Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Άκης Γεροντόπουλος: Γιατί είμαι με τον Αντώνη Σαμαρά


Ποιον θα στηρίξετε στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου;

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα της ΝΔ, μια επόμενη ημέρα που πρέπει να είναι ενωτική. Οποιος και να βγει, πρέπει η ΝΔ να έχει μαζί του προοπτική εξουσίας. Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι ικανοί, αλλά πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η ΝΔ έχει ανάγκη από κάποιον που θα ξεκαθαρίσει την ιδεολογία της και θα περιφρουρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του φιλελευθερισμού της, αλλά και τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να το πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς.

Εδώ, λένε κάποιοι ότι, για να γίνει ξανά μεγάλη η ΝΔ και να αποκτήσει προοπτική, χρειάζεται και η διεύρυνση προς το κέντρο. Μπορεί αυτό να το κάνει ο κ. Σαμαράς;

Σαφέστατα και μπορεί. Η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα και άρα είναι και αυτό απαραίτητο. Πρέπει όμως πρώτα να μιλήσουμε στην καρδιά της παράταξης και μετά να υπάρξει η διεύρυνση προς κάθε κατεύθυνση.

Κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ; Γιατί υπάρχει και αυτή η κουβέντα, ότι ο χαμένος της 29ης Νοεμβρίου δε θα παραμείνει στη ΝΔ...

Εγώ ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: όποιος και να βγει πρόεδρος της ΝΔ, θα τον υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.

Δε φοβάστε, δηλαδή, τη διάσπαση;

Μα, γιατί να υπάρξει διάσπαση; Αυτό που κοιτάζουμε να πετύχουμε είναι η καλύτερη προοπτική της παράταξης. Δε νομίζω ότι υπάρχει σώφρων στη ΝΔ που μιλά σοβαρά για διάσπαση της παράταξης.

Ολη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε για την ιστορία και για το τι έγινε πριν από πολλά χρόνια έχει ενοχλήσει αρκετούς. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει αυτή η αντιπαράθεση ή ότι η ΝΔ πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον;

Η ΝΔ οφείλει να μιλήσει με όρους του μέλλοντος. Αν μιλήσει με όρους του παρελθόντος, τότε οι πολίτες και μάλιστα οι νέοι άνθρωποι δε θα θέλουν να έχουν σχέση με όλα αυτά και θα μας γυρίσουν την πλάτη. Εγώ νομίζω ότι οφείλουμε να βρούμε όλα αυτά, τα οποία μας ενώνουν, αυτά με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια μάς ένωσε ο Κώστας Καραμανλής κι έτσι να προχωρήσουμε. Η παράταξη αυτή έχει μέλλον γιατί κοιτάζει το τι μπορεί να την ενώσει για τη συνέχεια.

Τι λέτε για όλες αυτές τις εντάσεις μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στα ΜΜΕ και τους υποστηρικτές «ένθεν και ένθεν;» Κάποιοι κάνουν λόγο για δημόσιο «ξεκατίνιασμα», που δεν κάνει καλό στη ΝΔ. Θεωρείτε ότι πρέπει να μπει φρένο;

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει είναι το καταλάγιασμα όλης αυτής της έντασης. Και να αντιληφθούμε ότι και αύριο θα είμαστε όλοι μαζί. Επομένως, το να λέμε κουβέντες παρορμητικές δε βοηθά ούτε την καλύτερη προαγωγή του πολιτικού μας λόγου ούτε την εικόνα μας προς τα έξω.

Κάτι τελευταίο για τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ. Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες αλλαγές στο κόμμα; Γιατί δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι η ΝΔ είναι ένα φθαρμένο προϊόν και χρειάζεται ριζική αναγέννηση.

Αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από το ποιον στηρίζουν σήμερα, ποιον θα ψηφίσουν ή τι έκαναν στο παρελθόν. Ολα τα ικανά στελέχη θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ξεκαθαριστεί ότι αυτή η παράταξη τούς έχει ανάγκη όλους. Αυτές είναι βασικές κατευθύνσεις που θα μας δώσουν την προοπτική για το αύριο.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: