Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πανήγυρη του Αγίου Νικήτα


Νικήτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Πολιτιστικός Σύλλογος «Παλιά Νικήτη» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σιθωνίας «Σιθωνία» και τη Δημοτική Κοινότητα Νικήτης, σας προσκαλούν στην Πανήγυρη του πολιούχου της Νικήτης, Αγίου Νικήτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-9-2011

Δελτίο Τύπου της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Χαλκιδικής


Πολύγυρος, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την πρόσφατη  επίσκεψη του πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού και Βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με νέα πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλκιδικής θα επισκεφτεί το Νομό μας την Παρασκευή 16/09/2011 ο αναπληρωτής υπεύθυνος τομέα Υγείας της Νέα Δημοκρατίας και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Αγγελάκας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την Γιορτή Κτηνοτροφίας στην Γαλάτιστα


Πολύγυρος, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1η ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις της 1ης γιορτής κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα, που διοργανώνει ο δήμος Πολυγύρου σε συνεργασία με το σύνδεσμο ελληνικής κτηνοτροφίας, την πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων και τον ελληνικό οργανισμό γάλακτος και κρέατος, υπό την αιγίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις θεμάτων που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία και κυρίως τα προβλήματα του κλάδου.

Μαγευτική διαδρομή στο φαράγγι με τις αρχαίες βραχογραφίες


Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της 76ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερο του νομού Σερρών παρουσιάζεται μια μοναδική δραστηριότητα της δημοτικής εταιρείας διαχείρισης του σπηλαίου της Αλιστράτης. Πρόκειται για τις αρχαίες βραχογραφίες με τα στρατεύματα των Περσών αλλά και άλλες προϊστορικές, που απεικονίζουν διάφορα ζώα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους υπευθύνους, περισσότερα από 20.000 άτομα περιηγήθηκαν με το τουριστικό τρενάκι στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, όπου βρίσκεται το σπήλαιο και θαύμασαν τα μοναδικά έργα τέχνης πάνω σε βράχους.

«Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και οι επιβάτες του τρένου μπορούν να θαυμάσουν τις αρχαίες ή τις προϊστορικές βραχογραφίες που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον πριν από 2.500 χρόνια.

Αλυτη εξίσωση βιβλία και κενά


 ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Είναι η χειρότερη σχολική χρονιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και μια συγγνώμη δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση, ωστόσο χθες αποτέλεσε τη βάση της πολεμικής των δασκάλων που επιμένουν να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας ή, εν πάση περιπτώσει, «κάποιου από τα συναρμόδια υπουργεία» για το τεράστιο πρόβλημα με τα βιβλία.

Επιλέγοντας, σκοπίμως, την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία, οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, αφού μοίρασαν σε γονείς και μαθητές ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο,

Ο γητευτής των αλόγων της αρχαίας Ελεύθερνας

Η στιγμή της αποκάλυψης του τεράστιου ταφικού πίθου με τους χάλκινους λέβητες πάνω του και τα αγγεία δεξιά και αριστερά του

Μοναδικά ευρήματα του 8ου π.Χ. αιώνα ήρθαν στο φως κατά τη φετινή ανασκαφή

Ενας αριστοκράτης πολεμιστής ηλικίας 29-35 ετών με τα όπλα του και όλα τα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή του ήρθε στο φως στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης φέτος το καλοκαίρι. Λεπτές σιδερένιες, οξυκόρυφες λόγχες μήκους ως 45 εκατοστά, άλλες από δόρατα κι άλλες από ξίφη, που στέκονταν όρθιες σαν να κρέμονται στον αέρα, αφού τα ξύλινα στελέχη τους, μπηγμένα στον τάφο κάποτε, έλιωσαν και χάθηκαν, αποκάλυψε η ανασκαφή που διενεργεί ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης.

Κι ανάμεσά τους ένα εργαλείο, αξινοπέλεκυς συγκεκριμένα (αξίνα στο πρόσθιο μέρος, πέλεκυς οξύς στο πίσω) καταπληκτικά διατηρημένος και εύρημα σπάνιο, όπως εξηγεί ο ανασκαφέας:

Το τραγούδι του καμηλιέρη


ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Επειδή θέλω να δείξω πως η Θεσσαλονίκη ήταν πρόσφατα μια έρημος, έψαξα για καμιά καλή φωτογραφία ερήμου, έχοντας να επιλέξω μεταξύ Σαχάρας, Βενεζουέλας και άλλων όμορφων ασκητικών τοπίων. Ωστε να εικονογραφήσω τις λέξεις μου πειστικά, κυρίως για τους αναγνώστες που δεν ήταν στη Σαλονίκη το Σαββατοκύριακο. Πάει αυτό. Μετά, σκέφτηκα συνειρμούς. Ξέρετε, η τέχνη του συγγραφέα βρίσκεται αρκετές φορές στην ικανότητα να λες «έρημος» και περνάει από το μυαλό του αναγνώστη η Λιβύη, καμήλες βακτριανές και δρομάδες, το τραγούδι του καμηλιέρη, τέτοια.

Αυτή η αναγωγή σημαίνει πως όλοι οι ορισμοί της πόλης, τα σύμβολά της, οι ηγέτες της και ο πληθυσμός της πρέπει να θυμίζουν το κύριο αντικείμενο της μεταφοράς: αμμώδεις θίνες αντί τον Πύργο το Λευκό, φελάχους και καμήλες αντί πληθυσμού και οχημάτων, και βέβαια καμηλιέρηδες όχι μόνον οι οδηγοί και οι τμηματάρχες, αλλά και μεγάλος καμηλιέρης ο ανώτατος άρχων της, όπως ο δήμαρχος.

Εβαλαν μπροστά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

«Ο τρόπος κατασκευής του μοντέλου μας προκαλεί υπέρτατο θαυμασμό», σημείωσε ο κ. Ευσταθίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Από το βάθος της ιστορίας, ύστερα από 2.000 χρόνια, μία ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ κατάφερε να «ανασύρει» τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, κατασκευάζοντας ένα πιστό αντίγραφό του το οποίο είναι απολύτως λειτουργικό.

Για την κατασκευή του μοντέλου χρειάστηκε να «συνεργαστούν» τρεις επιστήμες: η Μηχανολογία, η Αστρονομία και η Αρχαιολογία, αλάνθαστη απόδειξη της τεχνολογικής αριστείας που είχαν κατακτήσει οι αρχαίοι Ελληνες.

Άγριες "αποδοκιμασίες" κατά του Χριστόφια για την έκρηξη στη ναυτική βάση


Περίπου πέντε με έξι χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας - ανάμεσα τους και ορισμένοι κληρικοί - αποδοκίμασαν απόψε πολύ έντονα τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και αξίωσαν την παραίτηση του.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο μηνών από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η σύζυγος του αδικοχαμένου πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Μαρία, η οποία διάβασε απόσπασμα από το έργο "Κυπριακή Συμφωνία" του Κύπριου ποιητή Θεοδόση Πιερίδη.