Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κόντρα στην κρίση λειτουργούν τα θερινά σινεμά της Βόρειας Ελλάδας


Της Μαρίας Καραούλη

Ο θεσμός αναβιώνει στις μέρες μας χάρη στις προσπάθειες κάποιων ρομαντικών

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η καλοκαιρία διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες, τα θερινά σινεμά είναι ένας τρόπος διασκέδασης σταθερός, όσο και αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νεοελλήνων.

Μεγάλη άνθηση γνώρισε το θερινό σινεμά την εικοσαετία 1950-1970, οπότε το καλοκαιρινό σινεμαδάκι ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος διασκέδασης, κυρίως στις πόλεις.

Τα χρόνια πέρασαν, η τηλεόραση κυρίευσε τα πάντα, και τα θερινά σινεμά έπεσαν θύματα της αντιπαροχής.

Παρέσυρε άλογο και το εγκατέλειψε!


Ανεύθυνοι οι υπεύθυνοι του αυτοκινητοδρόμου

Τα ίχνη ενός ασυνείδητου οδηγού φορτηγού που παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ένα… άλογο στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος του Πλαταμώνα, αναζητούν οι φιλόζωοι της περιοχής οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά και κατά των υπευθύνων της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»!

Ο φορτηγατζής ίσως αιφνιδιάστηκε βλέποντας το μεγαλόσωμο ζώο να κινείται στον δρόμο και δεν πρόλαβε να σταματήσει. Όταν το χτύπησε, όμως, πάτησε γκάζι και έσπευσε να εξαφανιστεί εγκαταλείποντάς το αιμόφυρτο να σφαδάζει από τους πόνους! Οι διερχόμενοι οδηγοί που είδαν το τραυματισμένο άλογο πεσμένο στο δρόμο, ειδοποίησαν την Τροχαία.

Έλενα Παναρίτη: «Δεν είμαι Ελληνίδα, είμαι Αμερικανίδα»


Συνέντευξη της στον Guardian


Η Έλενα Παναρίτη, Ελληνίδα βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, μιλώντας στην ιστοσελίδα του Guardian, σε άρθρο που αναφέρεται στην ελληνική κρίση, δηλώνει: «...δεν είμαι Ελληνίδα, είμαι Αμερικανίδα».

Ακόμη, σε επόμενο σημείο αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί "λιγότερο Ελληνική".

Στο εν λόγω άρθρο στον Guardian, σχολιάζοντας και παρουσιάζοντας την κα. Έλενα Παναρίτη αναφέρεται: "…Και για έναν Έλληνα πολιτικό που εμπλέκεται στην προώθηση μερικών από τα πιο αιφνίδια, επώδυνα οικονομικά μέτρα στην ιστορία της χώρας, αυτή δεν φαίνεται ιδιαίτερα Ελληνίδα. Όταν παρατηρήσουμε πόσοι υπολογιστές της Apple είναι στο γραφείο της, απαντά: "Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είμαι ελληνίδα (!!!), είμαι Αμερικανίδα"».

Το Ευπαλίνειο Ορυγμα


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Κρυμμένα αρχαία μυστικά

Βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα σε προθήκες. Μπορεί να έχουμε περάσει δεκάδες φορές από μπροστά τους και όμως δεν έχουμε σταθεί να «ακούσουμε» τα μυστικά τους. Πολύτιμα εκθέματα μουσείων – διάσημα ή εντελώς «άγνωστα» – και μνημεία ανά την Ελλάδα που έχουν να διηγηθούν μια κρυμμένη ιστορία. Μια ιστορία που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, δεν γράφεται στις λεζάντες, δεν μπορεί να τη διαβάσει κάποιος παρά μόνο αν έχει στο πλευρό του έναν ξεναγό ή έναν εξειδικευμένο επιστήμονα.

Η στήλη αυτή θέλει να επισημάνει εκείνα τα αντικείμενα και τα μνημεία που έχουν ιδιαίτερη ιστορία. Να ρίξει φως σε όσα δεν φαίνονται.

Αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος σε αεροφωτογραφία

Ζητούμενο η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η δημιουργία πάρκου για το κοινό

Μαρία Θερμού

«Αν είχαμε εμείς την Ακαδημία Πλάτωνος, θα είχαμε βγάλει ένα σωρό λεφτά». Σχόλια σαν αυτό, ακούει στα ταξίδια του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, όπως ομολόγησε ο ίδιος χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου παραβρέθηκε για λίγο, εν όψει της διακοπής των εργασιών του, ως το τέλος του μήνα, αλλά και με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος για την ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη δημιουργία νέων μουσειακών αποθηκών.