Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ως το τέλος Μαρτίου το «Μακεδονία» και άλλα 13 αεροδρόμια


Κώστας Ντελέζος

Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες για 30 έως 35 χρόνια των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασαν ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ιωάννης Εμίρης θα γίνουν δυο διαγωνισμοί οι οποίοι θα περιλαμβάνουν δυο ομάδες αεροδρομίων (από 7 έως 10 αεροδρόμια η κάθε ομάδα).

Στην πρώτη ομάδα έχουν ενταχθεί τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων.

Στα ίχνη των πρώτων κατοίκων της Ελλάδας

Αποψη του ελαιώνα στα Ροδαφνίδια, με τις ανασκαφικές τομές

Λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν σε τοποθεσία της Λέσβου αποκάλυψαν τη σημαντικότερη θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής εποχής στον ελλαδικό χώρο

Θερμού Μαρία

Στα Ροδαφνίδια της Καλλονής, στη Λέσβο, οι άνθρωποι είναι πολύ νοικοκύρηδες, δεν θέλουν ούτε πετρούλα να χαλάει την αρμονία στο λιοστάσι τους. Τις μαζεύουν μία-μία λοιπόν και τις συγκεντρώνουν σε μικρούς σωρούς στις ρίζες των ελαιόδενδρων. Από εκεί θα τις πάρουν για να φτιάξουν ξερολιθιές ή ό,τι άλλο. Μπορεί να φανταστεί κανείς λοιπόν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό ενός παλαιοντολόγου όταν ανάμεσά τους ανακαλύπτει εργαλεία πολλών χιλιάδων ετών διαπιστώνοντας ότι στον ίδιο τόπο είχαν βρει καταφύγιο και πρόσφορο έδαφος για την επιβίωσή τους και οι παλαιότατοι πρόγονοί μας.