Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το μυστικό της ηχητικής των αρχαίων θεάτρων

Εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία

Η ηχητική των αρχαίων θεάτρων που θαυμάζουμε σήμερα εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία που βρίσκονταν κάτω από τα σκαλιά του κοίλου και τα σκηνικά άλλαζαν σχεδόν αυτόματα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου...

Η τεχνολογία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, και ιδιαιτέρως το Θέατρο του Δίου, έχει απασχολήσει τον αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Καραδέδο. Ο ίδιος μας είπε ότι «τα αντηχούντα αγγεία τοποθετούνταν σύμφωνα με έναν μαθηματικό υπολογισμό σε κόγχες κάτω από τα σκαλιά του κοίλου, διηρημένα σε αγγεία τέταρτης, πέμπτης, όγδοης και διπλής όγδοης, σύμφωνα με τις αντηχήσεις τους στις διάφορες νότες. Όταν η φωνή των ηθοποιών, περιβάλλοντας τα αγγεία, που είναι στον ίδιο τόνο με αυτήν, προκαλεί την αντήχησή τους, γίνεται πιο... δυνατή, πιο καθαρή και πιο μεγαλεπήβολη».

Αναδρομικά δεκάδων εκατ. ευρώ διεκδικούν 117 πρώην βουλευτές!


Περίσσευσε η αναλγησία. Στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών 117 πρώην βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, διεκδικούν από το υπό κατάρρευση ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικά.

Ζητούν τη μισθολογική εξίσωση με τους δικαστικούς και απαιτούν αποζημιώσεις και με το νόμιμο τόκο. Έχει χαθεί η λογική και η σύνεση από αυτό τον τόπο, δεν εξηγείται διαφορετικά.

Οι πρώτες δέσμες αγωγών των πρώην βουλευτών και συνταξιούχων βουλευτών αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τι λέει η οικογένεια για το μέλλον του Γιώργου

Η Αντα Παπανδρέου έχει σχηματίσει την εντύπωση πως η εξέλιξη της κατάστασης καταπονεί και φθείρει τον σύζυγό της.

Η σύζυγός του, Αντα, ζητά να αποσυρθεί, ενώ τα αδέλφια του σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά σε αλλεπάλληλες συζητήσεις στο Καστρί και αλλού

Μπροστά σε σταυροδρόμι, κρίσιμο για το ταξίδι του στην Ιστορία, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που κρατά το τιμόνι στα χέρια του, αν και οι διαγκωνισμοί για τη διαδοχή γίνονται όλο και περισσότερο αξιοπρόσεκτοι.

Πέρα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ιπποκράτους και στο γραφείο του στη Βουλή με τους στενούς του συνεργάτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ,

«Ellada, agapi mou»: Άρθρο-ύμνος στην Le Monde


Σε άρθρο του στην Γαλλική εφημερίδα "Le Μonde" με τίτλο "Ellada, agapi mou" ο Etienne Roland, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής της ελληνικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris I Panthéon καυτηριάζει την εικόνα που δίνεται για την χώρα μας.

O καθηγητής εκφράζει, τη δυσαρέσκεια του για τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας την οποία χαρακτηρίζει κοιτίδα του πολιτισμού. "Αισθάνομαι βαθιά ταπεινωμένος, όταν μία εφημερίδα τολμά να ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα είναι μία" χώρα ίσως λιγότερο "ευρωπαϊκή" απ' ότι φαίνεται", σημειώνει και προσθέτει:

"Είμαι ταπεινωμένος, όταν οι Γάλλοι συμπατριώτες μου κάνουν αυτό το κακό στην ιστορία και παρουσιάζουν το μύθο του Έλληνα ψεύτη και πονηρού".  Στη συνέχεια ο κ. Roland, εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα είναι περισσότερο ευρωπαϊκή από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία της αναπηρίας του πανίσχυρου Β. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην Ευρώπη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και ένας από τους πιο σκληρούς αξιωματούχους της ΕΕ (καθώς εμμένει στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής διαρκούς λιτότητας), μετακινείται -ως γνωστόν- με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου, εξαιτίας μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, που συνέβη πριν από 21 χρόνια.

Ο Σόιμπλε είναι επί σειρά ετών πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1990 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Όπεναου,

Είπε και ... Ελάλησε ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ο Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, από τα αζήτητα τον κάνανε δυο φορές Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό είναι το "ευχαριστώ;"...

Οι εκλογές θα βλάψουν με βεβαιότητα τη χώρα, τονίζει με άρθρο του στην «Κ» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


«Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει». Αυτό είναι το σαφές όσο και κατηγορηματικό μήνυμα που στέλνει με βαρυσήμαντο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Όπως γράφει, αυτή η κυβέρνηση είναι του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος -επισημαίνει- διαθέτει τα προσόντα, το κύρος και τις γνωριμίες στο εξωτερικό για να επιτύχει τον στόχο.

Ναυπηγική ζώνη στη Θεσσαλονίκη

Στους στόχους του μνημονίου περιλαμβάνεται και η προσέλκυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλοίων, με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, για εκτέλεση ναυπηγικών εργασιών.

ΟΛΘ: Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒΕ

Νέα δυναμική στα ναυτιλιακά δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας επιχειρεί να δώσει το σχέδιο δημιουργίας Ζώνης Ναυπηγικών Εργασιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που προωθούν ο ΟΛΘ και ο ΣΕΒΕ

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας, με βασικό στόχο τη ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογίας, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εξοπλισμένα (για παράδειγμα) με σωστικά μέσα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, εξοπλισμό θαλασσίων εξορύξεων και ανελκύσεων.

Μαθήματα... βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Ανοιχτά για το κοινό θα είναι τα σεμινάρια που γίνονται στο Βαφοπούλειο
ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

Ποια είναι τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης; Ποιες ήταν οι συνήθειες των κατοίκων της στη βυζαντινή εποχή; Πόσο καλά γνωρίζουμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου;

Απαντήσεις σε τέτοιες απορίες που αφορούν το παρελθόν της πόλης και την ιστορική της μνήμη δίνονται μέσα από μια σειρά σεμιναρίων που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια συνεργασία του ιδρύματος με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, η οποία άλλωστε θα συνεχιστεί και με πρόγραμμα δράσης που έχουν αποφασίσει από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των δύο φορέων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης (1912-2012).

Άλλα κόλπα ... μπάρμπας μηχανόβιος σε δράση στον Αλιάκμονα ... (Video)