Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
Αλαλούμ με την μετονομασία της Οδού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Θεσσαλονίκη
Η οδός «Αρχαιολογικού Μουσείου», δρόμος με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, άλλαξε όνομα εν μια νυκτί και μετονομάστηκε σε «Δημοσθένους Χαρδαλιά»! Στους περισσότερους, μάλλον δεν λέει τίποτα το όνομα αυτό. Σίγουρα τίποτα περισσότερο από το προηγούμενο. Λέει, όμως, πολλά στον δήμαρχο.
Η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει ταυτισθεί με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), άλλαξε όνομα για χάριν του πατέρα ενός πρώην πολιτευτή, του Νίκου Δίγκα-Χαρδαλιά, ο οποίος το 1998 είχε συμπαραταχτεί με την παράταξη Παπαγεωργόπουλου.
Η παράταξη του δημάρχου πέρασε…νύχτα την μετονομασία της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου, αν και η ίδια η Επιτροπή Ονοματοθεσίας τηρούσε αρνητική στάση στο αίτημα του Νίκου Δίγκα-Χαρδαλιά, το οποίο είχε τεθεί πριν από εννέα χρόνια. Ωστόσο, η παράταξη Παπαγεωργόπουλου παρέκαμψε τόσο τις αρνητικές εισηγήσεις της επιτροπής, όσο και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του δήμου και έφερε απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα να μετονομασθεί ο δρόμος προς τιμήν του Δημοσθένη Χαρδαλιά, παλιού διευθυντή του Διδασκαλείου Αρρένων Θεσσαλονίκης!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αμέσως πολιτικούς συνειρμούς ότι η διοίκηση του δήμου είχε πολιτικές δουλείες προς το Νίκο Δίγκα-Χαρδαλιά, ο οποίος αν και είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1998, τελικά είχε συστρατευτεί με την παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής Φαλήρου
«Μας ενοχλεί συναισθηματικά», δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αυθαίρετη την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκη και προετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παραστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Τόσο μόνιμοι κάτοικοι όσο και επαγγελματίες, που διατηρούν καταστήματα στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου, καταγγέλλουν ότι οι πινακίδες με την ονομασία του δρόμου άλλαξαν εν μια νυκτί, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.
«Η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες της πόλης. Τη «Δημοσθένους Χαρδαλιά» ποιος θα τη γνωρίζει;», αναρωτιούνται.
«Αύριο θα πάμε στην οδό «Γρηγορίου Λαμπράκη», στην Τούμπα και θα τη βρούμε οδό «Βασίλη Παπαγεωργόπουλου». Όλα να τα περιμένεις από αυτούς», είναι το σχόλιο παλιών κατοίκων της περιοχής.
Γενί-Τζαμί- πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο
Για τον ιστορικό συμβολισμό του ονόματος οδός Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέρουμε τις πληροφορίες που έχει το ε πίσημο site του δήμου Θεσσαλονίκης Νέο παράθυρο, για το Γενί-Τζαμί- πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις πληροφορίες, το όνομα του δρόμου παραμένει το ίδιο: «Αρχαιολογικού Μουσείου».
Ανατολικά της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, βρίσκεται το Γενί Τζαμί. Ήταν το τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (ντονμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).
Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών Αγίας Τριάδας και Φαλήρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ανακάλεσε την μετονομασία.
Την απόδοση της παλιάς της ονομασίας στην πρώην - και νυν πλέον - οδό «Αρχαιολογικού Μουσείου» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής.
Η οδός είχε προσφάτως μετονομαστεί σε «Δημοσθένη Χαρδαλιά», αλλά μετά από τις διαμαρτυρίες κατοίκων, αποφασίστηκε η επαναφορά της ονοματοδοσίας της. Εγκρίθηκε ωστόσο η διερεύνηση ονοματοδοσίας σε άλλο δρόμο.
Πηγή: TVXS
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη,
Πολιτική,
Πολιτισμός,
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου