Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πεδίο μάχης ο Άγιος Παντελεήμονας

Επισκέψιμο θα γίνει το σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα

Αποψη του σπηλαίου Φράγχθι στην Αργολίδα από τη θάλασσα


Παλαιολιθική εποχή 

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Την ανάδειξη του σπηλαίου Φράγχθι στην Αργολίδα, ενός από τα σημαντικότερα του ελληνικού χώρου, αφού θεωρείται πιθανό ότι έχει κατοικηθεί από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ κατά την Μουστιαία περίοδο (40.000 χρόνια από σήμερα) αλλά σίγουρα από τον Homo Sapiens (30.000 χρόνια από σήμερα) αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των επισκεπτών και η ενημέρωσή τους.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας που έχει στην ευθύνη της το σπήλαιο, θα αποκατασταθεί η παλαιά προβλήτα ώστε να διασφαλιστεί η θαλάσσια πρόσβαση, θα διαπλατυνθεί και θα διαμορφωθεί κατάλληλα το υπάρχον μονοπάτι, το οποίο αρχίζει από την παραλία και φθάνει ως το μνημείο ενώ ενημερωτικές πινακίδες θα πληροφορούν τον επισκέπτη για την ιστορία, τη σημασία του χώρου και τα ευρήματά του.

Μαρίν Λεπέν: Η νέα ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας


ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Νέα ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αναδείχθηκε η Μαρίν Λεπέν, η οποία διαδέχεται τον βετεράνο πατέρα της Ζαν-Μαρί στην ηγεσία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του κόμματος.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν επισήμως αργότερα, αλλά κομματικές πηγές είπαν σήμερα ότι η Μαρίν εξελέγη με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων των μελών.

Ο Λεπέν αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο ίδρυσε, μετά από 40 χρόνια.

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν τον Απρίλιο του 2002, όταν τερμάτισε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποκλείοντας τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν. Ηταν μία νίκη που σόκαρε την Γαλλία και τον κόσμο. Στον δεύτερο γύρο έχασε από τον Ζακ Σιράκ.

Ενταση στον Αγιο Παντελεήμονα


Για μία ακόμη φορά αριστερές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατοίκους της περιοχής, λόγω των διαφορετικών θέσεων στο μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης κατοίκησης λαθρομεταναστών.

Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε από τα Προπύλαια προς τον Αγιο Παντελεήμονα πορεία με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, αντιρατσιστικών οργανώσεων, φοιτητικών και μαθητικών φορέων.

Στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί εκεί σειρά εκδηλώσεων και συναυλία.

Από νωρίς το μεσημέρι ωστόσο ομάδα κατοίκων και άλλων ατόμων βρέθηκε στην πλατεία για να εμποδίσουν την εγκατάσταση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων και της εξέδρας, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ η μεταβολή θα ξεκινήσει από τα βόρεια και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

α) τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο που από το απόγευμα της Κυριακής (16-01-2011) θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς τη νύχτα στα νότια τοπικά τα 10 μποφόρ.

Τη Δευτέρα (17-01-2011) οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι (9 μποφόρ) θα περιοριστούν σταδιακά στα νότια πελάγη.

β) τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της Κυριακής(16-01-2011) στο Αιγαίο και κυρίως στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Θεσσαλονίκη: Ο νυν και ο πρώην θα τελέσουν τα εγκαίνια του ανδριάντα


Η χρυσή τομή βρέθηκε και τελικά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Νέα Παραλία θα πραγματοποιήσουν από κοινού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο προκάτοχός του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μαζί με τον Αχιλλέα Καραμανλή, αντιπρόεδρο του ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 13.00 και συγκεντρώνει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον λόγω των κορυφαίων πολιτικών που θα δώσουν το παρών.

Αναμένεται να παραβρεθούν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή και βουλευτές.

Μαθήματα για σπηλαιολόγους κάτω από την... πλατεία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στα άδυτα των ορεινών όγκων της κεντρικής Μακεδονίας, εκεί που καρτερούν αρχαιολογικοί και γεωλογικοί θησαυροί και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια του έτους, διεισδύει μία ομάδα ατόμων από τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα σπηλαιολόγων «Πρωτέας» (το όνομα προέρχεται από τη σπηλαιόβια σαλαμάνδρα Proteus Anguinus) αριθμεί 20 άτομα που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα βουνά και τα σπήλαια.

«Μέσα στα σπήλαια συναντάμε έναν εκπληκτικό κόσμο. Εχουμε ήδη ανακαλύψει μοναδικά γεωλογικά σπηλαιοθέματα και κοιλότητες που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα», μας εξηγεί ο πρόεδρος της ομάδας και υποψήφιος διδάκτωρ Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!


Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου!

Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεπτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης.

"Να κάνουμε μήνυση στον άντρα της γιατί ... δεν"



Με ανοιχτό το στόμα έμεινε ο αξιωματικός υπηρεσίας, αστυνομικής υποδιεύθυνσης περιοχής της Πελοποννήσου, όταν άκουσε τον λόγο που ήθελαν να υποβάλλουν μήνυση ένας άνδρας και η κόρη του εναντίον του συζύγου της.

Ο λόγος; Ο σύζυγός της αντιμετώπιζε πρόβλημα... στύσης!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόσμος», ο άνδρας της αστυνομίας κόντεψε να πέσει από την καρέκλα του! Στην αρχή νόμιζε ότι δεν άκουσε καλά και ξαναρώτησε:

- Συγγνώμη, τι μου είπατε ότι θέλετε;

- Να κάνουμε μήνυση στον άντρα της γιατί… «δεν», απάντησε χωρίς κανέναν δισταγμό ο πεθερός.

Ολες οι πληροφορίες για το νέο Εκλογικό νόμο του Ραγκούση


Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτο το διάστημα εκτός από  τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα και  το ενιαίο μισθολόγιο, προετοιμάζει και το νέο εκλογικό νομό ώστε όταν λάβει το πράσινο φως απο τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος για να τον καταθέσει στη βουλή αφού πρώτα περάσει απο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται και όλα δείχνουν ότι θα γίνει μεσα στο 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στον νέο εκλογικό νόμο θα περιέχονται:

- Η εκλογή με λίστα 120 βουλευτών στις 13 περιφέρειες της χώρας που δημιουργήθηκαν  βάσει της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”. Οι υπόλοιποι 180 βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, που θα συσταθούν επίσης βάσει του “Καλλικράτη” στους 52 νομούς της χώρας

Χαρμολύπη και κλαυσίγελος…


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η χαρά και τα γέλια ξεκινούν από τη στιγμή που η αεροσυνοδός ανακοινώνει το γνωστό «…κυρίες και κύριοι αρχίσαμε την κάθοδό μας για την προσγείωση στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης και η φωτεινή επιγραφή –προσδεθείτε- έχει ανάψει…»

Τα έζησα και τα ξαναέζησα τα συναισθήματα της χαράς μαζί με τα γέλια και τα χειροκροτήματα στα τελευταία πενήντα χρόνια ξεκινώντας από τα 18 μου που ξενιτεύτηκα κάθε φορά που επέστρεφα στην πατρίδα είτε προσγειωνόμουν στο αεροδρόμιο της πόλης μου της Θεσσαλονίκης (τώρα αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης) είτε προσγειωνόμουν κάποτε στο αεροδρόμιο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (τώρα πλέον Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας).