Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Νέο τροχαίο με θύμα αρκούδα στην Εγνατία Οδό


Νέο τροχαίο με θύμα αρκούδα σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα, βάρους 80 κιλών. «Είναι το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία Οδό μέσα στο 2009.

Ο αριθμός αυτός όμως, δε φαίνεται να ανησυχεί τους υπεύθυνους, οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου, που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».

Το τροχαίο συνέβη χθες, όταν το άτυχο ζώο πέρασε πάνω από την περίφραξη και στην προσπάθειά του να διασχίσει το οδόστρωμα, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου, όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης, ενώ κατά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από κτηνίατρο της «Καλλιστώς», διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου, που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και πνευμόνων.

«Τα περισσότερα θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα, αλλά δεν υπάρχει και η κατάλληλη σήμανση, που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα. Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν ήταν μύθος

Ταφικοί θησαυροί από την Γεωργία που παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη: χρυσό κόσμημα κεφαλής από την πόλη Βάνι της Τιφλίδας και κορμός νέου με σαφή επιρροή από την ελληνική τέχνη των κλασικών χρόνων


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Χρυσό περιδέραιο που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στον Βόλο δείχνει ως τόπο προέλευσης του χρυσού την Κολχίδα. Ετσι, εξηγείται περίτρανα γιατί έγινε η Αργοναυτική Εκστρατεία και τι ακριβώς αντιπροσώπευε το Χρυσόμαλλο Δέρας, που απέσπασε ο Ιάσονας με τη βοήθεια της Μήδειας.

Στο Μουσείο του Λούβρου εξετάστηκαν πρόσφατα τέσσερα δείγματα χρυσού που βρέθηκαν στη Γεωργία σε σχέση με μερικές ψηφίδες από το αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε τάφο στο Καζανάκι Βόλου και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση. Και τα δύο αντικείμενα, το ελληνικό και το γεωργιανό, φαίνεται πως έγιναν από αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού της Κολχίδας.

Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε περισσότερα δείγματα. Αν η περαιτέρω έρευνα δείξει τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε μια καθαρή απόδειξη ότι οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ο αγώνας κατάκτησης της γνώσης μιας πλουτοπαραγωγικής μεθόδου που επηρέαζε από τότε τον κόσμο και το Χρυσόμαλλο Δέρας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας περισυλλογής του χρυσού.

Γι' αυτό έκαναν το ταξίδι τους ώς τη μακρινή Κολχίδα οι Αργοναύτες, όπως οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πάντα. Ωστόσο, η εργαστηριακή εξέταση του χρυσού θα προσφέρει εκείνες τις αποδείξεις που χρειάζονται οι επιστήμονες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιθυμεί και η ανασκαφέας του τάφου του Βόλου Βασιλική Αδρύμη - Σισμάνη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.

Στα αρχικά στάδια της έρευνας στα εργαστήρια του Λούβρου είχε γίνει σαφές ότι ο χρυσός είναι ποταμίσιος. Ο χρυσός είχε μαζευτεί με τη μέθοδο του δέρματος των αιγοπροβάτων, πρακτική γνωστή στις προϊστορικές κοινωνίες.

Στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας όπου τοποθετείται η Κολχίδα, πατρίδα της Μήδειας, υπάρχει ποταμίσιος χρυσός. Επίσης κοντά στον Βόλο έχουμε τον Γαλλικό ποταμό. Οπότε ο ποταμίσιος χρυσός θα μπορούσε να είναι και ελληνικός.

Η έρευνα αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό. Η καθυστέρησή της οφείλεται στους Γεωργιανούς που λόγω του πολέμου τους με τη Ρωσία έστειλαν μόλις προ ολίγων μηνών τα χρυσά αντικείμενα που τους είχαν ζητηθεί για τον συγκριτικό έλεγχο με τα ελληνικά.

Τα ευρήματα του τάφου στο Καζανάκι του Βόλου (ανάμεσά τους και ένα χρυσό περιδέραιο με χίλιες ψηφίδες), χρονολογούνται από το τέλος του 15ου αι. π.Χ. μέχρι το τέλος του 14ο αι. π.Χ. σύμφωνα με τις ραδιοχρονολογήσεις του «Δημόκριτου». Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια περίοδο οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οικοδομήθηκαν τα πρώτα ανακτορικά συγκροτήματα γύρω από τον μυχό του Παγασητικού κόλπου. Είναι δηλαδή μια περίοδος μεγάλης προόδου στην πρώιμη αυτή εποχή. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σε μορφή περιοδικού κυκλοφορεί η Πολιτική Ενημέρωση


Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα

Blog: www.danagennisi.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης
Τηλ.: 6979112273


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/12/09

O Πολιτικός Όμιλος για την Δημοκρατία και την Πατρίδα προχώρησε στην αναβάθμιση της «Πολιτικής Ενημέρωσης», η οποία έγινε ένα ελκυστικό πολιτικό περιοδικό, με σύγχρονη σελιδοποίηση και δυναμική αρθρογραφία.

Η «Πολιτική Ενημέρωση» από τώρα και στο εξής θα κυκλοφορεί μέσω του πρακτορείου τύπου «Ευρώπη» σε όλη την επικράτεια. Το πρώτο μας τεύχος κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα Αθηνών - Θεσσαλονίκης και μετά τις 3 Ιανουαρίου 2010 θα γίνει η διανομή του στην επαρχία.


Στο πρώτο μας τεύχος μπορείτε να διαβάσετε αναλύσεις για την πολιτική επικαιρότητα από τους Στ. Παπαθεμελή, Θ. Παντούλα, Π. Ψυρίλλο κ.ά. Διαβάστε επίσης την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας με τον Κώστα Ζουράρη, αλλά και τις σελίδες που αφιερώνουμε στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Η «Πολιτική Ενημέρωση» είναι ένα εγχείρημα ελευθεροτυπίας, δηλαδή μια πράξη πολιτισμού. Στηρίξτε την με την συνδρομή σας.

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους έχουν ως εξής:

Εκδοτικό σημείωμα

Στ. Παπαθεμελής, Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Θ. Παντούλας, Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Σχόλια για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα από την συντακτική μας ομάδα

Π. Ψυρίλλος, Ένας Σαμαράς δεν φέρνει την άνοιξη

Ηλ. Αλεξανδρής, Το ζητούμενο στην τρέχουσα πολιτική

Μ. Μηλιαράκης, Ψεύδος και απάτη η Μασονία

Γ. Παπαγιανόπουλος, Αχμέτ Ντοβούτογλου: προσοχή δαγκώνει

Δημήτρης Αγγελής, Ιδέες και Πράξεις (είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους)

Δ. Κοσμόπουλος, Βαλκανική μουσική

Σήμερον ο Άναρχος άρχεται (μικρό αφιέρωμα στα Χριστούγεννα και τα κάλαντα)

«Η σάτιρα είναι αγωνιστικό στοιχείο» (συνέντευξη με τον Κώστα Ζουράρη)

Κ. Κοτζιά, 66 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Χρ. Χατζηγεωργίου, Βίτσι: ορεινή Ελλάδα

Δ. Βέλτσου, Ψυχικές ενοχλήσεις και διαταραχές

Vanessa Ronziani, Μεταλλαγμένα τρόφιμα

Β. Μαράκης, Facebook, εικονική ζωή

Θ. Παντούλας, Δ. Σαββόπουλος: 45 χρόνια κομμάτια

Χρίστος Διαμάντης: Κωνσταντίνος Καραβίδας

Βιβλιοθήκη, βιβλιοπαρουσιάσεις από την Ιωάννα Λιακοπούλου


Το επόμενο τεύχος μας θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιανουαρίου σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και 30 Ιανουαρίου στην επαρχία.

Ερώτηση Αργύρη Λαφαζάνη για το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής



Μούργος έφη…


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ο Μούργος είναι φίλος μου. Δαλματός, πιτσιλωτός και παιχνιδιάρης. Μετανάστης αλλά νόμιμος και πλήρως προσαρμοσμένος, μετέχει του ελληνικού τρόπου. Τυπάκλα, μ’ ένα μάτι καφέ κι ένα μπλε. Ο Αντώνης τον πήρε πριν 7-8 χρόνια και κάθε φορά που μπαίνω ή βγαίνω στο σπίτι, του υποβάλλω τα σέβη μου. Μετά τα χαϊδολογήματα τα λέμε λίγο οι δυο μας, γιατί δεν σας το ‘πα αλλά ο Μούργος είναι ο ρουφιάνος μου. Επίσης εμπιστεύομαι το πολιτικό του κριτήριο.

Επειδή δεν έζησε το ’93, ήταν αγέννητος, δεν έχει την φόρτιση και τις προκαταλήψεις που ‘χουμε όλοι οι παλιοί φίλοι του αφεντικού του. Βέβαια αν και τα Δαλματίας έχουν την φήμη πολύ ήρεμων σκυλιών, άμα ο Μούργος δει ψηλό καράφλα με τικ στον ώμο γίνεται θηρίο. Είναι το ένστικτο προστασίας του αφέντη του προφανώς. Είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης αν δεν φοβόταν πως θα τον κατηγορούσαν για νεποτισμό κάπου θα τον αξιοποιούσε κι αυτόν.

Χθες που πέρασα μια βόλτα απ’ το σπίτι, όταν έβγαινα του ‘κανα στη ζούλα νόημα να τα πούμε ιδιαιτέρως. Με πήγε στο γνωστό μέρος στον κήπο, πίσω από τα τρία μεγάλα πεύκα. Τον ρώτησα πως του φανήκανε οι τοποθετήσεις των τομεαρχών.

«Για τον Κυριάκο τρώγεσαι κι εσύ;», είπε. «Κοίτα να δεις, οι πρόγονοι μου τρέχανε σαν μαλάκες πίσω από τις άμαξες αλλά το Αφεντικό όπως ξέρεις μου το ‘χει λύσει το βιοποριστικό, friskies και καθαρό νεράκι, οπότε το ‘χω ρίξει στο διάβασμα τα βράδια, όταν δεν είμαι τ’ ανάσκελα μπροστά στο τζάκι. Τώρα είμαι στους κλασσικούς.

Λοιπόν, ο Μακιαβέλι λέει στον Ηγεμόνα: «Να έχεις τους φίλους σου κοντά σου και τους εχθρούς σου κοντύτερα». Γκέγκε; Πάντως ρε φίλε, πως είναι έτσι το βλέμμα του τύπου; Ξέρεις τα Παγκ, κάτι κοντά σκυλιά με πλακουτσωτή μούρη και γουρλωτά μάτια; Έ, έτσι κοιτάει αυτός. Κολονοσκόπηση του κάνουνε μονίμως; Είχαν έρθει βέβαια κάτι καλαματιανοί μουτζαχεντίν προχθές και προτείνανε στον δικό μας να κάνουμε κυνήγι αλεπούς, ν’ αμολήσουμε τον Κυριάκο στο δάσος και να τον κυνηγήσουμε με άλογα και σκυλιά. Το Αφεντικό τρόμαξε να τους πείσει ότι αυτό δεν θα θεωρηθεί ενωτική κίνηση. Εμένα τρέξανε τα σάλια μου αλλά τι να πω; Δεν είμαι καν μέλος του κόμματος.».

Του λέω, «ναι, ρε φίλε, αλλά την Ελίζα έπρεπε να βάλει στον τομέα Παιδείας; Δεν έπρεπε να βάλει κάποιον που να σηματοδοτεί κάτι πιο ρωμαλέο, πιο καινούργιο και ελληνοκεντρικό;». Ο Μούργος μου ζήτησε συγγνώμη για λίγο και πήγε σφαίρα να κατουρήσει τις τέσσερις γωνίες του κήπου για να φρεσκάρει τα «ορόσημα» του και γύρισε. «Να σου πω», μου λέει καθώς ξυνόταν, «εσύ κι όλοι οι ανυπόμονοι έξυπνοι, για πάρτε τον κατάλογο με τους 91 βουλευτές, πόσοι είναι. Τομείς κοινοβουλευτικού έργου είναι, άρα το Αφεντικό πρέπει να βάλει υποχρεωτικά βουλευτές κι όχι εξωκοινοβουλευτικούς. Αυτούς έχει, απ’ αυτούς πρέπει να βάλει. Πες μου εσύ ποιόν;

Η «χρυσή πεντάδα» του Καραμανλή, Ντόρα, Αρούλης κλπ είναι στην απέξω και σωστά, ποιον να ‘βαζε; Τον Γιακουμάτο; Σαν κάτι υπουργούς στην Παραγουάη είναι! Και για σκέψου, την έβαλε στη θέση της Ντόρας, θα πρέπει τώρα να σκιστεί, να λειώσει όλες της τις γόβες για να ανταποκριθεί στην ευκαιρία που της έδωσε. Το Αφεντικό είναι γάτα, κοίτα είπα γάτα κι εκνευρίστηκα!

Είναι ξύπνιος ρεεε, θα τους βάλει όλους στη γραμμή, θα πετάει το ξυλάκι του κομματικού καθήκοντος κι όποιος δεν το φέρνει πίσω, ουαί κι αλίμονο! Νέφτι και τενεκέδια δεμένα στην ουρά! Τώρα την κάνω, πάω να παίξω μπάλα με τον Κώστα, εγώ κάνω την Πανάθα στο τέρμα και τρώω γύρω στις 30 με 40 γκολάρες. Εσύ Πειραιώτης είσαι, ε; Δικός μας. Τους άλλους τους δαγκώνω.».Πήγα στο γραφείο, άνοιξα τον υπολογιστή και κοίταζα επί ώρα την λίστα με τους βουλευτές. Κοίτα να δεις που ο Μούργος έχει δίκιο….

Πηγή: Antinews

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε, σήμερα το πρωί. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία.

Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.

Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».


Αντώνη δακρύσαμε...

Ανεύθυνα δημοσιεύματα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο


Δεν πήγε για λύτρα στη Ζυρίχη η Φωτεινή

Εξοργισμένη η οικογένεια Παπαδόπουλου, από όσα αναληθή γράφτηκαν χθες στην εφημερίδα «Πολίτης», ειδησεογραφικά και αρθρογραφικά.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παραδίδω την εφημερίδα «Πολίτης» στην κρίση του λαού

Άηθες δημοσίευμα του πολίτη, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η Φωτεινή Παπαδοπούλου να μετέβη στη Ζυρίχη δήθεν για να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς της σορού του συζύγου της, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, την καταβολή λύτρων, προκάλεσε την οργή της οικογένειας Παπαδόπουλου.

Η εφημερίδα «Πολίτης» χθες όχι μόνο ειδησεογραφικά αλλά και σε σχόλια και άρθρα τοποθετήθηκε με τρόπο προσβλητικό για τον εκλιπόντα ηγέτη.

Γνωρίζουν για το ταξίδι της μητέρας μου

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κληθείς από τη «Σ» να πει αν όντως η μητέρα του πήγε στη Ζυρίχη για οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με την υπόθεση της κλοπής της σορού, δήλωσε:

«Δεν κατανοώ γιατί η συγκεκριμένη εφημερίδα, παρόλο που γνωρίζει την πραγματικότητα, αφήνει υπονοούμενα για το ταξίδι της μητέρας μου στη Ζυρίχη. Η μητέρα μου πήγε στη Ζυρίχη σε προγραμματισμένο ταξίδι για τον Ερυθρό Σταυρό και για κάποια θέματα που αφορούν το Ίδρυμα Λεβέντη. Καμιά σχέση δεν έχει το ταξίδι της με τις έρευνες που διεξάγονται. Η εφημερίδα προσπαθεί να προσβάλει τη μνήμη του εκλιπόντος με μειωτικές αναφορές. Την παραδίδω στην κρίση του λαού».

Προσβολή

Η οικογένεια Τάσσου Παπαδόπουλου θεωρεί προσβολή να της αποδίδεται ότι διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς για να δώσει λύτρα.

Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεσης κλοπής της σορού. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε στη «Σ» ότι η ειδική ομάδα που χειρίζεται το φάκελο της υπόθεσης στρέφεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά τον αποκλεισμό κάποιων άλλων ενδεχομένων.

Ήδη έχει ανακριθεί ένας σημαντικός αριθμός προσώπων, με στόχο να συγκροτηθεί το παζλ που θα συμβάλει στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την επιστροφή της σορού για ταφή.

Η Αστυνομία συγκλίνει στην εκτίμηση ότι η σορός δεν αφαιρέθηκε με στόχο να ριχθεί κάπου αλλού ή να αποκρυβεί. Η περίπτωση εμπλοκής του γραφείου πολέμου των κατεχομένων άρχισε να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται. Τα σενάρια που εξετάστηκαν και αποκλείστηκαν είναι πάρα πολλά, και με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί ότι τώρα υπάρχει κατεύθυνση στις έρευνες.

Τηλεφώνημα και σε πολιτικό

Η εξέταση των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν από τη συγκεκριμένη περιοχή ουδέν απέδωσαν. Μάλιστα, σε μια περίπτωση ενεπλάκη αδίκως και πολιτικό πρόσωπο, προς το οποίο τηλεφώνησαν κάποιοι για εντελώς άσχετο λόγο. Το τηλεφώνημα όμως κατεγράφη και έπρεπε να εξεταστεί.

Στους δορυφόρους οι ελπίδες

Το ενδεχόμενο κατασκοπευτικός δορυφόρος να ήταν στραμμένος στην περιοχή της Κύπρου είναι υπαρκτό και οι κυπριακές Αρχές ζήτησαν από την αστυνομία γειτονικής αλλά και υπερατλαντικής χώρας βοήθεια. Σήμερα αναμένεται απάντηση από τις δύο χώρες, αν θα αποστείλουν κλιμάκια για να βοηθήσουν τις έρευνες με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν.

Χωρίς να επιβεβαιώνει η Αστυνομία, φαίνεται ότι ζητήθηκε βοήθεια από τη Μοσάντ και το FBI.

Η καταγραφή των κινήσεων με τα υπερσύχρονα συστήματα των δορυφόρων στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι απόλυτης ευκρίνειας και μπορεί να υπάρξει εστίαση σε οποιοδήποτε σημείο. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι κατά πόσο η κίνηση που έχει καταγραφεί στο χώρο του κοιμητηρίου να θεωρήθηκε αξιόλογο στοιχείο για αποθήκευση ή να καταστράφηκε ως μη σημαντικό. Τι ακριβώς έχει καταγραφεί θα το δείξει η μελέτη των αρχείων αποθήκευσης δύο κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Έχει, ωστόσο, σημασία να δοθεί από την Αστυνομία ο ακριβής χρόνος της κλοπής, για να καταστεί δυνατή η εστίαση σε χρόνο και χώρο. Ήδη εκφράζονται υπόνοιες ότι η σορός μπορεί να κλάπηκε νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευε η Αστυνομία κι όχι τη βροχερή εκείνη νύκτα. Μπορεί, επίσης, η κίνηση των νυκτοβατών να έγινε σε διπλό χρόνο, για να περισυλλέξουν και να καταστρέψουν στοιχεία.

Από την οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζονται υπόνοιες για δάκτυλο από τα κατεχόμενα, με στόχο το ψυχολογικό σοκ του λαού μας. Η δράση αυτή, λένε, καλλιεργεί το αίσθημα ανασφάλειας του λαού, σπάζει το ηθικό του, κτυπά τα σύμβολά του και υποδηλώνει ακόμη ότι και οι νεκροί δεν αφήνονται να ησυχάσουν από την τουρκική ΜΙΤ. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι κατηγορούνται αδίκως, μπορούν να το πουν για να βοηθηθούν και οι έρευνες της Αστυνομίας, επισήμανε παλαιός συνεργάτης του εκλιπόντος ηγέτη.

Πηγή: Η Σημερινή

Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε και στο Κυπριακό blog Χριστόφιας-watch.

Συνεχείς αθλιότητες του κομμουνιστή Χριστόφια


Η «πολιτική» διαταγή της κυπριακής κυβέρνησης των AKEΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, προς την αστυνομία του νησιού, είναι φανερό ότι ήταν σαφείς από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου: ερευνήστε στον πατριωτικό χώρο. Κάποιοι θεώρησαν το πρωτοφανές συμβάν ως ευκαιρία για να σπιλώσουν τους πατριώτες, εν όψει μάλιστα κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού (που όπως όλα δείχνουν, θα έχει την τύχη της προηγούμενης).

Τα στοιχεία άλλωστε για το who is who των πατριωτών υπήρχαν, καθώς από την πρώτη ημέρα εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια, η παρακολούθηση άρχισε από την ελεγχόμενη από το AKEΛ αστυνομία. Θυμίζουμε τις συλλήψεις πατριωτών και τις φωτογραφίσεις από την κυπριακή ασφάλεια πατριωτικών εκδηλώσεων. Εδώ βέβαια βλέπουμε ότι δεν παρακολουθούσαν μόνο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Οι δοσίλογοι της Νέας Τάξης

Και τα όργανα άρχισαν, χωρίς τα «δεξιά» κυπριακά κόμματα να αντιδράσουν. Ο ΔΗΣΥ, που εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε παράρτημα του AKΕΛ, σιώπησε. Άχνα δεν έβγαλε. Πρώτοι βέβαια, έσπευσαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο ολοκληρωτικό καθεστώς Χριστόφια, οι άνθρωποι της ενδοτικής εφημερίδας ο "Πολίτης", διαδίδοντας αθλιότητες. Είχε πέσει «γραμμή» και ακολούθησαν και άλλοι σε Κύπρο και Ελλάδα. Συνελήφθησαν λοιπόν, ανακρίθηκαν και ερευνήθηκαν οι οικίες τους (εχθρικές καθ' όλα πράξεις) τρεις Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), Ελλαδίτες!!! Βάσει «πληροφοριών»... Φυσικά, η πηγή αυτών, αν υπάρχουν, δεν θα αποκαλυφθεί.

Δεν προέκυψε λοιπόν τίποτα εναντίον τους, αλλά σιγά μην τους αφήνανε ήσυχους. Τώρα, ψάχνουν και τα τηλεφωνικά τους δεδομένα: «η Αστυνομία αποτάθηκε στο Δικαστήριο και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εξασφάλισε δικαστικά διατάγματα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου για περισσότερα από πέντε πρόσωπα τα οποία θεωρούνται, από τις ανακριτικές αρχές, ύποπτα για ενδεχόμενη συμμετοχή στην υπόθεση...

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη αστυνομική πηγή, ανάμεσα σε αυτά τα άτομα είναι και οι τρεις Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) οι οποίοι είχαν ανακριθεί λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου. Τα διατάγματα επιδόθηκαν από χθες στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών και λήφθηκαν στοιχεία τα οποία τυγχάνουν αξιολόγησης από την ανακριτική ομάδα».

Θα βγει άκρη, παρά τη «μονομέρεια» των ερευνών

Για να δούμε, καθώς όπως διαβάζουμε, «δικαστικά διατάγματα για δώδεκα κινητά τηλέφωνα και τρία σταθερά εξασφάλισε η Αστυνομία από το Δικαστήριο και επεξεργάζεται τα στοιχεία». Θα δούμε λοιπόν τι θα βρουν. Ακόμα και εδώ όμως, όλα μυρίζουν μεθόδευση: «Ένα στοιχείο το οποίο προκαλεί ερωτηματικά είναι και το γεγονός ότι με βάση τον σχετικό νόμο (183/07) που δίνει το δικαίωμα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, πρέπει η Αστυνομία να διερευνά αδικήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των κακουργημάτων.

Αυτό το στοιχείο ενδεχομένως να καθιστά την όλη υπόθεση ακόμα πιο σοβαρή, με δεδομένο το γεγονός ότι από την πράξη της σύλησης τάφου προκύπτουν μόνο πλημμελήματα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη ανώτατων στελεχών της Αστυνομίας, αποφασίστηκε όπως κληθεί εκ νέου για κατάθεση ο ένας από τους τρεις στρατιωτικούς, ο οποίος είχε ανακριθεί λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση της σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου και της κλοπής της σορού.

Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω Ελλαδίτης Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης κατά την πρώτη ανάκριση προέβαλε άλλοθι το οποίο, κατόπιν διερεύνησης από την Αστυνομία, εξουδετέρωνε και την παραμικρή υποψία για συμμετοχή του στην πρωτοφανή υπόθεση, εντούτοις, προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία τα οποία χρίζουν, τουλάχιστον, κάποιων διευκρινίσεων».

Προσέξτε τώρα «παιχνίδια»: «Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως οι έρευνες επεκταθούν και στις Κεντρικές Φυλακές μετά από έμμεσα μηνύματα βαρυποινιτών ότι κατέχουν πληροφορίες. Η Αστυνομία πάντως δεν δίνει και μεγάλο βάρος σε τέτοιου είδους καταστάσεις αφού δεν είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις κατάδικοι εμφανίζονται έτοιμοι να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν ανταλλάγματα».

Επιφυλακτικοί οι αστυνομικοί

Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, όταν ρωτήθηκε για το αν κρίνεται σκόπιμο κάποιο από τα τρία πρόσωπα που ανακρίθηκαν, να ανακριθεί εκ νέου, αναδιπλώθηκε και κράτησε σαφείς αποστάσεις: «Στο παρόν στάδιο όχι, εάν παραστεί ανάγκη ναι, θα ξανακληθούν». Φυσικά...Και επισήμανε ότι για ανάκριση έχουν κληθεί πάρα πολλά πρόσωπα και όχι μόνο οι τρεις συγκεκριμένοι. Είναι σαν να είπε «απελθέτω απ' εμού το ποτήριο τούτο» ο άνθρωπος!

Πηγή: Ελεύθερος Κόσμος

Τα λόγια πετούν, αλλά τα γραπτά μένουν...


Εάν κλείσουμε ματιά και αυτιά στις πολιτικές κορώνες που είθισται να κυριαρχούν στην Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του εκάστοτε Προϋπολογισμού και επικεντρωθούμε ΜΟΝΟ στα αριθμητικά δεδομένα τους, θα ανακαλύψουμε την πραγματικότητα.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς αριθμητικούς παράγοντες του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση και ας θυμηθούμε τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε..

Προεκλογικά το ΠαΣοκ μας έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν. Για να μας πείσει χρησιμοποιούσε διάφορα επιχειρήματα. Μας έλεγε π.χ ότι υπάρχουν 30 δισ. ευρώ από μη εισπραττόμενους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών και ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να εισπράξει..... 1 δισ ευρώ.

Όμως...., εάν κοιτάξουμε με προσοχή τον κατατεθέντα προϋπολογισμό από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ , θα διαπιστώσουμε (σελίδα 52) ότι από μη εισπραττόμενους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών, η σημερινή Κυβέρνηση για φέτος υπολογίζει ότι θα εισπράξει MONO .....125 εκατ.!!!

Άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα (και όχι μόνο ,αφού ΚΑΙ μετεκλογικά το χρησιμοποίησε και το χρησιμοποιεί ακόμα ο κ. Παπανδρέου ) είναι οι περίφημες 900 επιτροπές, όπου η "επάρατη δεξιά" έκανε πάρτι κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και τις οποίες θα καταργούσε εξοικονομώντας χρήματα ύψους.....1 δισ ευρώ.

Όμως...., εάν ανατρέξουμε στην σελίδα 60 του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, θα διαπιστώσουμε ότι για υπερωρίες και συμβούλια η προσδοκώμενη μείωση των δαπανών είναι μόλις.... 50 εκατ. ευρώ !!!! Το προεκλογικό 1 δις ευρώ …αγνοείται και αναζητείται μέσω των εκπομπών της κας Νικολούλη!

Προεκλογικά το ΠαΣοΚ είχε υποσχεθεί την αύξηση του κονδυλίου για την παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ. Εάν όμως βάλουμε κάτω τα αριθμητικά δεδομένα του κατατεθέντα προϋπολογισμού , τότε ανακαλύπτουμε ότι η διαφορά από τον περσινό προϋπολογισμό είναι μόνο.....160 εκατ. ευρώ και το ποσοστό του επί του ΑΕΠ είναι ...3.58%. Δηλαδή ίδιο με πέρυσι !

Το 5% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου για το 2010, παρέμεινε ....προεκλογικό πυροτέχνημα και τροφή εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Τα ίδια ακριβώς διαπιστώνουμε και στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, διαψεύδονται.

Για τους πρώτους προβλέπονται στον κατατεθέντα προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ, που αρκούν μόνο για ... 1.610 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για τους 2.000 γιατρούς ....δεν υπάρχει κανένα κονδύλι!!!

Για την ανεργία προεκλογικά το ΠαΣοΚ είχε υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τα επιδόματα στο 70% του βασικού μισθού. Μας έλεγαν ο κ. Παπανδρέου και η κ. Κατσέλη ότι πρόκειται για μια δαπάνη 3 δισ ευρώ και μας διαβεβαίωναν ότι υπήρχε ήδη το σχέδιο εξεύρεσης του αντίστοιχου ποσού.

Όμως..., στον κατατεθέντα προϋπολογισμό προβλέπεται ένα κονδύλι μόλις....100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα χρειαστούν ....30 χρόνια, για να ικανοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία του Πα.Σο.Κ. για επιδόματα ανεργίας στο 70% του μισθού. Αυτό είναι δείγμα ότι το ΠαΣοΚ δεν χάνει με τίποτα το ... χιούμορ του! Τα λόγια πετούν, αλλά τα γραπτά μένουν και ( τα άτιμα !) ....αποκαλύπτουν!


YΓ. Τα ανωτέρω είναι ένα πολύ μικρό δείγμα λόγω περιορισμού μεγέθους του άρθρου. Θα επανέλθω!

ΥΓ2. Η φωτο είναι ...άσχετη ! Αλλά...., άσχετα δεν είναι και όσα μας είπανε προεκλογικά;

Πηγή: Politis-gr