Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ελληνικός ποιμενικός: Ενας σκύλος με... ιστορία υπό εξαφάνιση


Δύο οργανώσεις εκτρέφουν και δίνουν για υιοθεσία κουτάβια σε κτηνοτρόφους αλλά και σε όσους διαθέτουν μεγάλο κήπο

Ο μεγάλος ορεινός ποιμενικός σκύλος της χώρας μας απειλείται με εξαφάνιση. Λίγα καθαρόαιμα έχουν απομείνει σήμερα από αυτή την παραδοσιακή φυλή και μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού του είδους, ο Oμιλος Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού (Ο.Φ.Ε.Π.) και ο Αρκτούρος εκτρέφουν και δίνουν για υιοθεσία κουτάβια με... pedigree με σκοπό τη διατήρηση του είδους. Ο ελληνικός ποιμενικός (Canis familiaris) εκτρέφεται εδώ και αιώνες, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές.

Ο γενετικός πρόγονος του σύγχρονου ποιμενικού της χώρας μας, όπως αναφέρει ο γραμματέας του Ομίλου κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, είναι ο μολοσσικός, ένας από τους πιο γνωστούς σκύλους της αρχαιότητας, κυρίως στην αρχαία Ήπειρο. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης υπήρξαν επιμιξίες με άλλα είδη του αρχαιοελλαδικού χώρου που διαμόρφωσαν το τελικό γενετικό προφίλ του το οποίο διατηρήθηκε για αιώνες στο απομονωμένο περιβάλλον της Πίνδου.

Μόδα οι γάμοι α λα ελληνικά


Η Σαντορίνη ανταγωνίζεται τη Χαβάη στις λίστες με τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς

Της Νελλης Aμπραβανελ

Από τα μέσα Μαρτίου, η βρετανική καλωδιακή τηλεόραση UKTV προβάλλει μια εκπομπή που αφορά άμεσα τη χώρα μας. Στο «Nice Day for a Greek Wedding», η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κεφαλονιά έχουν την τιμητική τους.

Οι Βρετανοί τηλεθεατές είναι συνηθισμένοι σε τηλεοπτικές σειρές του τύπου «Τέσσερις Γάμοι», όπου οι νύφες... μαλλιοτραβιούνται για το ποια θα κερδίσει τον ονειρεμένο μήνα του μέλιτος. Το «Nice Day» αποτελεί ένα υβριδικό είδος, κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και ριάλιτι το οποίο επικεντρώνεται σε ξένα ζευγάρια που έχουν επιλέξει να παντρευτούν στην Ελλάδα.

Ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

Πρόκειται να αντικατασταθούν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

Σχεδόν οι μισές ράβδοι ελέγχου στον αντιδραστήρα 5 του Κοζλοντούι -στον οποίο καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα- παρουσιάζουν ρωγμές και πρόκειται να αντικατασταθούν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας.

Οι ρωγμές, ή «μηχανικά ελαττώματα» όπως τους περιέγραψαν οι Βούλγαροι υπεύθυνοι, εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχου κατά τον ανεφοδιασμό του αντιδραστήρα με πυρηνικά καύσιμα. Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα δεν επηρεάζει το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στις αρχές Ιουνίου.