Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Οι μυστηριώδεις πυραμίδες της Τενερίφης

Στην πόλη Guimar, στην ανατολική ακτή του νησιού της Τενερίφης στις Κανάριες Νήσους, στη δεκαετία του ογδόντα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών ήρθαν στο φως μερικά πυραμιδικά κτίρια τα οποία μελετήθηκαν και έγιναν γνωστά από τον μελετητή και εξευρενητή Thor Heyerdal.

Αρχικά, οι αρχαιολόγοι και οι αρχές επιτέθηκαν σε μια τοπική εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε την ανακάλυψη μυστηριωδών βαθμιδωτών πυραμίδων στο νησί της Τενερίφης.Τα μνημεία πιστευόταν ότι είχαν κατασκευαστεί από αγρότες που στοίβαζαν στα σύνορα των χωραφιών τους τις πέτρες που έβρισκαν όταν έσκαβαν αυλάκια (μια αρχαία πρακτική στις Καναρίους Νήσους).

5 Ιουνίου 1825: O Οδυσσέας Ανδρούτσος εκτελέστηκε από Ελληνα στην Ακρόπολη

Ήταν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 1821.

Έπεσε θύμα όμως των εμφύλιων διαμαχών κατά την διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι Ελληνικό.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιός του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας.

Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του.

Θα ψάξουν για δεύτερο μηχανισμό Αντικυθήρων

Προγραμματίζεται μια νέα αποστολή εξερεύνησης στο ναυάγιο των Αντικυθήρων με στόχο την ανακάλυψη ενός ακόμη μηχανισμού

Αμερικανοί δύτες θα εξερευνήσουν εκ νέου το διάσημο ναυάγιο για νέα ευρήματα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Το έτος 80 π.Χ ένα ρωμαϊκό καράβι βυθίζεται ανοιχτά των Αντικυθήρων. Το 1900 Σύμιοι σφουγγαράδες εντοπίζουν το ναυάγιο σε βάθος 45-60 μέτρων. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα παράξενο αντικείμενο το οποίο η μελέτη του οποίου απέδειξε ότι ήταν ένα πολύπλοκο όργανο και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε.

Θεσσαλονίκη: Φίδι δύο μέτρων εντοπίστηκε κοντά σε σχολείο

Αναστάτωση προκλήθηκε κοντά σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη καθώς βρέθηκε φίδι δύο μέτρων

Ένα φίδι (λαφιάτης) μήκους δύο μέτρων βρέθηκε μέσα σε μικρό πλαστικό φρεάτιο συστήματος άρδευσης, στο χώρο στάθμευσης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πίσω από τους Κήπους του Πασά, κοντά στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Το φίδι είχαν δει κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ενημέρωσαν τη διευθύντρια του σχολείου προκειμένου να απομακρυνθεί πριν την έλευση των μαθητών.

Φάρατζ: Να γιατί θα κάνω διακοπές στην Ελλάδα


Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προέβλεψε ο αρχηγός του βρετανικού αντιευρωπαϊκού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, μιλώντας σε τουριστικό συνέδριο στη Μάλτα και λέγοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο οι πράκτορες του τουρισμού θα κάνουν "χρυσές δουλειές" αλλά και ο ίδιος διακοπές σε μια χώρα σαφώς πιο φθηνή.

 "Μετά τις ευρωεκλογές, ο κόσμος πλέον δεν πιστεύει ότι το κράτος της ΕΕ είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε", τόνισε όπως μεταδίδουν διεθνή αλλά και τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως η Malta Today.

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Κάστρο των Τρικάλων

Άρωμα Βυζαντίου

Σ' ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από την περιγραφή του Βυζαντινού Κάστρου Τρικάλων, μας (προσ)καλεί η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά.

Η πόλη των Τρικάλων έχει ταυτισθεί με το φρούριο, περισσότερο γνωστό ως Κάστρο των Τρικάλων, που δεσπόζει με τον επιβλητικό του όγκο, κτισμένο σε θέση στρατηγικής σημασίας, στα βορειοδυτικά της πόλης, αφού έλεγχε οδικά περάσματα προς και από τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και τη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει η κ. Μαντζανά, σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ' Παλαιολόγου (α' μισό 14ου αι.) αναφέρεται ότι, λόγω της σπουδαιότητας της θέσης του, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, προέβη στη ριζική ανακαίνισή του, καθιστώντας το ισχυρότερο,