Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Καρκίνος και παθητικό κάπνισμα


Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό σε διάφορα blogs τα πολλά άρθρα και posts που έχουν αναρτηθεί σχετικά με τα αντικαπνιστικά μέτρα.

Πραγματικά έχει ενδιαφέρον και πολλές φορές πλάκα το πώς αντιμετωπίζουνε οι Έλληνες τον περιορισμό του τσιγάρου στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα σχόλια που είναι αρκετά ανεύθυνα και σίγουρα όχι έγκυρα τα οποία συνήθως έρχονται από καπνιστές, οι οποίοι ο καθένας για τον δικό του λόγο αντιτίθεται στα πρόσφατα μέτρα.

Ο λόγος που τα χαρακτηρίζω ανεύθυνα δεν είναι επειδή δεν καπνίζω η είμαι αυτό που ακούγεται πολύ τελευταία - αντικαπνιστής (κάτι το οποίο δεν ισχύει), αλλά πιστεύω πως το να χαρακτηρίζεις το παθητικό κάπνισμα ως κάτι όχι και τόσο επικίνδυνο ή του να σχολιάζεις ότι για τους καρκίνους φταίνε χίλια δυο άλλα πράματα και να παραβλέπεις τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.

Το παρακάτω άρθρο εξηγεί τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και δημοσιεύτηκε στο ένθετο υγείας της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ".

Παρακαλώ διαβάστε...

Γιατί παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα και μη καπνιστές;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν;
Οι λόγοι είναι πολλοί, γράφει στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ο δρ Ντέρεκ Ράγκαβαν, ογκολόγος και διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Τaussig της Cleveland Clinic, αλλά ο πιο σημαντικός είναι πως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς νομίζουν ότι δεν καπνίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ντάνα Ριβ, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα του τετραπληγικού συζύγου της Κρίστοφερ Ριβ (του Σούπερμαν της μεγάλης οθόνης). Η Ριβ ποτέ δεν υπήρξε καπνίστρια, αλλά επί χρόνια τραγουδούσε σε μπαρ και εστιατόρια την εποχή που επιτρεπόταν το κάπνισμα, και τελικά πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2006, δύο χρόνια έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της.

Το παθητικό κάπνισμα, λοιπόν, αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές - και οι βλάβες του συχνά αρχίζουν από την παιδική ηλικία, όταν οι γονείς καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που καπνίζουν πίπα ή πούρα ισχυρίζονται ότι δεν είναι καπνιστές. Κανείς όμως δεν έχει αποδείξει ποτέ ότι τα πούρα και οι πίπες είναι πιο ασφαλή απ' ό,τι τα τσιγάρα. Επίσης υπάρχει και το θέμα του "καπνίσματος από τρίτο χέρι": μόρια και ουσίες από τον καπνό των καπνιστών "κολλάνε" σε επιφάνειες όπως καρέκλες και γραφεία και υπονομεύουν αόρατα την υγεία.

Ωστόσο, το παθητικό κάπνισμα - από δεύτερο ή τρίτο χέρι - δεν αποτελεί τη μοναδική γνωστή αιτία εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές.

Είναι τεκμηριωμένο πως τον συγκεκριμένο καρκίνο μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε ραδόνιο (είναι ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο διαφεύγει από το έδαφος), σε αμίαντο και σε άλλα βιομηχανικά χημικά και ουσίες. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, αλλά και στο σπίτι.
Ένας άλλος παράγοντας είναι τα γονίδιά μας.

Είναι επίσης τεκμηριωμένο πως σε ορισμένες οικογένειες υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Αν και κάποιοι θα έλεγαν πως τα μέλη αυτών των οικογενειών καπνίζουν ομαδικώς, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως υπάρχουν ορισμένα γονίδια τα οποία προδιαθέτουν για καρκίνο του πνεύμονα.
Παρ' όλα αυτά, ο μεγαλύτερος ένοχος παραμένει το παθητικό κάπνισμα.

Γιάννης Π.

Πηγή: gianniotis.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ντάνα Ριβ έτυχε να είναι διάσημη και η ιστορία της έγινε γνωστή. Χιλιάδες όμως είναι και οι άγνωστοι μη καπνιστές οι οποίοι προσβάλλονται από ασθένειες ίδιες με αυτές που θα μπορούσανε να προσβληθούν εάν καπνίζανε. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να «σκοτώνεις» τον άλλον γιατί εσένα σου αρέσει να καπνίζεις το τσιγαράκι σου. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι το κάπνισμα σε χώρους κλειστούς που μπορεί να βλάψει άλλους πρέπει να απαγορευτεί.