝΕΔ


Σε τανγκό τείνει να εξελιχτεί αργά, αλλά σταθερά, η μάχη της εκλογής Προέδρου ΟΝΝΕΔ. Ενώ στην αρχή εμφανίστηκαν 4 υποψήφιοι και πιθανολογούνταν η κάθοδος και άλλων, μειωμένη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Όπως όλα δείχνουν οι δύο κυριότεροι διεκδικητές, Παπαμιμίκος και Χατζής, χορεύουν ανεξέλεκτα, έχοντας ξεχωρίσει ως παρουσίες και επιτελεία έναντι των ανταγωνιστών τους.

Δυσκολίες βεβαίως αντιμετωπίζουν και οι δύο. Ο πρώτος απολογούμενος για τις 5 ΜΚΟ που συμμετείχε, την κυβερνητική του συμμετοχή ως έμμισθος υπάλληλος του Ε. Στυλιανίδη και για την σκοτεινή υπόθεση της ΟΝΝΕΔ ΑΕ, ενώ ο δεύτερος για την κυβερνητική του συμμετοχή στο γραφείο του Α. Σαμαρά και για τις δεξιές του θέσεις.

Οι διαφορές στην πολιτική στάση και τις θέσεις των δύο υποψηφίων είναι ευδιάκριτες:
Αξίζουμε περισσότερα τονίζει ο Α. Παπαμιμίκος,
Ήθος – Ιδεολογία – Μαχητικότητα από την πλευρά του Κ. Χατζή.

Τελικός κριτής...όλοι οι νέοι.


Γαλάζια Νεολαία
galazianeolaia@gmail.com