Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο «Καλλικράτης» στη Βόρεια Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Υπέρ της ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» και την ευρεία συνένωση ΟΤΑ σε όλη τη χώρα υπό όρους, ωστόσο και προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μεγάλων και ισχυρών δήμων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, ωστόσο σημειώνουν ότι για να έχει αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση, θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση των καινούργιων ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και κυρίως με οικονομικούς πόρους. Το τελευταίο θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε οι νέοι και ισχυρότεροι δήμοι να έχουν οικονομική αυτοτέλεια κι έτσι να μπορούν να υλοποιούν όλα τα προωθούμενα προγράμματα για την κάλυψη των αναγκών.

Κεντρική Μακεδονία

Τη λογική της δημιουργίας τριών δήμων στο νομό Χαλκιδικής, σε κάτι που βοηθούν και τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια της περιοχής, προβάλλει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης. Οπως ανέφερε στον «Α», ο πρώτος δήμος μπορεί να περιλαμβάνει την κεντρική Χαλκιδική, από τη Γαλάτιστα μέχρι την άκρη της Σιθωνίας, ο δεύτερος την ορεινή και ανατολική πλευρά του νομού (μέχρι τα όρια του Αγίου Ορους) και ο τρίτος τη δυτική πλευρά, από τη Νέα Καλλικράτεια έως τη μύτη της Κασσάνδρας. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι, ώστε να ενισχυθεί αυτό το εγχείρημα και να λειτουργήσουν οι δήμοι. Αν το κράτος δεν είναι έτοιμο να δώσει τους πόρους και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι καλύτερα για μια τετραετία να μείνουμε, όπως είμαστε», σημείωσε ο κ. Καπλάνης. Ο νομός Χαλκιδικής αποτελείται σήμερα από 14 δήμους.

Θετικός απέναντι στη μεταρρύθμιση εμφανίζεται και ο δήμαρχος Σερρών, Γιάννης Βλάχος, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ισχυρών δήμων, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο. Από τους 22 σήμερα ΟΤΑ του νομού Σερρών ο κ. Βλάχος προτείνει τη δημιουργία 4, με βάση τις παλαιές τέσσερις επαρχίες, δηλαδή Σερρών, Φυλλίδας, Σιντικής και Βισαλτίας. «Μ Μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση ο κάθε νέος δήμος, ωστόσο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα υπάρχει ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών», είπε ο κ. Βλάχος.

Την παροχή «εργαλείων» και ξεκάθαρες αρμοδιότητες στους καινούργιους ΟΤΑ θεωρεί ως βασικό ζητούμενο ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρέπει να εστιαστούμε στον αριθμό των νέων ΟΤΑ. Σημειώνει ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο δήμοι σε ολόκληρο το νομό, αφού δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να μείνουν 11, όπως είναι σήμερα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πέντε δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν πάμε σε δύο, θα είναι δύσκολο για παράδειγμα να λειτουργήσει ο νέος δήμος Κιλκίς με εκατό χωριά. Διαφωνώ κάθετα στο να υπάρχουν εφτά κρατικοί περιφερειάρχες και πιστεύω ότι χρειάζεται η παρουσία του κράτους σε κάθε νομό», τόνισε ο κ. Τερζίδης.

Ξεκάθαρα υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ΟΤΑ με μηχανισμούς και δυνατότητες τάσσεται ο δήμαρχος Εδεσσας, Γιώργος Σόντρας, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία τριών στο νομό Πέλλας, αυτόν της Εδεσσας, των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, με βάση τα χωροταξικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με τη φιλοσοφία και την αναγκαιότητα του «Καλλικράτη» συμφωνεί από την πλευρά του και ο δήμαρχος Γιαννιτσών, Νίκος Παπανικολάου, αρκεί βέβαια να ενισχυθούν οι ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, οικονομικούς πόρους, τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. «Πιστεύω ότι στο νομό μας χρειάζονται τέσσερις δήμοι. Εδεσσας, Γιαννιτσών, Αριδαίας και ένας που να περιλαμβάνει τον κάμπο με κέντρο πιθανότατα τη Σκύδρα», είπε ο κ. Παπανικολάου. Εντεκα δήμοι απαρτίζουν σήμερα το νομό Πέλλας

Απολύτως θετική με την αναδιάρθρωση εμφανίζεται η δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου. Οπως υποστηρίζει, στην περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το μοντέλο τριών δήμων (Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας) κι έτσι να μειωθούν κατά εννέα οι σημερινοί ΟΤΑ του νομού. Αντίστοιχη είναι η άποψη και του δημάρχου Νάουσας, Τάσου Καραμπατζού, ο οποίος θέτει την προϋπόθεση να ενισχυθούν οι καινούργιοι ΟΤΑ με πόρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη δημιουργία τρία δήμων στο νομό Πιερίας, αυτόν της Κατερίνης, έναν στη νότια πλευρά κι έναν στο βόρειο τμήμα του νομού, συμφωνεί ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. «Πρόκειται για λογική κατεύθυνση κι έτυχε έγκρισης και από την ΚΕΔΚΕ», είπε ο κ. Χιονίδης. Ο νομός Πιερίας απαρτίζεται σήμερα από 13 δήμους.

Δυτική Μακεδονία

Με τη λογική των μεγάλων και ισχυρών δήμων συμφωνεί και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. «Αν θέλουμε σοβαρή αυτοδιοίκηση, θα πρέπει οι δήμοι να είναι μεγάλοι και δυνατοί, ώστε να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα έργα ανάπτυξης» είπε ο κ. Μαλούτας. Η πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού αλλά και του ΙΤΑ είναι οι δήμοι να μειωθούν από 16 σε τέσσερις. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων και Βοΐου, άποψη με την οποία συμφωνεί εν μέρει και ο κ. Μαλούτας, που προτείνει ο αριθμός τους να μην είναι μικρότερος από τέσσερις και μεγαλύτερος από έξι.

Ενθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος. Η πρόταση του ΙΤΑ για την περιοχή είναι οι οκτώ δήμοι του νομού να μειωθούν σε τρεις (Γρεβενών, Δεσκάτης και ο ορεινός δήμος Θεόδωρου Ζιάκα). «Αποψή μου είναι να πάμε σε δύο δήμους, ώστε το αξιόλογο ορεινό τμήμα του νομού με τη Βασιλίτσα και τη Βάλια Κάλντα, να χωριστεί στη μέση και να αξιοποιηθεί σωστά από εύρωστους δήμους», είπε ο κ. Νούτσος.

Την πρόταση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία δύο δήμων, Φλώρινας και Αμυνταίου, υιοθετεί ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου. «Είμαστε μία λεκάνη με μικρές αποστάσεις κι εξυπηρετεί αυτή η αναδιάρθρωση. Ο "Καποδίστριας" βοήθησε την περιοχή μας και η νέα συνένωση θα φέρει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαναστασίου. Ο νομός Φλώρινας αποτελεί σήμερα από οκτώ δήμους.

Την παροχή οικονομικών πόρων στους νέους ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν όλα τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, ο οποίος τάσσεται με αυτές τις συνθήκες υπέρ του «Καλλικράτη». «Το βασικό είναι οι καινούργιοι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρές νομαρχίες. Σήμερα στο νομό υπάρχουν δώδεκα δήμοι και θα μπορούσαν να γίνουν ένας ή δύο, για να παρέχονται σωστές υπηρεσίες. Αρκεί βέβαια τα χρήματα να μένουν στους ΟΤΑ και να μην πηγαίνουν στο αθηνοκεντρικό κράτος», τόνισε ο κ. Τσαμίσης.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Σύμφωνος με τη διοικητική μεταρρύθμιση εμφανίζεται και ο δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής. «Ο "Καποδίστριας" απέδειξε ότι χρειάζονται ισχυροί δήμοι, ενώ ωφελημένη από αυτόν βγήκε και η ύπαιθρος. Χρειάζεται όμως προσοχή, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των δήμων και να μη χαθεί η εγγύτητα και η αμεσότητα με τους πολίτες. Το ΙΤΑ κάνει λόγο για τέσσερις δήμους στο νομό μας. Προσωπικά δεν έχω κατασταλάξει, αλλά πιστεύω ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ήταν από τέσσερις έως επτά, από έντεκα που είναι σήμερα», τόνισε ο κ. Σιμιτσής.

Να παραμείνει, ως έχει, η διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οκτώ δήμους στο νομό Δράμας, προτείνει ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης. «Αυτή είναι και η απόφαση της ΤΕΔΚ, που πήραμε πρόσφατα. Ο "Καλλικράτης" σε μας είχε γίνει με τον "Καποδίστρια". Το σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι πολύ καλό για την περιοχή μας. Ο "Καλλικράτης" πρέπει ν' απαντήσει τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση σε περίοδο κρίσης και πως μπορούν ν' απορροφηθούν άμεσα οι αλλαγές από τους καινούργιους δήμους. Η Δράμα αποτελεί έναν από τους 17 ιστορικούς δήμους σε όλη τη χώρα και θέλουμε να διατηρήσουμε την ιστορικότητά μας», είπε ο κ. Μαργαρίτης.

Επιφυλακτικός απέναντι στον «Καλλικράτη» εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι για να υπάρχει λειτουργικότητα και οικονομική ευρωστία, θα πρέπει να είναι μεγάλος ο αριθμός των δήμων. «Δεν είναι δυνατό να επεκταθούν οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ σε ακτίνα 30 - 40 χιλιομέτρων. Στην Ξάνθη δεν πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι από έξι δήμοι, από δέκα που είναι σήμερα. Πρέπει να υπάρχει ο δήμος Ξάνθης, δύο ορεινοί, Σταυρούπολης και Μύκης, δύο πεδινοί παραθαλάσσιοι, Αβδήρων - Βιστωνίδας και Τοπείρου και ένας στο ανατολικό τμήμα, ο δήμος Σελέρου.

Εναν πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για ριζική αναδιάρθρωση πετυγχάνεται με τον Καλλικράτη» σύμφωνα με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Αλεξανδρή. «Θέλω να πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να μεγαλώσουμε τα όρια των δήμων, αλλά να υπάρχει αυτοτέλεια σ' αυτούς. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποτελείται από πολλούς ΟΤΑ. Πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν από 13 σε πέντε οι δήμοι στο νομό μας. Να υπάρχουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: