Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Αστικοι μύθοι(;) Η κατάρα της πλατείας Ιπποδρομίου


''..τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια,αλλά τουλάχιστον.. δεν είναι ψέματα.."

Τον Ιούνιο του 1978 η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από έναν ισχυρό σεισμό και από τα χιλιάδες κτίρια της πόλεως, ένα μόνον καταρρέει και αυτό βρίσκεται στην πλατεία Ιπποδρομίου.Το γεγονός αυτό αν και είναι συγκλονιστικό, ωστόσο δεν προκαλεί κατάπληξη στους αμύητους όσον αφορά την ιστορία της πόλης. Γι΄ αυτούς όμως που γνωρίζουν, είναι ένα ακόμη τραγικό συμβάν στην αλυσίδα των μακάβριων γεγονότων που στοιχειώνουν τον καταραμένο τούτο τόπο.Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην θέση που βρισκόταν η πολυκατοικία που κατέρρευσε υπήρχε μια κατοικία πού ανήκε σε παλιά οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Μόνη κληρονόμος μία υπέργηρη γυναίκα που τα χρόνια και οι συμφορές είχαν κλονίσει την ψυχική της υγεία.Την γυναίκα αυτή επισκεύθηκε ένας Πολιτικός Μηχανικός για να την πείσει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Συνηθισμένος στις αρνήσεις των υπέργηρων ιδιοκτητών, ο Πολιτικός Μηχανικός δεν σταμάτησε να την πιέζει.

Ένα Χειμωνιάτικο απόγευμα την επισκεύθηκε για μία ακόμη φορα, με αποτέλεσμα οι αποκαλύψεις της να φέρουν στο φως την απόκρυφη ιστορία της Πλατείας.« Κατοικήσαμε το σπίτι αυτό πού για χρόνια ήταν κλειστό,» είπε η γηραιά κυρία «χωρίς να γνωρίζουμε την μοίρα των προηγούμενων ιδιοκτητών του. Είμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και οι γονείς μου είχαν άλλα τρία παιδιά. Οι γείτονες πού γνώριζαν την ιστορία του, μας έβλεπαν με δυσπιστία και άλλες φορές με τρόμο. Οι γονείς μου όμως δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήθελαν να πούν τα τρομαγμένα τους βλέμματα.Ένα βράδυ ένας αλαφροϊσκιωτος της γειτονιάς, κτύπησε την πόρτα μας. Ζήτησε να δεί τον πατέρα μας προσωπικώς. Στην συζήτηση εκείνη πού λίγα κατάλαβε ο πατέρας μου, ο άνδρας αυτός του παρέδωσε ένα μικρό βιβλιαράκι δέκα περίπου σελίδων, χωρίς συγγραφέα,.. με τίτλο: «Ο ΑΙΜΟΡΑΓΩΝ ΛΙΘΟΣ». Στο βιβλιαράκι αυτό περιγραφόταν η ιστορία μιας μαρμάρινης στήλης στην οποία ήταν γραμμένα 18.000 ονόματα.

Η στήλη αυτή ορθωνόταν στο σημείο που αργότερα κτίστηκε το σπίτι μας. Μία φορά τον χρόνο η στήλη αιμοραγούσε και οι Θεσσαλονικείς πού ήταν οπαδοί αλλόκοτων δοξασιών συγκεντρώνονταν εκεί και έκαναν μία Τελετή για να εξιλεωθούν από το αίμα των νεκρών που ήταν αναγραμμένοι στην στήλη.Το βιβλιαράκι εκείνο έγραφε πως η στήλη ήταν τοποθετημένη στο κεντρικό σημείο του αρχαίου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης που έδωσε το όνομά του στην πλατεία. Όταν ο Θεοδόσιος κατέσφαξε τους 18.000 Θεσσαλονικείς, τα συσσωρευμένα πτώματα λένε πως κάλυψαν την στήλη αυτή και το αίμα τους πότισε βαθειά το μάρμαρο. Τρομοκρατημένοι οι εναπομείναντες Θεσσαλονικείς, θέλησαν να τιμήσουν τους νεκρούς εκείνους, δεν τολμούσαν όμως να το κάνουν. Κάθε φορά πού περνούσαν από το σημείο εκείνο έριχναν και μια μικρή πέτρα στην αρχή και αργότερα άφηναν ένα όστρακο, ένα σπασμένο κομμάτι αγγείου όπου είχαν χαράξει το
όνομα του δικού τους νεκρού….

Όταν αυτοκράτορας έγινε για λίγους μήνες ο Ευγένιος Φλάβιος στα 392, οι Θεσσαλονικείς αναθάρρησαν και χάραξαν τα ονόματα των σφαγιασθέντων πάνω στην στήλη εκείνη που αιμοραγούσε μια φορά τον χρόνο, την ημέρα εκείνης της σφαγής. Αυτό δεν άρεσε στους φανατικούς εχθρούς των Θεσσαλονικέων και με την πτώση του αυτοκράτορα γκρέμισαν την στήλη.Τα χρόνια πέρασαν, το ίδιο και οι αιώνες και στο σημείο εκείνο κτίστηκε το σπίτι μας. Λένε πως στα θεμέλια βρήκαν χιλιάδες όστρακα και μια σπασμένη στήλη και νόμισαν πως αν τα απομάκριναν θα σταματούσαν τα φαινόμενα πού χαρακτήριζαν τον τόπο.Η οικογένεια πού έμενε στο σπίτι αυτό πρίν από εμάς ήταν πλούσια και ισχυρή, όλα τα μέλη της όμως χάθηκαν. Άλλος τρελλάθηκε, άλλος δολοφονήθηκε κι άλλος αρρώστησε βαρειά.

Το σπίτι ερήμωσε για χρόνια, ώσπου το κατοικήσαμε εμείς.Ένα βράδυ λίγο πρίν πέσουμε για ύπνο, άρχισε να αιμμοραγεί ο τοίχος του κεντρικού δωματίου, να ακούγονται κραυγές και χλιμιντρίσματα αλόγων. Τρομοκρατημένοι βγήκαμε έξω και κοιμηθήκαμε στο σπίτι ενός συγγενή μας.Την άλλη ημέρα δεν είδαμε ούτε ένα από εκείνα τα σημάδια. Ο πατέρας μου όμως εκείνη την χρονιά αρρώστησε σοβαρά και σε λίγους μήνες πέθανε. Η μητέρα μου δεν άντεξε τον τρόμο και κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Ο μεγάλος μου αδελφός δολοφονήθηκε σε μια συμπλοκή, ενώ τα άλλα δύο αδέλφια μου, άγνωστο πως, πνίγηκαν στην θάλασσα.

Έβλεπα να έρχεται και η σειρά μου όταν ένας άγνωστος με πλησίασε και με συμβούλευσε την επόμενη χρονιά, την ίδια ημέρα να κάνω την τελετή που συνήθιζαν οι αρχαίοι Θεσσαλονικείς, για να εξευμενίσω τα πνεύματα των σφαγιασθέντων.Επειδή δεν γνώριζα τι ακριβώς να κάνω, την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν κάποιοι άγνωστοι στο σπίτι μου που έψαλαν ύμνους που δεν είχα ακούσει ποτέ. Με την τελετή αυτή προστατεύαμε έτσι κάθε χρόνο όχι μόνο το σπίτι μου αλλά και ολόκληρη την περιοχή του αρχαίου Ιπποδρόμου.Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν από δυνάμεις πού εμείς πιά γνωρίζουμε καλά. Εάν πεθάνω και εγώ τότε κανείς δεν θα μπορεί να προστατεύσει τον τόπο. Μην κτίσεις στο σημείο αυτό γιατί είναι καταραμένο. Αν όμως κτίσεις δίδαξε στους κατοίκους να τιμούν τους νεκρούς προγόνους μας».Αυτά είπε η γριά αλλά κανένας δεν την άκουσε. Όταν η πολυκατοικία κατέρρευσε ελάχιστοι γνώριζαν την ιστορία αυτή. Οι δύο – τρείς πού ήξεραν δεν άφησαν να κτιστεί στο ίδιο σημείο ένα κτίριο κατοικιών.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΟΜΩΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ.

Μετά τιμής
Όμηρος Ευστρατίου

Πηγή: visaltis

Τρεις μεταγραφές και μια ανανέωση

Μετά την απόκτηση του Στέλιου Γεροθανάση η ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ απέκτησε δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για τους:

1. Παπαδόπουλο Χαράλαμπο, 19 ετών, τερματοφύλακα ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αγωνιζόταν στην "Πρόοδο Κομνηνών" (ομάδα Δ΄ εθνικής του 3ου Ομίλου)

2. Μιχαηλίδη Παναγιώτη, 20 ετών, κεντροαμυντικός με πλούσια σωματικά προσόντα. Στην προηγούμενη χρονιά αγωνίζονταν στον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης.

Η ΝΙΚΗ, ανανέωσε τη συνεργασία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τον Διαμαντή Στόϊκο η παρουσία του οποίου, την τελευταία διετία, έχει συνδεθεί με την πορεία της ομάδας στη Δ΄ Εθνική.



Αριστούργημα για το Ρίτσο


Ο Λάζαρος (κάτω, στο κέντρο) υποδύεται τον ποιητή της
«Ρωμιοσύνης».

Μια σκηνική προσέγγιση των έργων του Γιάννη Ρίτσου -ποιήματα,
μονόλογοι, πεζά- ελεύθερα βασισμένη στην κατεξοχήν αυτοβιογραφική
σύνθεσή του, παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο ο Δημήτρης Μαυρίκιος, με
«Το Τερατώδες Αριστούργημα», απόψε και αύριο (9:30).

«Η παράσταση δανείζεται τον κορμό της, όπως και τον τίτλο της, από "Το
Τερατώδες Αριστούργημα", μια παραληρηματική αυτοβιογραφία, που ο
Γιάννης Ρίτσος συνέθεσε το 1977. Η σύνθεση αυτή αποτελεί ορόσημο στην
ποίηση του Ρίτσου, καθώς ανακαλεί προγενέστερα έργα του, αλλά και
προδιαγράφει τα κατοπινά, μέσα από ένα "παρόν…" που, κατά τη στιγμή
της γραφής, αποκτά ήδη μεταφυσική αξία ως "…μνήμη του μέλλοντος"»,
επισημαίνει στο σημείωμά του ο Δημήτρης Μαυρίκιος.

«…Στο "Τερατώδες Αριστούργημα", όπως και στα πεζά, ο ποιητής ανοίγει
ρωγμές, αναζητώντας ήρωες αγαπημένους ή απλώς… "υποψήφιους", που
συνωστίζονται μπροστά στην πένα του μέσα από μια δική τους, λες,
ανάγκη να κατοικήσουν το μυστηριακό του σύμπαν. Ρωγμές που γίνονται
ρήγματα στην αυλαία της μυθοπλασίας, όταν ο ποιητής ατενίζει τους
δικούς του ανθρώπους, τη μάνα, τον πατέρα, το Μίμη, τη Νίνα, τη Λούλα…
Και όχι μόνον…», αναφέρει επίσης ο σκηνοθέτης.

Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Εύας
Νάθενα, οι φωτισμοί των Λευτέρη Παυλόπουλου και Νίκου Βλασόπουλου, η
χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη και η μουσική επιμέλεια των
Δημήτρη Μαυρίκιου και Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Στην -ακατάλληλη για ανηλίκους- παράσταση συμμετέχουν οι ερμηνευτές
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Φαίη Βολόρου, Λάζαρος
Γεωργακόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Κωστής Καλλιβρετάκης, Αλέξανδρος
Κλημόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη,
Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τατιάνα
Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου, ο μικρός Γιάννης Μπαριάμης καθώς και
μαθητές του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ακούγεται η φωνή της Αλέκας Παΐζη, σε κείμενα της Λούλας Γλέζου για τα
παιδικά χρόνια του αδελφού της, Γιάννη Ρίτσου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

«Κόπηκαν» Βιεϊρίνια, Σαβίνι


Τη λίστα με τους 22 ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα δύο παιχνίδια με τη Βαλερένγκα για το Europa League, ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ. Ανάμεσα στα ονόματα των παικτών που δηλώθηκαν στην ΟΥΕΦΑ δεν βρίσκονται αυτά των Βιεϊρίνια και Σαβίνι, οι οποίοι εντάχτηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα προετοιμασίας και ο Πορτογάλος τεχνικός του «Δικέφαλου», Φερνάντο Σάντος, θεωρεί ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

Αλλωστε κανείς από τους δύο δεν πήρε μέρος σε κάποιο από τα φιλικά ματς προετοιμασίας που έδωσαν οι «μελανόλευκοι» στην Ολλανδία.
Η σχετική λίστα απαρτίζεται από τους εξής παίκτες: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Κοντρέρας, Λίνο, Φωτάκης, Κουτσιανικούλης, Τσιρίλο, Ιβιτς, Βερόν, Μπιζέρα, Αναστασάκος, Σνάουτσνερ, Αμπουμπακαρί, Κουτζαβασίλης, Φιλομένο και Κρέσιτς.
Στην περίπτωση που ο ΠΑΟΚ προκριθεί, μπορεί μέχρι στις 10 Αυγούστου να στείλει νέα λίστα για τα ματς του επόμενου γύρου.

Μετά το ρεπό της Παρασκευής, οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» θα συνεχιστούν και τις επόμενες τρεις μέρες (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα), ενώ την Τρίτη η αποστολή θ’ αναχωρήσει για το Οσλο, όπου και θα κάνει άλλες δύο προπονήσεις.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Ηρακλής ο λαός ηρακλής δυνατός


"Με τεράστια χαρά και περηφάνεια ανακοινώνουμε ότι από αυτή την Παρασκευή 24 Ιουλίου και κάθε Παρασκευή θα κυκλοφορεί 16σέλιδη έγχρωμη εφημερίδα αποκλειστικά για τον Ηρακλή με τίτλο "ΗΡΑΚΛΗΣ Ο ΛΑΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΥΝΑΤΟΣ". Η εφημερίδα ιδρύθηκε και στηρίζεται από την Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Ηρακλή."

Πηγή: troktiko

Καραμπόλα στην επαρχιακή οδό Μουδανιών - Κασσάνδρας


Καραμπόλα τεσσάρων αυτοκίνητων έγινε χθες βράδυ στο 2ο χλμ επαρχιακής οδού Μουδανιών- Κασσάνδρας.

Στο τόπο της σύγκρουσης έσπευσαν αμέσως η τροχαία Ν. Μουδανιών και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ευτυχώς όμως από την σύγκρουση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές.

Πηγή: Zougla.gr

Η τοποθέτηση και οι ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη στην Ευρωβουλή για την λαθρομετανάστευση


Όπως πολύ καλά έχετε πληροφορηθεί και γνωρίζετε οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής (λαθρομετανάστες).

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότατο στην Ελλάδα για τον επιπλέον λόγο ότι η Τουρκία δε δέχεται την επαναπροώθηση των μεταναστών και εμποδίζει το έργο της FRONTEX Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου η Τουρκία παρεμπόδισε αεροπλάνα της FRONTEX που έκαναν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι).

Τα τουρκικά ραντάρ ανέφεραν ψευδώς τον ελληνικό εναέριο χώρο ως τουρκικό και ουσιαστικά παρεμπόδιζαν την όλη αποστολή, ενώ από τα παράλια της Μικράς Ασίας καθημερινά το τουρκικό κράτος επιτρέπει και πολλές φορές ενισχύει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η επιτροπή:

1. Γνωρίζετε και πως κρίνετε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος;

2. Πως κρίνετε την παρεμπόδιση του έργου της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα τουρκικά μαχητικά;

3. Σκοπεύετε να πιέσετε την Τουρκία να δεχθεί την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και να μην ενισχύει την προώθηση μεταναστών στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο;

4. Σκοπεύετε να βοηθήσετε την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης και πως;

5. Πιστεύετε ότι οι αντοχές της ΕΕ για απορρόφηση μεταναστευτικού δυναμικού έχουν εξαντληθεί και πως θα αποτρέψετε τα νέα κύματα μετανάστευσης;»

Καρκίνος και παθητικό κάπνισμα


Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό σε διάφορα blogs τα πολλά άρθρα και posts που έχουν αναρτηθεί σχετικά με τα αντικαπνιστικά μέτρα.

Πραγματικά έχει ενδιαφέρον και πολλές φορές πλάκα το πώς αντιμετωπίζουνε οι Έλληνες τον περιορισμό του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα σχόλια που είναι αρκετά ανεύθυνα και σίγουρα όχι έγκυρα τα οποία συνήθως έρχονται από καπνιστές, οι οποίοι ο καθένας για τον δικό του λόγο αντιτίθεται στα πρόσφατα μέτρα.

Ο λόγος που τα χαρακτηρίζω ανεύθυνα δεν είναι επειδή δεν καπνίζω η είμαι αυτό που ακούγεται πολύ τελευταία - αντικαπνιστής (κάτι το οποίο δεν ισχύει), αλλά πιστεύω πως το να χαρακτηρίζεις το παθητικό κάπνισμα ως κάτι όχι και τόσο επικίνδυνο ή του να σχολιάζεις ότι για τους καρκίνους φταίνε χίλια δυο άλλα πράματα και να παραβλέπεις τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.

Το παρακάτω άρθρο εξηγεί τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και δημοσιεύτηκε στο ένθετο υγείας της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ".

Παρακαλώ διαβάστε...

Γιατί παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα και μη καπνιστές;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν;
Οι λόγοι είναι πολλοί, γράφει στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ο δρ Ντέρεκ Ράγκαβαν, ογκολόγος και διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Τaussig της Cleveland Clinic, αλλά ο πιο σημαντικός είναι πως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς νομίζουν ότι δεν καπνίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ντάνα Ριβ, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα του τετραπληγικού συζύγου της Κρίστοφερ Ριβ (του Σούπερμαν της μεγάλης οθόνης). Η Ριβ ποτέ δεν υπήρξε καπνίστρια, αλλά επί χρόνια τραγουδούσε σε μπαρ και εστιατόρια την εποχή που επιτρεπόταν το κάπνισμα, και τελικά πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2006, δύο χρόνια έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της.

Το παθητικό κάπνισμα, λοιπόν, αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές - και οι βλάβες του συχνά αρχίζουν από την παιδική ηλικία, όταν οι γονείς καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που καπνίζουν πίπα ή πούρα ισχυρίζονται ότι δεν είναι καπνιστές. Κανείς όμως δεν έχει αποδείξει ποτέ ότι τα πούρα και οι πίπες είναι πιο ασφαλή απ' ό,τι τα τσιγάρα. Επίσης υπάρχει και το θέμα του "καπνίσματος από τρίτο χέρι": μόρια και ουσίες από τον καπνό των καπνιστών "κολλάνε" σε επιφάνειες όπως καρέκλες και γραφεία και υπονομεύουν αόρατα την υγεία.

Ωστόσο, το παθητικό κάπνισμα - από δεύτερο ή τρίτο χέρι - δεν αποτελεί τη μοναδική γνωστή αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές.

Είναι τεκμηριωμένο πως τον συγκεκριμένο καρκίνο μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε ραδόνιο (είναι ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο διαφεύγει από το έδαφος), σε αμίαντο και σε άλλα βιομηχανικά χημικά και ουσίες. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, αλλά και στο σπίτι.
Ένας άλλος παράγοντας είναι τα γονίδιά μας.

Είναι επίσης τεκμηριωμένο πως σε ορισμένες οικογένειες υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Αν και κάποιοι θα έλεγαν πως τα μέλη αυτών των οικογενειών καπνίζουν ομαδικώς, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως υπάρχουν ορισμένα γονίδια τα οποία προδιαθέτουν για καρκίνο του πνεύμονα.
Παρ' όλα αυτά, ο μεγαλύτερος ένοχος παραμένει το παθητικό κάπνισμα.

Γιάννης Π.

Πηγή: gianniotis.gr

Μειωμένη κατά 15% η τουριστική κίνηση


ΠTΩΣH 15% στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο της τουριστικής σεζόν αναμένεται στη Χαλκιδική, μείωση 10%-15% στην τουριστική κίνηση στην Καβάλα, ενώ ανεπηρέαστος εκτιμάται πως θα παραμείνει ο τουρισμός για εφέτος στην Πιερία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων. Προβληματισμό στο τουριστικό κύκλωμα της Β. Ελλάδας προκαλούν οι μειωμένες κατά 29% τον Ιούνιο, αφίξεις Ρώσων επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που αποτελούν αγορά-τροφοδότη.

Την ίδια στιγμή πτωτικά κινούνται και οι υπόλοιπες αγορές για την περιοχή, με μεγαλύτερη υποχώρηση αυτή των τουριστών από τη Ρουμανία, ενώ η Σερβία διατηρείται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Χαλκιδική

Στα υπέρ θεωρείται η μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις πτώση της γερμανικής αγοράς η οποία είναι βασικός τροφοδότης για τη Χαλκιδική, της τάξεως του 5%-8%. Βάσει των σημερινών εκτιμήσεων ωστόσο η πτώση για τις διανυκτερεύσεις στο σύνολο της σεζόν τοποθετείται στο 15%, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής θα εμφανιστεί στη σεζόν μειωμένος κατά 25%.

Καβάλα

Τα ξενοδοχεία της Καβάλας διαπιστώνουν μειώσεις τουριστικών ροών από όλες τις εθνικότητες, ακόμα και από τους Eλληνες.

Οι πληρότητες στην παρούσα φάση φτάνουν το 70%, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κυμαίνονταν μεταξύ 80% και 85%. Η Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας εκτιμά ότι η πτώση της τουριστικής κίνησης φτάνει το 10% με 15%. Το μόνο ενθαρρυντικό τον τελευταίο καιρό είναι πως οι Βούλγαροι, ενώ ξεκίνησαν διστακτικά, δείχνουν να ισορροπούν τον Ιούνιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πιερία

Στην Πιερία η τουριστική κίνηση κινείται ικανοποιητικά, με ορισμένες μικρές αποκλίσεις ενώ οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η περιοχή μπορεί να εμφανίσει θετικό αποτελέσματα με μια τουριστική κίνηση στα περυσινά επίπεδα και στη χειρότερη περίπτωση να δει μια μικρή οριακή ίσως μείωση. Χαρακτηριστικό δε της ευρύτερης περιοχής είναι πως τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, με τις πληρότητες για τον Ιούλιο να φτάνουν το 100%.

Aξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής δεν προχώρησαν σε προσφορές, καθώς δεν κατέστη αναγκαίο, με δεδομένο το πλήθος των κρατήσεων. Ωστόσο η συνολική εκτίμηση είναι ότι υπήρξαν μειώσεις τιμών 10% έως 15%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις στην περιοχή δέχονται στην παρούσα φάση τα μικρότερα ξενοδοχεία και κυρίως αυτά που δεν δούλεψαν με τουριστικά πρακτορεία. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ότι την περιοχή προτιμούν Γερμανοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ η αύξηση που διαπιστώθηκε από τη Βουλγαρία και τη Σερβία υπερκέρασε το έλλειμμα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Πηγή: express

To Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» ανοικτό στο κοινό για τον καύσωνα


Μέτρα αντιμετώπισης για τον καύσωνα και παροχής βοήθειας προς τους πολίτες λαμβάνουν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι για το επόμενο διάστημα.

Έτσι, το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα παραμείνει ανοικτό όλο το 24ωρο, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, μετά από σχετική απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας όποιον πολίτη έχει σχετική ανάγκη.

Πηγή: Newsblog

Αλαλούμ με την μετονομασία της Οδού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Θεσσαλονίκη


Η οδός «Αρχαιολογικού Μουσείου», δρόμος με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, άλλαξε όνομα εν μια νυκτί και μετονομάστηκε σε «Δημοσθένους Χαρδαλιά»! Στους περισσότερους, μάλλον δεν λέει τίποτα το όνομα αυτό. Σίγουρα τίποτα περισσότερο από το προηγούμενο. Λέει, όμως, πολλά στον δήμαρχο.

Η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει ταυτισθεί με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), άλλαξε όνομα για χάριν του πατέρα ενός πρώην πολιτευτή, του Νίκου Δίγκα-Χαρδαλιά, ο οποίος το 1998 είχε συμπαραταχτεί με την παράταξη Παπαγεωργόπουλου.


Η παράταξη του δημάρχου πέρασε…νύχτα την μετονομασία της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου, αν και η ίδια η Επιτροπή Ονοματοθεσίας τηρούσε αρνητική στάση στο αίτημα του Νίκου Δίγκα-Χαρδαλιά, το οποίο είχε τεθεί πριν από εννέα χρόνια. Ωστόσο, η παράταξη Παπαγεωργόπουλου παρέκαμψε τόσο τις αρνητικές εισηγήσεις της επιτροπής, όσο και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του δήμου και έφερε απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα να μετονομασθεί ο δρόμος προς τιμήν του Δημοσθένη Χαρδαλιά, παλιού διευθυντή του Διδασκαλείου Αρρένων Θεσσαλονίκης!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αμέσως πολιτικούς συνειρμούς ότι η διοίκηση του δήμου είχε πολιτικές δουλείες προς το Νίκο Δίγκα-Χαρδαλιά, ο οποίος αν και είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1998, τελικά είχε συστρατευτεί με την παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής Φαλήρου

«Μας ενοχλεί συναισθηματικά», δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αυθαίρετη την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκη και προετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παραστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Τόσο μόνιμοι κάτοικοι όσο και επαγγελματίες, που διατηρούν καταστήματα στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου, καταγγέλλουν ότι οι πινακίδες με την ονομασία του δρόμου άλλαξαν εν μια νυκτί, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.
«Η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες της πόλης. Τη «Δημοσθένους Χαρδαλιά» ποιος θα τη γνωρίζει;», αναρωτιούνται.

«Αύριο θα πάμε στην οδό «Γρηγορίου Λαμπράκη», στην Τούμπα και θα τη βρούμε οδό «Βασίλη Παπαγεωργόπουλου». Όλα να τα περιμένεις από αυτούς», είναι το σχόλιο παλιών κατοίκων της περιοχής.

Γενί-Τζαμί- πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο

Για τον ιστορικό συμβολισμό του ονόματος οδός Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέρουμε τις πληροφορίες που έχει το ε πίσημο site του δήμου Θεσσαλονίκης Νέο παράθυρο, για το Γενί-Τζαμί- πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις πληροφορίες, το όνομα του δρόμου παραμένει το ίδιο: «Αρχαιολογικού Μουσείου».

Ανατολικά της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, βρίσκεται το Γενί Τζαμί. Ήταν το τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (ντονμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).

Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών Αγίας Τριάδας και Φαλήρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ανακάλεσε την μετονομασία.

Την απόδοση της παλιάς της ονομασίας στην πρώην - και νυν πλέον - οδό «Αρχαιολογικού Μουσείου» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής.

Η οδός είχε προσφάτως μετονομαστεί σε «Δημοσθένη Χαρδαλιά», αλλά μετά από τις διαμαρτυρίες κατοίκων, αποφασίστηκε η επαναφορά της ονοματοδοσίας της. Εγκρίθηκε ωστόσο η διερεύνηση ονοματοδοσίας σε άλλο δρόμο.

Πηγή: TVXS

Δήμος Τορώνης - Σάρτη ... Πανέμορφη

κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
Ανακαλύψτε την Χαλκιδική, επισκεφτείτε την, εξερευνήστε την... είναι πανέμορφη και γεμάτη εκπλήξεις.