Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Κρις Σπύρου: «Ο Μητσοτάκης μας κορόιδευε με τα Σκόπια και τη Μακεδονία»


Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης καταγγέλλει ευθέως τον Επίτιμο και την Ντ. Μπακογιάννη για παραχώρηση του ονόματος και μιλά για διγλωσσία απέναντι στην Ομογένεια των ΗΠΑ.

ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΚΟΛΑΦΟ για τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης κ. Κρις Σπύρου καταγγέλλει ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό ότι, αποδεχόμενος την είσοδο των Σκοπίων στον ΟΗΕ με τη -δήθεν προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, «άδειασε» εσκεμμένα όλη την ελληνική επιχειρηματολογία περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τη γείτονα χώρα.

Ο ίδιος κατηγορεί και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ότι αντιμετώπισε την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ ως «αμερικανάκια», τα οποία κορόιδεψε από κοινού με τον πατέρα της. Μιλά για «καλομαγειρεμένη» πολιτική Μητσοτάκη που άλλα έλεγε δημοσίως, άλλα στους ομογενείς και άλλα προωθούσε κάτω από το τραπέζι.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Σπύρου είναι πρώην βουλευτής των ΗΠΑ και σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, που πριν από 17 χρόνια μαζί με άλλους Ελληνοαμερικανούς έπεισαν τον μετέπειτα πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να δηλώσει δημόσια: «Η χρήση της ονομασίας “Μακεδονία” από τα Σκόπια θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή αποσταθεροποίησης και διαμάχης».

Πώς από εκείνη την περιβόητη δήλωση του προέδρου Κλίντον, που εξέφραζε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις, φτάσαμε 17 χρόνια μετά να συζητάμε σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια;

Γι' αυτό θα πρέπει να δώσει απάντηση πρωτίστως ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης το 1993, που αποδέχτηκε είσοδο των Σκοπίων στον ΟΗΕ με την ονομασία FYROM, προσωρινή την είπαν, που περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Η εξέλιξη αυτή εξουδετέρωσε τα όσα υποστηρίζαμε τότε, πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων θα δημιουργούσε προβλήματα αλυτρωτισμού, οικειοποίησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τα Σκόπια. Το 1993 αναγνωρίσαμε τα Σκόπια με ονομασία που περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Εξαφανίστηκαν τα προβλήματα που υποστηρίζαμε πως θα δημιουργηθούν; Οχι. Οι Σκοπιανοί ονειρεύονται ιστορίες με τον Μέγα Αλέξανδρο και σύνορα μέχρι τον Ολυμπο. Τα προβλήματα τα βλέπουμε καθημερινά, δεν έχουν εξαφανιστεί. Ισως να έχουν ξεχαστεί, όπως είχε πει τότε κάποιος…

Εννοείτε τον τότε πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τη φράση «Ποιος θα θυμάται τη Μακεδονία σε δέκα χρόνια;»…

Δεν ξέρω αν η φράση αυτή τον έκανε προφήτη, αλλά η προφητεία βγήκε. Ουδείς πλέον ασχολείται με την ουσία του προβλήματος.

Ναι, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σάς ζήτησε το 1993 να βοηθήσετε ώστε να αποτραπεί η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από τις ΗΠΑ.

Δώσαμε έναν αγώνα τότε, γιατί πιστεύαμε πως το πρόβλημα ήταν η χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Τον Νοέμβριο του 1992 ήρθα στην Αθήνα και συναντήθηκα με αξιωματούχους τής τότε ελληνικής κυβέρνησης, όπως και με την κυρία Μπακογιάνη, που ζήτησε κινητοποίηση της Ομογένειας ώστε να αποτραπεί προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια. Βέβαια αργότερα αποδείχτηκε πως εμείς τα «αμερικανάκια» δεν ξέραμε πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές.

Τι εννοείτε; Πως άλλα σας έλεγαν δημόσια και άλλα δρομολογούσαν στο παρασκήνιο;

Είναι προφανές ότι η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε παρασκηνιακά από τον τότε πρωθυπουργό, μετά και την απομάκρυνση του κ. Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών. Τον Οκτώβριο του 1992 καταφέραμε και πείσαμε τον τότε υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να δηλώσει δημόσια πως εφόσον εκλεγόταν δεν θα προχωρούσε σε αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Τρεις μήνες μετά, όμως, το ελληνικό λόμπι στην Ουάσινγκτον πήρε εντολή από την Αθήνα να πείσει τον Κλίντον να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ολα προφανώς είχαν προσυμφωνηθεί παρασκηνιακά. Το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαζόταν δημόσια προκειμένου να αποτρέψει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αλλά παρασκηνιακά ήδη συζητούσε σύνθετη ονομασία που θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Ηταν «καλομαγειρεμένα» όλα.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση, η τότε κυβέρνηση των Σκοπίων και οι ηγέτες των χωρών τής τότε ΕΟΚ τα είχαν βρει για μία σύνθετη ονομασία η οποία περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Αυτό που παρέμενε σε εκκρεμότητα ήταν η θέση του Μπιλ Κλίντον, που είχε δεσμευτεί στους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του.

Το ελληνικό λόμπι συνέταξε μία επιστολή προς τον πρόεδρο Κλίντον, ζητώντας του να υποστηρίξει τη νέα θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αναγνώριση των Σκοπίων ως FYROM. Εγώ αρνήθηκα να υπογράψω την επιστολή και να συμφωνήσω με κάτι που ήταν αντίθετο με αυτά που πρέσβευαν ο ελληνικός λαός και η ελληνική Ιστορία. Με απλά λόγια, αναγνωρίσαμε έμμεσα μια χώρα ως «Μακεδονία» την ίδια ώρα που η ελληνική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν απλώς μια διοικητική περιφέρεια, η οποία σήμερα διεκδικείται από ακραίους κύκλους στα Σκόπια.

Δεν φοβάστε με όλα αυτά που υποστηρίζετε μη σας χαρακτηρίσουν ακραίο;

Είμαι ακραίος όσο ακραία ήταν η στάση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 1992, όσο ακραίοι ήταν οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου, το 95% του ελληνικού λαού στην Ελλάδα και του 100% των αποδήμων Ελλήνων, που είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Θα ήθελα επιτέλους να μας ενημερώσουν πότε άλλαξε η θέση που εξέφρασε δύο φορές το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της τότε ΕΟΚ το 1991 και το 1992. Και να μην αναφέρω τις δύο φορές που καταψήφισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την πρόταση «Nova Macedonia», γιατί περιείχε τη λέξη «Μακεδονία».

Από "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Πηγή: Λευτεριά

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για τον δρόμο Νέας Φώκαιας - Αθύτου


Την παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας ζήτησε σήμερα ο Βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης ώστε να μην ακυρωθεί η ανάθεση του έργου του παρακαμπτήριου δρόμου Φώκαιας – Αθύτου.

Αλλά και στην χειρότερη περίπτωση που ακυρωθεί η ανάθεση, ο Βουλευτής ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης της Νομαρχίας δήλωσε ότι η παράταξή του θα φέρει πρόταση για την εκ νέου ανάθεση του έργου ώστε σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας της Νομαρχίας ο παρακαμπτήριος δρόμος να είναι έτοιμος στα μέσα Μαρτίου.

Τέλος ο Βουλευτής δήλωσε ότι με δεδομένη την στήριξη και κάλυψη και της αντιπολίτευσης της Νομαρχίας θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητη την πρόσφατη διακοπή των εργασιών.

To Foreign Press φεύγει, το Insider έρχεται - 25 Φεβρουαρίου


Μετά από δυο και πλέον χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο ήρθε η ώρα για το «Foreign Press» να αλλάξει. Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου μετατρέπεται σε «The Insider», www.theinsider.gr

Όταν ξεκινήσαμε, τον Δεκέμβριο του 2007, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι το Foreign Press θα είχε τέτοια απήχηση. Εγκαταλείπει τον χώρο του στο blogger, έχοντας αναρριχηθεί στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων blogs στην Ελλάδα.

Τώρα βέβαια δεν είναι η ώρα για απολογισμούς, καθώς η προσπάθεια για έγκυρη, άμεση και αδέσμευτη ενημέρωση, χωρίς κραυγές και προκαταλήψεις, θα συνεχισθεί στο νέο μας portal – The Insider. (Την Πέμπτη θα υπάρξει αυτόματη μεταφορά του Foreign Press στην νέα διεύθυνση.)

Το ερώτημα είναι εύλογο: Ακόμη ένα ενημερωτικό portal; Τι παραπάνω έχει να προσθέσει σε μια μικρή αγορά σαν την Ελληνική που έχει κατακλυσθεί τελευταία από δεκάδες νέα ενημερωτικά sites;

Σε μια εποχή καθολικής σχεδόν ανυποληψίας και αμφισβήτησης των ελληνικών ΜΜΕ, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό.

Είμαστε μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων που προέρχονται από μακρόχρονη προϋπηρεσία στο BBC και την «θρυλική» Ελληνική υπηρεσία του BBC. Του παγκόσμιου δημοσιογραφικού οργανισμού δηλαδή, που ταυτίσθηκε με όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές των τελευταίων 60 χρόνων στην Ελλάδα και τον κόσμο και το όνομα του είναι συνώνυμο με το κύρος και την εγκυρότητα των ειδήσεων.

Έτσι και τώρα, το «The Insider» βασιζόμενο στην ίδια "πλατφόρμα" διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών σε όλα τα «θερμά» σημεία του πλανήτη (Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια,Τουρκία). Με το νέο portal θα συνεργασθούν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Εξασφαλίσαμε επίσης την στήριξη σπουδαίων bloggers που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Τέλος, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, ο σχεδιασμός του Portal είναι μοναδικός και ριζοσπαστικός για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να διαμορφώνει την σελίδα όπως επιθυμεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του.

Σε τελική ανάλυση όμως, το εγχείρημα θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Μείνετε μαζί μας. Μια νέα συναρπαστική περιπέτεια ενημέρωσης ξεκινάει.

Πηγή: Foreign Press

Τρόμος και δέος στους κόλπους της ΟΝΝΕΔ!


Έπεσαν τα τσιμέντα χθες στο ΣΕΦ με τη μαζική εμφάνιση του τρίτου και φερέλπιδος υποψηφίου για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Β.-Φ. Αξιώτη και των περίπου σαράντα ακολούθων του. Με τη δυναμική τους παρουσία, τα «σαράντα παληκάρια» (δε θέλουμε να γίνουμε προσβλητικοί για εκείνα του δημοτικού τραγουδιού) απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι ο Β.-Φ. Αξιώτης συγκεντρώνει πραγματικά την πλειοψηφία μεταξύ των συγγενών και φίλων του στο φοιτητικό Αθήνας (4 & ½ σχολές).

Τρέμουμε στην ιδέα της ...κοσμοπλημμύρας, όταν έρθει η ώρα να εμφανιστεί και στην επαρχία.

Φοίβο, ελπίζουμε στις 18 Απριλίου να σε ψηφίσουν πολλοί περισσότεροι, γιατί 40 άτομα δεν αρκούν ούτε για να γίνεις καλός λαγός ούτε αν θες τελικά να γίνεις ..Γραμματέας!

Β. Σ.
Αναγνώστης