Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

Ο δορυφόρος SDO που παρατηρεί τον Ηλιο κατέγραψε τις πρόσφατες ηλιακές εκλάμψεις. Στην φωτογραφία εικονίζεται μια από αυτές που έγινε στις 11 Ιουνίου. Credit: (NASA/SDO/Goddard)

Τσουνάμι φορτισμένων σωματιδίων ίσως χτυπήσει αύριο τον πλανήτη μας

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Χιούστον
Το τελευταίο 48ωρο έχουν παρατηρηθεί τρεις μεγάλες εκλάμψεις στην αριστερή πλευρά του μητρικού μας άστρου. Σε ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι μια ηλιακή καταιγίδα, προϊόν αυτών των εκλάμψεων, είναι πιθανό να φθάσει και να χτυπήσει τον πλανήτη μας την Παρασκευή 13 Ιουνίου.

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: