Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Fan Noli (Θεοφάνης Μαυρωμάτης)


Ο έλληνας από τη Θράκη που διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας και δίχασε την ορθόδοξη κοινότητα

Δείτε τι έγραφε το 1923 και πόσο επίκαιρος είναι σήμερα για την ελληνική και αλβανική κοινωνία

 Ο Fan Noli ή αλλιώς Θεοφάνης Μαυρωμάτης (1882 - 1965), γεννήθηκε σε ένα αρβανιτοχώρι της Ανατολικής Θράκης. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε σε σχετικά μεγάλη ηλικία σε ελληνικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.  Το απολυτήριο του λυκείου - όπως λέει ο βιογράφος του - το πήρε καθυστερημένα λόγο ανάρμοστης συμπεριφοράς και αμέσως μετά έφυγε στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφικά. Για οικονομικούς ή άλλους λόγους, δεν γράφτηκε ποτέ στο πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε με περιστασιακές εργασίες. Μετά τη συμμετοχή του σε κάποια θεατρικά έργα, ο νέος του πόθους ήταν να ασχοληθεί με τη δραματουργία. Στη συνέχεια εργάστηκε για κάποια χρόνια δάσκαλος σε ελληνικό σχολείο της Αλεξάνδρειας και μετά βρέθηκε στο Χάρβαρντ να σπουδάζει στη σχολή Καλών Τεχνών.

Για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή κατηγορεί τον Μπερίσα ο... Μιχαλολιάκος της Αλβανίας

Κρέσνικ Σπαχίου. Ηγέτης της "Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας"

Το αλβανικό εθνικιστικό κόμμα "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία", κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, για "κρυφές" σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, λόγω μιας συνομιλίας που είχε προ ημερών στην Κορυτσά, ο βουλευτής Χρήστος Παππάς με τον Βορειοηπειρώτη υπουργού Εργασίας Σπύρο Ξέρα.

Ο Αλβανός εθνικιστής ηγέτης Κρέσνικ Σπαχίου, που στα Τίρανα τον αποκαλούν  Αλβανό ... Μιχαλολιάκο λόγω των ακραίων θέσεων του,  χαρακτήρισε "σκάνδαλο" το τετ α τετ Παππά - Ξέρα κατηγορώντας τον ομογενή υπουργό της κυβέρνησης Μπερίσα πως «ο Ξέρας εργάζεται για το συμφέρον της λεγόμενης Βόρειου Ηπείρου».