Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αναλογικό σήμα τέλος για Πανόραμα, Συκιές και Πολίχνη

Ξεκινά από τις 2 τα χαράματα το ψηφιακό σήμα

Κεραία αναλογικού σήματος

Όσοι τηλεθεατές στη Θεσσαλονίκη έπαιρναν σήμα από την κεραία στο Φιλίππειο, θα δουν, στις 2 το πρωί, το σήμα της τηλεόρασής τους να χάνεται.

Πρόκειται κυρίως για 20.000 κατοίκους των δήμων Συκεών, Πολίχνης και Πανοράματος. Όποιος δεν έχει προμηθευτεί αποκωδικοποιητή, δεν θα μπορεί να δει καθόλου εικόνα. Θα πρέπει να έχουν ήδη προμηθευτεί, ή να προμηθευτούν, αποκωδικοποιητή, αν θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση.

Αν έχουν προμηθευτεί αποκωδικοποιητή, θα τον συνδέσουν στην τηλεόρασή τους και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αναζήτησης των καναλιών, μέσω του αποκωδικοποιητή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο ξεκινά η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στη Θεσσαλονίκη. Από το Χορτιάτη θα γίνεται μετάδοση και ψηφιακού και αναλογικού σήματος, ενώ από το Φιλίππειο, μόνο ψηφιακού.

"Οι τηλεθεατές αυτών των δήμων που μέχρι τώρα είχαν πολύ κακή λήψη αναλογικού σήματος, θα δουν την τηλεοπτική εικόνα να βελτιώνεται σημαντικά και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν που είχαν μέχρι τώρα", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Digea", Γιώργος Μαθιός.

Στο αρχικό της στάδιο, η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος θα καλύψει περίπου 1.800.000 τηλεθεατές στη πόλη της Θεσσαλονίκης και τους κοντινούς δήμους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δήθεν "Ευρεία υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών" για το λαθρομεταναστευτικό νομοσχέδιο, ανακαλύπτει το "Βήμα"


Ντροπή και αίσχος! Σου σπάει τα νεύρα τόσο πολύ αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που σου έρχεται ...να μπεις μέσα στην οθόνη του υπολογιστή (όπως λέγαμε παλιά για την τηλεόραση)...

Μπορεί να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες κατά του απαράδεκτου νομοσχεδίου που δίνει ιθαγένεια και ψήφο στους λαθρομετανάστες και αλλοιώνει την πληθυσμιακή σύνθεση του έθνους και το εκλογικό σώμα, αλλά το Βήμα διαπιστώνει "ευρεία υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών" και αφιερώνει για το θέμα μακροσκελές κείμενο...

Έλεος πια... Τόση υποτίμηση της νοημοσύνης των αναγνωστών; Νομίζουν οι εγκέφαλοι του Βήματος ότι ο κάθε πολίτης δεν γνωρίζει πως νιώθει ο ίδιος και οι διπλανοί του για το θέμα; Θα αφήσουν το Βήμα να επιβάλει την άποψη των ΜΚΟ;

Ε ρε που φτάσαμε... Σε λίγο θα κάνουν και μια ΜΚΟ όλοι οι αλλοδαποί κλέφτες, ληστές, βιαστές, παραχαράκτες, λαθρέμποροι, νταβατζήδες κ.α., η οποία ΜΚΟ θα πάρει κι αυτή θέση υπέρ του νομοσχεδίου. Ε άντε στο διάολο πια...

Όποιος θέλει να διαβάσει το δημοσίευμα, ας κάνει κλικ εδώ

Πηγή: Πατριωτικός Λόγος

O «Παπατζής», ο «λαοπλάνος» και ο «αριβίστας»


Τον παππού του ο λαός τον αποκαλούσε «Παπατζή» λόγω του απαράμιλλου θεατρικού του στυλ και των ευφυολογημάτων του ( άσχετα εάν στους νεότερους πολίτες αυτής της χώρας ….μεταφέρθηκε ως «ο Γέρος της Δημοκρατίας», βοηθούντων των ψυχώσεων και των ιστορικών συνθηκών).

Τον πατέρα του ο ίδιος λαός τον ονόμασε «λαοπλάνο», καταλαβαίνοντας έστω και αργά τα δίχτυα της πλάνη στα οποία τους οδήγησε.

Για τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αυτό που διαβλέπω είναι ότι θα μείνει στην μνήμη του λαού ως ο «αριβίστας».

Δεν έχει σίγουρα την ευέλικτη «πολιτική σκέψη» του παππού του ή του πατέρα του. Τον διακρίνει άκριτος πηγαίος αριβισμός ενώ συγχρόνως στερείται και του ψυχοαναληπτικού πατριωτισμού που διέκρινε τους δύο προγόνους του. Και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας μας.

Πηγή: Politis-gr

Η θερμότερη χρονιά το 2010


Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το 2010 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών

Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται απίστευτο, καθώς η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και τμήματα της Αμερικής γνωρίζουν βαρύ ψύχος, αλλά το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

Οσοι αμφιβάλλουν ότι το πρόβλημα είναι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν πάρει θάρρος από την ανακοίνωση του Κέντρου Χάντλεϊ, το οποίο ανήκει στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις ήταν το 1998. Δώδεκα χρόνια χωρίς ένα νέο ρεκόρ, λένε οι σκεπτικιστές, είναι ένα μάλλον μεγάλο διάλειμμα σε μια υποτιθέμενη διαρκή αύξηση. Δυστυχώς γι'αυτούς, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτό το διάλειμμα φέτος θα λάβει τέλος.

Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ρεκόρ τη δεκαετία του 2000, γράφει ο Εκόνομιστ, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε θέρμανση του πλανήτη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, μάλιστα, τέτοια ρεκόρ στην πραγματικότητα υπήρξαν. Ούτε είναι πρωτοφανής η διάρκεια της περιόδου χωρίς ρεκόρ. Η θερμότητα αποθηκεύεται συχνά για ένα διάστημα σε άλλα μέρη του συστήματος, όπως οι ωκεανοί, και δεν εμφανίζεται στα θερμόμετρα των μετεωρολόγων.

Πράγματι, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χρονιά αυτή ενδέχεται να είναι η θερμότερη όλων των εποχών είναι ότι ο τροπικός Ειρηνικός «ξεφορτώνεται» αυτή την εποχή θερμότητα. Το φαινόμενο αυτό, κατά το οποίο η θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στη θάλασσα τα προηγούμενα χρόνια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστό με το όνομα Ελ Νίνιο.

Ενας ισχυρός Νίνιο συνέβαλε στις θερμοκρασίες-ρεκόρ του 1998. Το 2007 και το 2008 συνέβη το αντίθετο φαινόμενο, που είναι γνωστό ως Λα Νίνια. Ετσι εξηγείται ότι οι χρονιές αυτές ήταν μάλλον ψυχρές για τα δεδομένα της δεκαετίας.

Εκτός από τον Ελ Νίνιο, όμως, υπάρχει και ο ήλιος. Η λαμπρότητα του ήλιου παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια ενός κύκλου 11 ετών. Το 2009, ο ήλιος ήταν στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Εκτός απροόπτου, έτσι, τους επόμενους 12 μήνες θα αρχίσει πάλι να λάμπει.

Η πρόβλεψη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έγινε με τη χρησιμοποίηση του Συστήματος Δεκαετούς Πρόβλεψης. Τα κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται συνήθως για να δείξουν πώς το κλίμα απαντά σε πράγματα όπως τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να πέσουν κι έξω. Η πρώτη μελέτη που έγινε με το σύστημα αυτό, το 2007, έδειξε ότι θα υπάρξουν αρκετά ακόμη χρόνια χωρίς ρεκόρ, για να ακολουθήσει μια αδιαμφισβήτητη αύξηση της θερμοκρασίας. Μελέτες που έγιναν στη συνέχεια όμως, με κάπως διαφορετικές αρχικές συνθήκες, δείχνουν ότι κατά 80% το 2010 θα είναι η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών.

Και η εξήγηση έχει σαφώς να κάνει με το «κρυφτούλι» που παίζει η θερμότητα. Από το 1998 ως το 2003, παρόλο που οι επιφανειακές θερμοκρασίες δεν αυξάνονταν, πολλή ενέργεια συσσωρευόταν στους ωκεανούς, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν ληφθούν υπόψη και οι επιπλέον επιπτώσεις από την τήξη των πάγων, η άνοδος αυτή ταιριάζει πλήρως με τη διαστολή των υδάτων των ωκεανών που προκαλείται από τη θερμότητα.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, λοιπόν, η εξίσωση ήταν σωστή. Το πρόβλημα δημιουργείται στη συνέχεια. Ο ρόλος της τήξης των πάγων στην άνοδο της στάθμης μεγαλώνει, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της διαστολής (και άρα της θερμότητας που αποθηκεύεται στη θάλασσα) μειώνεται. Η ενέργεια που λείπει πρέπει λοιπόν να πηγαίνει κάπου αλλού. Μία πιθανότητα θα ήταν να αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Κι αν πολλά έχουν αμφισβητηθεί στην επιστήμη του κλίματος, το μόνο βέβαιο είναι ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής: ότι δηλαδή δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ενέργεια ούτε να καταστραφεί. Η ενέργεια που διοχετεύει ο ήλιος στη Γη πρέπει να είναι ίση με την ενέργεια που αντανακλάται πίσω στο διάστημα, συν την ενέργεια που επανεκπέμπεται με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συν την ενέργεια που αποθηκεύεται κάπου στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς ή τη γη.

Το ότι η εξίσωση δεν «βγαίνει» αποτελεί παραδοχή άγνοιας - μιας άγνοιας στην οποία καλύτερες και ακριβέστερες μετρήσεις είναι βέβαιο ότι θα δώσουν στο μέλλον απάντηση.

Πηγή: Έθνος

Ο Γιάννης Δριβελέγκας στις Σέρρες


ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ : 23730-21630
ΦΑΞ: 23730-21637
Email: gdriv10@otenet.gr
Ιστοσελίδα: http://vo.pasok.gr/drivelegkas

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας θα βρίσκεται
την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 στις Σέρρες
ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ
με θέμα συζήτησης
το πρόγραμμα 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ.

Μυστική σύσκεψη στη ΝΔ υπό τον Σαμαρά για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ


Έξαλλος έγινε χθες ο Αντώνης Σαμαράς μόλις πληροφορήθηκε τα διαδραματισθέντα στην συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή.

Πρόεδρε, άκου να δεις τι έγινε τον είχε ενημερώσει προηγουμένως ο Μουρούτης:

Η Βάσω Παπανδρέου που διάβασε πρωϊ πρωί την αποκάλυψη του antinews για το ΕΣΠΑ (http://www.antinews.gr/?p=30828) τάχωσε στην κυβέρνηση επειδή οι περισσότεροι περιφερειάρχες που έβαλαν δεν ξέρουν τι είναι ΕΣΠΑ και χάθηκαν τα κονδύλια. « Καλή η διαβούλευση αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση», πρόσθεσε έξαλλη με όσα γίνονται.

Ο Φλωρίδης είπε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κέντρο αποφάσεων και η κυβέρνηση δεν ξέρει που πάει και που βαδίζει.

Ο Ντίνος Βρεττός εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Πετσάλνικου λέγοντας γιατί δέχθηκε να έρθει νύκτα αυτή η τροπολογία στη Βουλή.

Η Σοφία Γιαννακά την είδε Μπουμπουλίνα και είπε στον Παπακωνσταντίνου ότι «κάθε φορά που σας φοβίζει ο κ. Παπουτσής συνεπικουρούμενος από την Μπιρμπίλη μην κάνετε πίσω, αυτό σας κάνει κακό».

Η Σούλα Μερεντίτη τά έχωσε αντιθέτως στον Παπουτσή και είπε ότι «δεν θυμάμαι να έχω εξουσιοδοτήσει κάποιον να δηλώνει ότι διαφωνεί με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου».

Το καλύτερο βέβαια το είπε ο Γείτονας: «με αντιεξουσιαστές υπουργούς δεν γίνεται κυβέρνηση».

Μόλις τα άκουσε αυτά ο Σαμαράς έσκισε την δήλωση που είχε ήδη ετοιμάσει για να απαντήσει στον Παπανδρέου και είπε στον Μουρούτη να τους φωνάξει όλους στο γραφείο, μαζί με εκείνον «που μου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυο γραμμές, ενώ τώρα ανακαλύπτω ότι έχει τέσσερις».

«Τι μπορούμε να κάνουμε πρόεδρε, με μια κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι ακόμα αντιπολίτευση και αντιπολιτεύεται τον εαυτό της;» άρχισε να δικαιολογείται ένας από εκείνους που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που ακολούθησε στον 2ο όροφο της Ρηγίλλης.

«Πρόκειται για μυστικό σχέδιο του ΓΑΠ» τον διέκοψε ένας άλλος. «Θέλει να υπονομεύσει τον ρόλο του προέδρου ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και βάζει τους δικούς του να βρίζουν την κυβέρνηση».

«Δεν υπάρχουν πλέον κανόνες στον τόπο αυτό;» αναρωτήθηκε ένας τρίτος.

«Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα χώνουν πιο σκληρά από τους δικούς μας, εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να βγούμε στους δρόμους με την Αλέκα;» είπε ένας τέταρτος.

Στη συνέχεια και ενώ ο Γιάννης, ο διαχρονικός καφετζής της Ρηγίλλης, σέρβιρε λεξοτανίλ στους παρευρισκόμενους, ο Λαζαρίδης ξαναδιάβαζε τις σημειώσεις του στο «Τι να Κάνουμε» του Λένιν, ο Παναγιωτόπουλός έπαιρνε πληροφορίες από την Σπυράκη του Mega και ο Αρβανιτόπουλος προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε:

1 Να προταθεί στον πρόεδρο της Βουλής να απαγορευθεί η οπλοφορία βουλευτών, επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει σε επόμενη τροπολογία της κυβέρνησης

2 Να ζητήσει σήμερα ο Σαμαράς από τον Πρωθυπουργό έκτακτη συνάντηση και να του ζητήσει να μαζέψει τους βουλευτές του επειδή παρεμβαίνουν προκλητικά στο έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ιδίου

3. Το Γραφείο Τύπου να οργανωθεί επιτέλους και να ασχολείται συστηματικά με τον αντιπολιτευτικό λόγο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να τον αναπαράγει με όλους τους τρόπους και τα μέσα.

4. Να συμβουλεύσει ο Σαμαράς στον Παπανδρέου να μην επαναπαυθεί με την δήλωση του Παπακωνσταντίνου ότι “η Ελλάδα δεν έχει άλλες κρυφές αμαρτίες” και εκτεθεί. Διότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να έκανε στα νιάτα του ο Πάγκαλος.

Πηγή: Antinews

Εισβολή στο γραφείο του Κατσιφάρα


Μία ομάδα περίπου πέντε ατόμων ανέβηκε στον πρώτο όροφο που βρισκονται τα γραφεία και επιτέθηκε στους συνεργάτες του υφυπουργού με αποτέλεσμα να τραυματίσει δύο από αυτούς

Οργανωμένη χαρακτηρίζουν οι επιτελείς της αστυνομίας την εισβολή κουκουλοφόρων στις 12.30 το μεσημέρι στο γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Απόστολου Κατσιφάρα, επί της οδού Θεμιστοκλέους στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δράστες αποτελούνταν από δύο ομάδες των πέντε ατόμων περίπου η καθεμία και είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες.

Η μία ομάδα των πέντε ατόμων ανέβηκε στον πρώτο όροφο που βρισκονται τα γραφεία και επιτέθηκε στους συνεργάτες του υφυπουργού με αποτέλεσμα να τραυματίσει δύο από αυτούς.

Η άλλη ομάδα, η οποια αποτελείτο κι αυτή από πέντε άτομα, παρέμεινε στην είσοδο του κτηρίου και σύμφωνα με την αστυνομία, λειτουργούσε ως ομάδα υποστήριξης των ατόμων που είχαν εισβάλει στο γραφείο.

Το γεγονός ότι υπήρχε ομάδα υποστήριξης καταδεικνύει ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη και είχε σχεδιαστεί καλά από τους οργανωτές και εκτελεστές της.

Την ώρα της εισβολής μέσα στο γραφείο βρίσκονταν ο πρώην υπουργός και θείος του νυν υφυπουργού, Γιώργος Κατσιφάρας, ένας γραμματέας και ένας αστυνομικός.

Οι εισβολείς κρατούσαν στα χέρια τους σιδηρολοστούς, χτύπησαν και τραυμάτισαν τον έναν από τους συνεργάτες του υφυπουργού κι εναν ακόμη ελαφρύτερα.

Την ώρα που οι δράστες αποχωρούσαν τους καταδίωξε αρχικά για λίγο ο αστυνομικός της ασφάλειας του κ. Κατσιφάρα, χωρίς όμως να καταφέρει να συλλάβει κάποιον.

Μετά την επίθεση οι δράστες διέφυγαν προς τα στενά της περιοχής και παρά τις αναζητήσεις των αστυνομικών μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανείς.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το γραφείο του κ. Κατσιφάρα γίνεται στόχος επίθεσης, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί και εμπρηστική επίθεση.

Αγνωστοι είχαν τοποθετήσει έξω από την πόρτα του γραφείου δύο μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές ζημιές.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης
skountouris@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Σχέδιο «Καλλικράτης» στη Βόρεια Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Υπέρ της ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» και την ευρεία συνένωση ΟΤΑ σε όλη τη χώρα υπό όρους, ωστόσο και προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μεγάλων και ισχυρών δήμων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, ωστόσο σημειώνουν ότι για να έχει αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση, θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση των καινούργιων ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και κυρίως με οικονομικούς πόρους. Το τελευταίο θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε οι νέοι και ισχυρότεροι δήμοι να έχουν οικονομική αυτοτέλεια κι έτσι να μπορούν να υλοποιούν όλα τα προωθούμενα προγράμματα για την κάλυψη των αναγκών.

Κεντρική Μακεδονία

Τη λογική της δημιουργίας τριών δήμων στο νομό Χαλκιδικής, σε κάτι που βοηθούν και τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια της περιοχής, προβάλλει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης. Οπως ανέφερε στον «Α», ο πρώτος δήμος μπορεί να περιλαμβάνει την κεντρική Χαλκιδική, από τη Γαλάτιστα μέχρι την άκρη της Σιθωνίας, ο δεύτερος την ορεινή και ανατολική πλευρά του νομού (μέχρι τα όρια του Αγίου Ορους) και ο τρίτος τη δυτική πλευρά, από τη Νέα Καλλικράτεια έως τη μύτη της Κασσάνδρας. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι, ώστε να ενισχυθεί αυτό το εγχείρημα και να λειτουργήσουν οι δήμοι. Αν το κράτος δεν είναι έτοιμο να δώσει τους πόρους και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι καλύτερα για μια τετραετία να μείνουμε, όπως είμαστε», σημείωσε ο κ. Καπλάνης. Ο νομός Χαλκιδικής αποτελείται σήμερα από 14 δήμους.

Θετικός απέναντι στη μεταρρύθμιση εμφανίζεται και ο δήμαρχος Σερρών, Γιάννης Βλάχος, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ισχυρών δήμων, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο. Από τους 22 σήμερα ΟΤΑ του νομού Σερρών ο κ. Βλάχος προτείνει τη δημιουργία 4, με βάση τις παλαιές τέσσερις επαρχίες, δηλαδή Σερρών, Φυλλίδας, Σιντικής και Βισαλτίας. «Μ Μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση ο κάθε νέος δήμος, ωστόσο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα υπάρχει ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών», είπε ο κ. Βλάχος.

Την παροχή «εργαλείων» και ξεκάθαρες αρμοδιότητες στους καινούργιους ΟΤΑ θεωρεί ως βασικό ζητούμενο ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρέπει να εστιαστούμε στον αριθμό των νέων ΟΤΑ. Σημειώνει ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο δήμοι σε ολόκληρο το νομό, αφού δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να μείνουν 11, όπως είναι σήμερα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πέντε δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν πάμε σε δύο, θα είναι δύσκολο για παράδειγμα να λειτουργήσει ο νέος δήμος Κιλκίς με εκατό χωριά. Διαφωνώ κάθετα στο να υπάρχουν εφτά κρατικοί περιφερειάρχες και πιστεύω ότι χρειάζεται η παρουσία του κράτους σε κάθε νομό», τόνισε ο κ. Τερζίδης.

Ξεκάθαρα υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ΟΤΑ με μηχανισμούς και δυνατότητες τάσσεται ο δήμαρχος Εδεσσας, Γιώργος Σόντρας, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία τριών στο νομό Πέλλας, αυτόν της Εδεσσας, των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, με βάση τα χωροταξικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με τη φιλοσοφία και την αναγκαιότητα του «Καλλικράτη» συμφωνεί από την πλευρά του και ο δήμαρχος Γιαννιτσών, Νίκος Παπανικολάου, αρκεί βέβαια να ενισχυθούν οι ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, οικονομικούς πόρους, τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. «Πιστεύω ότι στο νομό μας χρειάζονται τέσσερις δήμοι. Εδεσσας, Γιαννιτσών, Αριδαίας και ένας που να περιλαμβάνει τον κάμπο με κέντρο πιθανότατα τη Σκύδρα», είπε ο κ. Παπανικολάου. Εντεκα δήμοι απαρτίζουν σήμερα το νομό Πέλλας

Απολύτως θετική με την αναδιάρθρωση εμφανίζεται η δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου. Οπως υποστηρίζει, στην περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το μοντέλο τριών δήμων (Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας) κι έτσι να μειωθούν κατά εννέα οι σημερινοί ΟΤΑ του νομού. Αντίστοιχη είναι η άποψη και του δημάρχου Νάουσας, Τάσου Καραμπατζού, ο οποίος θέτει την προϋπόθεση να ενισχυθούν οι καινούργιοι ΟΤΑ με πόρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη δημιουργία τρία δήμων στο νομό Πιερίας, αυτόν της Κατερίνης, έναν στη νότια πλευρά κι έναν στο βόρειο τμήμα του νομού, συμφωνεί ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. «Πρόκειται για λογική κατεύθυνση κι έτυχε έγκρισης και από την ΚΕΔΚΕ», είπε ο κ. Χιονίδης. Ο νομός Πιερίας απαρτίζεται σήμερα από 13 δήμους.

Δυτική Μακεδονία

Με τη λογική των μεγάλων και ισχυρών δήμων συμφωνεί και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. «Αν θέλουμε σοβαρή αυτοδιοίκηση, θα πρέπει οι δήμοι να είναι μεγάλοι και δυνατοί, ώστε να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα έργα ανάπτυξης» είπε ο κ. Μαλούτας. Η πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού αλλά και του ΙΤΑ είναι οι δήμοι να μειωθούν από 16 σε τέσσερις. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων και Βοΐου, άποψη με την οποία συμφωνεί εν μέρει και ο κ. Μαλούτας, που προτείνει ο αριθμός τους να μην είναι μικρότερος από τέσσερις και μεγαλύτερος από έξι.

Ενθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος. Η πρόταση του ΙΤΑ για την περιοχή είναι οι οκτώ δήμοι του νομού να μειωθούν σε τρεις (Γρεβενών, Δεσκάτης και ο ορεινός δήμος Θεόδωρου Ζιάκα). «Αποψή μου είναι να πάμε σε δύο δήμους, ώστε το αξιόλογο ορεινό τμήμα του νομού με τη Βασιλίτσα και τη Βάλια Κάλντα, να χωριστεί στη μέση και να αξιοποιηθεί σωστά από εύρωστους δήμους», είπε ο κ. Νούτσος.

Την πρόταση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία δύο δήμων, Φλώρινας και Αμυνταίου, υιοθετεί ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου. «Είμαστε μία λεκάνη με μικρές αποστάσεις κι εξυπηρετεί αυτή η αναδιάρθρωση. Ο "Καποδίστριας" βοήθησε την περιοχή μας και η νέα συνένωση θα φέρει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαναστασίου. Ο νομός Φλώρινας αποτελεί σήμερα από οκτώ δήμους.

Την παροχή οικονομικών πόρων στους νέους ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν όλα τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, ο οποίος τάσσεται με αυτές τις συνθήκες υπέρ του «Καλλικράτη». «Το βασικό είναι οι καινούργιοι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρές νομαρχίες. Σήμερα στο νομό υπάρχουν δώδεκα δήμοι και θα μπορούσαν να γίνουν ένας ή δύο, για να παρέχονται σωστές υπηρεσίες. Αρκεί βέβαια τα χρήματα να μένουν στους ΟΤΑ και να μην πηγαίνουν στο αθηνοκεντρικό κράτος», τόνισε ο κ. Τσαμίσης.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Σύμφωνος με τη διοικητική μεταρρύθμιση εμφανίζεται και ο δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής. «Ο "Καποδίστριας" απέδειξε ότι χρειάζονται ισχυροί δήμοι, ενώ ωφελημένη από αυτόν βγήκε και η ύπαιθρος. Χρειάζεται όμως προσοχή, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των δήμων και να μη χαθεί η εγγύτητα και η αμεσότητα με τους πολίτες. Το ΙΤΑ κάνει λόγο για τέσσερις δήμους στο νομό μας. Προσωπικά δεν έχω κατασταλάξει, αλλά πιστεύω ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ήταν από τέσσερις έως επτά, από έντεκα που είναι σήμερα», τόνισε ο κ. Σιμιτσής.

Να παραμείνει, ως έχει, η διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οκτώ δήμους στο νομό Δράμας, προτείνει ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης. «Αυτή είναι και η απόφαση της ΤΕΔΚ, που πήραμε πρόσφατα. Ο "Καλλικράτης" σε μας είχε γίνει με τον "Καποδίστρια". Το σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι πολύ καλό για την περιοχή μας. Ο "Καλλικράτης" πρέπει ν' απαντήσει τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση σε περίοδο κρίσης και πως μπορούν ν' απορροφηθούν άμεσα οι αλλαγές από τους καινούργιους δήμους. Η Δράμα αποτελεί έναν από τους 17 ιστορικούς δήμους σε όλη τη χώρα και θέλουμε να διατηρήσουμε την ιστορικότητά μας», είπε ο κ. Μαργαρίτης.

Επιφυλακτικός απέναντι στον «Καλλικράτη» εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι για να υπάρχει λειτουργικότητα και οικονομική ευρωστία, θα πρέπει να είναι μεγάλος ο αριθμός των δήμων. «Δεν είναι δυνατό να επεκταθούν οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ σε ακτίνα 30 - 40 χιλιομέτρων. Στην Ξάνθη δεν πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι από έξι δήμοι, από δέκα που είναι σήμερα. Πρέπει να υπάρχει ο δήμος Ξάνθης, δύο ορεινοί, Σταυρούπολης και Μύκης, δύο πεδινοί παραθαλάσσιοι, Αβδήρων - Βιστωνίδας και Τοπείρου και ένας στο ανατολικό τμήμα, ο δήμος Σελέρου.

Εναν πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για ριζική αναδιάρθρωση πετυγχάνεται με τον Καλλικράτη» σύμφωνα με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Αλεξανδρή. «Θέλω να πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να μεγαλώσουμε τα όρια των δήμων, αλλά να υπάρχει αυτοτέλεια σ' αυτούς. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποτελείται από πολλούς ΟΤΑ. Πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν από 13 σε πέντε οι δήμοι στο νομό μας. Να υπάρχουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

Πηγή: Αγγελιοφόρος