Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Δελφινάριον

κλικ στην γελοιογραφία για μεγέθυνση

Αντώνης Σαμαράς: Υποψήφιος Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Βελόπουλος: "Σε 10 ημέρες η απάντηση του Υπουργού για τον Ηρακλή"


«Η ιστορικότερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, είναι ουσιαστικά φιλοξενούμενη στην πόλη και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Η ερώτηση που κατέθεσα αφορά στην υπόθεση με την τοποθέτηση πλεξιγκλάς στο γήπεδο, που τελικά έγιναν κάγκελα, γιατί δεν ξόδεψε η Πολιτεία τα απαραίτητα χρήματα. Βλέπουμε να επανέρχονται τα κάγκελα. Αν είναι δυνατόν.

Αν στην θέση του Ηρακλή ήταν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, το θέμα θα είχε λήξει προ πολλού, αφού θα υπήρχε σαφώς μία διαφορετική αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

Μέσα σε 10 μέρες πρέπει να λάβω απάντηση από τον Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Αν δεν συμβεί, θα κάνω επίκαιρη ερώτηση και το θέμα θα συζητηθεί μέσα στην Βουλή.

Ο Ηρακλής είχε ένα απλό αίτημα για τα πλεξιγκλάς και τον εμπαίζανε. Πού να ζητούσε και κάτι παραπάνω δηλαδή, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα του γηπέδου.

Γι’ αυτό το θέμα έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις και θα μπορούσε για παράδειγμα η ΠΑΕ να καλέσει όλους τους βουλευτές και να υπογράψουν ένα κείμενο για το γήπεδο, ώστε να αρχίσει η πίεση».

Στέλιος Καζαντζίδης: Η Χήρα


Βαγγέλη Ατραίδη - Στέλιου Καζαντζίδη

Γιάννης Παυλάκος: Από την λίστα της Ντόρας (702) στον Αντώνη Σαμαρά


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σήμερα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και με σεβασμό απέναντι στις αρχές και τις αξίες του κόμματός μας, τοποθετούμαι υπεύθυνα στο θέμα της δημοσιοποιημένης λίστας υποψηφίου με υπογραφές υποστήριξης για την αρχηγία της Ν.Δ.

Στεκόμενος υπεύθυνα στο ύψος των περιστάσεων και με μοναδικό γνώμονα την ενότητα για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου, δηλώνω ανοικτά και με τη δυναμική που με διέπει ως ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ν.Δ, την αμέριστη στήριξή μου στον υποψήφιο για την ηγεσία κ. Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τιμής,

Ιωάννης Παυλάκος

Γεν. Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Σπάρτη

Εκπρόσωπος ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο

Συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας μόνο με εγγυήσεις για την..«εθνική Μακεδονική ταυτότητα» ζητά ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ.


Εγγυήσεις για το ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας» ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για να στηρίξει οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, στον οποίο θα καταλήξει ο πρωθυπουργός Ν. Γκούεφσκι.

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) δήλωσε χθες στα Σκόπια ότι δεν πρόκειται να..φέρει κανένα εμπόδιο στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, αν ο τελευταίος διεκδικήσει εγγυήσεις για το λεγόμενο ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας».

«Εφόσον διαφυλάξετε την εθνική ταυτότητα(..;), ήτοι διεκδικήσετε σαφείς εγγυήσεις για την ονομασία της γλώσσας μας και του λαού μας ως μακεδονική-ός, εμείς θα σας στηρίξουμε για οποιονδήποτε συμβιβασμό θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει στο θέμα της ονομασίας», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, απευθυνόμενος προς τον κ. Γκρούεφσκι.

«Ελπίζουμε -συμπλήρωσε- ότι θα εργαστείτε με μόχθο και με δεξιοτεχνία, ώστε μέσω των διαπραγματεύσεων να διεκδικήσετε όσο το δυνατό μικρότερο εύρος χρήσης για το νέο διεθνές όνομα».

Επίσης, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να απευθυνθεί στον λαό και να του πει ποιες είναι οι προθέσεις του σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται εκ νέου ο κ.Νίμιτς στην περιοχή για συναντήσεις με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη Σκοπιανή ηγεσία...

Πηγή: Greece Salonika

Η αυθαιρεσία συνεχίζεται στα 2500 μ στον Όλυμπο

Αφιερωμένο στην Τίνα Μπιρμπίλη. Για να μην μας δουλεύουν κάποιοι ψιλό γαζί.

Τι θα κάνεις Υπουργέ για αυτό το αυθαίρετο;

Μία είναι η λύση, Μπουλντόζα και ξήλωμα και της ασφάλτου που οδηγεί εκεί.

- Τα Ανήλια -



Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008 είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο θέμα του αυθαίρετου κτίσματος στη θέση Μεγάλη Γούρνα του δυτικού Ολύμπου, σε υψόμετρο 2500 μ. πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του μυθικού βουνού.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4-9-2009 καταγγείλαμε την παράνομη αυτή ενέργεια σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και στον εισαγγελέα Λάρισας, αποστέλλοντας και φωτογραφίες που έδειχναν το αυθαίρετο κτίσμα στην αρχή της κατασκευής του.

Γνωρίζουμε ότι μετά από τη δική μας και άλλες καταγγελίες, εκδόθηκαν αποφάσεις διακοπής εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τη Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Όσες ενέργειες όμως έγιναν από τις υπηρεσίες, δε στάθηκαν ικανές να προστατεύσουν το βουνό από την αυθαιρεσία. Αυτοί που το κατασκευάζουν συνέχισαν και συνεχίζουν να αγνοούν επιδεκτικά και προκλητικά τις αποφάσεις της πολιτείας και έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να αποκτήσει το κτίσμα σκεπή – οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες για αυτούς που το κατασκευάζουν, για αυτούς που τους καλύπτουν αλλά και για τις υπηρεσίες που αδυνατούν να επιβάλουν τη νομιμότητα.

Είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν κάποιοι να παραβιάζουν και να αγνοούν τόσο κατάφωρα και ασύστολα νόμους και αποφάσεις κρατικών οργάνων.



Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες (στις 11-10-2009) η αντινομάρχης ανάπτυξης και πολεοδομίας της Λάρισας δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα να γίνει κατακτητής της περιοχής». Καλούμε τη Νομαρχία Λάρισας καθώς και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται να φροντίσουν για την κατεδάφιση του κτίσματος και την αποκατάσταση του τοπίου. Δεν είναι δυνατόν η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων να γίνεται άλλοθι της μη εφαρμογής των νόμων και των αποφάσεων αλλά και της ανοχής σε κάθε παρανομία.

Απευθυνόμαστε επίσης προς το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και επισημαίνουμε τις ευθύνες του για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στο ζήτημα της προστασίας του Ολύμπου.

Γνωρίζουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει κατασταλτικές αρμοδιότητες. Είναι ωστόσο μέσα στα καθήκοντά του η φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής. Γνωρίζουμε ότι ο Φορέας έχει από το καλοκαίρι ικανό αριθμό φυλάκων, πέντε από τους οποίους έχουν ως περιοχή ευθύνης τους το δυτικό Όλυμπο. Δεν μπορούν αυτοί να φυλάξουν την περιοχή από αυθαίρετες κατασκευές; Αναρωτιόμαστε ποια είναι η χρησιμότητα του Φορέα αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες έργο της φύλαξης του Δρυμού… Θεωρούμε ότι οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης πρέπει να βρίσκονται πλέον καθημερινά στην περιοχή για να την ελέγχουν.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν αυτά που η νομοθεσία ορίζει. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε το μυθικό βουνό να δέχεται τέτοια χτυπήματα και οι υπεύθυνοι να μένουν ατιμώρητοι. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008 (www.fp08.eu) έχουμε διακηρύξει πολλές φορές ότι ο Όλυμπος είναι ουσιαστικά απροστάτευτος καθώς δεν έχει ακόμα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επεκτείνει τα όρια του Εθνικού Δρυμού. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε για μια φορά ακόμα… Ελπίζουμε ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιληφθεί όλων αυτών ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να χαίρονται τον Όλυμπο που όλοι γνωρίζουμε.

Πηγή: Λευτεριά

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον ΑΝΤ1


«Καταστροφές από εξωσχολικούς στο συγκρότημα του Ευκλείδη»


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλες καταστροφές στο κτίριο του «Ευκλείδη» κι ένας μαθητής τραυματίας από «γκαζάκι» σε σχολείο του Κορδελιού, ενώ το κύμα καταλήψεων συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Γονείς τηλεφωνούν καθημερινά στην Εισαγγελία και διαμαρτύρονται για την κατάσταση. «Αλλο μια διαμαρτυρία για προβλήματα που υπάρχουν κι άλλο να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, Δέσποινα Κετογλίδου.

Η κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» έληξε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, όπως υποστήριξαν μαθητές, «εξωσχολικοί» εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν πόρτες, παραβίασαν γραφεία, έκλεψαν πάνω από 20 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα μηχανήματα. Οι υπεύθυνοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μπήκαν στο κτίριο λίγες ώρες μετά, συνάντησαν «κρανίου τόπο». Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο «Ευκλείδης» υπέστη βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της κατάληψης, μόνο που αυτή τη φορά οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Χθες δεν έγιναν μαθήματα, καθώς τα συνεργεία καθαρισμού δεν είχαν προλάβει να βάλουν μια τάξη στον χώρο!

Ενα άλλο σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε στο 1ο ΕΠΑΛ του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού, που επίσης τελούσε υπό κατάληψη. Οπως έγινε γνωστό, μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είχαν ανάψει φωτιά με ξύλα για να ζεσταθούν στο προαύλιο του σχολείου, όταν «πέρασε κάποιος εξωσχολικός κι έριξε ένα γκαζάκι στις φλόγες». Πάντα κατά την εκδοχή των παιδιών, ένας μαθητής προσπάθησε να το απομακρύνει προτού εκραγεί, αλλά δεν πρόλαβε και τραυματίστηκε -ευτυχώς- ελαφρά.

Οι μαθητικές καταλήψεις στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κλιμακώνονται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με κύριο αίτημα των μαθητών, το κτιριακό. Χθες 28 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, από τα οποία τα μισά στην ανατολική και τα άλλα μισά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πολίχνη, Ασβεστοχώρι, Αμπελόκηποι, Κορδελιό, Τούμπα, Μαλακοπή, Συκιές, Πεύκα, Καλαμαριά και Χαλκηδόνα είναι περιοχές όπου καταγράφηκαν καταλήψεις από τις προηγούμενες μέρες.

Κορυφαίο αίτημα των παιδιών, η επίλυση του προβλήματος της διπλοβάρδιας, που οφείλεται στην έλλειψη κτιριακών υποδομών.

«Να υποβάλουν μηνύσεις» προτρέπει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, τους διευθυντές των κατειλημμένων σχολείων. Στο μεταξύ χθες, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου κατέθεσαν ερώτηση προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα «εκρηκτικά προβλήματα της σχολικής στέγης στον νομό».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μεθόδευση Ντόρας για τον «διορισμό» της «Aegean»


του Μάκη Πολλάτου

H άποψη ότι πρόκειται για πραγματικό ευεργέτημα προς την εταιρεία, συμφερόντων του κ. Θόδωρου Βασιλάκη, τεκμηριώνεται εύκολα από την αλυσίδα ενεργειών που ανελήφθησαν από τις διπλωματικές υπηρεσίες. Κάποιοι από τους αξιωματούχους που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, ενώ ήταν εξαιρετικά ελαστικοί στις τουρκικές αξιώσεις, ήταν αμετακίνητοι σε ένα και μόνο αίτημα : να δεσμευθεί η Αγκυρα ότι χορηγεί συγκεκριμένες χρονοθυρίδες στην «Aegean» ώστε «να καταστεί δυνατή η έγκαιρη έναρξη πτήσεων» της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας προς την Κωνσταντινούπολη.

Από τα νέα στοιχεία που τώρα έρχονται στο φως μέσα από τα επίσημα ντοκουμέντα που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» γίνεται η ανασύνθεση του άγνωστου παρασκηνίου που προκάλεσε αερομαχίες μεταξύ της «Aegean Airlines» και της «Olympic Air». Ενα στοιχείο που έχει περάσει απαρατήρητο είναι ότι στον «πόλεμο» αυτό, μέχρι τώρα, δεν έχει αναμιχθεί η τουρκική πλευρά. Η εκκωφαντική σιπή της Αγκυρας σήμερα ερμηνεύεται εύκολα: η τουρκική πλευρά αν όχι με τη συναίνεση (πάντως με την ανοχή) της τέως υπουργού Εξωτερικών κατάφερε να εξασφαλίσει την αεροπορική σύνδεση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου (Ercan στην τουρκική γλώσσα) στην κατεχόμενη Κύπρο με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών! Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τα επιχειρήματα της Αθήνας και της Λευκωσίας έναντι της Αγκυρας, σε μία κρίσιμη στιγμή όπου επιχειρείται η συνολική διευθτηση του κυπριακού προβλήματος. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέτρεψε κάτι το αδιανόητο: την έναρξη, επί της ουσίας, απευ θείας πτήσεων μεταξύ των Αθηνών και του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου.

Από τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που προηγήθηκαν της υπογραφής του ελληνοτουρκικού μνημονίου κατανόησης (MOU Memorandum of Understanding) που υπεγράφη στην Αγκυρα στις 12 Ιουνίου και αποκαλύπτονται σήμερα από το «ΘΕΜΑ», γίνεται απολύτως σαφές ότι η μοναδική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς ήταν να παραχωρηθεί η γραμμή Αθήνα - Κωνσταντινούπολη στην εταιρεία «Aegean», αδιαφορώντας αν το αντάλλαγμα αυτής της παραχώρησης πλήττει βαρύτατα τα εθνικά συμφέροντα.

Στη συμφωνία της 12ης Ιουνίου, εκτός του γνωστού κειμένου του MOU και των δύο συνημμένων παραρτημάτων, επισυνάπτεται ακόμη ένα έγγραφο που το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να κρατήσει κρυφό. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αξίωσε από την τουρκική πλευρά να συμπεριληφθεί η επιστολή αυτή στο κείμενο της συμφωνίας - διότι ως συνημμένο απαιτείται να εφαρμοστεί άρα αποκλείεται το ενδεχόμενο υπαναχώρησης, αλλά και προκειμένου να υπάρχει απτή απόδειξη ότι κάποιοι από τους χειριστές εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους…

Εχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στο μνημόνιο αντίστοιχη «προκαταβολική» δέσμευση της ελληνικής πλευράς για τα ανάλογνέα τουρκικά δρομολόγια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ούτε και τα ονόματα τωτουρκικών αεροπορικών εταιρειών που επρόκειτο να τα αναλάβουν. Αντιθέτως, και έπειτα από απαίτηση του υπουργείου Εξωτερικών, στο κρυφό παράρτημα της συμφωνίας οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει τα slots που χρειάζεται η «Aegean», αναφέροντας ακόμη και τις ώρες προσγείωσης και απογείωσης από το αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ».

Για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η δέσμευση της τουρκικής πλευράς ότι έχει εγκριθεί η αποδέσμευση συγκεκριμένων χρονοθυρίδων (θέσεις προσωρινής στάθμευσης αεροσκαφών) στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για αποκλειστική χρήση από την «Aegean Airlines» αποτελούσε απαράβατο όρο προκειμένου να υπογραφεί τ MOU. Απολύτως διαφωτιστικό της προσπάθειας που κατέβαλε, περίπου σαν ατζέντητης «Aegean», το υπουργείο των Εξωτερικών είναι το παρακάτω απόσπασμα από τηλεγράφημα της Β2 Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων με

χώρες της Βαλκανικής. «Επιπλέον, είναι σημαντικό να δεσμευθεί, εάν είναι δυνατόν και εγγράφως, η τουρκική πλευρά ως προς τη χορήγηση των χρονοθυρίδων που είχε προτείνει για την "Aegean Airlines", κατά την τελευταία σύνοδο της Κατευθυντήριας Ελληνοτουρκικής Επιτροπής (05.05.2009)», αναφέρεται στο τηλεγράφημα με μερομηνία 4 Ιουνίου 2009, το οποίο είχε διαβαθμιστεί ως «εξαιρετικώς επείγον» και «αμέσου επιδόσεως».

Το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» περιέχει ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς ότι χορηγεί συγκεκριμένες χρονοθυρίδες-slots για τη στάθμευση των αεροσκαφών της «Aegean» σ το αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. «Με το παρόν σας επιβεβαιώνουμε ότι τα ακόλουθα slots είναι διαθέσιμα για την "Aegean Airlines" από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και επίσης για τη χειμερινή περίοδο του 2009», αναφέρεται στο «κρυφό» έγγραφο που επισυνάφθηκε στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο της 12ης Ιουνίου.

Συναίνεσαν για αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τα Κατεχόμενα

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η τέως υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συναίνεσαν να ξεκινήσουν πτήσεις στον άξονα Αθήνα - Σμύρνη - Κατεχόμενα. Πρόκειται για το αντάλλαγμα που αξίωσαν και έλαβαν Τούρκοι προκειμένου να επιτρέψουν στην «Aegean» να ξεκινήσει πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη.


Προτού ακόμη συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την έναρξη δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη, οι χειρότεροι φόβοι της ελληνικής διπλωματίας, ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει την παραχώρηση άδειας στη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη για να εκτελεί πτήσεις από την ελληνική πρωτεύουσα (με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη) και προς τα Κατεχόμενα, επιβεβαιώνονται.


Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», η τουρκική αεροπορική εταιρεία «Pegasus» διαφημίζει ήδη στην ελληνική αγορά ότι οι επιβάτες που επιλέγουν τα αεροσκάφη της, τα οποία συνδέουν την Αθήνα με τη Σμύρνη, μπορούν να συνεχίσουν την πτήση τους με ανταποκρίσεις στο «εσωτερικό» δίκτυο της Τουρκίας. Οι πόλεις στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι Ελληνες (αλλά και όσοι επισκέπτες επιλέγουν την «Pegasus») περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Αδανα, την Αγκυρα, αλλά και τη Λευκωσία! Και επειδή ως γνωστόν στην κυπριακή πρωτεύουσα δεν λειτουργεί αεροδρόμιο, είναι προφανές ότι οι Τούρκοι αναφέρονται στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ercan), κρύβοντας εντέχνως ότι με τη συναίνεση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης η Αθήνα έχει συνδεθεί αεροπορικώς με το ψευδοκράτος!


Στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο η ελληνική όσο και η κριακ ή κυβέρνηση, κάθε φορά που μια εταιρεία από τη Βρετανία (ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα) ανακοίνωνε την πρόθεσή της να κάνει πτήσεις προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, διαμαρτύρονταν με σκοπό να ακυρώσουν τα σχέδια για νομιμοποίηση του αεροδρομίου «Ερτζάν» διά της τεθλασμένης. Αυτή τη φορά όμως είναι η ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε στην αξίωση της Αγκυρας και επέτρεψε να γίνονται πτήσεις απευθείας απ την Αθήνα προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη!


Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη δυσμενή εξέλιξη. Σε προπαρασκευαστική σύσκεψη στις 4 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχαν μεταφέρει το τουρκικό αίτημα να παραχωρηθεί η δυνατότητα στους «διορισμένους» αερομετα-φορείς των δύο χωρών «να προβαίνουν σε συνεκμετάλλευση -"code sharing" των δρομολογίων που θα προβλέπονται από αυτό». Διαβλέποντας την παγίδα, οι αρμόδιοι διπλωμάτες της Α4 Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών Σχέσεων αντέδρασαν.

«Η Α4 Διεύθυνση παρετήρησε ότι ως προς το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η παράμετρος πραγματοποίησης πτήσεων από τουρκικούς αερομεταφορείς στην κατεχόμενη Κύπρο (στο Ercan)», αναφέρεται στο «εξαιρετικώς επείγον-αμέσου επιδόσεως» τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ»

Παρά την έγκαιρη επισήμανση της παγίδας που έστηναν οι Τούρκοι, συγκεκριμένοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο απέκρυψαν τη μείζονα υποχώρηση έναντι της Τουρκίας, αλλά και φρόντισαν να συγκαλύψουν την έναρξη πτήσεων στον άξονα Αθήνα Σμύρνη - Ερτζάν (Τύμπου). Οπως επιχειρηματολόγησαν εκ του πονηρού οι ανώτεροι υπάλληλοι της ΥΠΑ, «στο εισιτήριο αναγράφονται μόνον τα σημεία προέλευσης και προορισμού του δρομολογίου σε Ελλάδα και Τουρκία». Προφανής σκοπός τους να αποσιωπηθεί η έναρξη πτήσεων από την Ελλάδα στο ψευδοκράτος. Από τα παραπάνω προκύπτει με βεβαιότητα ότι η έναρξη πτήσεων από την Αθήνα (μέσω Σμύρνης) στα Κατεχόμενα δεν διέλαθε της προσοχή της ελληνικής ομάδας που διαπραγματεύθηκε το «αμαρτωλό» μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.

Είναι απολύτως ενδεικτικό των προθέσεων της Αγκυρας, το γεγονός ότι στην πανηγυρική πρώτη πτήση της «Pegasus» προς την Αθήνα (την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου), στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Σμύρνη επιβιβάστηκε και ο κ. Τζεσούρ Σερτ, ο δημοσιογράφος που το 1996 κατέβασε από τα Ιμια την ελληνική σημαία και ύψωσε την τουρκική (περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.protothema.gr/content.php?id=47705&category_id=202).

Αντιδράσεις στη Λευκωσία

Ευρεία δημοσιότητα έλαβαν στην Κύπρο οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την έναρξη πτήσεων στον άξονα Αθήνα – Σμύρνη – κατεχόμενα από την τουρκική αεροπορική εταιρεία Pegasus.

Το σύνολο του κυπριακού τύπου προβάλλει τη Δευτέρα τις αποκαλύψεις που έκανε το Πρώτο Θέμα στο φύλλο της Κυριακής 18 Οκτωβρίου.

Στο «Φιλελεύθερο» το θέμα της έναρξης πτήσεων αναδεικνύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και παρουσιάζεται με τίτλο «εγκαινιάσθηκε δρομολόγιο Αθήνα – Σμύρνη – κατεχόμενα» και υπέρτιτλο η Τουρκία ξεγέλασε την Ελλάδα που είχε προειδοποιηθεί.

Η εφημερίδα «Πολίτης» αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος στη σελίδα 7 με τίτλο «Και σύνδεση Αθήνας – Σμύρνης – κατεχόμενων : Οι Τούρκοι διαφημίζουν πτήσεις Αθήνα – Σμύρνη – κατεχόμενα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα