Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Δεν τρυπάς την Αχειροποίητο


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ

Τρυπάς τους τοίχους μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μάλιστα της Αχειροποιήτου (Παναγίας) της Θεσσαλονίκης, της καλύτερα σωζόμενης εν Ελλάδι στη μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα, για να περάσεις κλιματιστικά; «Ε, όχι!», είπαν σε όλους τους τόνους τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προχθές ως απάντηση στο αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου για την εγκατάσταση κλιματιστικών στο ναό.

«Στην Αχειροποίητο δεν πάει κανείς για να απολαύσει θερμική άνεση. Πάει για προσευχή και περισυλλογή», επισήμανε η πρώην διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,

Η συνέχεια για το 3ο Φεστιβάλ Πολυγύρου


3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30

Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω

Ένας τυφλός. Ένας κουφός. Ένας μουγγός.
Είναι φίλοι, ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες.

Σ’ αυτή την μικρή Βαβέλ, σ’ αυτήν την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Και τα καταφέρνουν τόσο… όσο…  Κάποια στιγμή  μπαίνει στην ζωή τους μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Και όλα αλλάζουν ξανά!!!

Ποια καταστήματα του ΟΤΕ απειλούνται με «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις από τις 3 Αυγούστου


Δεκάδες καταστήματα που εξυπηρετούν πελάτες του ΟΤΕ απειλούνται με κλείσιμο στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, ΠΙερίας και Κιλκίς λόγω συγχωνεύσεων με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο το εργασιακό μέλλον 308 εργαζόμενων.

Για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις από τις 3 Αυγούστου.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Παναγιώτης Κούτρας, στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης που έγινε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ζητείται θαύμα για τον Αγιο Μάμα


«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Ενώ υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από 10 beach μπαρ!»

Ζητείται... «θαύμα» για τον Αγιο Μάμα και αρκετά ακόμη «ευπαθή» οικοσυστήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από το «άναρχο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης», υποστηρίζουν οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, οι τοπικοί δήμοι φαίνεται να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αδυνατώντας να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους, αλλά και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον εφαρμόζοντας τη νομοθεσία», τονίζουν.

Περιγραφή του William Martin Leake για τον Πλαταμώνα, γραμμένη το 1806


Στις 6.25 περνάμε γύρω από την άκρη της ρίζας του βουνού, και στις 7.20, αφού έχουμε ακολουθήσει την ακτή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σταματήσαμε σε ένα ευχάριστο κιόσκι, που σκιάζεται από μεγάλα πλατάνια, και βρίσκεται κοντά στην παραλία, ακριβώς κάτω από το λόφο του Πλαταμώνα στα νότια, όπου ένα ρυάκι ρέει διαμέσου του κτιρίου, μέσα στη θάλασσα.

Πλαταμώνας, του οποίου το όνομα προέρχεται, σύμφωνα με τον Μελέτιο, από το "πλατεία μονή", ή το επίπεδο μοναστήρι, νύξη για την τοποθεσία του στον κάμπο, φαίνεται μάλλον από την αναφορά που γίνεται σε αυτό, στη βυζαντινή ιστορία, ότι υπήρξε στην εποχή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας, αυτό που βρίσκουμε τώρα, ένα φρούριο.

Παραλίες-«χωματερές» σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική


«Χωματερές» θυμίζουν πολλές από τις παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπως επισημαίνουν σε καταγγελίες τους κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών. Οι καταγγελίες στις οικολογικές οργανώσεις είναι συνεχείς, ειδικά για την παραλιακή ζώνη και τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η «Καλλιστώ», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τις καταγγελίες σημειώνοντας: «Σημαντικότατο πρόβλημα αποτελεί η ελλιπέστατη αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παραθαλάσσιες περιοχές να θυμίζουν "χωματερές" με ξέχειλους κάδους, σωρούς σκουπιδιών, βρόμικες παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον.

Σήμα κινδύνου για ρύπανση σε παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εκπέμπουν οι οικολόγοι


Σήμα κινδύνου για τα σκουπίδια και τις οχλήσεις από τουριστικές δραστηριότητες σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επικαλούνται η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την ’γρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", η "Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία", αποτελεί ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, που υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, ωστόσο, όπως αναφέρεται, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από δέκα beach bar (μπιτς μπαρ).

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η απομάκρυνση της άγριας ζωής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος,