Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Στους Μεσογειακούς τα Σκόπια με τ' όνομα "Μακεδονία"


Το άρθρο έχει γραφεί τον Ιούνιο του 2009 στο blog της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Η Ολομέλεια της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) αποφάσισε χθες να εντάξει τα Σκόπια στα μέλη της.

Η ενέργεια είναι πραξικοπηματική για δύο λόγους:

α) Τα Σκόπια δεν βρέχονται από την Μεσόγειο επομένως δεν είναι Μεσογειακή χώρα και με αυτήν την αιτιολογία είχε προ καιρού απορριφθεί η ένταξη της Βουλγαρίας.

β)
Η Δ.Ε.Μ.Α. προκαλεί τις Ελληνικές ευαισθησίες παραβιάζοντας την απόφαση του Ο.Η.Ε. που ορίζει ότι διεθνής ονομασία των Σκοπίων είναι το F.Y.R.O.M. και αυτή τα ενέταξε ως «Μακεδονία».


Προφανώς οι κύριοι της Διεθνούς Επιτροπής έπιασαν στον ύπνο την Ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο σύζυγος της κυρίας υπουργού μας των Εξωτερικών κ Ισίδωρος Κούβελος. Εκτός και αν συνέβη και κάτι χειρότερο: Συνειδητά ο κ. Κούβελος επέτρεψε να περάσει η ονομασία «κατ' εξαίρεση» όπως η σύζυγος του αεροπλάνο του Μιλόσοσκυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με ονομασία «Μακεδόνια».

Υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση να αντιδράσει ;

Πηγή: Δημοκρατική Αναγέννηση

Κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο στην Ιερισσό με θέμα τα μεταλλεία

Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει αύριο στις 6:00 μμ στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου με αποκλειστικό θέμα τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ώστε να τεθούν και να συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με τα μεταλλεία:

* Η εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, το Συμβούλιο Επικρατείας και ο Ναός-αρχαίο μνημείο του Αγίου Νικολάου.

* Οι εξελίξεις εν όψει της επερχόμενης λήξης της αδειοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

* Η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς στις 2 Οκτωβρίου και

* Το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας στους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κατεβαίνουν αύριο σε απεργία, για να παραστούν όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κυκλοφορούν επίσης δυσάρεστες φήμες που μιλάνε για πιθανά επεισόδια από ομάδα εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας όμως δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν αν δυναμιτίσουν την αυριανή συνεδρίαση. Όλα τα ανωτέρω θέματα είναι φλέγοντα για το Δήμο, όμως δεν έχουν έρθει ποτέ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την επικείμενη λήξη της αδειοδότησης της εξόρυξης και την πιθανά ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, θα υπάρχουν πολύ σύντομα εξελίξεις που το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αφορούν ΑΜΕΣΑ τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα επεδίωκαν να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ακουστούν οι θέσεις τους. Η “γραμμή” του διχασμού της κοινωνίας, γνωστή και από τις προκατόχους της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, μπορεί να ωφελεί την εταιρεία, σίγουρα όμως ζημιώνει και τους εργαζόμενους και την περιοχή.


Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Φιλιώ Πυργάκη: Καλαματιανά

Πρόγραμμα επισκέψεων του Αντώνη στην Αττική


Το πρόγραμμα του υποψηφίου Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009.

10.15 Επίσκεψη στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

20:30 Συνάντηση στελεχών της Ν.Δ. στην Ηλιούπολη στο Δημοτικό Αναψυκτήριο (Μνησικλέους και Ύδρας)

Παράλληλα, αύριο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με εκπροσώπους των προγραμμάτων μαθητείας STAGE, καθώς και με εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ που υπογράφουν το κείμενο των 10.500 υπογραφών.

"Γιορτή τσίπουρου" στη Μεσαία Μηλιά Πιερίας.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή τσίπουρου που γίνεται κάθε έτος τέτοια εποχή στη Μεσαία Μηλιά Πιερίας. Στη φώτο ο Μαλάμος με το "επιτελείο" του μπροστά από το πάγκο με προϊόντα από τα "καζάνια του Μαλάμου"...


Πηγή: Λευτεριά

Πάμπλο Γκαρσία, 5 χρόνια μετά...


Το γκολ που πέτυχε ο Πάμπλο Γκαρσία με απευθείας εκτέλεση φάουλ στην Κομοτηνή, μπορεί να είχε αρκετή δόση τύχης, ωστόσο μάλλον είναι η επιβράβευση για την μέχρι τώρα φετινή απόδοση του. Καθώς αυτήν την σεζόν ο Ουρουγουανός είναι σε κάθε αγώνα από τους πολυτιμότερους παίκτες του ΠΑΟΚ, προσφέροντας στην ομάδα του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ποδοσφαιριστής της ομάδας της Θεσσαλονίκης, που έχει φορέσει μεταξύ άλλων την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται στην έκτη θέση στον πίνακα με τους καλύτερους ομαδικούς παίκτες ενώ είναι μετά τον Βιεϊρινια ο δεύτερος καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ σε θετικές ενέργειες.

Ο Γκαρσία πέτυχε χθες το πρώτο γκολ του με την φανέλα του Δικεφάλου, αλλά αυτό το τέρμα έχει μεγαλύτερη αξία για τον ίδιο καθώς ήταν και το πρώτο μετά από τέσσερα χρόνια και εννιά μήνες! Μετά από πέντε χρόνια περίπου δηλαδή ο Ουρουγουανός βρήκε δίχτυα ξανά.

Σε συλλογικό επίπεδο ο Πάμπλο Γκαρσία είχε να σκοράρει από τις 22 Ιανουαρίου του 2005 στην αναμέτρηση της Μπιλμπάο με την Οσασούνα στο Σαν Μαμές. Στο 14ο λεπτό ο 32χρονος ποδοσφαιριστής είχε σκοράρει τότε για λογαριασμό της Οσασούνα σε έναν αγώνα που είχε λήξει 4-3 υπερ της Μπιλμπάο.

Ο Ουρουγουανός άσος του "Δικέφαλου" μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου και για το ματς της επόμενης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Άρη στην Τούμπα.

"Το παιχνίδι με τον Άρη είναι ένα σημαντικό ματς. Είναι ένας δύσκολος αντίπαλος. Υπολογίζουμε κάθε αντίπαλό μας και έτσι πρέπει να λειτουργούμε.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε, πρέπει να βελτιώσουμε πάρα πολλά πράγματα στην απόδοσή μας. Κυρίως να βελτιωθούμε σε θέματα αγωνιστικής τακτικής και να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) παιχνίδι.

Εννοείται ότι θέλουμε τη νίκη για μας και τον κόσμο μας που θα γεμίσει το γήπεδο και θα μας συμπαρασταθεί ανάλογα. Αυτό το παιχνίδι που ακολουθεί μετά τη διακοπή του Πρωταθλήματος δεν παύει να είναι ένα τοπικό ντέρμπι.

Πρέπει όμως να βελτιώσουμε την κυκλοφορία της μπάλας, να είμαστε πιο ψύχραιμοι και να μην κάνουμε τόσο εύκολα το λάθος. Δεν υπήρχε έλλειψη διάθεσης από τους παίκτες, απλώς σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει να υπάρχει έλλειψη συγκέντρωσης".

Πηγή: sport24

Θανατηφόρο Βέλ(λι)ος


Με γκολ του 17χρονου Βέλλιου, της χρυσής αλλαγής του Κωφίδη, ο Ηρακλής ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Οι ερυθρόλευκοι που αγωνίστηκαν με επτά απουσίες και τους Φετφατζίδη και Νικλητσιώτη βασικούς, δεν κράτησαν το προβάδισμα από το γκολ του Μαρέσκα (40') και υποχρεώθηκαν στην δεύτερη βαθμολογική τους απώλεια στο φαληρικό στάδιο. Οι πρωταθλητές Ελλάδας που είχανστο 87' δοκάρι με τον Ντουντού, ενώ διαμαρτύρονται και για γκολ του Μήτρογλου που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αποσπάστηκαν ένα βαθμό από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως έχει την ευκαιρία να τους προσπεράσει με νίκη επί του Λεβαδειακού την Κυριακή (9/11). Ο Γηραιός πάντως, διατήρησε το αήττητο με τον Κωφίδη στον πάγκο και κατέκτησε ένα πολύ σημαντικό βαθμό, που θα τον βοηθήσει και στον ψυχολογικό τομέα.

"Φέτφα" ο δημιουργός, Μαρέσκα ο εκτελεστής
Για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι, μετά της Λιέγης, ο Ζίκο παρέταξε τον Ολυμπιακό με τρεις στόπερ, σύστημα 3-4-3 και τους Φετφατζίδη, Νικλητσιώτη να πλαισιώνουν τον Μήτρογλου στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την κατοχή αλλά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, που εκμεταλλευόντουσαν οι παίκτες του Κωφίδη, κυρίως με τους γρήγορους Επστάιν και Μιλάνο. Ο Γιάντησης είχε ένα καλό σουτ, ο Μιλάνο μία ακόμα καλή προσπάθεια, αλλά ο Νικοπολίδης δεν δέχτηκε ουσιαστική πίεση.

Με τον Ντουντού να είναι και πάλι ο αδύναμος κρίκος, την προώθηση του παιχνιδιού ανέλαβε ο Μαρέσκα, με τους Φετφατζίδη και Νικλητσιώτη να είναι ιδιαίτερα κινητικοί. Ο "Φέτφα" είχε αρκετές καλές ενέργειες, με καλύτερη στιγμή του μία κάθετη, που έβγαλε τον Νικλητσιώτη φάτσα με τον Κοβαλέφσκι και τον πολωνό να κρατάει το μηδέν. Και ενώ όλα έδειχναν πως το ημίχρονο θα έβρισκε τις δύο ομάδες ισόπαλες, ένα σουτ-κεραυνός του Μαρέσκα, έδωσε το προβάδισμα στους ερυθρολεύκους.

Προσπαθούσε ο Ηρακλής, ήλεγχε ο Ολυμπιακός
Ο Κωφίδης φρέσκαρε γρήγορα την ομάδα του με Ηλιάδη, Κονέ, ενώ οι κυανόλευκοι προσπάθησαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Νικλητσιώτης και Φετφατζίδης, είχαν ακόμα μία καλή συνεργασία, με τον τελευταίο να αναγκάζει σε δύσκολη απόκρουση τον Κοβαλέφσκι στο 53'. Η απάντηση του Ζίκο στην επιθετική διάθεση των κυανόλευκων ήταν ο Λεντέσμα, ενώ πέρασε και τον Σοϊλέδη. Κινήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να ελέγξει καλύτερα τον ρυθμό ο Ολυμπιακός και να κερδίσει μέτρα προς την περιοχή του πολωνού.

Ακυρώθηκε του Μήτρογλου, τους "σκότωσε" του Βέλλιου
Ο Ολυμπιακός με τον Μήτρογλου στο 79' σημείωσε και δεύτερο γκολ αλλά ο Σταθόπουλος το ακύρωσε ως οφσάιντ. Επτά λεπτά αργότερα, οι ερυθρόλευκοι άγγιξαν εκ νέου το 2-0 αλλά το σουτ του Ντουντού σταμάτησε στο οριζόντιο στο δοκάρι, ενώ στην επόμενη φάση ο Νικοπολίδης σταμάτησε τον Γιαννούλη που ήταν σε θέση τετ α τετ. Ο έλληνας πορτιέρο, αμέσως μετά, αποσόβησε επικίνδυνο σουτ του Ηλιάδη αλλά δεν έκανε το ίδιο και στην προσπάθεια του Βέλλιου, που χάρισε στην ομάδα του τον βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις.

Πηγή: Sport.gr

Με δυναμική πορεία και κατάληψη ο λαός της Πιερίας βροντοφώναξε: "Όχι στα διόδια"

Με δυναμική πορεία και κατάληψη του χώρου, όπου κατασκευάζονται τα νέα διόδια στον κόμβο του Αιγινίου Πιερίας απάντησε σήμερα το μεσημέρι ο λαός της Πιερίας μετά από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς κοντά στην περιοχή, για βροντοφωνάξουν ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ και αφού εισήλθαν στην εθνική οδό κατέλαβαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και με δυναμική πορεία κατέφτασαν στο εργοτάξιο, όπου κατασκευάζονται τα νέα διόδια Αιγινίου.

Κατά την ώρα της κατάληψης υπήρχαν στον χώρο δεκάδες εργάτες που εργάζονταν και η συντονιστική επιτροπή αγώνα ζήτησε από τους υπεύθυνους του εργοταξίου να απομακρυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες, πράγμα που έγινε.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας και αρκετοί δήμαρχοι της Πιερίας.

Η κατάληψη διήρκεσε περίπου μία ώρα και αφού απευθύνθηκαν αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τους αιρετούς οι υπεύθυνοι της επιτροπής αγώνα δήλωσαν πως η μάχη για την αποτροπή κατασκευής νέων διοδίων στο Αιγίνιο θα συνεχισθεί πιο έντονα με δυναμικότερες μορφές αγώνα.

Πηγή: Λευτεριά

Δήλωση Μητσοτάκη 13/2/1993


Τι ακριβώς θα είχαμε ξεχάσει κυρία Ντόρα Μητσοτάκη;

Το χατίρι του Λοβέρδου στη Φάνη με τα λεφτά του υπουργείου


του Φρίξου Δρακοντίδη

Το να κάνουν οι υπουργοί ρουσφέτια, εξυπηρετώντας την κομματική τους πελατεία με αποσπάσεις και μεταθέσεις, δεν είναι βεβαίως κάτι άγνωστο ή σπάνιο. Το να κάνει όμως υπουργός του ΠΑΣΟΚ χατίρι σε τέως υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, χαρίζοντάς της μάλιστα μια δημόσιο υπάλληλο για να εκτελεί χρέη γραμματέα, αυτό πιθανότατα διεκδικεί ρεκόρ πρωτοτυπίας!

Τα… εύσημα της πρωτοτυπίας αυτής ανήκουν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δέχτηκε ουσιαστικά η πρόσφατα διορισθείσα ως δημόσιος υπάλληλος προσωπική γραμματέας της κυρίας Φάνης Πετραλιά να πληρώνεται κανονικά από φορέα του υπουργείου του, αλλά να εργάζεται στο πολιτικό γραφείο της τέως υπουργού. Το γραφείο του κ. Λοβέρδου μάλιστα φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να γίνει η «διάθεση», όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, παρά το γεγονός ότι η κυρία Πετραλιά δεν δικαιούται να απασχολεί κανέναν δημόσιο υπάλληλο, αφού δεν εξελέγη καν βουλευτής!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η έμπιστη της τέως υπουργού-βουλευτού κυρίας Πετραλιά, κυρία Κωνσταντίνα Μπράχου, αν και εργάζεται επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ), φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο δεν πατάει το πόδι της στη συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά βρίσκεται καθημερινά στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Πετραλιά, τακτοποιώντας όλα τα ζητήματά της!

Την ίδια στιγμή, ο φάκελός της έχει ήδη προωθηθεί στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να αποσπαστεί άμεσα σε υπηρεσία του υπουργείου από το ΕΚΕΠΙΣ, γιατί, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προσωπικού, «το είχε ζητήσει η κυρία Πετραλιά»!

Η κυρία Μπράχου βρίσκεται στο πλευρό της τέως υπουργού-βουλευτού από το 2004, όταν η κυρία Πετραλιά έγινε υπουργός Πολιτισμού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Κώστα Καραμανλή. Εκτοτε την ακολουθεί σε κάθε της βήμα και σύμφωνα με υπουργικούς κύκλους, είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις δύσκολες αποστολές. «Είναι το μάτι και το αφτί της Φάνης», λένε χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο του 2008, με την υπ’ αριθμ. 3350/Δ1.412/15.1.2008 απόφαση της τότε υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η κυρία Μπράχου διορίζεται στο πολιτικό της γραφείο, σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας Δ.Ε. (απόφοιτος Λυκείου), με βαθμό Δ’. Μερικούς μήνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την 1/6/2008, παραιτείται από τη θέση της και λίγο αργότερα προσλαμβάνεται με σύμβαση αορίστου χρόνου στο ΕΚΕΠΙΣ, τον επίσημο εθνικό φορέα για την Ανάπτυξη, που εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Ετσι, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, η κυρία Πετραλιά τακτοποιεί τη γραμματέα της, κάνοντάς τη μόνιμο δημόσιο υπάλληλο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Συνέδριο ΝΔ: κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αντώνης Σαμαράς


του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε παιχνίδι τακτικής μεταξύ Σαμαρά – Μπακογιάννη εξελίχθηκε το συνέδριο της ΝΔ. Το κλίμα στους διαδρόμους του ΣΕΦ ήταν σαφώς υπέρ του κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος την πρώτη ημέρα του συνεδρίου κέρδισε τις εντυπώσεις με την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα που κατέβασε.

Έτσι την Κυριακή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να κάνει δεύτερη παρέμβαση για να μιλήσει και εκείνη πολιτικά και να απαντήσει στον Μεσσήνιο πολιτικό προκειμένου να περισσώσει ότι μπορεί. Έτσι όμως στην ουσία αποδέχθηκε την ατζέντα του κ. Σαμαρά και εμφανίστηκε να είναι σε άμυνα.

Η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα του κ. Σαμρά βασίζεται στο ότι το κόμμα πρέπει να διαμορφώσει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο για να κερδίσει ξανά τους δικούς του ψηφοφόρους και μετά να προσπαθήσει να διευρύνει την απήχησή του με την δύναμη των ιδεών του.

Η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι: θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό και δυνατό που θα αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ ή θέλουμε ένα κόμμα περιχαρακωμένο και επιρρεπές στον λαικισμό, εσωστρεφές το οποίο θα υποστηρίζει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;».

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν ζήτησε ξανά τον λόγο αλλά περιορίστηκε σε μία διαρροή κύκλων του που ανέφερε: «Ο πολιτικός λόγος και η ιδεολογική πλατφόρμα του Αντώνη Σαμρά είναι ολοκληρωμένη ξεκάθαρη και γι αυτό αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει να διευκρινίσει ή να προσθέσει οτιδήποτε».

Στην τοποθέτησή της η κ. Μπακογιάννη θέλησε να κολακεύσει τα αισθήματα της κομματικής βάσης λέγοντας ότι «η βάση μας είναι το κόμμα. Το παραμελήσαμεκαι δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Η ΔΑΚΕ δεν είναι η ασπίδα της κυβέρνησης αλλά η φωνή των εργαζομένων. Η ΟΝΝΕΔ είναι η γέφυρά μας με την νεολαία, αν δεν την ακούσουμε, δεν την καταλάβουμε δεν την κάνουμε συμμέτοχο στο αύριο θα έχουμε αποτύχει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η χθεσινή της ομιλία ήταν για τον εαυτό της και περιείχε μόνο γενικότητες η κ. Μπακογιάννη είπε: «δεν ζητάω λευκή επιταγή, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, δεν θέλω να χαιδέψω αυτιά για να με ψηφίσετε. Χρειάζονται νέες δομές νέες αντιλήψεις που θα ενισχύουν τη βάση του κόμματος θα δίνουν ισχύ στους νέους στους συνδικαλιστές στις γυναίκες. Το πλαίσιο των προτάσεών τους οι υποψήφιοι πρέπει να το παρουσιάσουν πριν την εκλογή».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και σε ορισμένες από τις προτάσεις που είχε κάνει για την ανασυγκρότηση του κόμματος: «δεσμεύομαι ότι οι υποψήφιοι βουελυτές θα επιλέγονται από τα στελέχη, τους εκπροσώπους για τους ΟΤΑ θα τους αποφασίζει με προκριματικές εκλογές η βάση. Τα κομματικά στελέχη θα εκλέγονται από τα μέλη. Ο πρόεδρος πρέπει να έχει θητεία για να ακούει τη βάση και να έχει ανοικτές τις πόρτες».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Στο φως μυστικά του κάστρου Ροδοστούικ στην οροσειρά της Ροδόπης


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΙΒΑΪΛΟ ΚΑΝΕΦ

Στα θεμέλια βρήκαμε 193 κέρματα, μαζί με ζυγαριά. Αυτό είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου – να εξακριβώσει με κέρματα την αρχική χρονολογία του μνημείου, τόνισε ο αρχαιολόγος

Εδώ και τρία χρόνια αρχαιολογική αποστολή υπό τη διεύθυνση του Ιβάιλο Κάνεφ, επιστημονικού συνεργάτη στο Μεσαιωνικό Τμήμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, διεξάγει έρευνες στο κάστρο Ροδοστούικ, στην νότια πλευρά της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. "Το 2009 έπρεπε να συνεχίσουμε την ανασκαφή μεγάλου δημοσίου κτηρίου που βρίσκεται στο ψιλότερο μέρος του κάστρου και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποια ήταν η λειτουργία του. Επίσης, να ανακαλύψουμε έναν ολόκληρο χώρο – πράγμα το οποίο θα μας έδινε την απάντηση στα ερωτήματα που έχουμε.

Δυστυχώς, το 2009 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά από πλευράς οικονομικών, ωστόσο μας βοήθησαν φίλοι που εξασφάλισαν τα χρήματα για την αποστολή. Και το έκαναν εντελώς δωρεάν, μόνο στο όνομα της ιδέας. Χαίρομαι πολύ που βρίσκονται τέτοιοι ανιδιοτελείς άνθρωποι. Εργαστήκαμε ένα μήνα και ανακαλύψαμε έναν ολόκληρο χώρο. Ήδη γνωρίζουμε από ποιες εποχές προέρχονται τα πολιτιστικά στρώματα, κυρίως στον χώρο που είναι οι ανασκαφές".

"Στα θεμέλια βρήκαμε 193 κέρματα, μαζί με ζυγαριά", συνεχίζει. "Αυτό είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου – να εξακριβώσει με κέρματα την αρχική χρονολογία του μνημείου και εμείς όντως είχαμε αυτή την ευκαιρία. Τα πρώτα κέρματα χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου (τις πρώτες δεκαετίες του 4 αιώνα), όταν πιθανώς τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του φρουρίου.

Τα τελευταία – από την εποχή του αυτοκράτορα Μαρκιανού (ο οποίος βασίλευε από το 450 έως το 457). Το επόμενο πολιτιστικό στρώμα είναι από τον 6ο αιώνα με νομίσματα του αυτοκράτορα Αναστασίου. Αυτά είναι πολύ χαρακτηριστικά, μια και τότε πραγματοποιείται νομισματική μεταρρύθμιση. Στα τέλη του 6 αιώνα, όμως το κάστρο γνώρισε μεγάλη πυρκαγιά που πιθανότατα οφειλόταν στις επιδρομές Σλάβων και Αβάρων από την ίδια εποχή. Πέρυσι, στο ίδιο στρώμα βρήκαμε ένα μπρούτζινο θυμιατό – με πολλές πλευρές, σε άριστη κατάσταση. Γι’ αυτό υποθέτουμε ότι πρόκειται για αρχαίο χριστιανικό ναό, και πιο συγκεκριμένα, βασιλική".

Κατά τον αρχαιολόγο, το κτίριο είναι πολύ γερό. Ανεγέρθηκε πάνω στα θεμέλια άλλης οικοδομής και μπορεί όντως να αποδειχθεί ότι πρόκειται για βασιλική, κτισμένη πάνω από τα θεμέλια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Αυτό δεν είναι σπάνιο γεγονός. Η υπόθεση ότι ο χώρος ήταν ιερός στις διάφορες εποχές τεκμηριώνεται και από την ύπαρξη νεκροταφείου από τον 11 αιώνα. Στον ίδιο χώρο όπου βρέθηκαν τα κέρματα, υπάρχουν και κομμάτια μεγάλων πήλινων αγγείων (πιθαριών) που χρησίμευσαν για την αποθήκευση σιταριού.

"Είναι μια συνηθισμένη πρακτική για την εποχή της Ύστερης Αρχαιότητας (4 – 6 αιώνας μ.Χ.). Τα ευρήματα δεν έρχονται σε αντίφαση με την υπόθεση περί της ύπαρξης ναού, καθώς πολλές φορές δίπλα στις βασιλικές κτίζονταν και αποθήκες σιταριού", διευκρινίζει ο κ. Κάνεφ.

"Είναι καλό να ξέρουμε ότι η μεγάλη αρχαιολογία συνδέεται όχι μόνο με τους χρυσούς θησαυρούς. Καλή αρχαιολογία είναι αυτή που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τον υλικό πολιτισμό των προγόνων μας, αλλά και αποδεικνύει αυτά που διαβάζουμε στις γραπτές πηγές. Μεγάλη χαρά σου είναι να βρεις στο έδαφος κάτι, για το οποίο έχεις διαβάσει προηγουμένως. Η δική μου η μεγάλη χαρά ήταν, όταν στο στρώμα του 8-9 αιώνα βρήκα επίθεμα μέσης Βουλγάρου στρατιώτη.

Και αυτό το επίθεμα μέσης, μαζί με άλλα τρία που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μολονότι δεν προέρχονται από το ίδιο μέρος, αποδεικνύουν την ύπαρξη Βουλγάρων τότε, σ’ εκείνα τα μέρη. Εάν τα επιθέματα αυτά βρίσκονταν βόρεια του Αίμου – εντάξει, εκεί είναι η θέση τους, εκεί απλωνόταν το πρώτο μεσαιωνικό βουλγαρικό κράτος. Αλλά τόσο νότια να υπάρχει βουλγαρικό φρούριο, αυτό για μένα είναι μεγάλη αποκάλυψη και ικανοποίηση από τις έρευνες".

Η εργασία των αρχαιολόγων είναι πολύ δύσκολη, γιατί τα τείχη του Ροδοστούικ γκρεμίστηκαν πριν από αιώνες και σκέπασαν τα πολιτιστικά στρώματα από κάτω. Πάνω από τις πέτρες πάλι είναι το νεκροταφείο από τον 11 αιώνα. Όλα αυτά εμποδίζουν τις ανασκαφές και την περιγραφή των στρωμάτων.

"Αυτό το μεγάλο κτίριο πρέπει να ανακαλυφθεί ολόκληρο μέσα σε 3-4 χρόνια", συνεχίζει ο αρχαιολόγος. "Ελπίζουμε μέχρι τότε να ανοίξει ο νέος μεθοριακός σταθμός με την Ελλάδα, που απέχει μόλις 3 χλμ. από τα ερείπια".

Κείμενο: Βενέτα Παβλόβα
Μετάφραση: Αλεξέι Σταμπολώβ

Πηγή: Χρόνος

Ηθοποιός έχασε τη ζωή του σε χείμαρρο στα Γρεβενά - Αλλος ένας αγνοούμενος στην Αριδαία


Σήμερα τα ξημερώματα έχασε τη ζωή του στον επαρχιακό δρόμο Καρπερού – Κατάκαλης ο 46χρονος ηθοποιός Νίκος Προύφας όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου στην περιοχή. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών το αυτοκίνητο παρασύρθηκε τη στιγμή που κινούνταν στη διάβαση του ρέματος Σιούτσα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το αυτοκίνητο παρασύρθηκε τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από το σημείο ενώ ο άτυχος ηθοποιός εντοπίστηκε νεκρός περίπου σε απόσταση περίπου 400 μέτρων. Προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργούν οι αστυνομικοί του τμήματος Δεσκάτης.

Αγνοείται 42χρονος στην Αριδαία

Ενας 42χρονος άνδρας από την Πολυκάρπη Αριδαίας αγνοείται από τα ξημερώματα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 03.40 σήμερα τα ξημερώματα στον επαρχιακό δρόμο Πιπεριά - Τσάκωνες όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 42χρονος και στο οποίο επέβαιναν η 35χρονη σύζυγός του και η 15χρονη κόρη του παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου, ο οποίος υπερχείλισε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Και οι τρεις επιβάτες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να απομακρυνθούν από το σημείο. Στην περιοχή λίγη ώρα αργότερα έσπευσε οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ειδοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές και κατάφεραν ν' απεγκλωβίσουν την 35χρονη γυναίκα. Η ανήλικη είχε καταφέρει να απομακρυνθεί έγκαιρα από τα νερά του χειμάρρου ενώ ο 42χρονος παρασύρθηκε και έκτοτε αγνοείται.

Ερευνες από δύτες της ΕΜΑΚ

Από εκείνη τη στιγμή έχει στηθεί μεγάλη κινητοποιήση για τον εντοπισμό του 42χρονου ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και άνδρες της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πιπεριά - Ροδωνιά.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Να τελειώνουμε με την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα


Ας δώσουμε το πρώτο ηχηρό χαστούκι στην οικογενειοκρατία και ας γκρεμίσουμε τα μεγάλα τζάκια στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την 29η Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να ανατρέψουμε τη "γραμμή" του κατεστημένου που υποδεικνύει τη Ντόρα Μπακογιάννη - Μητσοτάκη για αρχηγό της ΝΔ. Ας τελειώνουμε με την οικογενειοκρατία ελέω της οποίας κυβερνάνε και ποδηγετούν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες οι Παπανδρέηδες, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες και οι λοιποί.

Για αυτό και μόνο το λόγο θα πρέπει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στην εκλεκτή του συστήματος κυρία Ντόρα, για να έρθει και η σειρά του Γιωργάκη που κυβερνά την Ελλάδα εξαιτίας του επιθέτου Παπανδρέου.

Κατερινιώτης Νεοδημοκράτης

Πηγή: Πιέριοι

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας 7/11/2009







Άκης Γεροντόπουλος: Γιατί είμαι με τον Αντώνη Σαμαρά


Ποιον θα στηρίξετε στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου;

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα της ΝΔ, μια επόμενη ημέρα που πρέπει να είναι ενωτική. Οποιος και να βγει, πρέπει η ΝΔ να έχει μαζί του προοπτική εξουσίας. Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι ικανοί, αλλά πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η ΝΔ έχει ανάγκη από κάποιον που θα ξεκαθαρίσει την ιδεολογία της και θα περιφρουρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του φιλελευθερισμού της, αλλά και τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να το πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς.

Εδώ, λένε κάποιοι ότι, για να γίνει ξανά μεγάλη η ΝΔ και να αποκτήσει προοπτική, χρειάζεται και η διεύρυνση προς το κέντρο. Μπορεί αυτό να το κάνει ο κ. Σαμαράς;

Σαφέστατα και μπορεί. Η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα και άρα είναι και αυτό απαραίτητο. Πρέπει όμως πρώτα να μιλήσουμε στην καρδιά της παράταξης και μετά να υπάρξει η διεύρυνση προς κάθε κατεύθυνση.

Κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ; Γιατί υπάρχει και αυτή η κουβέντα, ότι ο χαμένος της 29ης Νοεμβρίου δε θα παραμείνει στη ΝΔ...

Εγώ ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: όποιος και να βγει πρόεδρος της ΝΔ, θα τον υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.

Δε φοβάστε, δηλαδή, τη διάσπαση;

Μα, γιατί να υπάρξει διάσπαση; Αυτό που κοιτάζουμε να πετύχουμε είναι η καλύτερη προοπτική της παράταξης. Δε νομίζω ότι υπάρχει σώφρων στη ΝΔ που μιλά σοβαρά για διάσπαση της παράταξης.

Ολη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε για την ιστορία και για το τι έγινε πριν από πολλά χρόνια έχει ενοχλήσει αρκετούς. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει αυτή η αντιπαράθεση ή ότι η ΝΔ πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον;

Η ΝΔ οφείλει να μιλήσει με όρους του μέλλοντος. Αν μιλήσει με όρους του παρελθόντος, τότε οι πολίτες και μάλιστα οι νέοι άνθρωποι δε θα θέλουν να έχουν σχέση με όλα αυτά και θα μας γυρίσουν την πλάτη. Εγώ νομίζω ότι οφείλουμε να βρούμε όλα αυτά, τα οποία μας ενώνουν, αυτά με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια μάς ένωσε ο Κώστας Καραμανλής κι έτσι να προχωρήσουμε. Η παράταξη αυτή έχει μέλλον γιατί κοιτάζει το τι μπορεί να την ενώσει για τη συνέχεια.

Τι λέτε για όλες αυτές τις εντάσεις μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στα ΜΜΕ και τους υποστηρικτές «ένθεν και ένθεν;» Κάποιοι κάνουν λόγο για δημόσιο «ξεκατίνιασμα», που δεν κάνει καλό στη ΝΔ. Θεωρείτε ότι πρέπει να μπει φρένο;

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει είναι το καταλάγιασμα όλης αυτής της έντασης. Και να αντιληφθούμε ότι και αύριο θα είμαστε όλοι μαζί. Επομένως, το να λέμε κουβέντες παρορμητικές δε βοηθά ούτε την καλύτερη προαγωγή του πολιτικού μας λόγου ούτε την εικόνα μας προς τα έξω.

Κάτι τελευταίο για τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ. Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες αλλαγές στο κόμμα; Γιατί δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι η ΝΔ είναι ένα φθαρμένο προϊόν και χρειάζεται ριζική αναγέννηση.

Αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από το ποιον στηρίζουν σήμερα, ποιον θα ψηφίσουν ή τι έκαναν στο παρελθόν. Ολα τα ικανά στελέχη θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ξεκαθαριστεί ότι αυτή η παράταξη τούς έχει ανάγκη όλους. Αυτές είναι βασικές κατευθύνσεις που θα μας δώσουν την προοπτική για το αύριο.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Κλείνουν και τα δύο Γυμνάσια Πολυγύρου λόγω "συρροής κρουσμάτων γρίπης"


Κλείνουν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Πολυγύρου λόγω εντοπισμού συρροής κρουσμάτων γρίπης, για 7 ημέρες, από σήμερα 7/11/2009.

Πηγή: Ρεσπέντζα