Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αντί να πάει στη Βόννη, κάθεται και ζημώνει


Ναι, είναι πραγματικότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη πλέον δεν θα συνοδέψει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Αντ. Σαμαρά στη Βόννη για το συνέδριο του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η κίνηση που πριν από λίγες μέρες όλοι οι οπαδοί του κόμματος είχαμε χαιρετήσει ως ενωτική και μεγαλοπρεπή, τώρα φαίνεται ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κας Μπακογιάννη.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο μέρες αφού η Εφημερίδα 'Το Έθνος' αποκάλυψε ένα απόρρητο έγγραφο που έκανε λόγο για παραχωρήσεις εκ μέρους της Ντ. Μπακογιάννη (ως ΥΠ.ΕΞ.) προς τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι πέρα απο την Ελληνική κόκκινη γραμμή, και μία μέρα αφού η Ρηγίλλης φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από την πρ Υπουργό. Τελικώς η κα Μπακογιάννη, ενώ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά, έκανε πίσω επικαλούμενη λόγους υγείας.

Πολλοί ίσως πουν πως η στάση της πρ. Υπουργού δεν είναι παρά μόνο μια κίνηση αυτοπροστασίας. Άλλοι όμως ίσως το εκλάβουν ως την πρώτη της αντιδραστική κίνηση ενάντια στην νέα ηγεσία της Ρηγίλλης. Ακόμα χειρότερα, το γεγονός αυτό ίσως αποδεικνύει ότι η ενότητα του κόμματος είναι ακόμα εύθραυστη και η κα Μπακογιάννη είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πολιτικό της κεφάλαιο για να εκβιάσει τον νέο Πρόεδρο του κόμματος (θυμίζουμε την αναφορά του αδελφού της Κυρ. Μητσοτάκη για «δύο τάσεις» στη Νέα Δημοκρατία και την μη-αποδοκιμασία στην παραίτηση δύο στελεχών του κόμματος από την επαρχία).

Επειδή πιστεύω (και είναι προφανές) ότι το πολιτικό κεφάλαιο κάθε πολιτικού πηγάζει από την απήχησή του στη βάση του κόμματος, εάν θέλει η κα Μπακογιάννη να μετριάσει τις υποψίες περί υπονόμευσης προς τον Πρόεδρο του κόμματος, τότε θα είναι υποχρεωμένη να κάνει κάποιες απαραίτητες κινήσεις που θα περάσουν στους ψηφοφόρους της ένα μήνυμα ενότητας. Παράλληλα όμως πρέπει την ίδια ενωτική στάση να υποδείξει και στα στελέχη που πρόσκεινται σ'αυτήν (ή όσα της απομένουν).

Πρώτον, να μην κρύβεται. Εάν κρύβεται δίνει την εντύπωση ότι, πρώτον, είναι καταβεβλημένη από το αποτέλεσμα και, δεύτερον, ότι σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις της. Επιπλέον δείχνει οτι αποφεύγει την αντιπαράθεση λόγω του δημοσιεύματος του 'Έθνους'. Όλα αυτά μπορεί η κα Μπακογιάννη να τα αποφύγει κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις και φορώντας το συνηθισμένο της χαμόγελο. Οι εμφανίσεις της αυτές θα πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερες, για παράδειγμα, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις υπό τα φώτα της δημοσιότητας.

Δεύτερον, να αφήσει να περάσει χρόνος χωρίς να προκαλέσει. Δεν λέω φυσικά ότι αργότερα θα μπορεί να προκαλεί ανενόχλητη, αλλά τουλάχιστον θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Τώρα δεδομένου του φορτισμένου κλίματος καλό θα ήταν να αποφύγει δηλώσει και κινήσεις που μπορούν να παρερμηνευτούν. Πρέπει να αφήσει να περάσει χρόνος.

Τρίτον, να δώσει πλήρη συνέντευξη σε λίγες μέρες, όπου θα δηλώσει και πάλι την αδιαμφισβήτητη στήριξή της στο πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά και θα καταδικάσει τις αποχωρήσεις στελεχών. Καλό θα ήταν να αποφύγει τις αναφορές του αδερφού της σε 'τάσεις', όχι επειδή είναι απαραίτητα λαθος σαν ανάλυση αλλά για να μην παρερμηνευτεί.

Τέταρτον να εμποδίσει τον πατέρα της Κων. Μητσοτάκη από το να κάνει οποιαδήποτε εμπρηστική δήλωση που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική απομόνωσή του, αλλά ίσως και τη δική της.

Η κα Μπακογιάννη αναμφισβήτητα βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της πολιτικής της καριέρας, αν όχι τη δυσκολότερη. Όχι μόνο έχασε την αρχηγία, αλλά και αντιμετωπίζει μια βαριά κατηγορία για την στάση της απέναντι στον Ελληνικό λαό και τον πρ. Πρωθυπουργό που της εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ.

Η πολιτική είναι μια ενασχόληση για γερά στομάχια και μόλις διάλεξε να δείξει στην κα Μπακογιάννη το σκληρό της πρόσωπο. Τώρα είναι η ώρα η κα Μπακογιάννη να βάλει τα δυνατά της και να αποδείξει σε όλους ότι είναι μια πολιτικός με γερά νεύρα.

Πηγή: Κωμικοτραγικά Δρώμενα

Νίκος Παπάζογλου: Πότε Βούδας πότε Κούδας

Χορός της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου στις 18 Δεκεμβρίου

κλικ στην πρόσκληση για μεγέθυνση

Όλοι να πάρουμε προσκλήσεις για να βοηθήσουμε την ομάδα μας.

Και όχι τσιγκουνιές, περισσότερες από μία προσκλήσεις.

Να πάμε όλοι.

Αντώνης Μυλωνάκης εναντίον Μάκη Βορίδη!


Ο Αντώνης Μυλωνάκης είναι απόστρατος Συνταγματάρχης, πολιτευτής της Β' Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. και διευθυντής του καναλιού Blue Sky.

Για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Μάκη Βορίδη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις.

Οι φήμες ισχύουν φυσικά και για τον φίλο μας Κυριάκο Βελόπουλο...

Βοήθεια... στον Νομό Πιερίας κινδυνεύει η αρκούδα και η βίδρα... σώστε τα

Βίδρα

Σε περιοχή Εθνικού Δρυμού (Όλυμπος) και σε περιοχή (Νατούρα 2000) (Πιέρια - Τίταρος) στον Νομό Πιερίας προσπαθούν να εξαφανίσουν 2 ποτάμια διοχετεύοντας τα πολλά χιλ. μακριά. Με ενέργειες παράνομες χωρίς να ρωτήσουν την αρκούδα - τον λύκο - το ελάφι - το γουρούνι - το ζαρκάδι - τον αγριόγατο - την βίδρα - την καραβίδα - τον λαγό - την πέρδικα - τα παρ' υδάτια πουλιά και ότι άλλο ζει σ' αυτά τα άγια και ιστορικά βουνά.

Από που θα πίνουν στο εξής νερό;

Ήμαρτον! Σώστε τα ποτάμια του Ολύμπου και των Πιέριων - Τιτάρου που λέγονται ποτάμι Αγίου Δημητρίου και ποτάμι Μόρνας. Εάν επανέλθει η ζωή σ' αυτά τα ποτάμια θα ξαναδούμε τις βίδρες και τις αρκούδες! Ίσως μπορεί να βοηθήσει η Ε.Ε.!

Θ.Κ. Πιέριος

Σε... "Διαζύγιο" Καρατζαφέρης - Βορίδης...


ΑΙΤΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ....

Δεν θα το ... μαθαίναμε ποτέ!!!

Ευτυχώς που ο "Πρόεδρος" Γιώργος απο έλλειψη ψυχραιμίας και τον πανικό που διακατέχεται απο την εκλογή Σαμαρά και κατ' επέκταση τη διαρροή βουλευτών και στελεχών του στη Ν.Δ., διέπραξε το μέγα λάθος να καλέσει στο γραφείο του τον Βορίδη και να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί πήγε στο σπίτι του Προέδρου της Ν.Δ. στην οδό Μουρούζη.

Στην ταραχή και στον πανικό του ο Καρατζαφέρης,έβαλε τις φωνές στο Βορίδη με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί σε όλο το γραφείο τόσον το περιεχόμενο όσο και η αιτία του τσακωμού.

Έτσι κυκλοφόρησε η είδηση και μοιραία περιήλθε και στη γνώση μας....

Στο λάθος του Καρατζαφέρη να βάλει τις φωνές και να γνωστοποιηθεί το γεγονός, συνετέλεσε και οτι ο Καρατζαφέρης, ποτέ δεν συμπάθησε τον Βορίδη, όπως και κάθε στέλεχος του κόμματός του. το οποίο θεωρείται σοβαρό και έχει πανεπιστημιακές γνώσεις.

Βέβαια ο Βορίδης υποχρεώθηκε να κάνει δήλωση οτι δεν προσχωρεί στη Ν.Δ., πλην όμως οι δηλώσεις αυτού του τύπου είναι άνευ σημασίας, όταν μάλιστα δεν μπόρεσε να διαψεύσει την πληροφορία οτι επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. στο σπίτι του....!!!

Μαθαίνουμε απο την ίδια πηγή οτι ο Καρατζαφέρης παρακολουθεί στενά ακόμα δύο βουλευτές του, που λοξοκοιτάζουν προς Σαμαρά.

Ο ένας είναι βορειοελλαδίτης, ο άλλος είναι Πειραιώτης και κάνει συνεχώς ντρίπλες στον Καρατζαφέρη ο οποίος δεν μπορεί να τον "μαρκάρει" με τίποτα.

Το δε σπουδαιότερο είναι οτι για πολλούς και... ευνόητους λόγους τον θέλει και ο Σαμαράς.!!!

Πηγή: Πολιτικό Σαφάρι

Αγαπημένος προορισμός των Ιταλών η Χαλκδική λόγω...Εγνατίας


Στον χάρτη των…. δυναμικών προορισμών για τα λεγόμενα “ταξίδια κινήτρων” των Ιταλών μπήκαν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κι αυτό, κυρίως λόγω της Εγνατίας Οδού που έχει εκμηδενίσει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη θετική επίδραση που είχε η απευθείας τακτική πτήση Μιλάνο-Θεσσαλονίκη της Aegean Airlines (τρεις φορές την εβδομάδα).

Tην εξέλιξη αυτή επισημαίνει η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), με αφορμή το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησαν προ ημερών στην περιοχή εκπρόσωποι 11 ιταλικών βιομηχανιών. Το ταξίδι οργάνωσαν η ΕΞΧ και το Γραφείο του Οργανισμού Τουρισμού της Βόρειας Ιταλίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε τέσσερα συνεδριακά κέντρα της περιοχής, καθώς και στις ακτές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής και στην προ του Άθω περιοχή.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα “ταξίδια κινήτρων” είναι γνωστά διεθνώς ως "incentives", και προσφέρονται ως επιβράβευση από τις εταιρίες σε στελέχη τους με υψηλές επιδόσεις, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τις πωλήσεις τους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Οι ματωμένες μετοχές του Carl Bildt


Οι επενδύσεις στην Τουρκία και ο Κίσινγκερ της Σκανδιναβίας.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η εχθρική στάση του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Carl Bildt έναντι της Κύπρου. Και είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα εν μιά νυκτί. Ο Σουηδός ΥπΕξ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων. Σε τέτοια έκταση που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα την εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Bildt προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου του 2006, ο κ. Bildt είχε διανείμει το μετοχικό κεφάλαιο του East Capital, που φθάνει το 1.818.219 δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (αντιστοιχούν σε 192.565.578 εκατομμύρια ευρώ) σε τρία επίπεδα:

Πρώτο, East Capital Explorer 1.526.003 SEK (Κορόνες Σουηδίας).

Δεύτερο, Επενδυτικό Ταμείο «East Capital» για τα Βαλκάνια 275.791 εκ. SEK.

Τρίτο, East Capital για την Τουρκία 16.425 εκ. SEK.

Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Όμως, η Τουρκία δεν απορροφά χρήματα για επενδύσεις μόνο από το ταμείο που την αφορά ονομαστικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ταμειακά επίπεδα… Τουλάχιστον το 25% του ταμείου για τα Βαλκάνια επενδύεται στην Τουρκία και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Bildt, φθάνουν το 1 δις SEK, που αναλογούν σε 105.898.329 εκ. ευρώ.

Ο κ. Bildt είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του τουρκικού στρατού.

Η εν λόγω επένδυση φθάνει το 11,4% του συνολικού Επενδυτικού Ταμείου του East Capital για την Τουρκία και αφορά στην τουρκική εταιρεία Adana Cimento. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησία του ΟΥΕΚ. Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΕΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου. Η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο.

Ο κ. Billdt παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital στις 21 Οκτωβρίου του 2006, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών. Όμως, οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento, χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.

Το μοντέλο της Δ. Παπούα…

Βεβαίως, οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥπΕξ διαχειρίστηκε, δεν είναι «ματωμένες» μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ. Και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Dagens Nyheter, ήταν η προηγούμενη σχέση του κ. Bildt με την εταιρεία Lundin Oil, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Πέραν τούτου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Bildt απλώνονται και αλλού, καθότι διέθετε μεγάλης αξίας μετοχές στη ρωσική εταιρεία Gazpon. Από αυτές πώλησε, μόλις εξελέγη ως υπουργός των Εξωτερικών, 1 εκ. SEK. Διατηρεί, όμως, μετοχές αξίες 5 εκ. SEK. Αυτό θεωρήθηκε ως ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει ως υπουργός των Εξωτερικών. Πολλοί, μάλιστα, στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Bildt με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε στην Ινδονησία με αμερικανική στήριξη.

Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει… προηγούμενο και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.

Ο σουηδικός Τύπος (βλέπε εφημερίδα Svenska Dagbadet) ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του ότι η πολιτική που τήρησε ο ΥπΕξ της χώρας, στην περίπτωση της Δυτικής Παπούα, ήταν αμφιλεγόμενη. Και, ταυτοχρόνως, προσθέτει ότι ο κ. Bildt εξακολουθεί να διατηρεί μετοχές στη Lundin Petroleum, η οποία δραστηριοποιείται στη Δυτική Παπούα…

Τα αυτονόητα, το άλλοθι και η αγαθότητα της Ε.Ε.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στάση του κ. Bildt έναντι της Τουρκίας δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γιατί στηρίζεται σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις του στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και ειρωνεία σε ό,τι αφορά την Κύπρο και δεν συνάδουν με αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σουηδικό πολιτικό πολιτισμό. Όμως, μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι, είναι πάντοτε ενταγμένα τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ανέκαθεν η διεθνής πολιτική σκακιέρα στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική.

Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών. Στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα απροκάλυπτο φαινόμενο. Και εχθρικό, που έχει σχέση περισσότερο με τις δικές του προθέσεις επί των πολιτικών και οικονομικών του επιλογών και πολύ λιγότερο με τη δική μας πολιτική και στάση απέναντί του. Άλλωστε, όπως γράφει ο σουηδικός Τύπος, ο κ. Bildt ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

Λογικό είναι, ασχέτως εάν ηθικώς είναι ασυμβίβαστο με τη θέση του, να προωθήσει πολιτικά τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή τις πολιτικές θέσεις μιας χώρας με την οποία επέλεξε να συνδεθεί παντοιοτρόπως.

Εξ αφορμής, μάλιστα, του φαινομένου Bildt απομυθοποιείται και η «ιερότητα» και «αγαθότητα», ακόμη και η δικαιότητα, που μπορεί να έχουν πολλοί στο μυαλό τους για το χαρακτήρα της Ε.Ε., η οποία αποτελεί ένα χώρο συνεχών διεκδικήσεων. Γίνεται, επίσης, κατανοητό πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται και εντός Ε.Ε., προκειμένου η Κύπρος να μπορεί να πετύχει στην πολιτική της και να πείσει -ακόμη και για τα αυτονόητα- πολιτικούς όπως ο κ. Bildt. Όμως, ο κ. Billdt δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για τα δικά μας ελλείμματα ή αδυναμίες.

Από την άλλη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να καθοριστεί εντός της Ε.Ε. ένα νομικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού επί των αρχών και των αξιών, στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε. Τώρα, εάν αυτές τις αρχές και αξίες τις ακρωτηριάσουμε μέσα από διχοτομικά και αντιδημοκρατικά σχέδια λύσης, δεν θα ευθύνεται καμιά Ε.Ε. και κανένας κ. Bildt, παρα μόνο οι δικές μας μειωμένες αντιστάσεις, λανθασμένες επιλογές, που αδυνατούν να δουν το Κυπριακό μέσα στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επειδή η πολιτική ηγεσία παραμένει προσκολλημένη σε μεθοδολογίες και στόχους λύσης του παρελθόντος, που δεν οδηγούν σε επανένωση, αλλά σε εναλλακτικές μορφές διχοτόμησης.

web/mac.com
ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Πηγή: Η φωνή του Απόδημου Έλληνα

Σουηδικό ραντεβού για τα Σκόπια

Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt
γνωστός και ως Κίσινγκερ της Σκανδιναβίας.

Το Μάρτιο

Τις εντονότατες αντιδράσεις της κυβέρνησης προκάλεσε το χθεσινό ατόπημα της σουηδικής Προεδρίας να προτείνει, μέσω ενός σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών, τον καθορισμό ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο.

Πρόκειται για μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχτεί απρόβλεπτα σε «θρίλερ» η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες η Σουηδοί έδιναν αντίθετες διαβεβαιώσεις στην Αθήνα.

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες το πρωί ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, περιείχε 3 παραγράφους για τα Σκόπια, εκ των οποίων η μια ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα (των Σκοπίων) το Μάρτιο του 2010 εν όψει του ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συζήτησης, που είχε μεγάλη διάρκεια -ανατρέποντας όλο το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου-, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ζήτησε να απαλειφτεί η φράση αυτή, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την ελληνική θέση υποστήριξε μια ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα). Μια άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε τη σουηδική θέση.

Η προεδρία αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποσύρει την πρότασή της και σύμφωνα με πληροφορίας, το μόνο που δέχθηκε, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα (δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών), ήταν να παραπέμπεται το θέμα στην επόμενη προεδρία (ισπανική), χωρίς να αναφέρεται ο Μάρτιος. Με άλλα λόγια θα συζητηθεί σίγουρα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πλέον ότι στο εξής και μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η χώρα μας θα βρίσκει μπροστά της το θέμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας σε κάθε προεδρία.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Και ο γιός του Τάσου Κουράκη ανάμεσα στους συλληφθέντες (Video)


Ο Στέλιος Κουράκης, 21 ετών, γιός του 62χρονου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης, Τάσου Κουράκη, ήταν ανάμεσα στο γκρουπ των "αντεξουσιαστών" που ακινητοποιήθηκαν στην οδό Αντιγονιδών, από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τελικά οι νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ λέγεται ότι προηγήθηκε τηλεφώνημα του κ. Κουράκη στον κ. Βούγια.

Τουλάχιστον για τον Τάσο Κουράκη, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για "χάσμα γενεών", αφού ο βουλευτής είναι κοντά στη νεολαία.


Πηγή: taxalia

Προχωράει γοργά η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. με σταθμό το τακτικό συνέδριο


Pεπορτάζ: ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ-ΔHMHTPHΣ ΓKATΣIOΣ

Η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς όρισε χθες τον Δημήτρη Αβραμόπουλο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει το αργότερο το Μάρτιο, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την εκλογή νέας ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Το τακτικό συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου είχε εξαγγείλει στην ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Σαμαράς, σηματοδοτεί τη θέσπιση ενός νέου πολιτικού πλαισίου για τη Ν.Δ., σύμφωνα και με τις δέκα αρχές που είχαν προσδιορίσει στην προεκλογική πολιτική συμφωνία τους ο σημερινός πρόεδρος και ο κ. Αβραμόπουλος. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο συμβολισμός πίσω από την τοποθέτηση του Αρκά πολιτικού στη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει μεταξύ άλλων ότι θα εισηγηθούν στο τακτικό συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται στο εξής από την ευρύτερη βάση της Ν.Δ., δηλαδή και από τα μέλη, αλλά και από φίλους του κόμματος, πρόταση που είχε κάνει ο κ. Αβραμόπουλος και η οποία απορρίφθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο θα έχει συνεπώς χαρακτήρα «επανίδρυσης» της Ν.Δ. τόσο από πλευράς πολιτικού στίγματος όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, με στόχο ένα ανοιχτό κόμμα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το συνέδριο θα αποτελέσει τη διαδικασία και την αφορμή, προκειμένου μετά την «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του κόμματος να υπάρξει και η συνακόλουθη ανανέωση σε οργανωτικό επίπεδο στον κομματικό μηχανισμό.

Και αυτό καθώς πριν από το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων από τις περιφερειακές οργανώσεις, ενώ από το συνέδριο θα προκύψει η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εκλέξει στη συνέχεια το διάδοχο του Λευτέρη Ζαγορίτη, που θα παραμένει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση του μέχρι τότε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης αναμένεται πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου. Η συζήτηση του προϋπολογισμού, που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη «μονομαχία» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, απαιτεί τη μέγιστη κινητοποίηση των βουλευτών της παράταξης, γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιμο Γιάννης Τραγάκης να μείνει στη συγκεκριμένη θέση.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη Τρίτη θα έχει συνεπώς πανηγυρικό χαρακτήρα και θα μιλήσει μόνον ο νέος πρόεδρος, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα. Οι ημερομηνίες και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για το συνέδριο δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, καθώς πρέπει εξάλλου να οριστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.

Συζήτηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα μεταβεί τελικά στη Βόννη για το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στο Παρίσι με το σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, ταλαιπωρείται από ωτίτιδα.

Ορισμένοι έσπευσαν να θεωρήσουν την ασθένεια αυτή «διπλωματική», υποθέτοντας ότι πίσω από την αδιαθεσία της κ. Μπακογιάννη κρύβεται δυσφορία για τη «χλιαρή» αντίδραση της Ρηγίλλης σε δημοσίευμα, το οποίο κατηγορούσε την τέως υπουργό Εξωτερικών για υποτιθέμενη υπαναχώρηση από την εθνική «κόκκινη γραμμή» στο Σκοπιανό.

Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη ξεκαθάριζαν ότι η ασθένεια είναι πραγματική, άφηναν όμως σαφώς να εννοηθεί ότι ενόχληση υπάρχει, αλλά η ακύρωση του ταξιδιού λόγω ασθένειας είναι ανεξάρτητη από την έκφραση της ενόχλησης αυτής.

Πηγή: Απογευματινή