Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

Ο δορυφόρος SDO που παρατηρεί τον Ηλιο κατέγραψε τις πρόσφατες ηλιακές εκλάμψεις. Στην φωτογραφία εικονίζεται μια από αυτές που έγινε στις 11 Ιουνίου. Credit: (NASA/SDO/Goddard)

Τσουνάμι φορτισμένων σωματιδίων ίσως χτυπήσει αύριο τον πλανήτη μας

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Χιούστον
Το τελευταίο 48ωρο έχουν παρατηρηθεί τρεις μεγάλες εκλάμψεις στην αριστερή πλευρά του μητρικού μας άστρου. Σε ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι μια ηλιακή καταιγίδα, προϊόν αυτών των εκλάμψεων, είναι πιθανό να φθάσει και να χτυπήσει τον πλανήτη μας την Παρασκευή 13 Ιουνίου.

Επιφυλακτικός ο Μεϊμαράκης σχετικά με την αναστολή προνομίων βουλευτών

Με επιφυλάξεις γι την διάταξη που προβλέπει αναστολή προνομίων εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη, είτε για κακούργημα, είτε για ορισμένα πλημμελήματα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επισήμανε ότι μόνο με αλλαγή του κανονισμού μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του κατά πόσον η διάταξη αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο και για λειτουργικά προβλήματα, που παρουσιάζονται μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που μπορεί να φθάσει και στα δυόμιση χρόνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μια εισήγηση της κυβέρνησης, ωστόσο το θέμα είναι ανοικτό,

Σοκάρει ο Ζαν Λικ Γκοντάρ: Ο Ολάντ να αναθέσει τη πρωθυπουργία στην Λεπέν

Υπέρ του Εθνικού Μετώπου και της τοποθέτησης της Μαρίν Λεπέν στην πρωθυπουργία της Γαλλίας τάχθηκε ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.

«Ηλπιζα το Εθνικό Μέτωπο να φτάσει στην κορυφή», είπε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης και κάποτε φανατικός μαρξιστής, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αφού πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ο Φρανσουά Ολάντ να αναθέσει τη γαλλική πρωθυπουργία στην Λεπέν, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος, η άνοδος του οποίου έχει σοκάρει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Βόρεια Ελλάδα: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών με σημείο εκκίνησης τις μεγάλες εστίες στις οποίες αναπτύσσονται και συγκεκριμένα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου με κατεύθυνση προς το δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα. Αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και στην περιοχή των Σερρών. Την ίδια στιγμή οι βροχές και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην καταπολέμησή τους.

Μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν σε ό,τι αφορά την όχληση από τα κουνούπια, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας και η βροχή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προνυμφών" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης.

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου

Την ετήσια μαθητική συναυλία του διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στις 5.15 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ωδείου. Θα ακολουθήσει στις 7.30 μ.μ. ρεσιτάλ φλάουτου της Γρηγορίας Παπαδοπούλου, την οποία θα συνοδεύει στο πιάνο η Μαρία Τσιγάρα.

Στο χάος το Ιράκ: Eπελαύνουν προς Βαγδάτη οι ισλαμιστές, κίνδυνος τουρκικής εμπλοκής

Στο χάος βυθίζεται το Ιράκ, καθώς ομάδες ανταρτών που ενώθηκαν κατά του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι, κατέλαβαν την Τικρίτ γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν και επελαύνουν προς την Βαγδάτη. Στον πόλεμο απειλείται να συρθεί και η Τουρκία μετά την απαγωγή διπλωματών και άλλων τούρκων πολιτών, στη Μοσούλη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Iraqiya TV μετέδωσε ωστόσο ότι ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε το σύνολο της πόλης Τικρίτ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών λέγοντας ότι είναι "ανοιχτή" στην ιδέα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.