Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κωνσταντῖνος ΙΑ´ Παλαιολόγος - Ἡ τελευταία ὁμιλία πρὸς τὸν λαόν (ὀλίγον πρὸ τῆς Ἁλώσεως)


Ἀπὸ τὸ Χρονικὸν τοῦ Μεγάλου Λογοθέτου Γεωργίου Σφραντζῆ ἢ Φραντζῆ, Ἐκδοθὲν ἐν Κερκύρᾳ ἔτει 1477

Ἐμεῖς μέν, εὐγενέστατοι Ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλὸς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ Ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῶν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἰὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο λέγω καὶ παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς, ὡς πάντοτε ἕως τοῦ νῦν ἐποιήσατε, κατὰ τὸν Ἐχθρῶν τῆς πίστεως ἡμῶν....

Αρχείο - Συλλογή Γιώργη Μελίκη: Οταν το μεράκι γεννάει θαύματα...


Οσοι γνωρίζουν από κοντά τον Γιώργη Μελίκη δεν είχαν ποτέ καμιά αμφιβολία για το πόσο επαγγελματισμό και σοβαρότητα κρύβει το κατά τ' άλλα μεράκι του, η ενασχόλησή του με τη λαογραφία και με το μεγάλο πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης. Καμία έκπληξη, λοιπόν, για το νέο του κατόρθωμα, το Αρχείο - Συλλογή Γιώργη Μελίκη που εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 20:30, στη Μελίκη Ημαθίας.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο περίπου 1.000 τ.μ. ο οποίος απέχει εξήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και οκτώ από τη Βεργίνα. Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή.

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ : Σώμα δίχως άκρα, η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα


Μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "27 της Ευρώπης".

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού και σημείωσε πως οι λαοί της Ευρώπης «θα πρέπει να σέβονται ο ένας την αξιοπρέπεια του άλλου».

Ο κ. Γκένσερ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας του κατά την ένταξη της Ελλάδας στη ΕΟΚ, μίλησε για την αρχή της αλληλεγγύης μέσα στην ΕΕ τονίζοντας ότι αποτελεί αξίωμα της ευρωπαϊκής ιδέας ότι οι «μεγάλοι θα πρέπει να αποδεχθούν ως ισότιμους τους μικρούς»,

Επίσκεψη του Θεόδωρου Καράογλου στον Δήμο Σιθωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δήμο Σιθωνίας επισκέφθηκε το Σάββατο το απόγευμα ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν.Δ., Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ Χαλκιδικής, κ.Δημήτριο Τζούφη, και στελέχη του κόμματος.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος συζήτησε με τον κ.Καράογλου τις τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σιθωνίας, τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα η κεντρική διοίκηση φάνηκαν ανέτοιμοι να υποστηρίξουν το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Μοιρολόι της Χαλκιδικής για την Άλωση της Πόλης

Η Άλωση της Πόλης

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1453 από γαλλική μινιατούρα της Βιβλιοθήκης του Παρισιού.

Ημερομηνίες Σταθμοί στην Ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

658 π.Χ. Ελληνες άποικοι από τα Μέγαρα ιδρύουν στις ακτές του Κεράτιου Κόλπου μία νέα πόλη, που ονομάζεται Βυζάντιο προς τιμή του οικιστή της Βύζαντα.

Μνημείο κηρύχθηκε το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη


Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κηρύχθηκε ως μνημείο το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, σε ένα τριώροφο κτήριο, το οποίο είχε χτίσει ο πατέρας του και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε ΓενίΚαπί και Νουμάν Πασά).Σε αυτό καταλήγουν οι ιστορικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, όπου ζούσε ένας αδελφός της μητέρας του.

Το σπίτι αυτό παραχωρήθηκε το 1935 από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Αταττούρκ.

Πρόγραμμα του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά


Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Τη Δευτέρα 30/5/2011, στις 12.30, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις (αίθουσα Γερουσίας Βουλή).

Την Τρίτη 31/5/2011, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναχωρεί για τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου.